Agnostyk napisał(a):
Smoku chyba nie sugerujesz, że imię Jeszua było tylko przyznane jednej osobie wśód żydów?. Nie sądzisz, że Jeszuów w Izraelu było więcej? Co więcej

i mesjaszy było co niemiara w dawnym Izraelu
Agnostyku, czytaj tekst Biblii. Żaden inny Jeszua nie "przyszedł w ciele". Każda inna osoba o imieniu Jeszua urodziła się po prostu i nie ma tym nic nadzwyczajnego. Dlatego duchy, które są z Boga, nie wyznają (bo nie muszą), że jakiś inny Jeszua przyszedł w ciele. Duch antychrysta na przestrzeni historii i sam Antychryst w przyszłości nie mieliby natomiast żadnych problemów z wyznaniem, że jakiś inny Jeszua urodził się w ciele, bo to byłoby wyznawaniem oczywistości.
W teście chodzi o TEGO JESZUĘ, którego imię jest związane z Jego naturą, istotą i misją, a także zostało Mu nadane z rozkazu Bożego. Podobnie jest np. z Abrahamem. Jest wielu Abrahamów, ale tylko jeden otrzymał to imię od Boga i tylko on jest rzeczywiście ojcem wielu narodów (jak mówi jego imię).
Agnostyk napisał(a):
Dlatego test janowy był właśnie na tych co kwestionowali, że Jezus żył jak człowiek i umarł REALNIE a nie POZORNIE. Takich to własnie łobuzów dotyczyl test. Zresztą tak pisze w większości komentarzy a biorąc pod uwagę, że ewangelia Jana powstawała gdy te dwie herezje istaniały była oczywistą odpowiedzioą na nie. Takim Janowym głosem w dyskusji

Tekst napisany przez Jana mówi o WSZELKIM duchu. Jan nie zaznacza, że chodzi wyłącznie o ducha kwestionującego człowieczeństwo Jezusa ani nie daje do zrozumienia, że chodzi mu o zwalczanie jakiejść konkretnej herezji. W teście nie ma ani słowa o śmierci Jezusa (chyba, że ekstrapolowalibyśmy fakt Jego przyjścia w ludzkim ciele do faktu Jego rzeczywistej biologicznej śmierci). Jan podkreśla Boskość Jezusa w samej Ewangelii [1:18], razem z Jego istnieniem już na początku [1:1]. Na końcu Ewangelii [19:37] zaznacza, że JHWH w ciele to Jezus poprzez odniesienie do Zach. 12:10, gdzie Imię jest napisane. Wreszcie Jan podaje określenie "Pan mój i Bóg mój" w odniesieniu do Jezusa [Jan 20:27-29]. Czyli test na Boskość i człowieczeństwo Jezusa jest spójny z Janowym tekstem Ewangelii, gdzie na końcu autor pisze:
"(...) te zaś [cuda] są spisane, abyście wierzyli, że Jezus jest Chrystusem, Synem Boga, i abyście wierząc mieli żywot w imieniu jego" [Jan 20:31]
Przeczytajmy to w oryginalnym rozwinięciu imion i pojęć:
"(...) te zaś [cuda] są spisane, abyście wierzyli, że JHWH, który zbawia [Jeszua] jest Mesjaszem, Synem Boga, i abyście wierząc mieli żywot w imieniu jego" [Jan 20:31]
Dlaczego mamy mieć żywot w imieniu Jego? Bo on jest JHWH, który zbawia. Krótko mówiąc, mnie się wszystko zgadza. Komentarze natomiast nie są natchnione, o ile mi wiadomo, i wiele z nich w ogóle nie dostrzega czegoś takiego jak hebrajski kontekst podawanego nauczania. Dlatego warto z nich korzystać, ale nie ma sensu się do nich ograniczać.