www.ulicaprosta.net

Forum przy Ulicy Prostej
Teraz jest N maja 11, 2025 11:45 pm

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 526 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 36  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: So sty 28, 2006 6:30 pm 

Dla unitarian, którzy w Jezusie widzą Boga stworzonego, pouczający tekst z Iz 43:10
"Wy jesteście moimi świadkami - mówi Pan - i moimi sługami, których wybrałem, abyście poznali i wierzyli mi, i zrozumieli, że to Ja jestem, że przede mną Boga nie stworzono i po mnie się go nie stworzy."

Tytuł:
PostNapisane: So sty 28, 2006 7:16 pm 

Autor Hbr potwiedza współudział Syna w tworzeniu świata.
Hbr 1:2 "ostatnio, u kresu tych dni, przemówił do nas przez Syna, którego ustanowił dziedzicem wszechrzeczy, przez którego także wszechświat stworzył"

Zaś w Hbr 1:10 mamy jeszcze mocniejsze sformułowanie:
"Tyś, Panie, na początku ugruntował ziemię, i niebiosa są dziełem rąk twoich" - słowa skierowane do Syna.

Zatem mamy osobę Ojca i Syna współdziałających w stwarzaniu świata.
A teraz pouczający tekst z Iz 44:24
"Tak mówi Pan [JHWH], twój Odkupiciel i twój Stwórca jeszcze w łonie matki: Ja jestem Pan [JHWH], Stwórca wszystkiego, Ja SAM rozciągnąłem niebiosa, SAM ugruntowałem ziemię - kto był ze mną?"

No, jeżeli JHWH sam jest stwórcą wszystkiego, to nie ma zlituj się: Ojciec i Syn to JEDEN Bóg.

JEDEN BÓG, JEDEN PAN, JEDEN STWÓRCA, JEDEN ODKUPICIEL, JEDEN ZBAWICIEL, JEDEN PIERWSZY I OSTATNI, itd.

Tytuł:
PostNapisane: N sty 29, 2006 3:30 pm 

Hepta:
Cytuj:
Mnie osobiście to przekonuje że wszystkie 3 wersety tak w Obj 1:7 jak i Jana 19:37 jak i Zach 12:10. wskazują na Mesjasza a nie na JHWH który Go posłał.

Rzecz w tym, że komentarz, który opracowałeś to tylko Twoje widzi mi się.
Nie sprawdziłeś tematu, dlatego masz problemy z rozstrzygnięciem "kogo przebito" w proroctwie Zachariasza. Wszystko, co mogłeś, to interpretować pod swoją wykładnię. Bezsprzecznie w tzw. ujednoliconym tekście masoreckim, dokonanym przez Żydów stoi:

"spojrzą na mnie, którego przebili"

To nie ma znaczenia, że istnieją również przedmasoreckie manuskrypty z tekstem:

"spojrzą na tego, którego przebili"

Bo zarówno pierwszy, jak i drugi tekst jest zgodny z wykładnią trynitarną. To unitarianie mają tu problem, bo zaprzeczją, że Syn Boży jest JHWH wcielonym w mesjasza, a zdanie: "spojrzą na mnie, którego przebili" - to potwierdza.
Podobnie, nie ma znaczenia, że Jan powołując się na Zachariaszowe proroctwo użył słów drugiego zdania wyżej. Nie zawsze proroctwa są cytowane dosłownie. Po prostu unitariane zanegować tekstu masoreckiego nie są w stanie, bo narażą się na śmieszność, mogą jedynie wskazać, że istnieją także manuskrypty z tekstem innym. Ale ten, niby inny tekst, w najmniejszej mierze nie szkodzi wykładni trynitarnej.

Poszukiwacz:
Cytuj:
Lisie ile ci płacą za prostactwo i fanfaronadę którą uprawiasz na forum.

Pojąłeś już dlaczego Hepta spłodził infantylny komentarz i mniejsza o Jego argumenty o składni zdania?
Tu masz wiecej: http://www.trinitarians.info/load.php?artykulID=30

