www.ulicaprosta.net

Forum przy Ulicy Prostej
Teraz jest N lip 06, 2025 6:42 pm

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 346 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 24  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: So mar 17, 2012 3:52 pm 

Oj, rośnie, rośnie. Wojna może być kwestią miesięcy:

http://flashtrafficblog.wordpress.com/

http://flashtrafficblog.wordpress.com/2 ... sequences/
http://flashtrafficblog.wordpress.com/2 ... ask-ahead/
http://flashtrafficblog.wordpress.com/2 ... -the-jews/

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Śr mar 28, 2012 12:00 pm 

http://www.christianpost.com/news/globa ... dom-72199/
http://translate.google.pl/translate?hl ... %2F&anno=2

W piątek ma odbyć się marsz na Izrael popierający wolność Palestyny. Polska również dołączyła do grona popierających Palestynę (chociaż tę informację mam z nieoficjalnych źródeł gdyż dowiedziałem się o tym od aktywistów manifestujących pod kościołem luterańskim w Bremie).

Samą informację dostałem od jednego pastora. Prosił o modlitwę.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Śr mar 28, 2012 12:22 pm 

"The peaceful marchers will demand freedom for Jerusalem and its people. Our aim is to end Zionist policies of apartheid, ethnic cleansing and Judaisation, which harm all people, land, and the sanctity of Jerusalem,"

Czyli chrześcijanie będą protestować przeciwko "judaizacji Jerozolimy". Ciekawe, czy protestują równie gorliwie przeciwko "amerykanizacji Nowego Jorku". Oni chyba Biblii nie czytali i nie znają historii. Czy pastor, który prosił o modlitwę, również miał na myśli protest przeciwko "judaizacji Jerozolimy"?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Śr mar 28, 2012 1:28 pm 

Ów pastor prosił aby modlić się o Izrael, ponieważ uznał taki marsz jako akt wrogości w stosunku do niego. Sam osobiście myślę, że może to być zaczepka lub odwrócenie uwagi od zagrożenia ze strony Iranu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Śr mar 28, 2012 1:50 pm 

Dzik napisał(a):
Ów pastor prosił aby modlić się o Izrael, ponieważ uznał taki marsz jako akt wrogości w stosunku do niego.
Aha, no to pozdrów tego pastora od Smoka Wawelskiego. :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Cz mar 29, 2012 1:46 pm 

Pozdrowię, chociaż wiem, że nie zgodziłbyś się z nim w wielu kwestiach. Ty reprezentujesz tzw. biblijny beton (ktoś musi), a on jest pastorem dość dużego zboru, który przeszedł już różne eksperymenty z różnym skutkiem. Co do Izraela jednak jest gorliwym zwolennikiem i dba o właściwe nauczanie w tej dziedzinie. Nazwisk nie zamierzam jednak podawać bo czasy takie, że słowo "Żyd" budzi wiele agresji i zaczyna ostatnio robić się groźnie, a to forum lubi ściągać różnego rodzaju "zakazanych twarzy" w stylu niejakiego "In Signo"

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Cz mar 29, 2012 1:53 pm 

Dzik napisał(a):
Ty reprezentujesz tzw. biblijny beton (ktoś musi)
A co to jest "biblijny beton"?

Dzik napisał(a):
Co do Izraela jednak jest gorliwym zwolennikiem i dba o właściwe nauczanie w tej dziedzinie
No, jeśli dba o właściwe nauczanie w tej dziedzinie, to też jest betonem w tej dziedzinie. Pewnie w dodatku biblijnym. :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Cz mar 29, 2012 6:51 pm 

Smok Wawelski napisał(a):
Dzik napisał(a):
Ty reprezentujesz tzw. biblijny beton (ktoś musi)
A co to jest "biblijny beton"?

