Cytuj:
Dziękuję. To była próbka poziomu unitarian. Rzucić wersetem w polemistę i uczepić się pojedynczej myśli: istnieje tylko jeden Bóg.
Tak, taka jest właśnie myśl Pawła: istnieje jeden Bóg - Ojciec. Nie: Ojciec, Syn i Duch Św. Ale - Ojciec. BTW, czy potrafisz wskazać choć jeden werset, w którym Paweł by stwierdzał, że Bóg to Ojciec, Syn i Duch Św? Jeden.
Cytuj:
A nie widzieć pozostałej części tego samego zdania. Trynitarna wykładnia jest tu spójna: jest jeden Bóg, jest jeden Pan. Ojciec jest Bogiem.
Jedynym.
Cytuj:
Syn jest Bogiem. Ojciec jest Panem. Syn jest Panem.
Lisie, pisałem już o tym, że słowa posiadają różne znaczenia. Nie ulega wątpliwości, że Ojciec jest Panem, władcy niewolników są Panami, cesarz jest Panem, Paweł jest Panem i Abraham jest Panem. Problem jest inny, mianowicie taki, czy słowo "Pan" ma w tych wszystkich przypadkach takie samo znaczenie. Sądzę, że nie. Podobnie jest z Jezusem. Jezus jest Panem, ponieważ został "ustanowiony" Panem przez Boga. Natomiast Ojciec nie został ustanowiony Panem przez nikogo. Ojciec jest absolutnym Panem wszystkich, natomiast Jezus - Panem całej ludzkości, któremu owo "panowanie" zostało nadane przez Boga. Znaczenia terminu Pan są w obu interesujących nas przypadkach odmienne. Dlatego też słowa Pawłą są bardzo mocne: jeden Bóg - Ojciec.
Cytuj:
Po co Paweł miałby wyróżnić tylko jednego Pana Jezusa Chrystusa?
Po to by zaakcentować panowanie nad ziemią i ludźmi Jezusa, które zostało Mu nadane przez Boga. Jezus jest dziedzicem, tym który wszystko od kogoś otrzymał.
Cytuj:
Przecież zdanie: istnieje tylko jeden Pan Jezus Chrystus nie moze wykluczać, że Ojciec jest także Panem.
I nie wyklucza. Natomiast to zdanie wyklucza to, że Ojciec jest TYM SAMYM Panem i TAKIM SAMYM Panem. To zdanie wyklucza także, że Jezus jest TYM SAMYM I TAKIM SAMYM Bogiem jak Ojciec. Podobnie zdanie: "jest jeden prezydent - L.Kaczyński i jeden prezes - J.Kaczyński" nie wyklucza tego, że Lech może być prezesem klubu piłkarskiego, a Jarosław prezydentem FIFA. Natomiast zdanie to wyklucza to, że Lech jest tym samym i takim samym prezesem jak Jarosław (PiSu), a Jarosław tym samym i takim samym prezydentem jak Lech (Polski). To nie jest trudny przykład

.
Cytuj:
Właśnie dlatego ten wiersz jest hipertrynitarnym wyznaniem.
Jeśli już, to binitarnym a nie trynitarnym, bo o Duchu Św. Paweł jakoś "zapomniał" napisać. Powtórzę, Paweł miał w tym miejscu doskonałą okazję do zademonstrowania swej wiary w Trójjedynego. Nie uczynił tego. Nigdzie w swych listach nie wyznał tej wiary.
Cytuj:
A obrażać się na mój poziom możesz do woli, wcale się nie dziwię, wszak to był Wasz ulubiony wers.
Tu nie chodzi o obrażanie, raczej nie należę do osób, które łatwo się obrażają. Chodzi o pewien sposób dyskutowania, który akurat zbyt dobrego świadectwa Ci nie wystawia.
Cytuj:
Cytat:
Bogu dziękuję, że nie jesteś już "po naszej" stronie.
Ponownie dziekuję. To jest ten miłosierny ton, do którego tak pokornie zachęcasz?
Piszę całkiem szczerze. Wielokrotnie miałem podobne uczucia gdy ktoś z unitarian prezentował podobny do Ciebie styl wypowiedzi (zresztą, i mi się czasem to zdarzało). W takich sytuacjach czuję właśnie to: dobrze, że jesteś trynitarianinem, bo nie chciałbym aby ktoś z unitarian preferował tego rodzaju ton i sposób dyskusji.
Cytuj:
A może moja radość Ciebie tak irytuje?
Nie wiem czy się radujesz, bo Ciebie nie znam. A seryjnie wstawiane uśmieszki nie świadczą o niczym więcej niż o umiejętności kliknięcia na odpowiedni obrazek

. Nie irytujesz mnie ani Ty ani Twoja radość, jedynie Twój sposób prowadzenia dyskusji.