www.ulicaprosta.net

Forum przy Ulicy Prostej
Teraz jest So maja 10, 2025 10:58 pm

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 172 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 12  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: Cz maja 04, 2006 1:50 am 

A skąd wie, Twoja nowa natura, że nie powinieneś kraść, jeśli nie z zakonu?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz maja 04, 2006 7:06 am 
superkuku napisał(a):
A skąd wie, Twoja nowa natura, że nie powinieneś kraść, jeśli nie z zakonu?

Chocby z tego, że społeczeństwo nie może funkcjonować jeśli nie przestrzega minimalnych standardów moralnych - a takimi jest choćby 10 przykazań. Rodzimy się w społeczności takiej lub innej i przyjmujemy taki lub inny wzorzec moralny. 10 przykazań nie jest jakimś genialnym wynalazkiem - jest to minimum przyzwoitości umożliwiające społeczenstwom przetrwanie jako grupie.

Zdrówko

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz maja 04, 2006 8:33 am 
Adam napisał(a):
W nowym stworzeniu nie podlegam prawu,czyli jeśli nie kradnę,to nie dlatego,że prawo mi zabrania,a dlatego,że to nie leży w mojej nowej naturze.
W starym stworzeniu podlegam prawu,czyli,jeśli nie kradę,to dlatego,że boję się prawa,bo kradzież leży w w mojej starej naturze.

Adamie a co to jest według ciebie NATURA?
Czy natura chrześcijanina różni się od natury człowieka? Czy chrzescijanin przestaje być człowiekiem a staje się aniołem (Z tego co wiem to się tyczy tylko kobiet :wink: 8) )
Nawet Paweł pisał - nie to co chcę czynię ale to czego nie chcę to czynię. Tak więc myślę że to nie NATURA się zmienia ale nasze MOTYWACJE.

Zwierze drzemie w nas aż do smierci...

Zdrówko

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt maja 05, 2006 10:38 am 

Cytuj:
a co to jest według ciebie NATURA?
Czy natura chrześcijanina różni się od natury człowieka? Czy chrzescijanin przestaje być człowiekiem a staje się aniołem (Z tego co wiem to się tyczy tylko kobiet )
Nawet Paweł pisał - nie to co chcę czynię ale to czego nie chcę to czynię. Tak więc myślę że to nie NATURA się zmienia ale nasze MOTYWACJE.

Zwierze drzemie w nas aż do smierci...

Jezeli wiec ktos w Chrystusie-NOWE STWORZENIE (2Kor 5:17)
Bo ani obrzezanie nic nie znaczy ani nieobrzezanie, tylko nowe stworzenie.(Gal 6;15)

Rodzac sie w lonie matki i przychodzac na swiat rodzimy sie jak ludzie majacy nature postadamowa-dziedziczona po pierwszym czlowieku ,ktory byl tylko "dusza zyjaca"-ISTOTA DWUELEMENTOWA-w dodatku potomstwo Adama zdegenerowalo sie pod wplywem "synow Boga' i stalo sie cialem.

Jezeli "dusza zyjaca" ma jeszcze kontakt z Bogiem to "cialo zyjace" traci ten kontakt ,a nawiazuje go z "mocami i zwierzchnosciami"-poplecznikami szatana.Cialo traci wiec "zycie wieczne" i wchodzi w stan smierci wiecznej. Stad potop ,ktory mial zapobiec rozwojowi ludzi o zdegenerowanej cielesnej-martwej-naturze ,przez grzech podporzadkowanej diablu i jego aniolom.