PostNapisane: N sty 29, 2006 3:51 pm 

Skopiowane z Forum www.bereanie.alleluja.pl na, które zapraszam

Jan. 8:24-25
24. Dlatego powiedziałem wam, że pomrzecie w grzechach swoich. Jeśli bowiem nie uwierzycie, że to Ja jestem, pomrzecie w swoich grzechach.
25. Wtedy pytali go: Kimże Ty jesteś? Jezus odpowiedział im: Po co Ja w ogóle mówię do was?
"Sz'ma Israel, Adonai (JHWH) Elohejnu, Adonai (JHWH) ECHAD" 5 MOjż.6:4
W wersecie 2 Moj. 33:20 czytamy:
Nadto powiedział: Nie możesz oglądać oblicza mojego, gdyż nie może mnie człowiek oglądać i pozostać przy życiu.
A w wersecie 2 Moj. 33:11 czytamy:
I rozmawiał Pan (JHWH) z Mojżeszem twarzą w twarz, tak jak człowiek rozmawia ze swoim przyjacielem....
Czy nie jest to sprzeczność?
Pamiętajmy że:
Jan. 1:18
Boga nikt nigdy nie widział, lecz jednorodzony Bóg, który jest na łonie Ojca, objawił go.
Czyli albo biblia się myli albo Bóg JHWH jest conajmniej w dwóch osobach (trzeciej Osoby nie będziemy tu omawiać).
1 Moj. 17:1
A gdy Abram miał dziewięćdziesiąt dziewięć lat, ukazał się Pan Abramowi i rzekł do niego: Jam jest Bóg Wszechmogący ( EL Szaddai), trwaj w społeczności ze mną i bądź doskonały!

1 Moj. 48:3-4
3. I rzekł Jakub do Józefa: Bóg Wszechmogący ( El Szaddaj) ukazał mi się w Luz w ziemi kanaanejskiej, błogosławił mi
4. I rzekł do mnie: Oto Ja rozpłodzę i rozmnożę cię, i uczynię cię zgromadzeniem ludów, i dam tę ziemię na wieczną własność potomstwu twemu po tobie.
Po tych wersetach wiemy że El Szaddai jest Bogiem (takich wersetów jest wiele), to nie kto inny jak tylko sam Bóg.

A teraz dowiemy się o wiele więcej:
2 Moj. 6:2-3
2. Odezwał się Bóg do Mojżesza i rzekł: Jam jest Pan.
3. Objawiłem się Abrahamowi, Izaakowi i Jakubowi jako Bóg Wszechmocny ( El Szaddai), lecz imienia mojego "Pan" ( JHWH) im nie objawiłem.
Wiemy teraz że Bóg Wszechmogący- El Szaddai to Bóg-Jahweh ( JHWH ).
Ale jeżeli Boga nikt nigdy nie widział tylko jednorodzony Bóg który jest na łonie Ojca objawił Go to kto jest Tym który objawiał się tym ludziom?

Jan. 8:56
Abraham, ojciec wasz, cieszył się, ze miał oglądać dzień mój, i oglądał, i radował się.
Co to był za dzień? Kiedy Abraham widział Jezusa?
Przeczytajmy 1 Mojżeszową 18 rozdział!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Jednym z nich trzech był Pan ( Adonai) w języku hebrajskim to zawsze oznaczało Boga. Dwaj pozostali to anioły patrz 1 Mojż 19:1.

W 1 Mojż. 22 Abraham nazywa Boga Adonai Jireh czyli Pan który zaopatrza ale dalej pamiętajmy że Boga nikt NIGDY nie widział a tylko Jezus (jednorodzony Bóg, który jest na łonie Ojca) objawił Go.

Przyp. 30:4
Kto wstąpił na niebiosa i zstąpił? Kto zebrał wiatr w swoje dłonie? Kto owinął wody płaszczem? Kto stworzył wszystkie krańce ziemi? Jakie jest jego imię? I jakie jest imię jego SYNA? Czy wiesz?

Kto jest Tym Synem?
Psalm 2 ma tą odpowiedz, 7 werset mówi że będzie On miał całą ziemię we władaniu patrz Objawienie 12:5
Zobacz też Izajasza 54 mowa tam o Królu całej ziemi, a zarazem o El Szaddai, tym którego nazywają Syn Boży.

Izaj. 9:5
5. Albowiem dziecię narodziło się nam, syn jest nam dany i spocznie władza na jego ramieniu, i nazwą go: Cudowny Doradca, Bóg Mocny, Ojciec Odwieczny, Książę Pokoju.

Jer. 33:14-15
14. Oto idą dni, mówi Pan, gdy spełnię dobrą obietnicę, którą wypowiedziałem o domu Izraela i o domu Judy.
15. W owych dniach i w owym czasie sprawię, że prawdziwa latorośl wyrośnie Dawidowi. Będzie wykonywał prawo i sprawiedliwość na ziemi.
16. W owych dniach Juda będzie wybawiony, a Jeruzalem będzie bezpiecznie mieszkać. Oto imię, którym je będą nazywać: Pan sprawiedliwość nasza. (JHWH sprawiedliwością naszą)
Werset ten mówi że będzie On z rodu dawida a zarazem będzie Bogiem Jahweh.!!!!!!!!
Dokładna data objawienia się Latorośli z domu Dawida, a zarazem Boga Jahweh jest objawiona nam w Daniela 9:22-27, ale o tym kiedy indziej.

