www.ulicaprosta.net

Forum przy Ulicy Prostej
Teraz jest So maja 10, 2025 6:27 pm

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 520 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 35  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: Śr gru 06, 2006 8:18 pm 

Jarek napisał(a):
Herkules napisał(a):
Nie jestem rzecznikiem ruchu ekumenicznego, a KADS również nie jest rzecznikiem ruchu ekumenicznego.

A należysz do KADS.

Nie, jeszcze nie jestem członkiem KADS.

A jesteś członkiem Ciała Bozego?

Herkules napisał(a):
Cytuj:
Pytam, bo to że ma sie wspólnego wroga jak na przykład ruch ekumeniczny nie znaczy ze z jednego koscioła.

Proszę, precyzuj, bo nie rozumiem, co piszesz.
chodzi o to że ludzi potrafi jednoczyc wspólny wróg i sam fakt że ty jestes przeciw ekumeni i KADS niech ciebie nie łączy z tym ruchem a Chrystus.

Herkules napisał(a):
Serdecznie pozdrawiam :-)
Herkules

I ja Jacku. Hej )))

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Śr gru 06, 2006 8:54 pm 

Jarek napisał(a):
A jesteś członkiem Ciała Bozego?

Nie. Na razie nie przyjąłem Chrystusa jako swojego Zbawiciela. Nigdy w moim życiu nie przyjąłem chrztu przez zanurzenie.

"w jednym Duchu wszyscy zostaliśmy ochrzczeni w jedno ciało" (1 List do Koryntian 12:13, BW)

Cytuj:
Chodzi o to że ludzi potrafi jednoczyc wspólny wróg i sam fakt że ty jestes przeciw ekumeni

Biblia ostrzega, że ruch ekumeniczny z papiestwem, jaki ulegnie pokusie rozzłoszczonego Lucyfera, przy pomocy władzy świeckiej poruszy cały świat przeciwko prawdziwemu ludowi Bożemu rozsianemu we wszystkich zakątkach kuli ziemskiej, który "strzeże [wszystkich] przykazań Bożych i trwa przy świadectwie o Jezusie".

Cytuj:
KADS niech ciebie nie łączy z tym ruchem a Chrystus.

Wybacz, ale KADS nie ma nic wspólnego z dialogiem ekumenicznym w sprawie przywrócenia jedności chrześcijan.

Herkules

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Śr gru 06, 2006 9:08 pm 

Herkules napisał(a):
Kościół chrześcijański symbolizowany przez Niewiastę, który jest kontynuatorem narodu izraelskiego - Izraela, został założony przez apostołów, a potem po upływie pewnego czasu popadł w odstępstwo od prawd biblijnych wskutek kompromisów ze światem pogańskim (światem grecko-rzymskim). Niektórzy z tego Kościoła sprzeciwiali się owemu odstępstwu i jako Niewiasta postanowili się trzymać tylko nauk Pana, zawartych w Biblii, a potem doznali wielkich papieskich prześladowań, jakich okres trwał od 538 roku do 1798 roku (1260 lat).

Ale tego nie ma w Biblii, Herkulesie. W ogóle. Kościół nie jest Izraelem ani nie jest kontynuatorem Izraela jako narodu [Rzym. 10:1]. Niewiasta nie jest symbolem Kościoła i w tej wizji nie ma z Kościołem nic wspólnego. Chyba, że to Kościół zrodził Mesjasza. Ale to jest oczywista nieprawda. Jeśli w Biblii jest napisane, że chodzi o 1260 dni albo 42 miesiące albo "czas, czasy i pół czasu", to jest mowa o 3,5 roku czyli o połowie 7-letniego okresu przepowiedzianego przez proroka Daniela [Dan. 9:27]. Nie istnieją żadne biblijne przesłanki do traktowania dni jako lat. Nie ściemniaj o inkwizycji, bo to nie na temat. Wygląda na to, że po prostu powtarzasz jakieś propagandowe hasła, przeczytane z broszurek KADS. Niestety, nie mają one nic wspólnego z egzegezą Pism.

Cytuj:
Reszta Niewiasty to pozostałość (ostatek) ludu Bożego, który "strzeże przykazań Bożych i trwa przy świadectwie o Jezusie". To nie odnosi się do pozostałości Żydów ani do Kościołów odstępczych, które nadal podają się za Kościół Boży. Lud Boży symbolizowany przez Niewiastę, który wydał na świat Jezusa, jest kontynuatorem narodu izraelskiego, który przestał jednak być ludem Bożym z powodu odrzucenia Go jako swego Zbawiciela.