W miare rozwoju czasu degeneracja natury ludzkiej zwiekszala sie ,ale w Izraelu Bog pracowal nad resztka "dusz zyjacych" sposrod ktorych mial wybrac kobiete na matke dla Mesjasza.
Mesjasz jako jedyny czlowiek przeszedl metamorfoze natury ludzkiej-cielesnej-w duchowa nature ludzka-STAL SIE NOWYM ADAMEM CZLOWIEKIEM TROJELEMENTOWYM.(JAKO JEDYNY BYL ZDOLNY WYPELNIC PRAWO I DLA NIEGO OZNACZALO TO SKUTECZNA PRZEMIANE NATUR)
Jego PRZEMIENIONA natura ludzka stala sie duchowa tzn "majaca zycie w sobie" i umozliwiajaca zamieszkanie w niej Ducha Prawdy-tego samego ,ktory mieszka i w Ojcu i w Synu.
Jeszcze przed wniebowstapieniem Jezus tchnal swoja NOWA ludzka nature czyli LUDZKIEGO DUCHA CHRYSTUSOWEGO w apostolow czyniac z nich duchowe stworzenie (TROJELEMENTOWE) i przygotowywujac ich na przyjecie DUCHA PRAWDY W DZIEN PIECDZIESIATNICY.(Jan 20:21-23 BW "I znowu rzekł do nich Jezus: Pokój wam! Jak Ojciec mnie posłał, tak i Ja was posyłam. A to rzekłszy, tchnął na nich i powiedział im: Weźmijcie Ducha Świętego . Którymkolwiek grzechy odpuścicie, są im odpuszczone, a którym zatrzymacie, są zatrzymane')
W ten sposob pierwsi chrzescijanie otrzymali nature boska-podobna do natury Syna Boga "JHWH zbawiajacego"-Jezusa.
Stali sie oni nowym pokoleniem adamitow :
wywodzacym sie w ciele -czyli starej naturze-od Adama ,a w duchu -w nowej naturze-od Jezusa.

To jest propozycja Boga dla kazdego cielesnego grzesznika:- PRZEMIANA - METANOJA - w nowe stworzenie majace NOWA NATURE.
Czlowiek nie narodzony na nowo ,nie duchowy NOSI W SOBIE ZDEFORMOWANY OBRAZ SWEGO PRAPRZODKA ADAMA.
Chrzesciajnin oprocz tego obrazu nosi w sobie druga nature-"czlowieka wewnetrznego"-JEGO DUCHOWYM PRZODKIEM JEST JEZUS CHRYSTUS.
Otrzymuje te nature przez wiare w momencie nawrocenia ,gdy zwraca sie do Boga o nowego ducha.
Rozpoczyna sie w nim proces wewnetrznej metanoi -TAK JAK STARA NATURA ZAPISANA JEST W GENACH I STARYM SERCU (DZIEDZICZONYM PO PRZODKACH) I PRZYJMOWANA OD RODZICOW -TAK NOWA NATURA ZAPISANA JEST W CZASTCE DUCHA CHRYSTUSOWEGO -W NOWYM SERCU- I ONA MA SIE ROZWIJAC KOSZTEM STAREJ CIELESNEJ NATURY!
Chrzescijanin nosi w sobie nowy obraz swojej osoby stworzony dla niego w duchu chrystusowym - przekazany mu w momencie nowego narodzenia i otrzymania Ducha Swietego.
Zycie chrzescijanina winno polegac na wewnetrznej walce ze starym czlowiekiem-stara natura-pod kierownictwem Ducha Swietego -poprzez wypelnianie woli Boga przeznaczonej dla niego.
Wole te odkrywa przed nami Duch Swiety czerpiac z synowskiego obrazu zapisanego w naszej nowej naturze.
Do smierci stara natura chrzescijanina winna umrzec calkowicie ,a nowa w pelni sie rozwinac na potrzeby zycia wiecznego w zmartwychwstalym ciele.
Jezeli tak sie nie stanie-bo chrzescijanin nie wypelnia w zyciu woli Boga- czlowiek u kresu swych dni (ktore Bog zna) przejdzie przez ogien sadu na ziemii ,aby " cialo i krew" ulegly zniszczeniu ,a pozostal jedynie duch ludzki noszacy w sobie obraz wiecznego czlowieka -dziedziczacy Krolestwo Boga.
W tym nowym duchu ma byc "zapisana" cala dusza ludzka -osobowosc stworzona na podobienstwo Jezusa ,ktora moze stanac przed Bogiem i otrzymac miejsce w "domu Ojca".
Czlowiek cieesny zyje pod waldza zakonu(prawa) ,ktore moze tylko NIE POGLEBIAC ZNISZCZENIA STAREJ NATURY BO TO PRAWO MA CHARAKTER UNIWERSALNY ,DOTYCZY WSZYSTKICH.
Czlowiek duchowy podlega temu NIEDOSKONALEMU prawu tylko wtedy kiedy nadal sluzy starej naturze (nie wypelnia woli Boga ,ktora jest mu przeznaczona ) ,albowiem NOWE PRAWO DUCHOWE OBJAWIANE MU JEST PRZEZ DUCHA SWIETEGO MIESZKAJACEGO W NIM , A MA ONO CHARAKTER INDYWIDUALNY UMOZLIWIAJACY UZYSKANIE PELNEGO PODOBIENSTWA DO WZORCOWEGO SYNA BOGA .
Prawo duchowe jest niesprzeczne z ZAKONEM ,ale w odroznieniu od niego nastawione jest na konkretna jednostke ludzka i w tym sensie ZAWIERA TEZ W SOBIE STAROTESTAMENTOWE PRAWO UNIWERSALNE SLUZACE TERAZ ROZWOJOWI TEJ JEDNOSTKI (otrzymuje ono nowa role w zyciu chrzescijanina-czlowieka duchowego) .
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt maja 05, 2006 11:16 am 
Oj Przyjacielu, przyjacielu - strasznie to jakieś manichejsko-gnostyczne. Jak dla mnie masz zadziwiającą zdolność mówienia wiele niewiele wyjasniając...

