Agnostyk napisał(a):
Odpowiadając na Twoje pytanie - to oczywiście rozdział 14 Zachariasza mówi o JHWH - odpowiedź brzmi TAK
Zgodnie z rozdziałem 14 w sposób oczywisty mówi on o tym że JHWH przybędzie i zrobi porządek - tak, ten rozdział mówi o JHWH. Watpie natomiast czy mówi o Mesjaszu skoro Mesjasz to namaszczony Pana
Henryk napisał(a):
Oczywiście że tak, ponieważ Ojciec (JHWH) jest sprawcą wszystkiego, ale fizycznym wykonawcą jego woli jest Pan Jezus - Mesjasz, człowiek z krwi i kości Dla ułatwienia, analogia. Kto wyrwał Izraelitów z domu niewoli – Egiptu?. Pan Bóg Wszechmogący (JHWH).używając Mojżesza jako swego sługę. Czy Mojżesz to JHWH?
Agnostyku... Zacytowałem Twoje dwie wypwowiedzi z dwóch różnych miejsc, lecz myślę, że nie wyrwałem ich z kontekstu i mogę w oparciu o nie kontynuować rozmowę.
Twoją Henryku wypowiedź również zacytowałem i traktują ją jako odskocznię do dalszego rozważania.
Zacytuję jeszcze raz tekst z Zachariasza aby zadać parę pytań a od Was oczekuję odpowiedzi. Oczywiście odpowiedzi proszę udzielać na podstawie tekstu. Tylka takie uznam za zaliczone

. Moje pytania na niebiesko dla odróżnienia.
Zachariasza 14:1-7
1 Oto nadchodzi dzień Pana, gdy będę dzielił w twoim gronie łupy odebrane tobie.
1. Czyj dzień nadchodzi?
2. Kto będzie dzielił łupy?
2 I zbiorę wszystkie narody do walki z Jeruzalemem. Miasto będzie zajęte, domy splądrowane, kobiety zhańbione. Połowa miasta pójdzie w niewolę, lecz resztka ludności nie będzie usunięta z miasta.
3. Kto zbierze wszystkie narody do walki?
3 Potem wyruszy Pan i będzie walczył z tymi narodami, jak zwykł walczyć w dniu bitwy.
4. Kto wyruszy do walki z tymi narodami?
4 Jego nogi staną w owym dniu na Górze Oliwnej, która leży naprzeciwko Jeruzalemu od wschodu, tak że Góra Oliwna rozpadnie się w środku na wschód i na zachód, tworząc wielką dolinę. Połowa góry cofnie się na północ, a druga połowa na południe.
5. Czyje nogi staną w owym dniu na Górze Oliwnej?
5 Wtedy będziecie uciekać do tej doliny między moimi górami, gdyż ta dolina będzie sięgała aż do Azel; a będziecie uciekać tak, jak uciekaliście przed trzęsieniem w czasach Uzjasza, króla judzkiego. Potem przyjdzie Pan, mój Bóg, a z nim wszyscy święci.
6. Kto potem przyjdzie i z kim?
6 W owym dniu stanie się tak: Nie będzie ani upału, ani zimna, ani mrozu.
7 I będzie tylko jeden ciągły dzień, zna go Pan, nie dzień i nie noc, a pod wieczór będzie światło.
7. Kto zna ten dzień?
Dalsza część rozdziału w kolejnych postach. Oczywiście po uzyskaniu odpowiedzi na powyżej postawione pytania.
Zachęcam Ciebie Agnostyku i Ciebie Henryku do udzielenia odpowiedzi na te pytania. Nie przepisujcie tekstu. Po prostu oznakujcie numerem swoje odpowiedzi. Odpowiedź z nr 1 potraktuje jako odpowiedź do pytania nr 1.