www.ulicaprosta.net

Forum przy Ulicy Prostej
Teraz jest So lip 12, 2025 6:54 pm

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 336 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 23  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: So cze 09, 2007 3:32 pm 

Cytuj:
Herkulesie, według Ellen White narody będą przez 1000 lat w przestrzeni pozaziemskiej? To dlaczego szatanowi uda się zwieść narody mieszkające na ziemi?

Z takim pytaniem adwentysta nie ma większych problemów, bo wskaże na ludzi niezbawionych, ktorzy mają zmartwychwstać pod koniec tysiąclecia.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: So cze 09, 2007 4:14 pm 

lis napisał(a):
Cytuj:
Herkulesie, według Ellen White narody będą przez 1000 lat w przestrzeni pozaziemskiej? To dlaczego szatanowi uda się zwieść narody mieszkające na ziemi?

Z takim pytaniem adwentysta nie ma większych problemów, bo wskaże na ludzi niezbawionych, ktorzy mają zmartwychwstać pod koniec tysiąclecia.

No, nie bardzo, bo pod koniec Tysiąclecia ożyją [zmartwychwstaną] ci,

"którzy zostali ścięci za to, że składali świadectwo o Jezusie i głosili Słowo Boże, oraz tych, którzy nie oddali pokłonu zwierzęciu ani posągowi jego i nie przyjęli znamienia na czoło i na rękę swoją" [Obj. 20:4]

A to raczej nie mogą być ludzie niezbawieni. Dlaczego niezbawieni mieliby być męczennikami dla Jezusa?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: So cze 09, 2007 4:31 pm 

Smok Wawelski napisał(a):
lis napisał(a):
Cytuj:

No, nie bardzo, bo pod koniec Tysiąclecia ożyją [zmartwychwstaną] ci,

"którzy zostali ścięci za to, że składali świadectwo o Jezusie i głosili Słowo Boże, oraz tych, którzy nie oddali pokłonu zwierzęciu ani posągowi jego i nie przyjęli znamienia na czoło i na rękę swoją" [Obj. 20:4]

A to raczej nie mogą być ludzie niezbawieni. Dlaczego niezbawieni mieliby być męczennikami dla Jezusa?

Niech się Herku tłumaczy.

Niemniej piszesz, że ci:
"którzy zostali ścięci za to, że składali świadectwo o Jezusie i głosili Słowo Boże, oraz tych, którzy nie oddali pokłonu zwierzęciu ani posągowi jego i nie przyjęli znamienia na czoło i na rękę swoją" - zmartwychwstaną pod koniec tysiąclecia. Nie bardzo rozumiem, bo o nich apostoł napisał, że:

"Ci ożyli i panowali z Chrystusem przez tysiąc lat"
Zatem zmartwychwstana na począku millenium, zgadza się?

Zaś:
"Inni umarli nie ożyli, aż się dopełniło tysiąc lat" - inni, czyli pozostali. Według mnie, ci ktorzy zmartwychwstaną na sąd przed 'białym tronem'.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: So cze 09, 2007 4:38 pm 

Smoku! Szkoda czasu, by odpowiedzieć na Twój przedostatni post, bo jak mam szybko pisać.

Herkules napisał(a):
Dlaczego szatan nie będzie zwodził narodów? Bo nie będzie miał dostępu do przestrzeni pozaziemskiej (np. do innych planet) i bo narody, które by miał zwieść, będą martwe na ziemi przez tysiąc lat.

:shock: Herkulesie, według Ellen White narody będą przez 1000 lat w przestrzeni pozaziemskiej? To dlaczego szatanowi uda się zwieść narody mieszkające na ziemi?

Wszystkie narody nie będą przez tysiąc lat w przestrzeni pozaziemskiej, bo zostaną zabite mieczem Pana podczas wylania gniewu Bożego. Szatan, gdy widzi, że wszystkie narody padną martwe, to będzie pałał gniewem i będzie skazany na tysiącletnią tułaczkę po opustoszałej ziemi jak po bezludnej wyspie.