Pozdrawiam serdecznie

ps. A kto to są ci "synowie Boga"? :shock:

przyjaciel napisał(a):
Rozpoczyna sie w nim proces wewnetrznej metanoi -TAK JAK STARA NATURA ZAPISANA JEST W GENACH I STARYM SERCU (DZIEDZICZONYM PO PRZODKACH) I PRZYJMOWANA OD RODZICOW -TAK NOWA NATURA ZAPISANA JEST W CZASTCE DUCHA CHRYSTUSOWEGO -W NOWYM SERCU- I ONA MA SIE ROZWIJAC KOSZTEM STAREJ CIELESNEJ NATURY!

A to jest jak dla mnie manicheizm czystej krwi - geny, materia i tym podobne = zło
Duch = jedyne dobro

Pozdrawiam serdecznie

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt maja 05, 2006 11:42 am 

Czego nie zrozumiales?
Napisz miast epitetow.

Cytuj:
A to jest jak dla mnie manicheizm czystej krwi - geny, materia i tym podobne = zło
Duch = jedyne dobro

Wyjasniam ,epitetami sie nie przejmujac :lol: :
Narodziles sie jako czlowiek cielesny-z natury sklonny do grzechu-w stanie smierci-z natury bez kontaktu z Bogiem.
Masz w sobie ,jako dziecko swej matki i ojca, geny rodzicow oraz serce(hebr leb, gr kardia)- duchowe wnetrze dziedziczone po nich ,ktore zawiera tchnienie Boga umozliwiajace ci zycie i jest zaczatkiem Twojej duszy ,czyli osobowosci pozostajacej "po Tobie" ,gdy umrzesz.
OK?
Jako istota cielesna podlegasz prawu PO TO ABY POZNAC GRZECH I NIE DEGENEROWAC SWOJEJ NATURY DALEJ -glownie nie NIE NISZCZYC SERCA.
Dzieje sie tak zarowno dla Twojego dobra ,jak i dla dobra twoich potomkow,ktorym przekazujesz swoja nature!
OK?
Prawo nie jest zdolne cie przemienic ,ale jest zdolne CIE UPOKORZYC PRZED BOGIEM I WYWOLAC STAN BEZNADZIEJI CO DO DALSZYCH PERSPEKTW.
Tak przez prawo dziala Ojciec chcac pociagnac nas do Syna!
OK?
Gdy juz jestes w stanie skruchy mozesz PROSIC BOGA O PRZEMIANE ZYCIA W CHRYSTUSIE.
Wtedy za darmo ,przy wyznaniu grzechow, Jezus ofiarowywuje Ci nowego, Swojego ducha -ducha chrystusowego.
OK?
Mozesz odtad byc juz czlowiekiem duchowym -TEN DUCH STANOWI TWOJE NOWE SERCE W KTORYM JEST OBRAZ TWOJEGO NOWEGO CZLOWIECZENSTWA-STAJESZ SIE NOWYM STWORZENIEM W CHRYSTUSIE.
OK?
Aby w pelni byc podobnym do Chrystusa Bog kontynuuje w Tobie metanoje chcac pozwolic zamieszkac w Tobie DUCHOWI PRAWDY ,PARAKLETOSOWI.
Pomoze Ci on rozwinac sie jako czlowiekowi duchowemu ,JEZELI BEDZIESZ GO SLUCHAL I BEDZIESZ WYPELNIAL CZYNY BOGA ,CZYNY JEZUSA, BEDZIESZ ZNAL I CZYNIL WOLE BOGA.
Nowa natura ludzka oznacza ,ze masz realny KONTAKT Z BOGIEM (mozesz do niego nie tylko mowic ,ale tez slyszec Jego glos) ,oraz w miare uplywu czasu twoja sklonnosc do grzechu maleje ,BO POZNAJESZ WOLE BOGA I W DUCHU SYNOWSKIEJ MILOSCI TYLKO JA CHCESZ WYPELNIAC .
Gdzie tu manicheizm i gnoza?