Kręcisz, kochany. Jaki to "lud Boży" wydał na świat Jezusa? Nie Izrael przypadkiem? Bo Kościół powstał dopiero na fundamencie Chrystusa [Ef. 2:20-22], więc nie mógł go zrodzić. Po prostu kombinujesz, jakby tutaj wciągnąć Kościół pod symbol Niewiasty. Ale się nie da.

Cytuj:
"Niewiasta odziana w słońce i księżyc pod stopami jej, a na głowie jej korona z dwunastu gwiazd" - lud Boży: starotestamentowy, bo odziany w księżyc pod stopami - cień, i nowotestamentowy bo, odziany w słońce - rzeczywistość

Pokaż mi w Biblii takie znaczenia księżyca i słońca, jakie im tutaj przypisujesz. Bo na razie, to uważam, że wziąłeś je z sufitu. Jan odwołuje się do konkretnych skojarzeń podanych wcześniej w Biblii, dotyczących słońca, księżyca i gwiazd [I Mojż. 37:9-10].

Cytuj:
12 gwiazd na głowie niewiasty - symbol 12 starotestamentowych patriarchów, którzy dali początek Izraelowi, i 12 nowotestamentowych apostołów, którzy dali początek Kościołowi chrześcijańskiemu

Nie. To po prostu Izrael według ciała. Nie uprawiaj jazdy dowolnej tam, gdzie tekst odwołuje się do czytelnych analogii zamieszczonych we wcześniejszym objawieniu. 12 gwiazd nie jest liczonych "podwójnie", tylko pojedynczo. I nie ma żadnych powodów, żeby widzieć w nich apostołów.

Cytuj:
Czy nie wiesz, że Bóg przepowiedział przez proroka Jana pojawienie się Ducha Proroctwa w Kościele czasów ostatecznych, tj. czasów przygotowania się na powtórne przyjście Chrystusa? Od zamknięcia kanonu Pisma Świętego aż do przebudzenia adwentowego (przebudzenia, w którym wierzący oczekują powtórnego przyjścia Chrystusa) nie było Ducha Proroctwa. Czy nie wiesz, że Duch Proroctwa, który objaśnia pełnię prawd objawionych w Piśmie Świętym, w tym prawd niezbędnych do przygotowania się na powtórne przyjście Chrystusa.

Piszesz nie na temat. Duch proroctwa nie ma nic wspólnego z kłamstwami KADS na temat zamknięcia kanonu Biblii i równoczesnego natchnienia pism E.G. White i ich Boskiego autorytetu. Mormoni twierdzą, że Księga Mormona jest natchniona. Oni również mogą się powołać na ducha proroctwa. Problem polega na tym, że prawdziwy duch proroctwa nie prorokuje fałszywie podając datę przyjścia Pańskiego. No i nie wiem, dlaczego duch proroctwa miałby się objawić dopiero w czasach ostatecznych, skoro jest obecny w Kościele przez cały czas od jego powstania. Nigdzie nie czytamy o żadnym innym duchu, który miałby się objawić, i to w dodadku przez E.G. White.

Adwentystyczna interpretacja Objawienia nie bierze pod uwagę prostego faktu, że diabeł ma osobiście zstąpić na Ziemię i przestać oskarżać braci przed Bogiem [Obj. 12:9-12]. Jeśli to się już stało, to kiedy? Jeśli chcesz jakoś alegoryzować prosty tekst o zstąpieniu diabła na ziemię, to znaczy że jesteś w stanie uciekać w absurd i przypisać słowom jakieś inne znaczenie, niż mają. A na tym egzegeza Pism nie polega.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Śr gru 06, 2006 9:13 pm 

Jesli sie nie uważasz za członka koscioła to z jakiego powodu głosisz nauki, które ciebie nieobowiązują?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Śr gru 06, 2006 9:23 pm 

Herkules napisał(a):
Nie. Na razie nie przyjąłem Chrystusa jako swojego Zbawiciela. Nigdy w moim życiu nie przyjąłem chrztu przez zanurzenie.

