Przebudzony75 napisał(a):
Ok. Chciałbym skupić się na paru, dla mnie znanych proroctwach, które w Starym Testamencie odnoszą się do JHWH. Zauważyłem, że znasz bardzo dobrze Pismo Święte zatem zacytuje parę proroctw a Ty prosze odnieś się do nich.
Znam raczej słabo dlatego wolę rozmawiać jak szanowny dyskutant podaje namiary na tekst bo mnie się trudno szuka

. Ok a więc postaram się ustosunkować do proroctw poniższych, które miałyby według Ciebie wskazywać, że Jezus=JHWH. Według mnie niczego takiego nie dowodzą ale o tym poniżej
Zachariasza 12 rozdział z położeniem nacisku na werset 10:
10 Lecz na dom Dawida i na mieszkańców Jeruzalemu wyleję ducha łaski i błagania. Wtedy spojrzą na mnie, na tego, którego przebodli, i będą go opłakiwać, jak opłakuje się jedynaka, i będą gorzko biadać nad nim, jak gorzko biadają nad pierworodnym.
Cały rozdział mówi o JHWH.
I własnie cały problem w tym, że CAŁY rozdział jest o JHWH a ty wyciąłeś wyłącznie jeden fragmencik podpadający pod twoją tezę a nawet ten jedyny fragment o czym niby ma świadczyć? Zresztą tu jest niejasność w przekazie bo według Bibli Tysiąca Błędów (Tysuiąclatki) pisze nie "MNIE" ale "TEGO". To są różnice pomiędzy tekstem greckim i hebrajskim.
Ja chciałbym jednak skoncentrować się na owym przebodleniu. Po pierwsze Jezus został przede wszystkim ukrzyzówany a przebodlony własnie pod proroctwo

(to taka moja złośliwa uwaga - sorry). Serio to zwróć uwagę, że w tym rozdziale jest jedno istotne słowo klucz "W OWYM DNIU". ZObacz ile tam jest warunków OWEGO DNIA. Tak naprawde Jezus spełnił tylko warunek przebodlenia co nie jest trudno spełnić - podejrzewam, że i ja bym go spełnił, bo jakże łatwo byłoby mnie przekłuć włócznią. W OWYM dniu jednak powinny się stać takżę następujące rzeczy:
1.porażę każdego konia trwogą, a jeźdźca obłędem
2.wszystkie zaś <konie> pogan porażę ślepotą
3.przywódcy judzcy będą jak kocioł na ogniu i jak żagiew płonąca wśród snopów; i wyniszczą wszystkie sąsiednie ludy na prawo i lewo
4.wszystkie ludy, które targnęły się na Jeruzalem, będą zniszczone
5.będzie wielki płacz w Jeruzalem, podobny do płaczu w Hadad-Rimmon na równinie Megiddo
6.I płakać będzie [cały] kraj, każda rodzina oddzielnie.
Rodziny z domu Dawida oddzielnie -
i ich niewiasty oddzielnie.
Rodziny z domu Natana* oddzielnie -
Rodziny z domu Lewiego oddzielnie -
Rodziny z domu Szimejego* oddzielnie -
I wszystkie pozostałe rodziny, każda rodzina oddzielnie -
Powiedz mi co się spełniło z tego proroctwa oprócz najłatwiejszego do spełnienia -przebodlenia....
To tak jakbyśmy na podstawie opisu Hitlera "mały, wrzeszczący, ma wąsy" udowadniali, że Piłsudski to Hitler bo też ma wąsy... Tak właśnie odbieram to przebodlenie, jak wąsy...
Kolejne proroctwo to:
Zachariasza 14:1-5
1 Oto nadchodzi dzień Pana, gdy będę dzielił w twoim gronie łupy odebrane tobie.
2 I zbiorę wszystkie narody do walki z Jeruzalemem. Miasto będzie zajęte, domy splądrowane, kobiety zhańbione. Połowa miasta pójdzie w niewolę, lecz resztka ludności nie będzie usunięta z miasta.
3 Potem wyruszy Pan i będzie walczył z tymi narodami, jak zwykł walczyć w dniu bitwy.
4 Jego nogi staną w owym dniu na Górze Oliwnej, która leży naprzeciwko Jeruzalemu od wschodu, tak że Góra Oliwna rozpadnie się w środku na wschód i na zachód, tworząc wielką dolinę. Połowa góry cofnie się na północ, a druga połowa na południe.
5 Wtedy będziecie uciekać do tej doliny między moimi górami, gdyż ta dolina będzie sięgała aż do Azel; a będziecie uciekać tak, jak uciekaliście przed trzęsieniem w czasach Uzjasza, króla judzkiego. Potem przyjdzie Pan, mój Bóg, a z nim wszyscy święci.
Zwróć uwagę. Tutaj JHWH mówi o sobie. On będzie dzielił łupy (wer.1). On zbierze wszystkie narody do walki (wer.2). On wyruszy i będzie walczył (wer.3). Jego nogi staną na Górze Oliwnej (wer.4). On przyjdzie ze wszystkimi świętymi (wer.5).
Zauważ, że Zachariasz indetyfikuje tutaj osobę jednoznacznie. Jego zbawiciel, odkupiciel to JHWH. W orginale jest wszędzie użyte JHWH (Strong 3068).
ALe co chcesz powiedzieć tym cytatem?? Przecież nic takiego się nie stało. Właśnie na podstawie takich proroctw żydzi czekają na mesjasza triumfującego a nie takiego co da się zabić. On ma przynieść królestwo i rozbić wrogów Izraela. Walczyć TU i TERAZ a nie w jakimś duchowym świecie którego oczy nie widziały. Całkowicie pomijam fakt, że taki Bóg to dla mnie plemienny watażka a nie najwyższe, uniwersalne dobro troszczące się o WSZYSTKICH ludzi a nie jedynie garstkę nomadów...
Myślę, że na razie to tyle. Czekam na Twoją rzetelną ocenę tych proroctw.
Acha... i co powiesz na ten fragment z Łukasza, w którym jest mowa, że Jan szykuje drogę dla JHWH?
Tak jak powiedziałem, NT dla oceny prawdziwości równania z dwoma niewiadomymi czyli czy JHWH=Jezus nie ma praktycznie żadnego znaczenia (dla mnie). Wszystko co jest powiedziane w NT musi być skonfrontowane z proroctwami ze ST. NT sam się nie udowadnia...
Jan szykuje drogę JHWH - ok tylko kiedy ma on przyjść? Może za milion lat

Tak samo Jezus powiedział że Jezus powróci aniektórzy zebrani jszzce żyć będą (dlatego na pocz atku chrześcijaństwa tak silne oczekiwania powtórnego przyjścia). I jeszcze jedno - dla Żydów nie ma żadnego uzasadnienia RATALNE przybywanie Mesjasza. Ma przyjść RAZ A DOBRZE. Nie na raty...
O tym zresztą chyba dyskutowałem ze SMokiem swego czasu i akurat nie chciałbym powielać (Z NIM

) tej dyskusji - niemniej rad bym wysłuchać Twoich uwag i opinii.