TO JEST DOSWIADCZENIE NOWEGO ZYCIA Z BOGIEM.
Moze sie ono stac i twoim udzialem.
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt maja 05, 2006 11:52 am 
przyjaciel napisał(a):
Narodziles sie jako czlowiek cielesny-z natury sklonny do grzechu-w stanie smierci-z natury bez kontaktu z Bogiem.
Masz w sobie ,jako dziecko swej matki i ojca, geny rodzicow oraz serce(hebr leb, gr kardia)- duchowe wnetrze dziedziczone po nich ,ktore zawiera tchnienie Boga umozliwiajace ci zycie i jest zaczatkiem Twojej duszy ,czyli osobowosci pozostajacej "po Tobie" ,gdy umrzesz.
OK?

Pozdrawiam

To duszę dziedziczymy po rodzicach? :shock: co jest zaczątkiem duszy? Ona się jakoś rozwija?

Co to są "synowie Boga"?

Dodatkowo jak dla mnie dziwne są te wykłady o prawie. Obawiam się, że możemy mówić o różnych rzeczach jeśli ich wpierw nie zdefiniujemy. Czy rytualna czystość Żydów to też prawo? Czy za pomocą tych rytuałów Bóg nas do siebie pociagał.

Chodzi mi o to przyjacielu że wyjaśniając coś w tekście przemycasz tyle spraw, że rodzą one więcej pytań niż udzielają odpowiedzi.

Zdrówko

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt maja 05, 2006 11:56 am 

Hubertok:
Cytuj:
Co to są "synowie Boga"?

http://ulicaprosta.lap.pl/forum/viewtopic.php?t=102

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt maja 05, 2006 12:06 pm 

Cytuj:
To duszę dziedziczymy po rodzicach? co jest zaczątkiem duszy? Ona się jakoś rozwija?

Po rodzicach dziedziczysz (procz genow) leb,kardie-duchowe wnetrze -z ktorego plynie mozliwosc samodzielnego zycia -zycia Twojego ciala ,oraz zycia twojej duszy.
Dusza-psyche-to nie tylko Twoje istnienie po smierci ,ale to CALA TWOJA ORYGINALNA OSOBOWOSC.
Dziedziczone serce nie determinuje jej ,choc nadaje PUNKT STARTU-LEPSZY LUB GORSZY.
Z tego punktu wychodzac w procesie wychowania i wzrostu jako samodzielnego czlowieka ksztaltujesz w sobie pelnie swej duszy-OSOBOWOSCI- ktora po smierci ciala BEDZIE ZYC DALEJ-MAJAC PELNA SWIADOMOSC WCZESNIEJSZEGO ZYCIA !
Dusza moze zyc ,po smierci ,albo z Bogiem(jezeli byles "w ciele" istota duchowa posluszna Bogu),albo z szatanem (jezeli byles cielesny za zycia i nie narodziles sie na nowo).
Zatem zyjac wybierasz miedzy pieklem a Niebem.
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt maja 05, 2006 12:22 pm 

Hubertok:
Cytuj:
Czy rytualna czystość Żydów to też prawo? Czy za pomocą tych rytuałów Bóg nas do siebie pociagał.