To od tego trzeba bylo zaczac, a nie od namolnego gloszenia nam adwetyzmu... I od tego wlasnie zacznij - nawrocenie, pokuta, wiara w Jezusa Chrystusa i Jego dzielo na krzyzu, chrzest... I bedziesz chrzescijaninem. I to wystarczy. Czlonkostwo w KADS do zbawienia wcale Ci wtedy niepotrzebne. Ale wypadaloby uszeszczac do jakiejs spolecznosci. I czytaj wiecej Biblie, a mniej artykuly ad7 i wszystko Ci sie wyprostuje.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Śr gru 06, 2006 9:55 pm 

Cytuj:

Kto ma Syna, ma życie. Kto nie ma Syna, nie ma życia.
Nie masz Syna, nie masz Ducha Świętego, nie jesteś przez Niego prowadzony. Po co się zabierasz za nauczanie? Chcesz innych uczyć, a podstaw nie zaliczyłeś.
Musisz się narodzic na nowo, stać się dzieckiem Bożym - to jest najważniejsze, nie ma niczego ważniejszego.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz gru 07, 2006 8:31 am 

Herkules napisał:
Cytuj:
Na razie nie przyjąłem Chrystusa jako swojego Zbawiciela. Nigdy w moim życiu nie przyjąłem chrztu przez zanurzenie

Rozumiem twoją fascynację KAD7. Jam przechodziłem to samo będąc kiedyś SJ. Jeżeli wierzysz, powinieneś się ochrzcić, jednak nie w przynależność organizacyjną, lecz w IMIĘ JEZUS i Jego ŚMIERĆ. Zapewniam Cię jednak że nie znajdziesz na ziemi grupy religijnej CAŁKOWICIE POZBAWIONEJ BŁĘDÓW. Wszędzie możesz znaleźć osoby narodzone z Ducha i wszędzie znajdziesz braci cielesnych. W różnych grupach tylko PROPORCJE pomiędzy jednymi i drugimi są różne. Założenie że jest na ziemi JEDYNY PRAWDZIWY KOŚCIÓŁ w sensie jakiegoś ruchu religijnego uważam za Z GRUNTU FAŁSZYWE. Podziały w Kościele Chrystusowym od początku były skutkiem czyjejś CIELESNOŚCI, bo ktoś uważał że wie coś lepiej od innych.

"ja jestem pawłowy, a ja apollosowy"

A Bóg swoje dzieło Zbawienia realizuje dalej i dla Niego ma znaczenie tylko czy ktoś jest PRAWDZIWYM NAŚLADOWCĄ CHRYSTUSA CZY NIE. Wszystkie inne podziały są sztuczne. Nie mam nic przeciw Tobie. Chcę po prostu jedynie oszczędzić Ci zbędnych rozczarowań.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz gru 07, 2006 4:50 pm 

Drogi Smoku! Jest problem, że zaprzeczasz temu, co napisałem na temat Niewiasty i Ducha Proroctwa. Twój taki upór zawiódł i może zniechęca mnie do dalszej dyskusji. :(

Czy nie wiesz, że Niewiasta w przeciwieństwie do Nierządnicy w 17 rozdziale Apokalipsy jest symbolem ludu Bożego? A Nierządnica symbolizuje upadły (odstępczy) Kościół.

"I ustanowię nieprzyjaźń między tobą [wężem] a kobietą, między twoim potomstwem a jej potomstwem; ono zdepcze ci głowę, a ty ukąsisz je w piętę." (1 Księga Mojzeszowa 3:15, BW)

"I zawrzał smok [wąż] gniewem na niewiastę, i odszedł, aby podjąć walkę z resztą jej potomstwa, które strzeże przykazań Bożych i trwa przy świadectwie o Jezusie." (Objawienie 12:17, BW)

"Zabiegam bowiem o was z gorliwością Bożą; albowiem zaręczyłem was z jednym mężem [Oblubieńcem], aby stawić przed Chrystusem dziewicę czystą, obawiam się jednak, ażeby, jak wąż chytrością swoją zwiódł Ewę, tak i myśli wasze nie zostały skażone i nie odwróciły się od szczerego oddania się Chrystusowi." (2 list do Koryntian 11:2-3, BW)

Jak wąż zwiódł niewiastę o imieniu Ewa na raju Eden, tak "wąż starodawny, zwany diabłem i szatanem, który zwodzi cały świat" (Obj 12:9), zwiódł Niewiastę - lud Boży, tak że stała się nierządnicą - upadłym Kościołem.

Jeżeli nie chcesz uznać, że Niewiasta jest symbolem ludu Bożego Starego i Nowego Testamentu, to Ty polegasz na własnej interpretacji: "Niewiasta to tylko literalny Izrael".

Co do 1260 proroczych dni:

Zgodnie z biblijną zasadą " dzień za rok" okres 1260 dni (1260 dni = 3 i 1/2 roku = 42 miesiące) wynosi 1260 lat.