Mich. 5:1
Ale ty, Betlejemie Efrata, najmniejszy z okręgów judzkich, z ciebie mi wyjdzie ten, który będzie władcą Izraela. Początki jego od prawieku, od dni zamierzchłych.
Widzimy zatem że mamy Jednego Zbawiciela El Szaddai, Jahweh który przybrał ludzkie ciało i przyszedł jako Jezus. Jeżeli to odżucasz to co masz na Jego miejsce?
Jan. 8:24
Dlatego powiedziałem wam, że pomrzecie w grzechach swoich. Jeśli bowiem nie uwierzycie, że to Ja jestem, pomrzecie w swoich grzechach.
Odrzucając Go jako Jedynego Boga Jahweh (JHWH ) jesteś zgubiony.

Rzym. 9:5
Do których należą ojcowie i z których pochodzi Chrystus według ciała; Ten jest ponad wszystkim, Bóg błogosławiony na wieki. Amen.

Tytuł:
PostNapisane: N sty 29, 2006 9:26 pm 
Cytuj:
Skopiowane z Forum www.bereanie.alleluja.pl na, które zapraszam

Trzeba było cały wątek skopiować i tu wkleić! :idea: :lol: :lol:

Tytuł:
PostNapisane: N sty 29, 2006 10:55 pm 

Mam prawo kopiować moje wypowiedzi z mojego forum :)

Tytuł:
PostNapisane: N sty 29, 2006 11:10 pm 

To po co prowadzisz swoje forum jak nam tu wszystko niedlugo skopiujesz? :wink: :lol:

Tytuł:
PostNapisane: Pn sty 30, 2006 8:57 am 

Dzięki Zuzka że jako jedyna zadałas sobie trud aby zebrać to co Cię przekonuje. Pojawił sie jednak przy okazji nowy problem. Nagle zdałem sobie sprawę, że chyba się nie rozumiemy.

Istnienie Syna przed założeniem świata dla mnie nie podlega dyskusji. To że świat został zbudowany Jego rękami, również tak sądzę. To że jest Bogiem mocnym, o tym również tak myślę. Ja jednak zdecydowanie rozdzielam Ojca od Syna.

Cały problem w tym że Syn zawsze jest podległy Ojcu, i jak na razie nikt z Tym nie polemizuje. Jezus nawet jeśli jest JHWH, co trudno jest mi zrozumieć ale rozważam taka koncepcję, modli się do swego Ojca. Wstępuje do swojego Boga i do Boga naszego.
Jan. 5:43-44 W tym fragmencie Jezus wskazuje na swojego Ojca, który wg słów Jego Syna jedynie jest Bogiem.

Przeanalizuję fragmenty które wskazałaś, bardzo Ci za nie dziękuję. Jednak póki co zastanów się i Ty i odpowiedz mi jak Jezus który jest El szadaj, wszechmogącym, Ojcem odwiecznym, Jedynym Bogiem, JHWH, może wstępować do swojego Boga , swojego Ojca, któremu będzie poddany, gdy odda mu wszelka władzę. Jak zrozumieć, że JHWH Jezusowi, Odwiecznemu Ojcowi, Bogu mocnemu, wszechmogącemu, Jego Ojciec nigdy nie był i nie będzie poddany?
Proszę wytłumacz mi jak rozumiesz, współistotność Ojca i Syna, kiedy to o Ojcu jest powiedziane że posłał swego jedynaka, syna jednorodzonego, Jezusa JHWH. Przeciez JHWH mówi :

"Sz'ma Israel, Adonai (JHWH) Elohejnu, Adonai (JHWH) ECHAD" 5 MOjż.6:4

To mówi Ojciec czy Syn?

1 Tym. 6:14-16
Uwielbiony Syn Jezus Chrystus JHWH bóg wszechmogący, Król królów i Pan Panów, ma powtórnie przyjść na ziemię. Objawi to Jego Ojciec, jedyny który ma nieśmiertelność. Jeśli JHWH ma nieśmiertelność czemu mowa jest o Jego Ojcu?

Filip. 2:9-11
Dlaczego Uznanie Jezusa za Pana ma być nie ku chwale Jego Ale ku chwale Jego Ojca?

Mar. 10:17-18
Jakiś człowiem upada do Jezusowych nóg i nazywa Jezesa dobrym. Ale Jezus znów, jak zawsze, wskazuje na swego Ojca i chwałę kieruje na Niego. A więc nie nazywaj mnie dobrym, bo nikt nie jest dobry tylko jeden Bóg

Pomóż mi proszę to zrozumieć? Powiedz mi jak Ty to rozumiesz.