Prawo przedmesjanskie ,ktore mialo ograniczac grzesznosc Zydow PRZEZ CZYNIENIE ICH POSLUSZNYMI SLOWOM BOGA.
Stracilo sens po przyjsciu Mesjasza.
Prawo przedmesjanskie bylo pedagogiem doprowadzajacym nas do Mesjasza,
W Mesjaszu mamy nowe zycie -JESTESMY NOWYM STWORZENIEM.
Prawo moralne-nie rytualne-jest uniwersalne i nadal obowiazuje ,albowiem nadal ludzie rodza sie cielesni i nadal nie chca sluchac Boga i wypelniac jego woli.
Moze nam ono uswiadomoc nasza zyciowa bezsile ,wywolac skruche i wolanie o przemiane zycia .
Dzieki Mesjaszowi otrzymujemy te przemiane PRZEZ WIARE, Z LASKI.
DUCH CHRYSTUSOWY MOZE BYC W NAS "WDMUCHNIETY" !
Jak opisano w Jan 20:21-23.
Bog wtedy proponuje nam calkowite zerwanie wiezow ze starym zyciem ,oczyszczenie serca i CHCE ABY ZAMIESZKAL W NAS PARAKLETOS.
On jako znajacy Boga ,zna tez plan Boga dla nas i odkryje go nam!
Nowe prawo duchowe dotyczy tylko nas (szerzej tylko duchowych ludzi) i mowi nam nie tyle CO JEST DOBRE A CO ZLE, ale [b]co DLA NAS jest korzystne-dla naszego rozwoju- a co niekorzystne [/b].
Nowe serce "odchrystusowe" przyjmuje tylko taki zapis osobowosci jaki jest zgodny z planami Boga dla nas.
Upadabniamy sie do boskich wyobrazen naszej osoby-W PELNI SIE REALIZUJEMY I PRZYGOTOWYWUJEMY DO ZYCIA WIECZNEGO.
Nasza dusza chrzescijanska moze byc taka jak Bog chce ,aby byla!
Dusza nalezy juz za zycia na ziemi do Boga i jezeli chce to nikt jej juz nigdy nie wyrwie spod Jego wladzy!
Ta dusza ,kiedys,otrzyma przemienione cialo i dalej bedzie kontynuowac pelne zycie wsrod istot "nowego nieba i nowej ziemi".
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt maja 05, 2006 12:44 pm 
przyjaciel napisał(a):
Prawo moralne-nie rytualne-jest uniwersalne i nadal obowiazuje ,albowiem nadal ludzie rodza sie cielesni i nadal nie chca sluchac Boga i wypelniac jego woli.
Pozdrawiam

To znaczy że prawo moralne nie obowiązuje już chrześcijan - nowych stworzeń?
Ja myslę, że jest wręcz odwrotnie.

Jesli Bóg powie - zabij w moje imie? To znaczy, że to jest wyjątek od prawa moralnego bo już jesteśmy nowymi stworzeniami?

Prawo moralne czy mówiąc szerzej - naturalne - obowiązuje WSZYSTKICH. WIęc nie wiem po co wprowadziłeś właśnie ten problem - on niczego nie wyjasnia.
Chrześcijanie rodzą się cieleśni ale też cieleśni pozostają a jeśli nawet nie pozostają to prawo moralne czy naturalne nadal ich obowiązuje (a może nawet po stokroć bardziej)

Zdrówko

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt maja 05, 2006 5:51 pm 

hubertok

Cytuj:
Chrześcijanie rodzą się cieleśni ale też cieleśni pozostają a jeśli nawet nie pozostają to prawo moralne czy naturalne nadal ich obowiązuje (a może nawet po stokroć bardziej)

Nie. chrześcijanie nie rodza sie cieleśni bo...nie rodza sie chrześcijanami
żeby nim byc muszą cie ochrzcić.

Przyjaciel

dobrze piszesz ,ale nie wielu to pojmie ,wiem coś o tym ?
Sama nie wiem jak zaczynac takie rozwazania ,aby zrozumiec

Piszesz o genech i naturze po rodzicach .