"wyznaczam ci po jednym dniu za każdy rok." (Księga Ezechiela 4:6, BW)

"Poznaliście kraj w przeciągu czterdziestu dni; każdy dzień teraz zamieni się w rok i przez czterdzieści lat pokutować będziecie za winy i poznacie, co to znaczy, gdy Ja się oddalę." (Księga Liczb 14:34, BT)

Jeżeli nie chcesz stosować biblijnej zasady "dzień za rok", to Ty polegasz na własnej interpretacji: "1260 dni to tylko 1260 dni", zapominając, że faktycznie Bóg przepowiedział wielkie 1260-letnie krwawe prześladowanie wierzących ze strony antychrysta - Kościoła rzymskiego.

Smok Wawelski napisał(a):
Cytuj:
"Niewiasta odziana w słońce i księżyc pod stopami jej, a na głowie jej korona z dwunastu gwiazd" - lud Boży: starotestamentowy, bo odziany w księżyc pod stopami - cień, i nowotestamentowy bo, odziany w słońce - rzeczywistość

Pokaż mi w Biblii takie znaczenia księżyca i słońca, jakie im tutaj przypisujesz. Bo na razie, to uważam, że wziąłeś je z sufitu. Jan odwołuje się do konkretnych skojarzeń podanych wcześniej w Biblii, dotyczących słońca, księżyca i gwiazd [I Mojż. 37:9-10].

"w nim [w Chrystusie] też zostaliście obrzezani obrzezką, dokonaną nie ręką ludzką, gdy wyzuliście się z grzesznego ciała ziemskiego; to jest obrzezanie Chrystusowe. Wraz z nim zostaliście pogrzebani w chrzcie, w którym też zostaliście wespół wzbudzeni przez wiarę w moc Boga, który go wzbudził z martwych. I was, którzy umarliście w grzechach i w nieobrzezanym ciele waszym, wespół z nim ożywił, odpuściwszy nam wszystkie grzechy; wymazał obciążający nas list dłużny, który się zwracał przeciwko nam ze swoimi wymaganiami, i usunął go, przybiwszy go do krzyża; rozbroił nadziemskie władze i zwierzchności, i wystawił je na pokaz, odniósłszy w nim triumf nad nimi. Niechże was tedy nikt nie sądzi z powodu pokarmu i napoju albo z powodu święta lub nowiu księżyca bądź sabatu. Wszystko to są tylko cienie rzeczy przyszłych; rzeczywistością natomiast jest Chrystus." ((List do Kolosan 2:11-17, BW)

"Otóż, gdyby był na ziemi, nie byłby kapłanem, skoro są tu tacy, którzy składają dary według przepisów zakonu; służą oni w świątyni, która jest tylko obrazem i cieniem niebieskiej, jak to zostało objawione Mojżeszowi, gdy miał budować przybytek: Bacz, powiedziano mu, abyś uczynił wszystko według wzoru, który ci został ukazany na górze." (List do Hebrajczyków 8:4-5, BW)

Widzisz, że księżyc jest odbiciem słońca jak cień. Co jest przypomina, że elementy starotestamentowych systemów ceremonialno-świątynnych były cieniem wskazującym na Jezusa urzeczywistnionym na Golgocie.

"I [Mesjasz] zawrze ścisłe przymierze z wieloma na jeden tydzień, w połowie tygodnia zniesie ofiary krwawe i z pokarmów." (Księga Daniela 9:27, BW)

"wymazał obciążający nas list dłużny, który się zwracał przeciwko nam ze swoimi wymaganiami, i usunął go, przybiwszy go do krzyża" (List do Kolosan 2:14, BW)

Werset Kol 2:14 dotyczy wszystkich przepisów Mojżeszowych, które były ciężarem dla Żydów, a które zniósł Jezus, które wskazywały na Niego i On był ich wypełnieniem.

Co łączyło sabaty [ceremionialne], nowie i doroczne święta, a zarazem wiązało się z pokarmem i napojem, a także było cieniem wskazującym na Jezusa urzeczywistnionym na Golgocie? Wszystkie te trzy elementy występują razem w Kol 2:16-17 i wszystkie pojawiają się w Księdze Liczb 28, gdzie jest mowa o specjalnych ofiarach składanych w sabaty, nowie i doroczne święta! Ofiary te wiązały się z specjalnymi napojami i pokarmami, a zarazem były cieniem wskazującym na Jezusa, w którego ofierze znalazły swoje wypełnienie.

Lud Boży odziany w słońce, bo światłość jest symbolem sprawiedliwości Jezusa.