Tytuł:
PostNapisane: Pn sty 30, 2006 9:57 am 

Tego co mnie przekonuje jest znacznie więcej.
Ja też oddzielam Ojca od Syna i wiem że Syn nie jest Ojcem ani Ojciec Synem i w mojej wypowiedzi było to zaznaczone (fragment o przynajmniej dwóch Osobach w Bogu)
"Wszystkie" fragmenty z Pisma, które podałeś to Jezus na ziemi jako Ten który :
Filip. 2:6-8
6. Który chociaż był w postaci Bożej, nie upierał się zachłannie przy tym, aby być równym Bogu,
7. Lecz wyparł się samego siebie, przyjął postać sługi i stał się podobny ludziom; a okazawszy się z postawy człowiekiem,
8. Uniżył samego siebie i był posłuszny aż do śmierci, i to do śmierci krzyżowej.
Co do 5 Mojż.6:4 to samo się wyjaśnia Słuchaj Izraelu Jahweh (Adonai) Elohejnu (liczba mnoga od słowa El lub Eloah), El Roi, El Olam, El Elijon itd.
Znamienny w tej kwestii jest werset 1 Mojż.1:26-27 chodzcie uczyńmy....i stworzył Bóg. ( niektórzy upatrują tu aniołów ale anioły nie mają mocy stwórczej.
Przepraszam nie mam zbyt wiele czasu aby podać "wszystkie" wersety mówiące o tym że Jezus to objawiony Jahweh ale postaram się to nadrobić w najbliższym czasie.

Może troszkę z NT:
Jan. 6:20
20. A On odezwał się do nich: Ja jestem (Ego Ejmi), nie bójcie się!

Jan. 8:24
24. Dlatego powiedziałem wam, że pomrzecie w grzechach swoich. Jeśli bowiem nie uwierzycie, że to Ja jestem>Ego Ejmi< (kto Ty jesteś zapytali żydzi), pomrzecie w swoich grzechach, po co ja wogóle do was mówię.

Jan. 8:28
28. Wtedy rzekł Jezus: Gdy wywyższycie Syna Człowieczego, wtedy poznacie, że Ja jestem i że nic nie czynię sam z siebie, lecz tak mówię, jak mnie mój Ojciec nauczył.

Jan. 13:19
19. Już teraz powiadam wam, zanim się to stanie, abyście, gdy się to stanie, uwierzyli, że Ja jestem.

Jan. 18:5-6
5. Odpowiedzieli mu: Jezusa Nazareńskiego. Rzekł do nich Jezus: Ja jestem. A stał z nimi i Judasz, który go wydał.
6. Gdy więc im rzekł: Ja jestem ( żydzi nie padali na ziemię ot tak sobie)
, cofnęli się i padli na ziemię.
Pozdrawiam w Panu

Tytuł:
PostNapisane: Pn sty 30, 2006 1:32 pm 

Cytuj:
Cały problem w tym że Syn zawsze jest podległy Ojcu, i jak na razie nikt z Tym nie polemizuje. Jezus nawet jeśli jest JHWH, co trudno jest mi zrozumieć ale rozważam taka koncepcję, modli się do swego Ojca. Wstępuje do swojego Boga i do Boga naszego.
Jan. 5:43-44 W tym fragmencie Jezus wskazuje na swojego Ojca, który wg słów Jego Syna jedynie jest Bogiem.

Przyjmujesz do wiadomości, że Syn Boży stał się Synem Człowieczym i te dwie Jego natury pozostają w Nim nierozerwalne i pozostaną w Nim na wieki? Przeciez powróci jako Syn Człowieczy i jako Syn Boży; nie przestał być Synem Człowieczym po odejściu do domu Ojca.

Fil 2:6-7
"który chociaż był w postaci Bożej, nie upierał się zachłannie przy tym, aby być równym Bogu, lecz wyparł się samego siebie, przyjął postać sługi i stał się podobny ludziom"

Sługa. W takim kontekście należy rozumień podleganie Syna Ojcu. Nikt tego nie podważa z trynitarian, bo i po co? W istocie (w naturze) Ojciec i Syn pozostają jednym Bogiem, jednym Panem. Bo mamy tylko jednego Boga, a nie dwóch: jednego większego (najwyższego) i drugiego mnieszego (uczynionego). Czytałeś Iz 43:10, o którym pisałem wyżej? Nie możesz wyznawać Jezusa Bogiem, jeśli wierzysz, że Bóg jest jeden. To unitarianie popadają w jakiś niezrozumiały politeizm, chyba że stajesz po stronie sekty ŚJ, dla których Syn nie jest Bogiem, ale stworzonym aniołem.

Tytuł:
PostNapisane: Pn sty 30, 2006 2:03 pm 

I pod moja "chorobliwa" nieobecnosc rozwinela sie piekna dyskusja!
Ja wracam do mojego tekstu z poczatku i odpowiadam na pytania Hepty:

Cytuj:
Chciałbym się dowiedzieć, do jakiego Boga modli się JHWH?