Cytuj:
"A gdy się dopełni tysiąc lat, wypuszczony zostanie szatan z więzienia swego i wyjdzie, by zwieść narody, które są na czterech krańcach ziemi, Goga i Magoga, i zgromadzić je do boju; a liczba ich jak piasek morski" [Obj. 20:7-8]

Gdy skończy się tysiącletnia tułaczka szatana po opustoszałej ziemi, to powstaną z martwych wszystkie narody, jakie żyły we wszystkich wiekach (od czasów Adama aż do wylania gniewu Bożego). Szatan będzie miał nadzieję, że uda mu się zwieść i podburzyć te narody przeciwko Bogu i Jego ludowi.

Te narody, jakie szatan zwiedzie przy końcu millenium, to "narody, które są na czterech krańcach ziemi, Goga i Magoga".

Serdecznie pozdrawiam :-)
Herkules

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: So cze 09, 2007 4:56 pm 

Lis napisał(a):
"Inni umarli nie ożyli, aż się dopełniło tysiąc lat" - inni, czyli pozostali. Według mnie, ci ktorzy zmartwychwstaną na sąd przed 'białym tronem'.

Oczywiście, masz rację. Obj. 20:4 mówi o sytuacji tuż przed inauguracją Tysiąclecia lub na jego początku, a nie pod koniec Tysiąclecia. Inni, to pozostali, którzy zmartwychwstaną dopiero po upływie 1000 lat, na sąd przed wielkim, białym tronem.

Chyba tylko upał może mnie tłumaczyć, bo sam pisałem tak już wiele razy. Dzięki za czujność. :wink:

Tylko tu jest też problem dla adwentysty, bo zmartwychwstanie ludzi niezbawionych po Tysiącleciu odbędzie się przed tronem, na którym siedzi Ten, "przed którego obliczem pierzchła ziemia i niebo, i miejsca dla nich nie było" [Obj. 20:11].

Jeśli ziemia pierzchła, to nie bardzo można się już na niej buntować. :lol:

Herkules napisał(a):
Gdy skończy się tysiącletnia tułaczka szatana po opustoszałej ziemi, to powstaną z martwych wszystkie narody, jakie żyły we wszystkich wiekach (od czasów Adama aż do wylania gniewu Bożego). Szatan będzie miał nadzieję, że uda mu się zwieść i podburzyć te narody przeciwko Bogu i Jego ludowi.

Te narody, jakie szatan zwiedzie przy końcu millenium, to "narody, które są na czterech krańcach ziemi, Goga i Magoga".

:shock: O ile dobrze widzę w Piśmie, to narody najpierw się zbuntują na ziemi jak ziemia długa i szeroka i otoczą miasto umiłowane [20:8], potem ogień z nieba ich pochłonie [20:9] a dopiero potem nastąpi zmartwychwstanie przed wielkim białym tronem [20:11]. Herkulesie, czy Ty wszystkie książki czytasz od końca do początku? :lol:

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: So cze 09, 2007 5:31 pm 

Cytuj:
Tylko tu jest też problem dla adwentysty, bo zmartwychwstanie ludzi niezbawionych po Tysiącleciu odbędzie się przed tronem, na którym siedzi Ten, "przed którego obliczem pierzchła ziemia i niebo, i miejsca dla nich nie było" [Obj. 20:11].

Jeśli ziemia pierzchła, to nie bardzo można się już na niej buntować.

Tu bym zachował ostrożność. Parę zdań dalej jest mowa, że morze wydało umarłych, itd. Więc w momencie zmartwychwstania tychże pozostałych - istnieje morze, a więc stara ziemia. Potem widzimy sądzonych przed białym tronem. Nie jestem pewien, czy wykluczone jest, by tron stał na starej ziemi. Bo jeśli nie na starej, to gdzie? Na nowej - nie wydaje mi się. Trzecia opcja?
Nie wiem.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: So cze 09, 2007 6:34 pm 

Drodzy Smoku i Lisie!

Tysiąclecie będzie okresem pomiędzy dwoma zmartwychwstaniami: sprawiedliwych a niesprawiedliwych.