Zastanawiam się od jakiegoś czasu co to jest. Ciebie raczej zaliczyłbym do grupy doradców biblijnych niż pasterzy pastorów. Jednak publikowanie postów w necie i ew. prowadzenie kościoła domowego to trochę inna rzecz niż klasyczne pastorowanie w realu gdzie styka się z realnymi problemami i status pastora narzucony jest z góry. Połączenie "wewnętrznego betonu" czyli tak zwanej zdrowej nauki to trudna sprawa kiedy przyłapuje się wiernych na pijaństwie i łapie się za głowę oraz przeżywa rozterki w stylu ile jeszcze razy można upominać zanim się kogoś wykluczy.
Obecnie jestem w dość dużym kościele i przyznam, że czasem mógłby ktoś podjechać z betoniarką i zrobić porządną wylewkę fundamentu, z tym że pewnie nie wpuściliby Cię za kazalnicę bo jesteś z undergroundu, a takich ciężko przepchnąć oficjalnie chociaż pewnie dużo jest ludzi, którzy słuchają w ukryciu. W sumie jest w tym metoda bo i Jan Chrzciciel był dziwakiem, a był potrzebny w Królestwie Bożym.
Swoją drogą oczami wyobraźni widziałbym bym Cię za kazalnicą kościoła przedstawiony jako Smok Wawelski no tyle, że musiałbyś w jednej ławce usiąść z takimi personami jak John Paul Jacson, Warren i inni gromieni tutaj mówcy, dlatego na razie niech będzie jak jest, chociaż pomarzyć można.
Piszę z perspektywy kogoś kto nie prowadzi raczej osiadłego trybu życia, dlatego cenię sobie obiad chociażby z grzybów leśnych zebranych po drodze jak i czasami w restauracji. Apropo drogi... Skoro biblijne proroctwa wypełniają się tak precyzyjnie i patrząc na ostatnie wieści z Izraela nawet na naszych oczach to czy część Kościoła nie aby przypadkiem czegoś do zrobienia w trudnych rejonach świata, zanim Pan Bóg zabierze kościół. Czytając listy do zborów z apokalipsy odnoszę takie wrażenie, ponieważ każdy z tych siedmiu miał coś do uporządkowania u siebie. Jeden otrzymał pochwałę za znienawidzenie nauki Nikolaitów, drugi wręcz przeciwnie.

Dzik napisał(a):
Co do Izraela jednak jest gorliwym zwolennikiem i dba o właściwe nauczanie w tej dziedzinie
No, jeśli dba o właściwe nauczanie w tej dziedzinie, to też jest betonem w tej dziedzinie. Pewnie w dodatku biblijnym. :D

Wydaje mi się, że jest betonem. Chociaż odnoszę wrażenie, że niedługo pojęcie "biblijny" odejdzie do lamusa za sprawą silnej polaryzacji w kwestii poparcia Izraela. Po prostu Izraela popierać będą po prostu prawdziwie wierzący.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Cz mar 29, 2012 8:54 pm 

Hm, odnoszę wrażenie, że określenie "beton" nie brzmi w tym kontekście jakoś pejoratywnie. Zapewniam Cię, że kościół domowy działa w realu i ma realne problemy, choć z definicji są one inne niż w kościołach tzw. "systemowych", w których częścią problemu jest... sam system. Jeśli chodzi o "dziwaków", to Pan Bóg sam ich przepycha tam, gdzie ludzie pozwalają Mu na to. Jeśli tacy mówcy jak JPJ czy Warren są gdzieś gromieni, to nie widzę powodu, żeby się w takim miejscu źle czuć. Dobrze rokuje. Chyba, że tych się gromi, a innych fałszywych nauczycieli się przyjmuje.

Żeby mnie do jakiejś grupy zaliczyć, musiałbyś mnie osobiście poznać, albo przynajmniej trochę lepiej na odległość. Leśnym grzybem jeszcze się nie czuję, choć swoje lata już mam. A jeśli chodzi o listy do kościołów w Objawieniu, to tam chodzi o stan Kościoła przed przyjściem Pana, a nie o ewangelizację.

Nie odbiegajmy jednak od tematu wątku.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Cz kwi 05, 2012 7:47 pm 

http://www.fronda.pl/news/czytaj/tytul/ ... ydow_20298

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Cz kwi 05, 2012 8:44 pm 

Ześlij Panie Boże bombę i zabij tę trąbę.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Pt kwi 06, 2012 10:54 am 

Hmm no ale przecież izrael ma bombe i nie wpuszcza inspektorów a sojusz z USA jest faktem. Możemy to usprawiedliwiać wrogim otoczeniem itp ale tak jest. Swoją drogą społeczenstwo amerykańskie to najbardziej na świecie zmilitaryzowane społeczeństwo z kultem siły i armii (która niesie tylko pokój i demokrację :)
Oczy mi się lekko przetarły jak byłem w Columbus w Alabamie - najwiekszej bazie amerykańskiej i muzeum piechoty. Propaganda jak rodem z ZSRR - "walka o pokój".

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Pt kwi 06, 2012 11:02 am 

Inspektorzy są potrzebni w takich miejscach, gdzie pod pozorem pokojowych działań konstruuje się bomby, a oprócz tego grozi się anihilacją tego czy owego narodu. Nie zauważyłem, żeby Izrael groził komukolwiek anihilacją albo nie uznawał prawa jakiegoś narodu do posiadania własnego państwa - chyba, że chodzi o państwo terrorystyczne o jasnych i wrogich zamiarach, tworzone przez sztucznie utworzony "naród". To są fakty i żadne odwracanie kota ogonem ich nie zmieni.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Pt kwi 06, 2012 11:25 am 

http://konflikty.wp.pl/kat,1356,title,G ... omosc.html

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Pt kwi 06, 2012 2:29 pm 

http://konflikty.wp.pl/kat,1356,title,I ... omosc.html

Odpowiedz z cytatem  
Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 346 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 24  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1