Skoro Pismo o JHWH mówi:
Pwt 4:39
39. Poznaj dzisiaj i rozważ w swym sercu, że Pan jest Bogiem, a na niebie wysoko i na ziemi nisko nie ma innego.
(BT)

podobnie 1Król 8,15-61
Ps 73,22-25
IZ 45,4-6
Izaj. 45:18-22
Izaj. 46:9-10

Joel. 2:27
27. I poznacie, że Ja jestem wśród Izraela i że Ja, Pan, jestem waszym Bogiem i nie ma innego; i lud mój nigdy nie zazna wstydu.
(BW)

w końcu sa to słowa samego Pana Jezusa:

Mar. 12:29-34
29. Jezus odpowiedział: Pierwsze przykazanie jest to: Słuchaj, Izraelu! Pan, Bóg nasz, Pan jeden jest.
...
32. I rzekł do niego uczony w Piśmie: Dobrze, Nauczycielu! Prawdę powiedziałeś, że Bóg jest jeden i że nie masz innego oprócz niego;
33. I że jego miłować z całego serca i z całej myśli, i z całej siły, a bliźniego miłować jak siebie samego, to znaczy więcej niż wszystkie całopalenia i ofiary.
34. A Jezus, widząc, że on rozsądnie odpowiedział, rzekł mu: Niedaleki jesteś od Królestwa Bożego. I nikt nie śmiał go już więcej pytać.

Jezus mowi o Bogu JHWH jako o Bogu Jedynym poniewaz Jezus jest czlowiekiem!
To nie jest tak ze JHWH jest Jezusem,ale Jezus wzrasta w JHWH ,ktory go wciela w Siebie Natura czlowieka Jezusa syna Marii staje sie czescia doswiadczenia zyciowego JHWH!
Jezus nie jest jakas powloka dla Logosu on jest od poczatku do konca czlowiekiem o pelnej (czyt zmiennej !) naturze ludzkiej.
Proces wcielenia nie jest jednorazowy(nie skonczyl sie w momencie zaplodnienia) ale jest rozlozony na wiele lat w zyciu Jezusa!

To jest moj poglad .Wyjasniam go w moim prywatnym liscie wyslanym do Twojej skrzynki.List jest bardzo obszerny dlatego wysylam go do skrzynki.
(Wszyscy chetni moga otrzymac jego kopie)

Pozdrawiam
P.S.
Nie wiem czy list zmiesci sie do skrzynki na forum.Jezeli nie ,jezeli jestes zainteresowany ,podaj mi prywatnie lub na forum swoj adres.

Tytuł:
PostNapisane: Pn sty 30, 2006 2:13 pm 

niestety na skrzynce bark nowych wiadomości, Wysle Ci maila. Wielkie dzięki.

Tytuł:
PostNapisane: Pn sty 30, 2006 2:17 pm 

Cytuj:
Mar. 10:17-18
Jakiś człowiem upada do Jezusowych nóg i nazywa Jezusa dobrym. Ale Jezus znów, jak zawsze, wskazuje na swego Ojca i chwałę kieruje na Niego. A więc nie nazywaj mnie dobrym, bo nikt nie jest dobry tylko jeden Bóg

Znowu to samo. To że Syn kieruje chwałę na Ojca - nic dziwnego. Przecież i Ojciec kieruje chwałę na Syna, zapewne sam znasz takie miejsca i nie ma potrzeby je przytaczać.
Z tej rozmowy wcale nie wynika, że Jezus NIE jest dobry. Dobrze wiemy, że jest dobry, pod każdym względem, jest wręcz bez skazy, sprawiedliwy, miłosierny, itd. Sam widzisz, przytoczony tekst także potwierdza koncepcje trynitarną. Jedynie Bóg jest dobry, a Ojciec i Syn jest jednym Bogiem. Gdyby ten tekst miał dowodzić, że Syn nie jest jedynym Bogiem, to musiałbyś pokazać, że nie spełnia warunku tu podanego. Umiesz wykazać, że Syn nie jest dobry, jak sam Bóg?

Tytuł:
PostNapisane: Pn sty 30, 2006 4:11 pm 

Drogi Hepto i pozostali unitarianie oraz subordynacjonisci prosze przemyslcie jeszcze te wersety:

J 6:46 Bw "Nie jakoby ktoś widział Ojca; Ojca widział tylko Ten, który jest od Boga."

J 1:18 Bw "Boga nikt nigdy nie widział, lecz jednorodzony Bóg, który jest na łonie Ojca, objawił go."