"Nie dziwcie się temu, gdyż nadchodzi godzina, kiedy wszyscy w grobach usłyszą głos jego; i wyjdą ci, co dobrze czynili, by powstać do życia; a inni, którzy źle czynili, by powstać na sąd." (Ewangelia Jana 5:28-29, BW)

Ten tekst mówi o dwóch zmartwychstaniach:

- pierwsze zmartwychwstanie to jest zmartwychwstanie sprawiedliwych na początku millenium, jak napisano: "wyjdą ci, co dobrze czynili, by powstać do życia"
- drugie zmartwychwstanie to jest zmartwychwstanie niesprawiedliwych przy końcu millenium, jak napisano: "inni, którzy źle czynili, by powstać na sąd"

Sprawiedliwi to są uczestnicy pierwszego zmartwychwstania.

Niesprawiedliwi to są uczestnicy drugiego zmartwychwstania.

DWUDZIESTY ROZDZIAŁ APOKALIPSY

4. I widziałem trony, i usiedli na nich ci, którym dano prawo sądu; widziałem też dusze tych, którzy zostali ścięci za to, że składali świadectwo o Jezusie i głosili Słowo Boże, oraz tych, którzy nie oddali pokłonu zwierzęciu ani posągowi jego i nie przyjęli znamienia na czoło i na rękę swoją. Ci ożyli i panowali z Chrystusem przez tysiąc lat.

To oni będą uczestnikami pierwszego zmartwychwstania.

5. Inni umarli nie ożyli, aż się dopełniło tysiąc lat. (...)

To nie oni będą uczestnikami pierwszego zmartwychwstania, lecz drugiego zmartwychwstania.

5. (...) To jest pierwsze zmartwychwstanie.
6. Błogosławiony i święty ten, który ma udział w pierwszym zmartwychwstaniu; nad nimi druga śmierć nie ma mocy, lecz będą kapłanami Boga i Chrystusa i panować z nim będą przez tysiąc lat.

To oni będą uczestnikami pierwszego zmartwychwstania.

7. A gdy się dopełni tysiąc lat, wypuszczony zostanie szatan z więzienia swego
8. i wyjdzie, by zwieść narody, które są na czterech krańcach ziemi, Goga i Magoga, i zgromadzić je do boju; a liczba ich jak piasek morski.
9. I ruszyli na ziemię jak długa i szeroka, i otoczyli obóz świętych i miasto umiłowane. (...)

To oni (narody) będą uczestnikami drugiego zmartwychwstania.

9. (...) I spadł z nieba ogień, i pochłonął ich.
10. A diabeł, który ich zwodził, został wrzucony do jeziora z ognia i siarki, gdzie znajduje się też zwierzę i fałszywy prorok, i będą dręczeni dniem i nocą na wieki wieków.

To będzie druga śmierć, (jezioro ognia i siarki), z której nie będą wskrzeszeni do życia uczestnicy drugiego zmartwychwstania, czyli wszyscy niesprawiedliwi.

(11) I widziałem wielki, biały tron i tego, który na nim siedzi, przed którego obliczem pierzchła ziemia i niebo, i miejsca dla nich nie było.
12. I widziałem umarłych, wielkich i małych, stojących przed tronem; i księgi zostały otwarte; również inna księga, księga żywota została otwarta; i osądzeni zostali umarli na podstawie tego, co zgodnie z ich uczynkami było napisane w księgach.
13. I wydało morze umarłych, którzy w nim się znajdowali, również śmierć i piekło wydały umarłych, którzy w nich się znajdowali, i byli osądzeni, każdy według uczynków swoich.
14. I śmierć, i piekło zostały wrzucone do jeziora ognistego; owo jezioro ogniste, to druga śmierć.
15. I jeżeli ktoś nie był zapisany w księdze żywota, został wrzucony do jeziora ognistego.

To będzie sąd ostateczny i to będzie druga śmierć (jezioro ognia i siarki) dla uczestników drugiego zmartwychwstania.

UWAGA: W 20 rozdziale Objawienia nigdzie nie czytamy, że uczestnicy drugiego zmartwychwstania, czyli wszyscy niesprawiedliwi, którzy zostaną pochłonięci przez ogień z nieba, zmartwychwstaną PO RAZ DRUGI! Biblia mówi, że ogień z nieba spadnie na miliardy bezbożnych i w ten sposób cała Ziemia (z wyjątkiem niebiańskiego Jeruzalem) zamieni się w jezioro ogniste, zwane piekłem - ognistym potopem, tak że ogień oczyści skażoną ziemię z wszelkiego grzechu i jego niewolników. A w końcu niebo i ziemia będą na nowo stworzone.