"W nim było życie, a życie było światłością ludzi. A światłość świeci w ciemności, lecz ciemność jej nie przemogła." (Ewangelia Jana 1:4-5, BW)

"A na tym polega sąd, że światłość przyszła na świat, lecz ludzie bardziej umiłowali ciemność, bo ich uczynki były złe. Każdy bowiem, kto źle czyni, nienawidzi światłości i nie zbliża się do światłości, aby nie ujawniono jego uczynków. Lecz kto postępuje zgodnie z prawdą, dąży do światłości, aby wyszło na jaw, że uczynki jego dokonane są w Bogu" (Ewangelia Jana 3:19-21, BW)

"Ja jestem światłością świata; kto idzie za mną, nie będzie chodził w ciemności, ale będzie miał światłość żywota." (Ewangelia Jana 8:12, BW)

"Wy jesteście światłością świata. Tak niechaj świeci wasza światłość przed ludźmi, aby widzieli wasze dobre uczynki i chwalili Ojca waszego, który jest w niebie." (Ewangelia Mateusza 5:14.16, BW)

Czy chcesz uznać, że światłość sprawiedliwości Bożej jest dana przez Jezusa tylko literalnemu Izraelowi zamiast ludowi Bożemu Starego i Nowego Testamentu?

Biblia wyraźnie ostrzega, że każdy, kto odrzuca właściwą wykładnię apokaliptycznych proroctw, przyjmuje i uparcie broni odmiennej od tej według własnego upodobania, jest narażony na własną zgubę z winy nie swojej, lecz zwodzicieli.

"Przede wszystkim to wiedzcie, że wszelkie proroctwo Pisma nie podlega dowolnemu wykładowi. Albowiem proroctwo nie przychodziło nigdy z woli ludzkiej, lecz wypowiadali je ludzie Boży, natchnieni Duchem Świętym." (2 List Piotra 1:20-21, BW)

"A cierpliwość Pana naszego uważajcie za ratunek, jak i umiłowany brat nasz, Paweł, w mądrości, która mu jest dana, pisał do was; tak też mówi we wszystkich listach, gdzie o tym się wypowiada; są w nich pewne rzeczy niezrozumiałe, które, podobnie jak i inne pisma, ludzie niewykształceni i niezbyt umocnieni przekręcają ku swej własnej zgubie. Wy tedy, umiłowani, wiedząc o tym wcześniej, miejcie się na baczności, abyście, zwiedzeni przez błędy ludzi nieprawych, nie dali się wyprzeć z mocnego swego stanowiska. Wzrastajcie raczej w łasce i w poznaniu Pana naszego i Zbawiciela, Jezusa Chrystusa." (2 List do Piotra 3:15-18, BW)

Nie zapomnij, że poważnym problemem jest różnorodność doktryn profetyczno-eschatologicznych w Kościołach ewangelicznych, bo nie posiadają one jednolitej doktryny.

Herkules

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz gru 07, 2006 7:15 pm 

Smok Wawelski napisał(a):
Adwentystyczna interpretacja Objawienia nie bierze pod uwagę prostego faktu, że diabeł ma osobiście zstąpić na Ziemię i przestać oskarżać braci przed Bogiem [Obj. 12:9-12]. Jeśli to się już stało, to kiedy?

"Oto ogromny rudy smok, mający siedem głów i dziesięć rogów, a na jego głowach siedem diademów; a ogon jego zmiótł trzecią część gwiazd niebieskich i strącił je na ziemię. I wybuchła walka w niebie: Michał i aniołowie jego stoczyli bój ze smokiem. I walczył smok i aniołowie jego, lecz nie przemógł i nie było już dla nich miejsca w niebie. I zrzucony został ogromny smok, wąż starodawny, zwany diabłem i szatanem, który zwodzi cały świat; zrzucony został na ziemię, zrzuceni też zostali z nim jego aniołowie." (Objawienie 12:3-4.7-9, BW)

"O, jakże spadłeś z nieba, ty, gwiazdo jasna, synu jutrzenki! Powalony jesteś na ziemię, pogromco narodów! A przecież to ty mawiałeś w swoim sercu: Wstąpię na niebiosa, swój tron wyniosę ponad gwiazdy Boże i zasiądę na górze narad, na najdalszej północy. Wstąpię na szczyty obłoków, zrównam się z Najwyższym. (Księga Izajasza 14:12-14, BW)

"Widziałem, jak szatan, niby błyskawica, spadł z nieba." (Ewangelia Łukasza 10:18, BW)

Powyższe teksty nie odnoszą się do przyszłości, lecz do przeszłości, kiedy Lucyfer, który był doskonałym stworzeniem Bożym (gwiazdą Bożą), odkrył swój grzech i odtąd buntuje przeciwko Bogu i Jego prawu. Został on wraz ze swoim aniołami (gwiazdami Bożymi), których zwiódł do grzechu ("zmiótł trzecią część gwiazd niebieskich"), strącony z nieba na ziemię, gdzie potem skusił i zwiódł najpierw Adama i Ewę, a potem całą ludzkość ("zwodzi cały świat").

