Przebudzony75 napisał(a):
Lash napisał(a):
Nie do konca "BEDZIEMY". Oznacz to ze to jest nasze powolanie i pragnienie serc i mozliwosc. Jednak nie jetesmy idealnie duchowi stad grzech. Nie wynika on jednak ze zniewolenia cialem jak sugeruje smok ale z niepoddani sie Duchowi Sw. Dletego
- mamy dobre pragnienie
- mamy dobre mysi /odnawiajace sie/
- wolne ciala od mocy grzechu
- Ale nie posluszenstwo prowadzeniu ducha powoduje ze ulegamy klamstwu ciala i umyslu w tym co nie jest poddane Duchowi i grzeszymy. co nie znaczy ze nie moglibysmy byc doskonali. /czysto teoretycznie/
Chciałabym się odnieść do podkreślonego tekstu. Mamy ciała wolne od mocy grzechu...Hmmm... Niewiem czy dobrze zrozumiałem. Czy masz na myśli to, że w naszym ciele nie mieszka grzech? Czy może uważasz, że nasze ciała są doskonałe? Czy może w naszych ciałach mieszka grzech, lecz nie ma nad nami panować? A może jeszcze coś innego? Chciałbym poznać Twoje zdanie.
Mnie Pismo przekonuje w następujący sposób:
Nasze ciała są grzeszne z natury. Choćbyśmy nie wiem jak się starali to one są po prostu grzeszne. W nich mieszka grzech. Nie jesteśmy w stanie tego zmienić. Nie tutaj na ziemi. Nie, póki żyjemy w tych ciałach. Po prostu nasza ludzka, cielesna natura jest grzeszna. A skoro tak, to niestety ale jesteśmy skazani na grzeszenie, gdyż mieszkamy w tym ziemskim namiocie.
Myśle, że właśnie o tym mówi Paweł między innymi w liście do Rzymian.
Ciekawe jest dla mnie fragment z Listów do Galatów 5 rozdział. Tam Paweł wyraźnie podkreśla różnicę między życiem według ciała i życia według Ducha. Np.:
Galatów 5:17 Gdyż ciało pożąda przeciwko Duchowi, a Duch przeciwko ciału, a te są sobie przeciwne, abyście nie czynili tego, co chcecie.
Tutaj Paweł wyraźnie wskazuje, że ciało jest przeciwne Duchowi. Później wymienia uczynki ciała i uczynki Ducha i kwituje to następująco:
Galatów 5:24 A ci, którzy należą do Chrystusa Jezusa, ukrzyżowali ciało swoje wraz z namiętnościami i żądzami.
Zatem teraz, ja, skoro umarłem z Jezusem to już nie słucham ciała lecz Ducha i według Jego pragnień żyć powinienem.
Jednakże, co jest istotne, moge być odrodzonym chrześcijaninem i żyć według ciała. O tym właśnie mówi Paweł między innymi w tym rozdziale.
Czytając Nowy Testament, Pawłowe listy, można łatwo zauważyć, że
ludzie odrodzeni mogą prowadzić różne życie. Mogą żyć według ciała, lecz taka droga prowadzi na tzw. manowce, lub mogą sprawy ciała Duchem uśmiercać co prowadzi do życia i chwały.
Dla mnie samo stwierdzenie, że muszę Duchem uśmiercać to co cielesne, oznacza, że jako odrodzony człowiek żyję w ciele, namiocie, który niestety ale jest grzeszny sam w sobie i nie ma możliwości aby było inaczej.
Czas od kiedy Bóg narodził mnie na nowo jest czasem uświęcenia. Czasem, kiedy będąc zrodzony z Ducha Świętego musze uśmiercać to co w moim ciele jest złe. Wiem, że muszę słuchać Ducha a nie ciała, bo jeśli będąc odrodzonym żyję według ciała to niestety ale nie podporządkowuje się woli Bożej.
Zatem fakt, że walczę przeciw ciału oznacza, że ciało jest niejako moim „przeciwnikiem” i czekam z utesknieniem na wyzwolenie z tego ciała, o czym zresztą też i Paweł wspomina w liście do Koryntian. A to się stanie gdy umrę, bądź kiedy Pan Jezus przjdzie.
Proponuje zresztą przeczytać i rozważyć następujące fragmenty:
II Kor.4:7,16; 5:1-6; 10:3-4.
OKi dziekuje ze pytasz, i przedstwiasz swoje zdanie. Jest to konstruktywna postawa.