Herkules

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: So cze 09, 2007 7:29 pm 

Herkulesie, nie musisz przepisywać 20 rozdziału Apokalipsy. Wszyscy mamy Biblie w domach. :lol:

Kolejność wersetów wskazuje na to, że najpierw nastąpi bunt na ziemi, potem zbuntowani na ziemi zginą, a dopiero potem zmartwychwstaną na sąd ostateczny. U Ciebie najpierw zmartwychwstaną, potem się zbuntują, ale potem musieliby zostać pochołonięci przez ogień z nieba. Po pierwsze, byłoby to czytanie tekstu od końca do początku, a po drugie - zmartwychwstałe ciała raczej nie zostaną pochłonięte przez ogień.

Wszystko mieszasz, Herkulesie. I po co? Żeby trwać w błędnych naukach KADS?

Herkules napisał(a):
Biblia mówi, że ogień z nieba spadnie na miliardy bezbożnych i w ten sposób cała Ziemia (z wyjątkiem niebiańskiego Jeruzalem) zamieni się w jezioro ogniste, zwane piekłem - ognistym potopem, tak że ogień oczyści skażoną ziemię z wszelkiego grzechu i jego niewolników.

:shock: A dokładnie to GDZIE TAK JEST NAPISANE?

Herkules napisał(a):
Smoku! Szkoda czasu, by odpowiedzieć na Twój przedostatni post, bo jak mam szybko pisać.

Poczekam. Ale nie uciekaj od odpowiedzi. Bądź mężczyzną, Herkulesie. 8)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: So cze 09, 2007 7:44 pm 

Smoku! Obiecam Ci odpowiedzieć, ale najpierw muszę odpocząć od pracy na komputerze, bo bolą mnie głowa i oczy.

Nie załamuj się, ale opanuj się nad swoją emocją, jaką wywołało to, co napisałem.

Mam prośbę do Admina o odcięcie ostatnich postów (Era Mesjańska i Tysiąclecie) od głównego tematu i założenie nowego tematu pt. "Kontrowersyjna wykładnia eschatologiczna".

Trzymaj się, Smoku!

Herkules

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: So cze 09, 2007 9:21 pm 

lis napisał(a):
Cytuj:

Jeśli ziemia pierzchła, to nie bardzo można się już na niej buntować.

Tu bym zachował ostrożność. Parę zdań dalej jest mowa, że morze wydało umarłych, itd. Więc w momencie zmartwychwstania tychże pozostałych - istnieje morze, a więc stara ziemia. Potem widzimy sądzonych przed białym tronem. Nie jestem pewien, czy wykluczone jest, by tron stał na starej ziemi. Bo jeśli nie na starej, to gdzie? Na nowej - nie wydaje mi się. Trzecia opcja? Nie wiem.

Nie jest to jakiś strasznie ważny szczegół, ale najpierw Jan widzi stojących przed białym tronem i widzi ich osądzenie na podstawie tego, co zapisano w księgach zgodnie z ich uczynkami [20:12]. Potem jest mowa o tym, że morze, śmierć i hades wydały umarłych, którzy zostali osądzeni według uczynków [20:13]. Wygląda to jak powrót do wątku, a nie jak kolejność wydarzeń - opis wydarzeń z wersetu 12 jest uzupełniony o kilka szczegółów, które prawdopodobnie wydarzyły się przed rozpoczęciem sądu (czyli wydanie zmarłych przez morze, śmierć i hades), bez których sąd nie mógłby się rozpocząć. Myślę, że ponieważ Jan najpierw zobaczył tron, przed którym pierzchła ziemia, a potem zobaczył sąd nad zmartwychwstałymi, których przed ich zmartwychwstaniem wydało morze i hades, to mamy do czynienia z opcją numer 3. Osobiście stawiałbym na niebo [Dan 7:10; Obj. 5:11]. Ale nie będę się upierał, bo rzeczywiście tutaj warto zachowac ostrożność.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: N cze 10, 2007 3:41 am 

Herkules napisał(a):
"Albowiem przy zmartwychwstaniu ani się żenić nie będą, ani za mąż wychodzić, lecz będą jak aniołowie w niebie." (Ewangelia Mateusza 22:30, BW)

Ten tekst dotyczy ludzi, którzy będą już po zmartwychwstaniu, Herkulesie. Dlatego jest napisane "przy zmartwychwstaniu". Dotyczy również Królestwa Bożego, w którym wszyscy ludzie będa już po zmartwychwstaniu, i które nastąpi po Erze Mesjańskiej i sądzie ostatecznym. Tekst nie mówi, że wszyscy ludzie w Erze Mesjańskiej będą w zmartwychwstałych ciałach.