Porownajcie je z tymi:
2M 24:9-11
"(9) I wstąpił Mojżesz i Aaron, Nadab i Abihu oraz siedemdziesięciu ze starszych Izraela na górę,(10) i ujrzeli Boga Izraela, a pod jego stopami jakby twór z płyt szafirowych, błękitny jak samo niebo.(11) Lecz na najprzedniejszych z synów izraelskich nie wyciągnął swojej ręki; mogli więc oglądać Boga, a potem jedli i pili."

oraz z tymi:
Wj 33:20-23 Bw „Nadto powiedział: Nie możesz oglądać oblicza mojego, gdyż nie może mnie człowiek oglądać i pozostać przy życiu.(21) I rzekł Pan: Oto miejsce przy mnie. Stań na skale.(22) A gdy przechodzić będzie chwała moja, postawię cię w rozpadlinie skalnej i osłonię cię dłonią moją, aż przejdę,(23) a gdy usunę dłoń moją, ujrzysz mnie z tyłu, oblicza mojego oglądać nie można.”

Wj 34:5-6 Bw „I zstąpił Pan w obłoku, a on stanął tam przy nim i wezwał imienia Pańskiego.(6) Wtedy Pan przeszedł obok niego, a on zawołał: Panie, Panie, Boże miłosierny i łaskawy, nieskory do gniewu, bogaty w łaskę i wierność,”

Jaki(KTO) Bog byl widziany ,a jaki nie?
Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: Pn sty 30, 2006 10:21 pm 

Smoku,

Cytuj:
Adwersarze ich nie wyginają, tylko rozumieją je w kontekście inkarnacji Syna Bożego i progresji objawienia. Podchodzenie do tych tekstów jako do z góry założonych "unitarian proof texts" (wyrwanych z powyżej określnonego kontekstu) jest porażką na wejściu.

Unitarianie podchodzą do nich z całym bagażem kontekstu kulturowego sięgającego kilkanaście wieków wstecz aż do czasów, w których żył Jezus. Unitarianie wskazują także na kontekst sposobu rozumowania Żydów i sposobu udowadniania przez nich przyjętych tez. Unitarianie wskazują także na słownictwo jakie stosowano w tamtych czasach, które jest kluczem do rozumienia pewnych tekstów (np. tych o Duchu). Nie mogę sobie w żaden sposób wyobrazić, dlaczego rozumienie słów: "dla nas istnieje jeden Bóg – Ojciec" jako nauczających, że dla apostoła Pawłą Jedynym Izraela był Ojciec, ma być “porażką na wejściu”. Nie umiem sobie także wyobrazić dlaczego słowa “O owym dniu nikt nie wie, ani aniołowie ani Syn, tylko Ojciec” rozumiane jako nauczające o niepełnej wiedzy Syna, mają być traktowane jako “porażka na wejściu”. Powtórzę, największy teolog tamtych czasów, apostoł Paweł, nigdzie nie wyznał swej wiary w Trójjedynego. Ten kontekst warto wziąć pod uwagę, nie zaś kontekst późniejszych filozoficznych definicji nawróconych na chrześcijaństwo “greków”.

Cytuj:
Traktowanie przejawów pewnego prządku Osób wewnątrz złożonej jedności JHWH jako "dowodu" na "niższość" Syna względem Ojca wynika chyba z niezrozumienia relacji we własnym małżeństwie, porównanych właśnie do takiego porządku w I Kor. 11:3. Mam nadzieję, że nie odmawiasz swojej żonie równości sobie będąc jej głową.

Nie, nie odmawiam, a cytowanie 1Kor 11:3 ma pokazać jedynie to, że piszący te słowa apostoł Paweł odróżniał Jezusa od Boga (uwaga, od Boga a nie od jednej z osób Boskich) i tego drugiego stawiał wyżej w hierarchii niż tego pierwszego. Apostoł Paweł nie znał podziału na hipostazy i “ousje”, to wieki późniejsze. Bóg (w znaczeniu Jedynego z Szemy) i Jezus, to były dla niego dwa różne byty. Zwracam ponownie uwagę na to, że nigdzie nie znajdujemy wyznania Pawła w Trójjedynego. Nigdzie. Czy nikt z nawracanych przez niego uczniów nie pytał go o tą nową naukę, która ponoć miała mieć swe źródło w “progresywnym objawieniu”? Od kiedy uczniowie Jezusa zaczęli wierzyć w Trójjedynego? Od zostania uczniami? Od Pięćdziesiątnicy? Kiedy ta nowość pojawiła się w nauczaniu pierwszych uczniów?

Cytuj:
No właśnie. Niepotrzebnie żądacie hellenistycznych definicji i dowodów w Biblii, która takich dowodów nie przeprowadza.

Pobudka :). To nie my żądamy definicji, to wam są one potrzebne do tego by tworzyć tego rodzaju intelektualne wygibasy, które stwierdzają: Bóg jest jedną istotą ale trzema osobami, czy też terminy w rodzaju “unii hipostatycznej”, “anhipostazji” itp., itd. To wasza terminologia jest nasycona nazwami hellenistycznymi mającymi swe pochodzenie w filozofii poganskiej.
Cytuj:
Np. nigdzie w Biblii nie znajdziesz wyprowadzenia dowodu (w znaczeniu hellenistycznym) na istnienie Boga. Biblia nie dowodzi istnienia Boga, tylko mówi o Bogu. Nie dowodzi trójjedyności Boga, tylko o niej mówi.