Po pierwsze MOje zdanie odnosnie naszego cial miwi JESTESMY
Cialo jest wolne od mocy grzechu.Zajrzyjmy do Galacjan 5 ja zrobie ekspozycje mojego zrozumienia.
Cytuj:
(1) Chrystus wyzwolił nas, abyśmy w tej wolności żyli. Stójcie więc niezachwianie i nie poddawajcie się znowu pod jarzmo niewoli. (2) Oto ja, Paweł, powiadam wam: Jeśli się dacie obrzezać, Chrystus wam nic nie pomoże. (3) A oświadczam raz jeszcze każdemu człowiekowi, który daje się obrzezać, że powinien cały zakon wypełnić. (4) Odłączyliście się od Chrystusa wy, którzy w zakonie szukacie usprawiedliwienia; wypadliście z łaski.
Pawel pokazuje ze jestesmy WOLNI od Zakonu. Jesli ktos chce zyc wg zakonu wtedy musi wypelnic cale Prawo. Nie wiem czy Pawel znal Zdanie z Jakuba ale pewnie tak "kto zlamie jedno przykzanie zlamamal wszystkie" Gdyz znal ewangelie. Ci co pokladaja ufnosc w Prawie nie sa w lasce.
Cytuj:
(5) Albowiem my w Duchu oczekujemy spełnienia się nadziei usprawiedliwienia z wiary, (6) bo w Chrystusie Jezusie ani obrzezanie, ani nieobrzezanie nic nie znaczy, lecz wiara, która jest czynna w miłości.
Pawel wskazuje ze uczynki Prawa symbolizowane tu obrzezaniem nie maja Zadnej wartosci ale wiara w "Jezusa w domysle czynna w milosci"
Cytuj:
(7) Biegliście dobrze; któż wam przeszkodził być posłusznymi prawdzie? (8) Namawianie takie nie pochodzi od tego, który was powołuje. (9) Trochę kwasu całe ciasto zakwasza. (10) Jestem co do was przekonany w Panu, że nie inaczej myśleć będziecie; a ten, kto was niepokoi, kimkolwiek by był, poniesie karę.
Ktos probuje zwiesc ich z dobrej drogi prawdopowdobnie jacys judaizujacy.
Cytuj:
(11) A ja, bracia, jeśli jeszcze obrzezanie głoszę, za co jeszcze jestem prześladowany? Przecież wtedy ustaje zgorszenie krzyża. (12) Bodajby siebie uczynili rzezańcami ci, którzy was podburzają.
Pwel nie glosi starego przymierza ale nowe.
Cytuj:
(13) Bo wy do wolności powołani zostaliście, bracia; tylko pod pozorem tej wolności nie pobłażajcie ciału, ale służcie jedni drugim w miłości.
Naszym powolaniem jest wolnosc. Czego ta wolnosc dotyczy? Czy nie Prawa? Czy nie o tym mowi Prownaj 3-4 rozdzial.
Cytuj:
(14) Albowiem cały zakon streszcza się w tym jednym słowie, mianowicie w tym: Będziesz miłował bliźniego swego, jak siebie samego. (15) Lecz jeśli jedni drugich kąsacie i pożeracie, baczcie, abyście jedni drugich nie strawili.
Pawel wskazuje na to ze milosc jest wypelnieniem prawa. Jednak oni nie zachowuja milosci
Cytuj:
(16) Mówię więc: Według Ducha postępujcie, a nie będziecie pobłażali żądzy cielesnej.
O czym tu mowi Pawel?
czy mowi o pozadliwosci naszego materialnego ciala? Czy raczej mowi o "starym czlowieku" ktory nie jest zwiazany z nasza fizycznoscia. Ale jest zwiazany z nasza kondycja duchowa. o "zespole zlego myslenia, grzesznych nawykow i slabosci woli braku milosci." Jesli jest to nasze fizyczne ziemskie cialo to faktycznie Smok ma racje. Mysle jednak ze wtedy jst to gnoza gdyz to na dopratrywala sie grzesznoisci fizycznego ciala i "zakletego w niej grzechu"
Cytuj:
(17) Gdyż ciało pożąda przeciwko Duchowi, a Duch przeciwko ciału, a te są sobie przeciwne, abyście nie czynili tego, co chcecie.
Pawel pokazuje ze cialo "wg mnie stara natura" jest wroga Bogu. Stara natura uzurpuje sobie prawa do nas. Jednak czy stara natura ma prawa do nowego stworzenia? Jakie? Czy Faktycznie "grzesznozci" maja jakies prawo?