Zwyczaj zawierania ślubów małżeńskich i wydawania na świat potomstwa straci swoje znaczenie tylko dopiero przy zmartwychwstaniu sprawiedliwych (J 5:29; Obj 20:4-6), jakie nastąpi podczas powtórnego przyjścia Chrystusa.

Cytuj:
Herkules napisał(a):
Przepraszam, ale skoro pokojowe zjednoczenie i duchowe nawrócenie wielomiliardowej ludzkości mają nastąpić dopiero po powtórnym przyjściu Chrystusa i po założeniu Królestwa Bożego na ziemi, to Twój ten wykład zaprzecza innym tekstom: (...)

Teksty, które przytaczasz, są nie na temat. I nigdzie nie jest napisane, że wielomiliardowa ludzkość ma wejść do Królestwa w Erze Mesjańskiej.

Niestety, według poglądu futurystów wszystkie narody będą tłumnie zdążać do świątyni Pana (Iz 2:2).

Czy neocharyzmatycy powołując się na proroctwo Izajasza, przygotowują się do wielkiego światowego przebudzenia tuż przed powtórnym przyjściem Chrystusa?

Cytuj:
Jeśli tekst jest zrozumiały w sposób dosłowny, to nie ma powodu rozumieć go symbolicznie. Zresztą gdybyś chciał potraktować Świątynię Pana jako symbol, to wyjdzie Ci, że Kościół będzie tylko na Syjonie, a gdzie indziej już nie. Więc wychodzą bzdury. Poza tym, w Królestwie na nowej ziemi nie będzie świątyni, co jest wyraźnie napisane w Obj. 21:22.

Jeśli świątynia jest symbolem Kościoła, a świątyni nie będzie na nowej ziemi, to równie dobrze moglibyśmy stwierdzić, że w Królestwie na nowej ziemi nie będzie... Kościoła. Sam widzisz, że Twój wybujały symbolizm sprawia same trudności. :D

Ty zrobiłeś przesadny literalizm, a nie przesadny symbolizm, dlatego popadłeś w skrajność. A ja z ostrożnością zachowuję umiar w stosowaniu symbolicznej interpretacji proroctw biblijnych.

Cytuj:
Herkules napisał(a):
"Wtedy rozsądzać będzie narody i rozstrzygać sprawy wielu ludów" Skoro w tym zdaniu (po mowie mieszkańców ziemi) nie napisano: "Bóg" lub "On", to kto będzie rozsądzał narody?

Herkulesie, nie udawaj, że nie umiesz czytać. Tam jest napisane, że Pan będzie uczył w Świątyni i Jego słowo wyjdzie z Jeruzalemu. Oto oryginał w interlinii angielskiej: (...)

Tekst pogrubiony: "ON BĘDZIE NAS UCZYŁ DRÓG SWOICH". Nas, czyli wszystkie narody mieszkające na ziemi podczas Ery Mesjańskiej.

Pójdźmy w pielgrzymce na górę Pana, do świątyni Boga Jakuba, i [On] będzie nas uczył dróg swoich, abyśmy mogli chodzić jego ścieżkami, gdyż z Syjonu wyjdzie zakon, a słowo Pana z Jeruzalemu. Wtedy rozsądzać będzie narody i rozstrzygać sprawy wielu ludów (w. 3-4).

Ten fragment (proroctwa Izajasza) dotyczy całości mowy mieszkańców ziemi? Skoro tak oni mówią, jak usłyszał prorok, to mniemają, że Bóg wybrał ich na swój lud, i mają nadzieję, że On wyprowadzi świat z nieszczęść i zawieruch wojennych, takich jak np. konflikty zbrojne czy ataki terrorystyczne (Iz 2:4). Niewykluczone, że to się dzieje tuż przed powtórnym przyjściem Chrystusa.

