Cytuj:
a co to jest według ciebie NATURA?
Czy natura chrześcijanina różni się od natury człowieka? Czy chrzescijanin przestaje być człowiekiem a staje się aniołem (Z tego co wiem to się tyczy tylko kobiet )
Nawet Paweł pisał - nie to co chcę czynię ale to czego nie chcę to czynię. Tak więc myślę że to nie NATURA się zmienia ale nasze MOTYWACJE.
Zwierze drzemie w nas aż do smierci...
Jezeli wiec ktos w Chrystusie-NOWE STWORZENIE (2Kor 5:17)
Bo ani obrzezanie nic nie znaczy ani nieobrzezanie, tylko nowe stworzenie.(Gal 6;15)
Rodzac sie w lonie matki i przychodzac na swiat rodzimy sie jak ludzie majacy
nature postadamowa-dziedziczona po pierwszym czlowieku ,ktory byl tylko "dusza zyjaca"-ISTOTA DWUELEMENTOWA-w dodatku potomstwo Adama zdegenerowalo sie pod wplywem "synow Boga' i stalo sie cialem.
Jezeli "dusza zyjaca" ma jeszcze kontakt z Bogiem to "cialo zyjace" traci ten kontakt ,a nawiazuje go z "mocami i zwierzchnosciami"-poplecznikami szatana.Cialo traci wiec "zycie wieczne" i wchodzi w stan smierci wiecznej. Stad potop ,ktory mial zapobiec rozwojowi ludzi o zdegenerowanej cielesnej-martwej-naturze ,przez grzech podporzadkowanej diablu i jego aniolom.
W miare rozwoju czasu degeneracja natury ludzkiej zwiekszala sie ,ale w Izraelu Bog pracowal nad resztka "dusz zyjacych" sposrod ktorych mial wybrac kobiete na matke dla Mesjasza.
Mesjasz jako jedyny czlowiek przeszedl
metamorfoze natury ludzkiej-cielesnej-w duchowa nature ludzka-STAL SIE NOWYM ADAMEM CZLOWIEKIEM TROJELEMENTOWYM.(
JAKO JEDYNY BYL ZDOLNY WYPELNIC PRAWO I DLA NIEGO OZNACZALO TO SKUTECZNA PRZEMIANE NATUR)
Jego PRZEMIENIONA natura ludzka
stala sie duchowa tzn "majaca zycie w sobie" i umozliwiajaca zamieszkanie w niej Ducha Prawdy-tego samego ,ktory mieszka i w Ojcu i w Synu.
Jeszcze przed wniebowstapieniem Jezus tchnal swoja NOWA ludzka nature czyli LUDZKIEGO DUCHA CHRYSTUSOWEGO w apostolow czyniac z nich duchowe stworzenie (TROJELEMENTOWE) i przygotowywujac ich na przyjecie DUCHA PRAWDY W DZIEN PIECDZIESIATNICY.(Jan 20:21-23 BW
"I znowu rzekł do nich Jezus: Pokój wam! Jak Ojciec mnie posłał, tak i Ja was posyłam. A to rzekłszy, tchnął na nich i powiedział im: Weźmijcie Ducha Świętego . Którymkolwiek grzechy odpuścicie, są im odpuszczone, a którym zatrzymacie, są zatrzymane')
W ten sposob
pierwsi chrzescijanie otrzymali nature boska-
podobna do natury Syna Boga "JHWH zbawiajacego"-Jezusa.
Stali sie oni nowym pokoleniem adamitow :
wywodzacym sie w ciele -czyli starej naturze-od Adama ,a w duchu -w nowej naturze-od Jezusa.
To jest propozycja Boga dla kazdego cielesnego grzesznika:- PRZEMIANA - METANOJA - w nowe stworzenie majace NOWA NATURE.
Czlowiek nie narodzony na nowo ,nie duchowy NOSI W SOBIE ZDEFORMOWANY OBRAZ SWEGO PRAPRZODKA ADAMA.
Chrzesciajnin oprocz tego obrazu nosi w sobie druga nature-"czlowieka wewnetrznego"-JEGO DUCHOWYM PRZODKIEM JEST JEZUS CHRYSTUS.
Otrzymuje te nature przez wiare w momencie nawrocenia ,gdy zwraca sie do Boga o nowego ducha.
Rozpoczyna sie w nim proces wewnetrznej metanoi -TAK JAK STARA NATURA ZAPISANA JEST W GENACH I STARYM SERCU (DZIEDZICZONYM PO PRZODKACH) I PRZYJMOWANA OD RODZICOW -TAK NOWA NATURA ZAPISANA JEST W CZASTCE DUCHA CHRYSTUSOWEGO -W NOWYM SERCU- I ONA MA SIE ROZWIJAC KOSZTEM STAREJ CIELESNEJ NATURY!
Chrzescijanin nosi w sobie nowy obraz swojej osoby stworzony dla niego w duchu chrystusowym -
przekazany mu w momencie nowego narodzenia i otrzymania Ducha Swietego.
Zycie chrzescijanina winno polegac na wewnetrznej walce ze starym czlowiekiem-stara natura-pod kierownictwem Ducha Swietego -
poprzez wypelnianie woli Boga przeznaczonej dla niego.
Wole te odkrywa przed nami Duch Swiety czerpiac z synowskiego obrazu zapisanego w naszej nowej naturze.
Do smierci stara natura chrzescijanina winna umrzec calkowicie ,a nowa w pelni sie rozwinac na potrzeby zycia wiecznego w zmartwychwstalym ciele.
Jezeli tak sie nie stanie-bo chrzescijanin nie wypelnia w zyciu woli Boga- czlowiek u kresu swych dni (ktore Bog zna)
przejdzie przez ogien sadu na ziemii ,aby " cialo i krew" ulegly zniszczeniu ,a pozostal jedynie duch ludzki noszacy w sobie obraz wiecznego czlowieka -dziedziczacy Krolestwo Boga.
W tym nowym duchu ma byc "zapisana" cala dusza ludzka -osobowosc stworzona na podobienstwo Jezusa ,ktora moze stanac przed Bogiem i otrzymac miejsce w "domu Ojca".
Czlowiek cieesny zyje pod waldza zakonu(prawa) ,ktore moze tylko NIE POGLEBIAC ZNISZCZENIA STAREJ NATURY BO TO PRAWO MA CHARAKTER UNIWERSALNY ,DOTYCZY WSZYSTKICH.
Czlowiek duchowy podlega temu NIEDOSKONALEMU prawu tylko wtedy
kiedy nadal sluzy starej naturze (
nie wypelnia woli Boga ,ktora jest mu przeznaczona ) ,albowiem NOWE PRAWO DUCHOWE OBJAWIANE MU JEST PRZEZ DUCHA SWIETEGO MIESZKAJACEGO W NIM , A MA ONO CHARAKTER INDYWIDUALNY UMOZLIWIAJACY UZYSKANIE PELNEGO PODOBIENSTWA DO WZORCOWEGO SYNA BOGA .
Prawo duchowe jest niesprzeczne z ZAKONEM ,ale w odroznieniu od niego
nastawione jest na konkretna jednostke ludzka i w tym sensie ZAWIERA TEZ W SOBIE STAROTESTAMENTOWE PRAWO UNIWERSALNE SLUZACE TERAZ ROZWOJOWI TEJ JEDNOSTKI (otrzymuje ono nowa role w zyciu chrzescijanina-
czlowieka duchowego) .
Pozdrawiam