Smoku, nigdzie o tym nie mówi (przynajmniej w sposób bezpośredni), to jest właśnie cały problem w waszej interpretacji. Paweł nie musiał pisać “dowodu”. Wystarczyłoby proste: “dla nas istnieje jeden Bóg: Ojciec, Syn i Duch Św.”, “Jezus, Ojciec i Duch są jednym i tym samym JHWH”, “módlcie się do Ojca, Syna i Ducha, bo to jeden JHWH” itp. Nigdzie tego nie ma. Zauważ, niemal każda mniejsza lub większa społeczność trynitarna rozpoczyna swe credo: “wierzymy w jednego Boga: Ojca, Syna i Ducha Sw.” bądź pewnego rodzaju wariacją tych słów. Dlaczego? Ano dlatego, że jest to dla nich najważniejsza nauka Biblii, podstawowa prawda, która jest dla nich kryterium uważania kogoś za chrześcijanina. W Biblii nikt tego explicite nie wyznaje. Dziwne, bo choćby chcąc odróżnić się od Żydów, dobrze byłoby taką naukę uwypuklać. Lecz, tak jak pisałem już wcześniej, nawet nie to jest najważniejsze. Najważniejsze jest to, że nikt o tą nową prawdę nie pyta. Nikt. Zwołano specjalny sobór w Jerozolimie, by wyjaśnić wątpliwości odnośnie obrzezania. Paweł wypowiadał się w kwestii obchodzenia Wieczerzy, w kwestii wyłączania ze społeczności, w kwestii zbierania datków. Zapomniał o najważniejszym, o Trójjedynym.
Cytuj:
Widać to najlepiej dopiero po potraktowaniu Biblii jako całości. Wtedy nie trzeba wyginać prostych fragmentów mówiących wprost, że Żydzi zobaczą JHWH, którego przebili [Zach. 12:10; Jan 19:37], czy o JHWH przychodzącym na ziemię w ciele [Joel 3:17; Zach. 2:12-15; 14:5 i inne]. I widać wypełnienie tych proroctw w nowotestamentowych tekstach o Powtórnym Przyjściu Mesjasza w ciele właśnie. Widać wtedy również pewien plan progresji objawienia JHWH i powody, dla których nie wszystko było przedstawione w formie "kawa na ławę" [Iz. 29:9-16].

Gdy Jezus powiedział Pawłowi: “Saulu, dlaczego MNIE prześladujesz”, to rozumiesz, że prześladował Jezusa? Czy może tych, którzy byli Jego Kościołem, Jego ciałem?

Cytuj:
Paweł i inni apostołowie wyznawali Sz'ma czyli jedyność Boga w tym sensie, że obok Jednego Boga nie ma żadnego innego. Ani mniejszego, ani pośredniego, ani równego JHWH.

Nie, tak nie rozumieli. W myśli żydowskiej, i tej biblijnej i pozabiblijnej, całkiem sporo razy inne istoty były nazywane elohim (bądź theos/theoi w środowisku diaspory helleńskiej). Ten tekst mówi jedynie o tym, że nie ma takiego samego Boga jak JHWH. Wszyscy inni, choć mogą być nazwani elohim, to jednak nie w takim znaczeniu jak ów JHWH.
Cytuj:

A jednak Szczepan pełen Ducha Świętego modlił się do Jezusa i umierając, Jemu powierzył swojego ducha [Dz. Ap. 7:55-60].

Smoku, po pierwsze sprawdź słowa w oryginale. To pierwsza zasada egzegezy. Po drugie, od kiedy rozmowa z kimś kogo widzi się w wizji jest od razu modlitwą?

Cytuj:
Przy założeniu, że natura Boga musi być zrozumiała dla człowieka, unitarianie muszą tak "kombinować", żeby Jezus mógł być Bogiem (do którego można się modlić), ale jakimś "niższym" od Ojca. Czyli Panem tak, ale Bogiem JHWH już nie.

To, że jest niższym od Ojca, nie ulega wątpliwości. To, że JHWH jest Bogiem Jezusa, też nie ulega wątpliwości. Tak naucza Biblia i nie chce inaczej.

Cytuj:
No i mamy już sprzeczność z pierwszym przykazaniem i de facto politeizm, tylko Bóg nr 2 jest nazywany tak, żeby ratować unitariańskie założenia: Bóg pośredni, Anioł, ręce Boga, nogi Boga itd.