Cytuj:
Herkulesie, CZY TY NAPRAWDĘ NIE UMIESZ CZYTAĆ ZE ZROZUMIENIEM?

"Bo JAK nowe niebo i nowa ziemia, które Ja stworzę, ostaną się przede mną - mówi Pan - TAK ostoi się wasze potomstwo i wasze imię".

Potomstwo [nasienie] Izraela czyli biologiczny naród żydowski i jego imię ostoi się przed Bogiem tak pewnie, jak ostoi się przed Nim nowa ziemia i nowe niebo, które On stworzy. TO JEST PORÓWNANIE oznaczające trwałość narodu żydowskiego, doskonale zgodne z Jer. 31:35-37, gdzie mowa o tym, że biologiczne potomstwo Izraela [Jakuba] nie przestanie być narodem w oczach Bożych aż do końca świata.

Przepraszam, ale potomstwo Izraela nie jest przypisywane tylko narodowi izraelskiemu. Jak nowe niebo i nowa ziemia będą wieczne, tak potomstwo Izraela (tj. cały lud Boży) i jego imię będą wieczne. Gdyby nowe niebo i nowa ziemia były bez ludu Bożego, to nie istniałyby.

Cytuj:
"I będzie tak, że w każdy nów i w każdy sabat przychodzić będzie każdy człowiek, aby mi oddać pokłon - mówi Pan"

Sabaty i nowie nie będą miały nic wspólnego z Erą Mesjańską, tylko z nowym niebem i nową ziemią oraz z ludem Bożym.

Cytuj:
Nowiów nie będzie na nowej ziemi, ponieważ nie będzie tam potrzebne światło księżyca ani słońca i nie będzie tam nocy:

"Lecz świątyni w nim nie widziałem; albowiem Pan, Bóg, Wszechmogący jest jego świątynią, oraz Baranek. A miasto nie potrzebuje ani słońca ani księżyca, aby mu świeciły; oświetla je bowiem chwała Boża, a lampą jego jest Baranek. I chodzić będą narody w światłości jego, a królowie ziemi wnosić będą do niego chwałę swoją. A bramy jego nie będą zamknięte w dzień, bo nocy tam nie będzie" [Obj. 21:22-25]

Królestwo Boże nieskalane będzie na nowej ziemi pod nowym niebem, gdzie światło słońca i księżyca nie będzie już potrzebne, a świątyni nie będzie.

Miasto (Nowe Jeruzalem) zstąpi z nieba na starą ziemię pod koniec millenium, a po zniszczeniu wszystkich niesprawiedliwych będzie na nowej ziemi jako jej centrum i będzie pod nowym niebem. A w tym mieście światło słońca i księżyca nie będą już potrzebne, ale na niebie będą świeciły słońce i księżyc, bo nowa ziemia otoczy miasto zewsząd.

Cytuj:
Zgoda, jeśli mówimy o Królestwie Bożym na nowej ziemi. To królestwo będzie nieskalane. Natomiast nieskażone ciała zmartwychwstałych ludzi będą tak samo nieskażone w Erze Mesjańskiej jak na nowej ziemi.

Niestety, zarówno podczas millenium, jak i po millenium jedno samo Królestwo Boże będzie całkowicie nieskalane. A ktokolwiek, kto jest skażony grzechem, czyli nie odziany w szatę sprawiedliwości, będzie wykluczony z Królestwa Bożego.

"A gdy wszedł król, aby przypatrzeć się gościom, ujrzał tam człowieka nie odzianego w szatę weselną. I rzecze do niego: Przyjacielu, jak wszedłeś tutaj, nie mając szaty weselnej? A on oniemiał. Wtedy król rzekł sługom: Zwiążcie mu nogi i ręce i wyrzućcie go do ciemności zewnętrznej; tam będzie płacz i zgrzytanie zębów." (Ewangelia Mateusza 22:11-13, BW)

Smoku! Błagam Cię, nie usprawiedliwiaj jednego z błędów futuryzmu - braku całkowitej nieskazitelności millenijnego Królestwa Bożego.

