Nie wiem w czym problem? Przeciez nie powiedziałem że obchodzenie paschy raz w tygodniu jest zakazane albo niezgodne z Pismem. Powiedziałem tylko że nie jest to jednoznacznie stwierdzone.
Pan Jezus ani żaden z owych apostolskich autorytetów nie mówi,
czyńcie to na moja (Jego) pamiątkę, raz w tygodniu, albo
na moja pamiątkę(Jego), raz w roku, albo
na moja pamiątkę(Jego), tak często jak to mozliwe.
Powiedziałem przecież że mnie przekonuje symbolika do obchodzenia pamiątki jako "naszej Paschy" i jest to jak mi się wydaje biblijne okreslenie tego święta. Werset jest oczywisty w swej wymowie:
1 Kor 5:7
7. Wyrzućcie więc stary kwas, abyście się stali nowym ciastem, jako że przaśni jesteście. Chrystus bowiem został złożony w ofierze jako nasza Pascha.
(BT)
1 Kor. 5:7
7. Usuńcie stary kwas, abyście się stali nowym zaczynem, ponieważ jesteście przaśni; albowiem na naszą wielkanoc jako baranek został ofiarowany Chrystus.
(BW)
Pan Jezus jest barankiem:
Jan. 1:36
36. I ujrzawszy Jezusa przechodzącego, rzekł: Oto Baranek Boży.
(BW)
Obj. 5:8,12
8. A gdy ją wziął, upadły przed Barankiem cztery postacie i dwudziestu czterech starców, a każdy z nich miał harfę i złotą czaszę pełną wonności; są to modlitwy świętych.
...
12. I mówili głosem donośnym: Godzien jest ten Baranek zabity wziąć moc i bogactwo, i mądrość, i siłę, i cześć, i chwałę, i błogosławieństwo.
(BW)
2 Moj. 12:6
6. I będziecie go chowali aż do czternastego dnia miesiąca tego; a zabije go wszystko zebranie zgromadzenia Izraelskiego między dwoma wieczorami.
(BG)
Rachuba żydowksa dzieli dzień na 12 godzin. dzień ma dwa poranki i dwa wieczory, noc dzielona jest na 4 straże. między dwoma wieczorami to znaczy między 6 a 9 godziną dnia. (po naszemu między 12 a 15)
Łuk. 23:44
44. A było około szóstej godziny, i stała się ciemność po wszystkiej ziemi aż do godziny dziewiątej.
(BG)
Pan Jezus umiera jako ten którego figurował baranek, odłączony, czysty bez skazy zabity między dwoma wieczorami, 14 dnia nissan, dokadnie wtedy gdy wszyscy Zydzi zabijali paschalnego baranka.
Jego krew chroni pierworodnych (kościół przed śmiercią, nad nimi smierć druga nie ma mocy) a cały naród Izraelski (który obrazuje całą ludzkość) wypuszczony zostaje na wolność. Symbolika Paschy w całości przeniesiona jest na wydarzenia jakie mialy miejsce po ostatniej wieczerzy. Pascha, święto przejścia, jest wielkim symbolem wyzwolenia ludzi z grzechu i smierci po przez krew baranka.
I to mnie przekonuje ze nalezy to czynic na Pańską Pamiątkę raz w roku.
Jesli kogos to nie przekonuje to coz mi do tego. Nie mysle o sobie ze jestem autorytetem w tej kwesti aby komus nakazywac robic to co ja uwazam za stosowne. Wyjasniam tylko swoje zrozumienie tego tematu aby ktos kto ma z tym problem mogl zobaczyc jak wygladaja podstawy mojego zrozumienia i sprawdic czy tak sie rzeczy maja.
Symbolika wieczerzy, jest również bardzo wymowna.
Efez. 3:2-6
2. Bo zapewne słyszeliście o darze łaski Bożej, która mi została dana dla waszego dobra,
3. Że przez objawienie została mi odsłonięta tajemnica, jak to powyżej krótko opisałem.
4. Czytając to, możecie zrozumieć moje pojmowanie
tajemnicy Chrystusowej,
5. Która nie była znana synom ludzkim w dawnych pokoleniach, a teraz została przez Ducha objawiona jego świętym apostołom i prorokom,
6.
Mianowicie, że poganie są współdziedzicami i członkami jednego ciała i współuczestnikami obietnicy w Chrystusie Jezusie przez ewangelię,
(BW)
Łamanie chleba jest udziałem w nim. Wszyscy jesteśmy członkami jednego ciała. Pijąc wszyscy kielich stajemy się uczestnikami tej samej obietnicy i tej samej nadziei. Dlatego Ap. powiada
Efez. 4:4-6
4.
Jedno ciało i jeden Duch, jak też powołani jesteście do
jednej nadziei, która należy do waszego powołania;
5.
Jeden Pan, jedna wiara, jeden chrzest;
6. Jeden Bóg i Ojciec wszystkich, który jest ponad wszystkimi, przez wszystkich i we wszystkich.
(BW)
Cytuj:
skąd to pragnienie postępowania odmiennego od postępowania apostołów i pierwotnych gmin?
A co do przestrzegania zwyczajow pierwotnych gmin. Czy praktykujesz chrzest za umarlych jak to najwyrazniej praktykowali Koryntianie
Apostol uzywa tego zwyczaju do dowodzenia ze jest zmartychwstanie. tak wiec prakrykujesz postepowanie koryntian czy nie
A jesli nie, to czy Twoje pytanie nie powinno miec charakteru retorycznego i zadanego samemu sobie. z reszta to nie jest tak naprawde pytanie tylko zarzut i to niestety kiepskiej jakosci.