Czym teraz zajmują się Lucyfer i jego aniołowie? Na naszej planecie, która jest ich miejscem wygnania, mają moc kuszenia i zwodzenia od czasu, kiedy Adam i Ewa upadli w grzech.

"[Pan] aniołów zaś, którzy nie zachowali zakreślonego dla nich okręgu, lecz opuścili własne mieszkanie [niebo], trzyma w wiecznych pętach w ciemnicy [BG: pod chmurą] na wielki dzień sądu;" (List Judy 6, BW)

Herkules

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz gru 07, 2006 7:30 pm 

Herkules napisał(a):
Jeżeli nie chcesz uznać, że Niewiasta jest symbolem ludu Bożego Starego i Nowego Testamentu, to Ty polegasz na własnej interpretacji: "Niewiasta to tylko literalny Izrael".

Herkulesie, niestety padłeś ofiarą manipulacji, plączesz się w zeznaniach i nawet nie chcesz trzeźwo ocenić tej sytuacji. Piszesz o tym, że Niewiastą jest Ewa. Tylko że Ewa nie jest ludem Bożym i w Obj. 12 na pewno Niewiasta nie jest Ewą, a Ewa jest matką wszystkich ludzi, a nie wyłącznie ludu Bożego. No i wreszcie to nie cały lud Boży zrodził Mesjasza, tylko literalny Izrael - to chyba przyznasz, prawda?

Herkules napisał(a):
Co do 1260 proroczych dni: Zgodnie z biblijną zasadą "dzień za rok" okres 1260 dni (1260 dni = 3 i 1/2 roku = 42 miesiące) wynosi 1260 lat.

"wyznaczam ci po jednym dniu za każdy rok." (Księga Ezechiela 4:6, BW)

"Poznaliście kraj w przeciągu czterdziestu dni; każdy dzień teraz zamieni się w rok i przez czterdzieści lat pokutować będziecie za winy i poznacie, co to znaczy, gdy Ja się oddalę." (Księga Liczb 14:34, BT)

Herkulesie, w obydwóch cytowanych wypadkach Bóg wyznaczył jeden dzień za jeden rok w konkretnej sprawie. Ale nie istnieje żadna ogólna zasada "1 dzień za 1 rok". Dlaczego nie przyjąć zasady "u Boga 1 dzień jest jak 1000 lat, a 1000 lat jak jeden dzień" [II Piotra 3:8]? W dodatku Jan pisze o dniach, miesiącach i okresach równych sobie - a wic nie tylko o dniach. No i weź pod uwagę 7 lat z Księgo Daniela, który to okres jest opisywany w Objawieniu z podziałem na dwie części po 3,5 roku włącznie.

Herkules napisał(a):
Widzisz, że księżyc jest odbiciem słońca jak cień. Co jest przypomina, że elementy starotestamentowych systemów ceremonialno-świątynnych były cieniem wskazującym na Jezusa urzeczywistnionym na Golgocie.

Herkulesie, księżyc nie jest cieniem słońca ani jego odbiciem. Owszem, szabat i obchody nowiu księżyca są cieniem rzeczy przyszłych, ale rzeczy przyszłe nie są słońcem, tylko rzeczywistością. Obraz i cień dotyczą typologii, ale nie mieszaj pojęć tylko po to, żeby "wyszło na Twoje". Wersety z Kolosan i Hebrajczyków nie mówią, że Słońce jest cieniem księżyca.

Herkules napisał(a):
Czy chcesz uznać, że światłość sprawiedliwości Bożej jest dana przez Jezusa tylko literalnemu Izraelowi zamiast ludowi Bożemu Starego i Nowego Testamentu?

Światłość, którą jest Jezus, nie jest porównywana do słońca, a słońce i księżyc z Obj 12 nie odpowiadają światłości i ciemności ani światłości i nieniowi światłości. Czekam na jakieś bardziej konkretne fragmenty. Na razie to po prostu zmyślasz. Gdybyś tylko zechciał pogodzić się z tym, że Jan odwołuje się do konkretnych tekstów Starego Testamentu znanym bezposrednim czytelnikom, to nie musiałbyś tak strasznie kombinować. :D

Proszę, nie strasz mnie zgubą i nie ściemniaj z niezrozumiałym rzeczami pisanymi przez Pawła, skoro sam nie potrafisz konkretnie i wprost pokazać w Piśmie podstaw do swojej interpretacji Obj. 12.

