Cytuj:
Powiedz mi gdzie mozna w piśmie znależć wskazówki dotyczące że człowiek jest złozony z ducha + duszy + ciała.Powiedz mi gdzie mozna w piśmie znależć wskazówki dotyczące że człowiek jest złozony z ducha + duszy + ciała.
Jak to gdzie? Biblia jest jedynym wiarygodnym źródłem.
No ładnie ci Klarysa odpowiedziała na pierwsze pytanie ale trzeba by przeczytać trochę więcej wersetów.
Jest też ten problem w Biblii że takie słowa jak: duch, dusza, wewnętrzny człowiek, serce są stosowane zamiennie, pojedynczo- osobno lub np, jako duch +dusza.
Np : słowo "duch" może być napisane w znaczeniu Ducha. Św. lub ducha człowieczego albo duch+dusza czyli wewnętrzny człowiek. Ponieważ w orginale nie ma dużych liter na określenie D. Św, a dusza jest niematerialna.
-duch człowieczy dający życie ciału(tchnienie) i objawiający się jako sumienie, bada człowieka a ożywiony przez D. Św, objawia się modlitwą językami...ma społeczność w człowieku zarówno z duszą jak i Duchem Św,... : 1Kor 2:11,Iz 26:9,29:4 Ps 146:4, Kaz 12:7, Zach 12:1, Job 10:12, 11:20, 12:10,14:10, 17:1, 32:8, Mal 2:15, Jak 2:26, Rz8:10, 12:11, IPtr 3:18,
-dusza - rozum, wola, uczucia, intelekt, emocje, samopoczucie, itd..:
Mt 10:28 Bw „I nie bójcie się tych, którzy zabijają ciało, ale duszy zabić nie mogą; bójcie się raczej tego, który może i duszę i ciało zniszczyć w piekle.”
Mk 12:30, Ps 119 :20, 25, Iz 26:9 , 1:14 Job 10:1, 30:25, Obj 6:9-10, 18:14,
Najlepiej wpisuj sobie takie hasła w Biblii internetowej i czytaj. Biblia sama uczy:
http://www.apologetyka.com/biblia/index ... &menu=seekCytuj:
Np, wnętrze człowieka zaliczam do ciała, tak jak rozum czy uczucia, cos co sie skałada na utworzonego człowieka
Jakoś dziwnie zaliczasz. To nie forum medyczne tylko biblijne.

Dusza jest za sterami mózgu tak jak człowiek za sterami komputera.
Cytuj:
Gdy mowa jest o odnowieniu Ducha, to tez jest mowa o smierci tego starego człowieka którym byłem, a narodzeniem się nowego w Chrystusie.
Chrystus zadaje pytanie: "Co się narodziło z Ducha?
Czy nie wewnętrzny człowiek, duchowy czyli duch+dusza? Po co się narodził? Aby umrzeć z ciałem?
J 3:6-7 Bw „Co się narodziło z ciała, ciałem jest, a co się narodziło z Ducha, duchem jest.(7) Nie dziw się, że ci powiedziałem: Musicie się na nowo narodzić.”
Cytuj:
To że pokazujesz podobieństwo, trójjedyności Boga, do trójzbudowania człowieka, to jakos mnie to podobieństwo nie przekonuje.
No cóż. Nie czytałeś że człowiek został stworzony na obraz i podobieństwo
Boga(ów) - [Eloh(im)] ?
Przeczytaj wcześniejsze wpisy.