SW napisał(a):
ck napisał(a):
Jest w równym stopniu Sprawiedliwością, Ogniem Trawiącym etc.
Owszem. Ale to nie znaczy, że nie jest miłością. Smile
A czy ja gdzieś twierdze inaczej??
SW napisał(a):
ck napisał(a):
SW napisał(a):
Że umiłował świat tak bardzo, że Syna swego dał [Jan 3:16]
A dalej jest, że ...aby
kto w Niego wierzy nie zginął...
Smoku, co rozumiesz przez słowo "świat"?
Przez słowo "świat" rozumiem dokładnie to, co jest napisane. Bóg umiłował świat i dał swego Syna, aby każdy, kto wierzy nie zginął, lecz miał żywot wieczny.
Świat=stworzenie czyli między innymi kwiatki, ptaszki, gałązki, jelenie, kamyczki...
Czy tak?
SW napisał(a):
Czego w tym tekście nie rozumiesz?
Ja nie pisałem, że nie rozumiem, zapytałem Ciebie co Ty przez to rozumiesz

SW napisał(a):
ck napisał(a):
Tutaj mnie rozczarowałeś.
Jeśli nie rozumiesz określenia "progresywne objawienie", to właściwie nie ma o czym dyskutować. A z tego, co piszesz wynika, że nie rozumiesz.
Proszę czytaj uważniej co ja piszę.
Napisałem, że pełne objawienie Biblii mamy po Chrystusie.
Poza tym wiara w progresywne objawienie Biblii jest jedynie
jedną z wielu metod interpretacji Pisma, a nie prawdą objawioną- pamiętaj o tym.
O Krzyżu i Chrystusie czytamy już na pierwszych stronach Biblii w protoewangelii więc główne założenie "objawienia progresywnego" (czyli, że Bóg stopniowo odsłania ludziom prawdę) jest kwestią mocno dyskusyjną.
SW napisał(a):
Nikt nie podaje w wątpliwość żadnych tekstów Pisma.
Poddałeś w wątpliwość słowa Dawida twierdząc, że nie są prawdziwe bo Dawid nie miał pełnego objawienia Boga.
Potrafisz się przyznać do błędu?

SW napisał(a):
ck napisał(a):
czy uważasz, że Bóg kocha wszystkich ludzi jednakowo? W sensie takim, że od momentu narodzenia są dla Boga równie cenni i mają równe szanse na zbawienie.
Bóg kocha cały świat tak bardzo, że Syna swego dał za grzech świata.
Dobrze, ale ja nie o to pytałem.
Czy mógłbyś odpowiedzieć na moje pytanie?
SW napisał(a):
"On ci jest ubłaganiem za grzechy nasze, a nie tylko za nasze, lecz i za grzechy całego świata" [I Jana 2:2]
W jakim celu ten fragment podałeś?
Czy wierzysz, że cały świat będzie zbawiony?
SW napisał(a):
ck napisał(a):
"Bóg jest Miłością"... Panuje taki stereotyp o Bogu (głównie w KRK).
"Kto nie miłuje, nie zna Boga, gdyż Bóg jest miłością" [I Jana 4:8]Nie wiedziałem, że apostoł Jan był w KRK i że wyznawał jakieś "stereotypy o Bogu".
No właśnie Jan tego nie czynił, ponieważ pisząc o tym, że Bóg jest Miłością nie zapominał o pozostałych atrybutach Boga, ani nie umniejszał wagi jednego, kosztem drugiego

SW napisał(a):
ck napisał(a):
Wyolbrzymia się jeden z atrybutów Boga - Miłość, kosztem umniejszenia wagi innych atrybutów. To jest Błąd. Owszem Bóg JEST Miłością, ale jeśli już dokonuje się takiego wyolbrzymiania któregoś z Jego atrybutów to moim zdaniem przede wszystkim ważna jest Jego Świętość.
Zapomniałeś o sprawiedliwości Boga.
Nie zapomniałem. Niema potrzeby wypisywania tutaj wszystkich atrybutów Boga, chodziło o nie wynoszenie jednego atrybutu kosztem innych.
SW napisał(a):
A dlaczego? Ponieważ
"chce, aby wszyscy ludzie byli zbawieni i doszli do poznania prawdy" [I Tym. 2:4]Czy w tym wszystkim jest coś niezrozumiałego?

Skoro nie jest tak że Bóg ZBAWIA WSZYSTKICH to:
1 - Czy nie jest mocny aby zbawić człowieka?
2 - Czy Jego chcenie jest warunkowe?
Trzecia opcja to Bóg zmienił sam siebie i uczynił się niewszechmocnym względem człowieka. Z tym tylko że ta opcja jest pod opcją zdania 2. Czyli zrezygnował z wszechmocy aby WSZYSTKICH NIE ZBAWIĆ?
SW napisał(a):
P.S.
My chyba już "przerabialiśmy" te kwestie kilkanaście razy. Po co mnie zmuszasz, żebym pisał to samo po raz kolejny? Na razie nie masz żadnych argumentów, które nie byłyby już wcześniej wysuwane. Może uszanuj mój czas i czas innych, czytając wątki na ten temat. Jeśli przyjdą Ci do głowy jakieś nowe argumenty, to napisz. Ale głowy w kółko nie zawracaj.
Jak do tej pory zadałem Ci jedynie kilka pytań na które otrzymałem wymijające odpowiedzi. Argumentów swoich jeszcze żadnych nie przedstawiłem bo moje pytania do Ciebie nie są argumentami

Oczywiście nie musisz mi na nie odpowiadać jeśli [tu wstaw dowolny powód], ja to zrozumiem

SW napisał(a):
Mam nadzieję, że ta prośba nie dla Ciebie jest zbyt agresywna.
Spoko, już się do Ciebie przyzwyczaiłem