Nadal nie odpowiedziałeś na proste pytanie:

Skoro "resztka Niewiasty" to jest Kościół Adwentystów Dnia Siódmego", w takim razie diabeł musiał już dawno zstąpić na Ziemię we własnej osobie, a także od jakiegoś czasu już nie oskarża braci przezd Bogiem. Czy mógłbyś podac datę zstąpienia diabła i jego aniołów na Ziemię?

Poza tym, jeśli rozdział 13 Objawienia wypełnił się już w historii, a za czasów panowania papiestwa (czyli bestii Twoim zdaniem) nie istniał jeszcze KADS (opisany w Obj. 12 zdaniem władz KADS), to dlaczego rozdział 12 Objawienia miałby mówić o czasach nam współczesnych, a rozdział 13 o czymś, co wypełniło się całe wieki wcześniej? Czy należy czytać Biblię od końca do początku?

W rozdziale 13 jest napisane, że antychryst ma otrzymac moc działania przez 42 miesiące (1260 dni). Jeśli papiestwo według Ciebie otrzymało moc działania przez 1260 lat, to dlaczego jeszcze działa? Kiedy papiestwo miało władzę nad wszystkimi plemionami i ludami, i językami i narodami [Obj. 13:7]? Czy jesteś gotów przekręcać historię, żeby tylko udowodnić to, co chcesz?

Szczerze Ci powiem, że wolę różnorodne doktryny, które jakoś trzymają się Biblii i o których można sensownie dyskutować, niż kompletnie wyssane z palca symbole i przeliczenia KADS.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz gru 07, 2006 8:24 pm 

itur napisał(a):
Czlonkostwo w KADS do zbawienia wcale Ci wtedy niepotrzebne.

Skoro przynależność do jednego niepodzielnego Ciała Chrystusowego - Kościoła nie jest niezbędna do zbawienia, to przeczytaj wersety biblijne:

"w jednym Duchu wszyscy zostaliśmy ochrzczeni w jedno ciało ... abyście wszyscy byli jednomyślni i aby nie było między wami rozłamów, lecz abyście byli zespoleni jednością myśli i jednością zdania." (1 List do Koryntian 12:13; 1:10, BW)

"Kto uwierzy i ochrzczony zostanie, będzie zbawiony, ale kto nie uwierzy, będzie potępiony." (Ewangelia Jana 16:16, BW)

"Ona [woda] jest obrazem chrztu, który teraz i was zbawia, a jest nie pozbyciem się cielesnego brudu, lecz prośbą do Boga o dobre sumienie przez zmartwychwstanie Jezusa Chrystusa" (1 List do Piotra 3:21, BW)

Chrzest jest symbolem śmierci, pogrzebu i zmartwychwstania Chrystusa (zobacz List do Rzymian 6:3-6). Chrzest przez zanurzenie jest nowonarodzeniem z wody i Ducha, czyli wyrazem śmierci i pogrzebu starego życia grzesznika oraz zmartwychwstania nowego życia w Chrystusie.

Herkules

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz gru 07, 2006 9:11 pm 

Ja pisalam o przynaleznosci do KADS, a nie o przynaleznosci do Ciala Chrystusowego - kosciola. Dojrzyj wreszcie roznice :!:
To pierwsze to cos innego niz to drugie. A to drugie jest wazniejsze.
Upamietaj sie, uwierz, daj sie ochrzcic, spotykaj sie z wierzacymi, czytaj Biblie. Herkules! Zajmij sie rzeczami naprawde waznymi, a nie dlubaniem w Ksiedze Daniela i Apokalipsie...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz gru 07, 2006 9:19 pm 

Cytuj:
Herkules: Chrzest przez zanurzenie jest nowonarodzeniem z wody i Ducha

A skąd to wiesz?
Typowo katolickie wierzenia w moc sprawczą tzw. sakramentów. Myślisz, że z uczynku chrztu będziesz zbawiony?
O naiwności ludzka!
Jaki duch Ci takie brednie do głowy kładzie, skoro nie przyjąłeś Chrystusa, jako Pana i Zbawiciela - pomyśl nad tym.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz gru 07, 2006 9:19 pm 

Chrzest jest symbolem śmierci, pogrzebu i zmartwychwstania Chrystusa (zobacz List do Rzymian 6:3-6). Chrzest przez zanurzenie jest nowonarodzeniem z wody i Ducha, czyli wyrazem śmierci i pogrzebu starego życia grzesznika oraz zmartwychwstania nowego życia w Chrystusie.

Herkules

W tym fragmencie twojej wypowiedzi piszesz: "Chrzest przez zanurzenie jest nowonarodzeniem z wody i Ducha,"

co nie jest zgodne z tym co sam napisałeś: Chrzest jest symbolem... , a dalej ze jest wyrazem.