Jest to cudowna tajemnica objawiona świetym Jego .Paweł gdy to zobaczył zawołał Bogu niech bedą dzieki w Jeszua Mesjaszu że mne
wyzwolił .
Przyjacielu ,czy zechciałbys jeszcze raz powróci,ć do 7Rz do niby
podwójnej natury Pawła i rozwazyc to ,ale przejdź do 8 rozdz.
możesz to zrobic ?
i zwróć uwagę na Zakon ,Jest to coś co niejednemu miesza w umyśle.

pozdrawiam.

http://biblia.phorum.pl/index.php

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt maja 05, 2006 6:33 pm 

Dokładnie do chciałem zaproponować, tylko mi wcięło wpis. Przeczytajcie razem i po kolei jako jedną całość rozdziały 6,7 i 8 Listu do Rzymian. To jest jednolite nauczanie.

Niestety, wierzący pochodzenia pogańskiego mają problemy ze zrozumieniem i zastosowaniem Prawa, a także jego relacją do łaski. Temat jest tak szeroki, że właściwie należałoby rozpocząć jeszcze w 1 i 2 rozdziale Rzymian, gdzie jest mowa o Prawie naturalnym w sumieniu każdgo człowieka oraz Prawie Mojżeszowym danym Izraelowi, którego odpowiedzialnością było to (i jest) to Prawo przechować [Rzym. 3:1-2] i przekazać światu [Rzym. 2:17-20].

Prawo jest standardem dobra i zła, i jako takie obowiązuje wszystkich.

"Tak więc Prawo jest święte i przykazanie jest święte i sprawiedliwe, i dobre (...)" [Rzym. 7:12]

Na jego podstawie będą sądzeni wszyscy, którzy nie zostaną usprawiedliwieni w Mesjaszu [Jan 5:45]. Jego przestrzeganie jest wyrazem miłości ludzi odrodzonych do Boga, a dla nich przykazania nie są uciążliwe [I Jana 5:3]. Mesjasz wypełnił Prawo [Mat. 5:17] w imieniu tych, którzy w Nim umarli dla grzechu [Rzym. 6:], dlatego On jest sprawiedliwością naszą [II Kor. 5:21] czyli "JHWH cidkeinu" [Pan sprawiedliwością naszą] [Jer. 23:6], jak będziemy Go zwać w Erze Mesjańskiej.

Prawo posiada różne funkcje dla różnych grup ludzi i trzeba to rozróżnić:

"Prawo nie jest ustanowione dla sprawiedliwego, lecz dla nieprawych i nieposłusznych (...) i dla wszystkiego, co się sprzeciwia zdrowej nauce, zgodnej z ewangelią błogosławionego Boga, która została mi powierzona" [I Tym. 1:9-11]

"Bo jeśli ktoś jest słuchaczem Słowa, a nie wykonawcą, to podobny jest do człowieka, który w zwierciadle przygląda się swemu naturalnemu obliczu; bo przypatrzył się sobie i odszedł, i zaraz zapomniał, jakim jest. Ale kto wejrzał w doskonałe Prawo wolności i trwa w nim, nie jest słuchaczem, lecz wykonawcą; ten będzie błogosłąwiony w swoim działaniu" [Jak. 1:23-25]

Podsumowując:

Przez Prawo jest poznanie grzechu i dlatego z uczynków Prawa nie będzie usprawiedliwiony żaden człowiek" [Rzym. 3:20]

Prawo było nauczycielem prowadzącym do Mesjasza, abyśmy z wiary zostali usprawiedliwieni [Gal. 3:24]. Prawo pokazuje standard moralny, podstawę sądu, słabość człowieka, wspaniałość ofiary Mesjasza oraz wielkość łaski Boga. Dotyczy to zarówno Izraela jak i wszystkich, którzy w jego drzewo oliwne zostają w Mesjaszu wszczepieni.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt maja 05, 2006 7:02 pm 

W tym kontekście ciekawie jest właśnie poczytać 1 rozdział Rzymian, w którym apostoł opisuje jak ludzie, którzy odwrócili się od Boga i zaczęli oddawać cześć stworzeniu zostali przez Niego wydani na łup swoich pożądliwości. Zaczęli czynić różnego rodzaju zło, ale zauważmy, że nie ma tam mowy np. o nieprzestrzeganiu sabatu, jedzeniu wieprzowiny, czy innych wykroczeniach przeciwko przykazaniom zakonu Mojżeszowego obowiązującym jedynie Żydów. Jest natomiast o niedotrzymywaniu słowa, nieposłuszeństwie rodzicom, morderstwach, czyli rzeczach, które ludzie instynktownie, w sumieniu widzą jako złe, w znakomitej większości kultur na całym świecie.