Cytuj:
(18) A jeśli Duch was prowadzi, nie jesteście pod zakonem.
Zauwaz ze Pawel wyranie Przeciwsatawia Ducha cialu i zakonowi! Dlaczego? Bo zakon daje moc cialu. Zakon pobudza nasza "cielsna moralnosc" i to rodzi grzech.
Czy ma wiec grzeszyc? Na Boga nie
Albo czy Prawo jest zle? alez skad.
Kto steruje Duchem? czy My? O nie to On nas prowadzi!
Cytuj:
(19) Jawne zaś są uczynki ciała, mianowicie: wszeteczeństwo, nieczystość, rozpusta, (20) bałwochwalstwo, czary, wrogość, spór, zazdrość, gniew, knowania, waśnie, odszczepieństwo, (21) zabójstwa, pijaństwo, obżarstwo i tym podobne; o tych zapowiadam wam, jak już przedtem zapowiedziałem, że ci, którzy te rzeczy czynią, Królestwa Bożego nie odziedziczą.
Pawel mowi ze czyniacy te rzeczy nie odziedzicza krolestwa Bozego. Wiaza sie one dosc jasno z prawem. Dlaczego? Bo prawo je wymienia jako grzechy. Skupianie sie na uczynkach nie jest wiec dobre gdyz wpada sie w chorobe prawa.
Cytuj:
(22) Owocem zaś Ducha są: miłość, radość, pokój, cierpliwość, uprzejmość, dobroć, wierność, (23) łagodność, wstrzemięźliwość. Przeciwko takim nie ma zakonu.
Pawel mowi rozwiazanem jest OWOC Ducha Swietego. Nie jest to nasz staranie / uwaga dla nieczytajacych uwaznie nie znaczy to ze mamy lezec do gory brzuchem/ ale jest to dzialnie Ducha SW w wierzacym. To on sprawia w nas owoc a nie nasze staraniea czy silna wola. /Duch moze to wyksztalcac ale nie cialo/. Owocem jest
Charakter rodzacy uczynki milosci a nie same "uczynki prawa".
Cytuj:
(24) A ci, którzy należą do Chrystusa Jezusa, ukrzyżowali ciało swoje wraz z namiętnościami i żądzami.
O czym tu znowu mowa? o fizycznym ciele? Nie jest tu mowa o "zespole grzesznosci - STAREJ NATURZE." Czy ona zyje? czy nie jest przybita razem z Chrystusem do krzyza. Wlasnie ta cielesnosc nie ma do nas prawa ona umarla. To ze prubuje nas wcisnac w uczynki prawa, to ze probuje nam wmmowic "masz mi ulegac" jest kitem. Chyba ze ktos nie ukrzyzowal starego czlowieka ktory zyje wedlug prawa! Wtedy Cielesnosc ma jak najbardziej do niego prawo.
Cytuj:
(25) Jeśli według Ducha żyjemy, według Ducha też postępujmy. (26) Nie bądźmy chciwi próżnej chwały, jedni drugich drażniąc, jedni drugim zazdroszcząc.
Zyjemy wedlug Ducha Swietego z wiary czynnej w milosci a nie z uczynkow Prawa. Dlatego jako dzieci Ducha ma to byc widoczne.
Co do 2 kor 4 i 5 rozdzial to jest mowa o fizycznym ciele. ktore sie rozpadnie wieczne takie nie jest.
Co do 10 Pawel nie mowi o fizycznym ciele ale po pomowieniu cielesnosci = grzesznosci.
Tak smo widzimy w rzymian
Nie zrobie calej ekspozycji aby nie bylo za dlugo.
Rzymian 6:
Cytuj:
(2) Przenigdy! Jakże my, którzy grzechowi umarliśmy, jeszcze w nim żyć mamy? (3) Czy nie wiecie, że my wszyscy, ochrzczeni w Chrystusa Jezusa, w śmierć jego zostaliśmy ochrzczeni? (4) Pogrzebani tedy jesteśmy wraz z nim przez chrzest w śmierć, abyśmy jak Chrystus wskrzeszony został z martwych przez chwałę Ojca, tak i my nowe życie prowadzili.
W jaki sposob umarliamy dla grzechu?
Cytuj:
(6) wiedząc to, że nasz stary człowiek został wespół z nim ukrzyżowany, aby grzeszne ciało zostało unicestwione, byśmy już nadal nie służyli grzechowi; (7) kto bowiem umarł, uwolniony jest od grzechu.