Piotr zaś pisze że chrzest przez wodę jest raczej twoją prośba o czyste sumienie, a nie dosłownym nowonarodzeniem z wody i Ducha.

Widze tez ze łaczysz swoją przynależność do jakiegoś formalnego kościoła z przynależnością do Pana Jezusa Chrystusa, a to nie to samo Jacku.

Powiedz mi czy wierzysz że Jezus Chrystus jest Synem Bożym, o którym mówi Biblia i Ewangelie?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt gru 08, 2006 1:47 am 

itur napisał(a):
Ja pisalam o przynaleznosci do KADS, a nie o przynaleznosci do Ciala Chrystusowego - kosciola. Dojrzyj wreszcie roznice :!:

Droga Iturku!

Skoro Ty wmawiasz mi, że przynależność do jednego niepodzielnego Ciała Chrystusowego, czyli do KADS z uwagi na jednolitość całej doktryny, jest niekonieczna, to demony, które mogą się podać za Ducha Świętego, po cichu zapewniają mnie, że doktrynalna jedność chrześcijan (jedność myśli i zdania) i przynależność do jednego niepodzielnego Ciała Chrystusowego nie są ważne. Ja powiadam Ci, że nie będę szukać żadnego z Kościołów ewangelicznych, z którego bym się z kimś spotkał, gdyż nie są one jednym niepodzielnym Ciałem Chrystusowym.

"Nie każdy, kto do mnie mówi: Panie, Panie, wejdzie do Królestwa Niebios; lecz tylko ten, kto pełni wolę Ojca mojego, który jest w niebie. W owym dniu wielu mi powie: Panie, Panie, czyż nie prorokowaliśmy w imieniu twoim i w imieniu twoim nie wypędzaliśmy demonów, i w imieniu twoim nie czyniliśmy wielu cudów? A wtedy im powiem: Nigdy was nie znałem. Idźcie precz ode mnie wy, którzy czynicie bezprawie." (Ewangelia Mateusza 7:21-23, BW)

Greckie słowo anomia tłumaczone w powyższym fragmencie jako "bezprawie" znaczy nieposłuszeństwo wobec Prawa Bożego - biblijnego Dekalogu).

Dla adwentystów inne denominacje ewangeliczne nie są alternatywą, dlatego że nie spełniają kryteriów Pisma Świętego.

Cytuj:
Upamietaj sie, uwierz, daj sie ochrzcic, spotykaj sie z wierzacymi, czytaj Biblie. Herkules! Zajmij sie rzeczami naprawde waznymi, a nie dlubaniem w Ksiedze Daniela i Apokalipsie...

Zapewniam Cię, że nie wystarczy Ci szukać Pana ani skupić się na Nim, ale Biblia radzi Ci, żebyś pilnie zbadała, jaka jest różnica między Chrystusem i Jego nauką a Antychrystem i jego nauką. Nie można bezkrytycznie przyjąć Chrystusa zwiastowanego przez jakikolwiek Kościół ewangeliczny bez gruntownego zbadania Pisma Świętego, przede wszystkim Księgi Daniela i Apokalipsy.

Najważniejsze, że każdy, kto rozpoznaje prawdziwego Chrystusa i Jego ludu z jego charakterystycznymi cechami, opisanych w Księdze Apokalipsy, aby uchronić się przed pułapką i zwiedzeniem Lucyfera. Najlepszym lekarstwem na wszelkie zwiedzenie jest pilne studiowanie proroctw biblijnych i wszystkich nauk Pana zawartych w Piśmie Świętym oraz zweryfikowanie wszystkich doktryn Kościołów chrześcijańskich. To wszystko musi utwierdzić go w przekonaniu, że na ziemi znajduje się jedyny światowy prawdziwy Kościół Boży, który musi spełniać wszystkie kryteria Pisma Świętego.

"Błogosławiony ten, który czyta, i ci, którzy słuchają słów proroctwa i zachowują to, co w nim jest napisane; czas bowiem jest bliski." (Objawienie 1:3, BW)

"Przede wszystkim to wiedzcie, że wszelkie proroctwo Pisma nie podlega dowolnemu wykładowi." (2 List Piotra 1:20, BW)

"Całe Pismo przez Boga jest natchnione i pożyteczne do nauki, do wykrywania błędów, do poprawy, do wychowywania w sprawiedliwości, (17) aby człowiek Boży był doskonały, do wszelkiego dobrego dzieła przygotowany." (2 List do Tymoteusza 3:16-17, BW)

I koniec!

Herkules

Odpowiedz z cytatem  
Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 520 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 35  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1