Smok Wawelski napisał(a):
(...) Rozmawiamy o istnieniu raju (...)
No wlasnie, a przeciez tematem watku jest "modlitwa o niewierzacych"
Jesli obustronna potrzeba dalszej, nie przecze ze nie blachej, dyskusji istnieje, mozna rozpoczac przeciez nowy watek. Proponuje temat "Prawda absolutna?!" (wypowiedz absolutna Jezusa, moja parafraza: "Ja jestem droga, prawda i zycie i nikt nie przychodzi do Ojca, jak tylko przeze mnie")
A wracajac do tematu watku, pragne sie czyms podzielic. Dotyczy to wprawdzie ksiegi zywota, mysle jednak, ze jest scisle zwiazane z tematem watku. Jestem ciekaw, co o tym myslicie:
Bóg pragnie zbawienia wszystkich ludzi. Mówi o tym jasno miedzy innymi 1. Tym. 2/1-6 oraz 1. Tym. 4/10. Biblia informuje nas zarazem, iz "od zalozenia swiata" (Obj. 17/8 ) do ksiegi zywota wpisane sa imiona "zwyciezców" (Obj. 3/5). Tylko i wylacznie oni - ci, którzy sa wpisani do ksiegi zywota - nie beda wrzuceni do jeziora ognistego i nie doswiadcza drugiej smierci (Obj. 20/15).
Slowo ksiega (w róznych formach, np. ksiag, ksiegami, ksiegom...) wystepuje w biblii "Warszawskiej" wedlug konkordancji 181 razy, z czego tylko stosunkowo niewiele razy chodzi o ksiege zywota - najczesciej jest mowa o "ksiedze zakonu Pana", "ksiedze Dziejów Królów" itp.
Istnieja tez miejsca, w których jest mowa o imionach ksiegi zywota, mimo ze slowa "ksiega" i "zywota" w nich nie wystepuja, np. Ew. Lukasza 10/20. Sprawdzilem wszystkie fragmenty, które w moim zrozumieniu mówia o ksiedze zywota.
Co zwrócilo moja uwage: jak najuwazniej i najdokladniej potrafilem, sprawdzilem i doszedlem do wniosku, ze w calej biblii widocznie nie istnieje wzmianka o tym, ze po zalozeniu swiata jeszcze ktos zostal/moze zostac WPISANY do ksiegi zywota. Znajdujemy fragmenty, ze "od zalozenia swiata" imiona JUZ SA wpisane (Obj. 17/8 ) oraz ze imiona z ksiegi zywota moga zostac "wymazane" (Obj. 3/5 oraz 2. Mojz. 32/32-33).
Tlumaczyc to moze Psalm 69/29: "Niech zostaną WYMAZANI z księgi żyjących i niech nie będą zapisani z prawymi!" (BT). Ciekawe jest, ze mowa tu o PRZECIWNIKACH SPRAWIEDLIWEGO, nie zas o wierzacych/sprawiedliwych (patrz kontekst psalmu 69). Wnioskuje z tego, ze OD ZALOZENIA SWIATA WSZYSCY LUDZIE SA WPISANI W KSIEGE ZYWOTA (TZN SA "POTENCJALNYMI KANDYDATAMI DO ZBAWIENIA) I DLATEGO NIE MOGA BYC WPISANI W KSIEGE, JEDYNIE WYPISANI. To nadaje jeszcze wiecej sensu ww informacji z Obj. 3/5, ze "zwyciezca" nie bedzie wymazany. Ci, którzy odrzucaja za czasu swojego zycia zbawienie w Jezusie Chrystusie, zostaja WYMAZANI.
Nastepujacy fragment nabiera w moim zrozumieniu przez to tez pelniejszego sensu: „Natomiast faryzeusze i uczeni w zakonie wzgardzili postanowieniem Bożym o nich samych, bo nie dali się przez niego ochrzcić” (Ew. Lukasza 7,30). Boze postanowienie bylo jasne, zbawic ich. Jednak oni nie chcieli pokutowac (chrzest Jana Chrzciciela ku upamietaniu), lecz wzgardzili Bozym postanowieniem zbawienia wzgledem nich. Skutek: wymazanie z ksiegi!
Pytanie do was: zapedzilem sie, czy trzyma sie to kontekstu biblii?

(Wszak jestem gotów do zmiany pogladów, po dostrzezeniu bledu)