CZY UMARLO CIALO? zy to nie nasz cielesnosc?
Cytuj:
(10) Umarłszy bowiem, dla grzechu raz na zawsze umarł, a żyjąc, żyje dla Boga. (11) Podobnie i wy uważajcie siebie za umarłych dla grzechu, a za żyjących dla Boga w Chrystusie Jezusie, Panu naszym.Niechże więc nie panuje grzech w śmiertelnym ciele waszym, abyście nie byli posłuszni pożądliwościom jego,
DLaczego grzch ma nie panowac? Czy Ma prawo Panowac jak sugeruje smok?
Cytuj:
(14) Albowiem grzech nad wami panować nie będzie, bo nie jesteście pod zakonem, lecz pod łaską.
Czy grzech panuje nad nami? Pawel wiarze to panowanie z ZAKONEM PRAWEM ST
Cytuj:
(18) a uwolnieni od grzechu, staliście się sługami sprawiedliwości, (19) po ludzku mówię przez wzgląd na słabość waszego ciała. Jak bowiem oddawaliście członki wasze na służbę nieczystości i nieprawości ku popełnianiu nieprawości, tak teraz oddawajcie członki wasze na służbę sprawiedliwości ku poświęceniu.
CO znaczy uwolnieni od grzechu? czy nie to ze cielsnosc umarla na krzyzu?
Cytuj:
(22) Teraz zaś, wyzwoleni od grzechu, a oddani w służbę Bogu, macie pożytek w poświęceniu, a za cel żywot wieczny.
Jestesmy wolni od grzchu? wiec od czego jak nie od cielesnosci? CZy musze sluzyc grzechowi jak mowi Smok?
Cytuj:
(4) Przeto, bracia moi, i wy umarliście dla zakonu przez ciało Chrystusowe, by należeć do innego, do tego, który został wzbudzony z martwych, abyśmy owoc wydawali dla Boga. (5) Albowiem gdy byliśmy w ciele, grzeszne namiętności rozbudzone przez zakon były czynne w członkach naszych, aby rodzić owoce śmierci; (6) lecz teraz zostaliśmy uwolnieni od zakonu, gdy umarliśmy temu, przez co byliśmy opanowani, tak iż służymy w nowości ducha, a nie według przestarzałej litery.
Co Pawel tu naucza? Czy nie to ze umarlismy dla ZAKONU i Dla grzchu? Pawel mowi
GDY BYLISMY W CIELE Co to znaczy? czy nadal jest! CZy nadal jest cielesny?
Cytuj:
(7) Cóż więc powiemy? Że zakon to grzech? Przenigdy! Przecież nie poznałbym grzechu, gdyby nie zakon; wszak i o pożądliwości nie wiedziałbym, gdyby zakon nie mówił: Nie pożądaj!
Pawwel wskazuje ze tym przykzaniem jest Dekalog.
Cytuj:
(8) Lecz grzech przez przykazanie otrzymał bodziec i wzbudził we mnie wszelką pożądliwość, bo bez zakonu grzech jest martwy. (9) I ja żyłem niegdyś bez zakonu, lecz gdy przyszło przykazanie, grzech ożył, (10) a ja umarłem i okazało się, że to przykazanie, które miało mi być ku żywotowi, było ku śmierci. (11) Albowiem grzech otrzymawszy podnietę przez przykazanie, zwiódł mnie i przez nie mnie zabił. (12) Tak więc zakon jest święty i przykazanie jest święte i sprawiedliwe, i dobre. (13) Czy zatem to, co dobre, stało się dla mnie śmiercią? Przenigdy! To właśnie grzech, żeby się okazać grzechem, posłużył się rzeczą dobrą, by spowodować moją śmierć, aby grzech przez przykazanie okazał ogrom swojej grzeszności. (14) Wiemy bowiem, że zakon jest duchowy, ja zaś jestem cielesny, zaprzedany grzechowi.
Tu Pawel przechodzi z czasu przeszlego do czasu teraniezjeszego. Czy mowi nagle ze jest CILESNY ZAPRZEDANY GRZECHOWI? Wczesniej przeciez powiedzial ze jest wolny od grzechu i juz nie jest w ciele. wiec jak to jest czy nie? Smok mow ze jest. Ja mowie PAwel zmienia czas ale jest to retoyczny zabieg retrospekcji w czlowieka POD PRAWEM.