Herkules

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: N cze 10, 2007 1:21 pm 

Kolejność wersetów wskazuje na to, że najpierw nastąpi bunt na ziemi, potem zbuntowani na ziemi zginą, a dopiero potem zmartwychwstaną na sąd ostateczny. U Ciebie najpierw zmartwychwstaną, potem się zbuntują, ale potem musieliby zostać pochłonięci przez ogień z nieba. Po pierwsze, byłoby to czytanie tekstu od końca do początku, a po drugie - zmartwychwstałe ciała raczej nie zostaną pochłonięte przez ogień.

Czy Twoim zdaniem narody, które nie powstaną z martwych, lecz żyją dotąd na ziemi, będą pochłonięte przez ogień z nieba? Według mnie - nie. Uważnie przeczytaj wersety biblijne:

"Inni [pozostali ze wszystkich ludzi] umarli nie ożyli, aż się dopełniło tysiąc lat. (...)" (w. 5)

Narody, które padną od miecza Pana podczas wylania gniewu Bożego, nie powstaną z martwych, dopóki nie minie okres 1000 lat.

"A gdy się dopełni tysiąc lat, wypuszczony zostanie szatan z więzienia swego i wyjdzie, by zwieść narody, które są na czterech krańcach ziemi, Goga i Magoga, i zgromadzić je do boju" (w. 7-8 )

Gdy minie okres 1000 lat (tj. narody powstaną z martwych), szatan skończy swoją tysiącletnią tułaczkę po opustoszałej ziemi i zacznie zwieść wszystkie narody, by szturmować niebiańskie Jeruzalem, ale tymczasem odbędzie się Sąd Ostateczny.

A otrzymawszy wyrok Sądu Ostatecznego - karę śmierci wiecznej, wszyscy niesprawiedliwi, którzy będą zarzucali diabłu zwiedzenie i swoją porażkę, desperacko (w lęku przed śmiercią wieczną) będą próbowali uderzyć w niebiańskie Jeruzalem, aby zdobyć w nim lekarstwo na śmierć wieczną - drzewo życia, lecz zostaną ostatecznie pochłonięci przez ogień z nieba.

Cytuj:
Wszystko mieszasz, Herkulesie. I po co? Żeby trwać w błędnych naukach KADS?

Przykro mi, ale muszę bronić nauk KADS, bo okazało się, że inne doktryny chrześcijańskie, jakie dotąd poznawałem, są niestety błędne.

Chyba, że Ty dostrzegłeś błędy futuryzmu, takie np. bezpodstawny podział niepodzielnego zmartwychwstania na dwa oddzielne zmartwychwstania czy brak całkowitej nieskazitelności millenijnego Królestwa Bożego. Dlatego nie zgadzam się z tymi błędami.

Cytuj:
Herkules napisał(a):
Biblia mówi, że ogień z nieba spadnie na miliardy bezbożnych i w ten sposób cała Ziemia (z wyjątkiem niebiańskiego Jeruzalem) zamieni się w jezioro ogniste, zwane piekłem - ognistym potopem, tak że ogień oczyści skażoną ziemię z wszelkiego grzechu i jego niewolników.

:shock: A dokładnie to GDZIE TAK JEST NAPISANE?

Nie będę rozwijał własnego opracowania na ten temat, bo naprawdę nie mam siły pisać ani cytować, by zabrać mi sporo czasu.

Polecam Ci do przeczytania dwa artykuły:

Czy Bóg jest sprawiedliwy?
http://www.adwent.pl/guides/guide22/index.htm

Biblijna nauka o piekle
http://www.adwent.pl/guides/guide23/index.htm

Herkules

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: N cze 10, 2007 1:55 pm 

Herkulesie, ponieważ najwyraźniej odmawiasz rozsądnej dyskusji, powtarzasz w kółko to samo i znowu proponujesz mi adwentystyczne broszurki zamiast Pisma, kończę rozmowę. Nie dlatego, żebym nie miał argumentów. Po prostu ten styl dyskusji do niczego nie prowadzi. Trudno rozmawiac z kimś, kto zachowuje się jak uparte dziecko i woli zaprzeczyć oczywistym faktom, a także ucieka od prostych wniosków, byle tylko ratować własne doktryny. Twój ostatni post jest tego najlepszym dowodem.