Tak, ponieważ Biblia zdecydowanie i jasno stwierdza, że JHWH jest Bogiem Jezusa. Stwierdza też wyraźnie, że świat został stworzony “poprzez” Jezusa (gr. dia z genetivem). Innymi słowy, Jezus był pośrednikiem w stworzeniu. Biblia też stwierdza, że JHWH “ustanowił” Jezusa Panem, “uczynił” Go dziedzicem, “dał” mu moc nad wszystkim itd. Bóg nie potrzebuje by ktokolwiek Go czymkolwiek “ustanawiał”. Dlatego też Jezus może być nazwany theos/elohim, ale na pewno nie w takim znaczeniu jak JHWH.

Cytuj:
Oddajmy zatem głos przedstawicielom narodu wybranego. Koncepcja Trójjedynego Boga istniała z Izraelu, choć nie była traktowana jako ortodoksja:

"Hear, O Israel, Adonai Eloheinu Adonai is one. These three are one. How can the three Names be one? Only through the perception of faith; in the vision of the Holy Spirit, in the beholding of the hidden eye alone.…So it is with the mystery of the threefold Divine manifestations designated by Adonai Eloheinu Adonai—three modes which yet form one unity." [Zohar II, 43b]

Czy mówimy o tym Zohar:
“Today, in an era of rapid change and breakthrough technologies, we are able to accept ideas that were once seen as inexplicable mysticism or dangerous sorcery. The Zohar deals very directly with concepts of reincarnation, visionary experiences, and the presence of unseen influences in our midst -- and now, at the start of the 21st century, we have the capacity to understand the Zohar's teachings and receive its soul. This is a difficult experience to describe, but by bringing the Zohar into your life, you will discover its meaning for yourself. “ http://www.kabbalah.com/k/index.php/p=zohar/about
Zajrzyj sobie np. Na stronę:
http://www.kabbalah.com/k/index.php/p=zohar/
search&pattern=U28gaXQgaXMgd2l0aCB0aGUgbXlzd
GVyeSBvZiB0aGUgdGhyZWVmb2xkIERpdmluZSBtYW
5pZmVzdGF0aW9ucyBkZXNpZ25hdGVkIGJ5IEFkb25haSBFbG9o
ZWludSBBZG9uYWmXdGhyZWUgbW9kZXMgd2hpY2ggeWV0IGZ
vcm0gb25lIHVuaXR5&where=verses&sort=rate

(podzieliłem adres bo forum się rozjechało)

... i zobacz co tam oni wypisują. Reinkarnacja i temu podobne. Zajrzyj na stronę: http://www.sacred-texts.com/jud/zdm/index.htm.
Czy mi się zdaję, czy widzę tam słowo okultyzm? To ksiega o żydowskiej kabale, pozaświatowych wizjach i numerologii. Naprawdę chcesz powołać się na takie świadectwo?

Cytuj:
Myślę, że to jest błędne założenie. Gdyby apostołowie byli Grekami działającymi w dodatku pod presją herezji podważających Boskość Mesjasza, to może by tak czynili. Oni uprzedzali o "duchu antychrysta", który będzie podważał prawdę, że Mesjasz Jeszua, czyli JHWH, który zbawia, przyszedł w ciele [I Jana 4:2]. Imię Mesjasza - JHWH zbawia - jest tak samo ważne jak inne Jego imiona: Bóg mocny, Ojciec odwieczny czy Książę Pokoju [Iz. 9:5].

Znaczenie imienia, drogi Smoku, nie świadczy o tożsamości osobowej. Mogę nazywać się Sławomir i być bardzo daleki od krzewienia pokoju. Po drugie, nauka o Tójjedynym nie tyle potrzebowała obrony (choć tego też) ile wyjaśniania uczniom problemu. Tego w Biblii nie ma. Twoje słowa traktuję jako zwykłą ucieczkę. Zapewne doskonale zdajesz sobie sprawę, że gdybyś żył w tamtych czasach i urodził się jako ortodoksyjny Żyd, to z pewnością o owego Trójjedynego byś zapytał. Choćby w formie: jak to, przecież do tej pory wierzyliśmy w jednego Boga, jak mamy traktować te trzy osoby boskie. Jeśli Jezus to Jahwe, to dlaczego modli się do kogoś innego? Dlaczego jeśli Jezus to Jahwe, jest jednocześnie sługą Jahwe, a Jahwe jest Jego Bogiem? Te problemy musiałyby się zrodzić w umysłach wierzących. Skoro pytali o takie sprawy jak zakon i obrzezanie, to nie wierzę, że nie zapytaliby o o wiele ważniejszą kwestię. Tymczasem nie pyta o to nikt. A główny teolog chrześcijaństwa wyznaje unitariańską prawdę: “dla nas jest jeden Bóg – Ojciec”. Tej wersji się będę trzymał.

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 526 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 36  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1