Zauważywszy to można się ustrzec dwóch błędów.

Po pierwsze mniemania, że chrześcijanie powinni przyjąć zakon Mojżeszowy w całości i przestrzegać go jak Żydzi (rzadszy błąd).

Po drugie, że żadne "prawo" chrześcijan nie obowiązuje i możemy robić co chcemy, będąc z łaski zbawionymi.

Tymczasem celem Boga jest aby "słuszne żądania zakonu wypełniły się w nas", aby "przywieść wszystkie narody do posłuszeństwa wiary", abyśmy wreszcie "pełnili przykazania jego, które nie są uciążliwe".

Stąd Paweł mógł napisać:

napisałem wam, abyście nie przestawali z tym, który się mieni bratem, a jest wszetecznikiem lub chciwcem, lub bałwochwalcą, lub oszczercą, lub pijakiem, lub grabieżcą, żebyście z takim nawet nie jadali.
(1 Kor. 5:11)

Dzisiaj niejeden niepoprawny łajdak ukrywa się w kościele za zasłoną obowiązku nieosądzania i rzekomej "wolności od zakonu". Tymczasem prawdziwe nawrócenie powinno obejmować porzucenie martwych uczynków i życie w światłości. Kto takiego nawrócenia nie ma. ten sam siebie oszukuje, myśląc że wiara, która nic nie zmieniła w jego życiu tu na ziemi da mu bilet do nieba.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt maja 05, 2006 8:22 pm 

Robson
Cytuj:
A mianowicie, Izrael nie przestrzegał postanowień zakonu Mojżeszowego bo:
a. nie mogł
b. nie chciał
c. nie mógł i nie chciał
d. inne powody

Dlaczego uważasz ,że Izrael nie przestrzegał Tory?
przestrzegał ,przecierz Tora jest pochodnia dla nóg

popatrz co jest napisane o Elżbiecie i Zachariaszu.

Łuk1/6
oboje byli sprawiedliwi WOBEC Boga ,postepując nienagannie
według wszystkich przykazań i ustaw JHWH.

a Paweł-Saul mówi o sobie : co do Zakonu człowiek bez nagany.
Szaul -Paweł powiada w 9r:

Izrael ,który dążył do sprawiedliwosci z Tory /zakon?/
do sprawiedliwosci z Tory/zakon?/ NIE doszedł
DLACZEGO ???
Dlatego ,że było to nie z wiary ,ale jakby z Uczynków;
potkneli sie o Kamień Obrazy
to samo dotyczy
Ezawa i Jakuba ,którzy będąc w łonie nie uczynili Jeszcze NIC
złego ani dobrego
.
Więc o co tu chodzi?
Rz9/30
a poganie ,którzy nie darzyli do sprawiedliwości ,sprawiedliwości
dostąpili .Sprawiedliwości z Wiary /w Kogo?/w co?/

Oto kładę na Syjonie Kamień Obrazy kto w NIEGO uwierzy nie bedzie
zawstydzony.

O jak musi byc ciezko niejednemu Żydowi ,gdy słyszy takie słowa.

List Pawła -SZaula do Rzymian jest twardym pokarmem i tu nie moze byc niedokładności trzeba uważnie wpatrywac sie w każde zdanie ,każde porównanie ,aby pojąć o czym Szaul mówi

On poznał ,że Tora jest duchowa ,on zas cielesny-śmiertelny
zaprzedany grzechowi.?

On mówi ,że człowiek cielesny -Stary Adam nie jest w stanie wypełnic
duchowej Tory.

Dlaczego?
bo człowiek cielesny nie pojmuje rzeczy z Boga są dla niego głupie
człowiek cielesny nie podoba sie Bogu bo jego mysli sa ziemskie
ku smierci podążaja.
Taki cielesny nie poddaje sie Mysli DUCHA Jeszui
Mysl cielesnego nie poddaje sie Torze Boga ,bo nie może.

List do rzymian jest naprawde TWRDYM Pokarmem
ale zrozumienie tej tajemnicy daje Wolność.

http://biblia.phorum.pl/index.php

Odpowiedz z cytatem  
Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 172 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 12  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1