Będę się za Ciebie modlił.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn cze 11, 2007 7:57 am 

Jer. 31:33-40
33. Lecz takie przymierze zawrę z domem izraelskim po tych dniach, mówi Pan: Złożę mój zakon w ich wnętrzu i wypiszę go na ich sercu. Ja będę ich Bogiem, a oni będą moim ludem.
34. I już nie będą siebie nawzajem pouczać, mówiąc: Poznajcie Pana! Gdyż wszyscy oni znać mnie będą, od najmłodszego do najstarszego z nich - mówi Pan - Odpuszczę bowiem ich winę, a ich grzechu nigdy nie wspomnę.
35. Tak mówi Pan, który ustanowił słońce, by świeciło w dzień, który wyznaczył księżyc i gwiazdy, by świeciły w nocy, który wzburza morze tak, że szumią jego fale, Pan Zastępów jego imię:
36. Jeżeliby te prawa miały się zachwiać przede mną - mówi Pan - to i ród Izraela przestałby być ludem przede mną po wszystkie dni.
37. Tak mówi Pan: Jak nie mogą być zmierzone niebiosa w górze i zbadane fundamenty ziemi w dole, tak i Ja nie odrzucę całego potomstwa Izraela mimo wszystko, co uczynili - mówi Pan.
38. Oto idą dni - mówi Pan - że miasto będzie odbudowane dla Pana od wieży Chananeela aż do Bramy Narożnej.
39. A dalej sznur mierniczy będzie biegł wprost ku wzgórzu Gareb i zwróci się ku Gos.
40. I cała Dolina Zwłok i Popiołu, i wszystkie zbocza w kierunku potoku Kidron aż do rogu Bramy Końskiej ku wschodowi będą poświęcone Panu; nie będzie już spustoszone ani zburzone na wieki.
(BW)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt cze 12, 2007 4:25 pm 

Drodzy forumowicze!

Mam inny ciekawy przykład do refleksji:

Cielesne obrzezanie jest jak cielesne narodzenie, bo jest oznaką przynależności do narodu izraelskiego.

Duchowe obrzezanie jest jak duchowe narodzenie (nowonarodzenie z Ducha), bo jest oznaką przynależności do Kościoła, tj. do Ciała Chrystusa. Ale nie oznacza, że Ciało Chrystusa jest literalne, tylko duchowe.

"nie ten jest Żydem, który jest nim na zewnątrz, i nie to jest obrzezanie, które jest widoczne na ciele, ale ten jest Żydem, który jest nim wewnętrznie, i to jest obrzezanie, które jest obrzezaniem serca, w duchu, a nie według litery" (List do Rzymian 2:28-29, BW)

Żydzi są braćmi według ciała, a Izrael jest narodem według ciała:

Nie ten jest bratem, który jest nim na zewnątrz, i nie to jest narodzenie, które jest widoczne na ciele, ale ten jest bratem, który jest nim wewnętrznie, i to jest narodzenie, które jest narodzeniem z Ducha, a nie według ciała.

Chrześcijanie są braćmi w Chrystusie, bo zostali zrodzeni z Ducha jako duchowi Żydzi. Kościół, czyli Ciało Chrystusa, jest narodem w Chrystusie, bo został zrodzony z Ducha jako duchowy Izrael.

Brat zrodzony z Ducha (brat w Chrystusie) jest wzorem brata zrodzonego z ciała. Naród zrodzony z Ducha (Ciało w Chrystusie - Kościół) jest wzorem narodu zrodzonego z ciała.

Nie ten jest bratem, który jest cieleśnie narodzony (narodzony z ciała), ale ten jest bratem, który duchowo narodzony (nowonarodzony z Ducha).

Nie to jest narodzenie, które jest widoczne na ciele , ale to jest duchowe narodzenie (nowonarodzenie z Ducha).

Wszystko, co pokazałem wyżej, obala ewangelikalną teologię zaprzeczającą fakt o przejęciu przez judeochrześcijan Bożego przywileju wybrania od upadłego narodu izraelskiego.

Herkules

Odpowiedz z cytatem  
Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 336 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 23  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1