Cytuj:
(15) Albowiem nie rozeznaję się w tym, co czynię; gdyż nie to czynię, co chcę, ale czego nienawidzę, to czynię. (16) A jeśli to czynię, czego nie chcę, zgadzam się z tym, że zakon jest dobry.
Czu tu Pawel mowi ze niemoze oprzec sie grzechowi? NA to wychodzi ze jest cielsny i bezwolny wzgeldem grzechu. Wydaje mi sie ze nie o to Pawlowi chodzi. Jaczej wskazuje na sytuacje czlowieka pod zakonem.
Cytuj:
(17) Ale wtedy czynię to już nie ja, lecz grzech, który mieszka we mnie. (18) Wiem tedy, że nie mieszka we mnie, to jest w ciele moim, dobro; mam bowiem zawsze dobrą wolę, ale wykonania tego, co dobre, brak;
I znowu czy Pawel opisuje tu swoj obnecny stan. Czy pisze ze Nie jest dobry? Czy nie wykonuje tego co dobre? Jesli nie to jest najgorszym z podlencow. i Borgia slusznie byl papiezem. CZy Faktycznie Pawel Jest rozpustnikiem i w ogole nie panuje nad swoim cialem? A tak wynika NIE MA WYKONANIA TEGO CO CHCE WOLA! Jesli tak to nie ma wolnej woli / na co smok w goraczke wpadnie/ BO Nie zalezy to od jego woli = chcenie = thelema!
Cytuj:
Cytuj:
(19) albowiem nie czynię dobrego, które chcę, tylko złe, którego nie chcę, to czynię. (20) A jeśli czynię to, czego nie chcę, już nie ja to czynię, ale grzech, który mieszka we mnie.
Czy to znaczy grzeszmy ile chcemy bo nie my grzeszymy? O nie! Pawel mowi o czlowieku pod zakonem ktorego nieukrzyzowane cialo kieruje jak chce.
Ono nim steruje bo ma prawo ma prawo od PRAWA i GRZECH nim wlada. CZy moje cialo jest cialem poddanym grzchowi? O nie to uswiecane czlonki Pana! 6,22
Cytuj:
(21) Znajduję tedy w sobie zakon, że gdy chcę czynić dobrze, trzyma się mnie złe; (22) bo według człowieka wewnętrznego mam upodobanie w zakonie Bożym. (23) A w członkach swoich dostrzegam inny zakon, który walczy przeciwko zakonowi, uznanemu przez mój rozum i bierze mnie w niewolę zakonu grzechu, który jest w członkach moich.
Tera pytanie na ktore od odpowiedzi zlalezy troche. SMok twierdzi ze Tu mowa o ZBAWIONYM bo jest mowa o wewnetrznym czlowieku. Pytanie czyo to Pawlowi chodzi:
Pawel mowi ze
wenetrzny czlowiek ma upodobanie w
PRAWIE BOGA. Jednak znajduje w sobie
OPOR CIALA ktory WALCZY przeciwko
Pawu BOZEMU uznawanemu prze
ROZUM i poddaje
w niewole grzchu.
Smiem twierdzic ze Pwlowi nie chodzi tu o NOWE STWORZENIE. ALE O ROZUM ktory jest tu oddany jako wewnetrzny czlowiek
Cytuj:
(24) Nędzny ja człowiek! Któż mnie wybawi z tego ciała śmierci? (25) Bogu niech będą dzięki przez Jezusa Chrystusa, Pana naszego! Tak więc ja sam służę umysłem zakonowi Bożemu, ciałem zaś zakonowi grzechu.
Czy PAwel tu mowi o swoim obecnym stanie?
Jesli tak to p to tylko zby sobie zaprzeczyc.
Cytuj:
Bo zakon Ducha, który daje życie w Chrystusie Jezusie, uwolnił cię od zakonu grzechu i śmierci.
Czy Pawel ZLUZY WIEC CIAL ZAKONOWI GRZCHU.
Skoro cielesnosc umarla
A zakonu grzechu jest wyzwolony?
To jest czy nie jest wyzwolony?
NA tym polega wolnosc od mocy grzechu Ze wlasnie JEzus uwolnil nas od tego Przymusu.
Jesli mas inne Zdanie PROSZE O EKPOZYCJE TEKSTU TYCH LISTOW
Prosze tez SMoka o odpowiedz na pytanie 8,8-9 Na ktore ni nie dostalem odpowiedzi bo ucieka od nieja jak od Ognia