www.ulicaprosta.net

Forum przy Ulicy Prostej
Teraz jest N maja 11, 2025 10:23 am

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 82 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Szok!
PostNapisane: Pt lut 17, 2012 9:29 am 

Owieczka napisał(a):
Mnie nie można widocznie zaakceptować.
Myślę, że to jest nieprawda. Albo nawet kłamstwo, które diabeł będzie Ci śpiewał do ucha, żeby Cię gnębić.

Owieczka napisał(a):
Widocznie bycie w społeczności (jakiejkolwiek) jest dla mnie nieosiągalne. Tęsknię za niemożliwym.
Nie. Ty chyba tęsknisz za normalnością w nienormalnych czasach. Ale Bóg jest specjalistą od cudów - również w tej materii. Dlatego nie poddawaj się i nie myśl, że tak już zostanie. Wcale nie musi.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Pt lut 17, 2012 9:35 am 

Owieczka napisał(a):
Mnie nie można widocznie zaakceptować. Widocznie bycie w społeczności( jakiejkolwiek) jest dla mnie nieosiągalne. Tęsknię za niemożliwym. I na tym może skończę.
Nie kończ na tym, Droga Siostro. Spróbujcie się do nas wybrać na któryś weekend. Naprawdę serdecznie zapraszamy. Tylko weźcie ze sobą jakąś gitarę, bo nam z kolei potrzeba kogoś do grania podczas nabożeństwa. My też myśleliśmy, że zostaniemy całkiem sami, ale Pan nas zaskoczył. Mamy Wam dużo do opowiedzenia. Jeśli pozwoli, to Wam pomożemy sfinansować tę podróż. W górę serca! :)

Wawelscy

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Pt lut 17, 2012 11:26 am 

Smok Wawelski napisał(a):
Owieczka napisał(a):
Mnie nie można widocznie zaakceptować. Widocznie bycie w społeczności( jakiejkolwiek) jest dla mnie nieosiągalne. Tęsknię za niemożliwym. I na tym może skończę.
Nie kończ na tym, Droga Siostro. Spróbujcie się do nas wybrać na któryś weekend. Naprawdę serdecznie zapraszamy. Tylko weźcie ze sobą jakąś gitarę, bo nam z kolei potrzeba kogoś do grania podczas nabożeństwa. My też myśleliśmy, że zostaniemy całkiem sami, ale Pan nas zaskoczył. Mamy Wam dużo do opowiedzenia. Jeśli pozwoli, to Wam pomożemy sfinansować tę podróż. W górę serca! :)

Wawelscy

To wy się gdzieś spotykacie ? Tworzycie, więc alternatywną społeczność, dla ludzi odrzuconych z innych kościołów. Może to być całkiem ciekawe przedsięwzięcie, bo to prawda, że nie jest łatwo dzisiaj należeć do kościoła bez suportu z zewnątrz.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Pt lut 17, 2012 12:54 pm 

Dzik napisał(a):
To wy się gdzieś spotykacie? Tworzycie, więc alternatywną społeczność, dla ludzi odrzuconych z innych kościołów. Może to być całkiem ciekawe przedsięwzięcie, bo to prawda, że nie jest łatwo dzisiaj należeć do kościoła bez suportu z zewnątrz.
Miało być na priva i nie wiem, jak to się stało, że poszło "w eter". Nie tworzymy społeczności wyłącznie dla ludzi odrzuconych z innych kościołów, bo nie o to chodzi. O kościołach domowych możesz poczytać w stosownych wątkach. Natomiast wsparcie wzajemne jest czymś oczywistym i w razie potrzeby zajmujemy się tym na Ulicy Prostej. Nie tylko krytyką i "osądzaniem". :wink:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Pt lut 17, 2012 2:20 pm 

Owieczko....potwierdzam :D .Długo byłam sama i był to czas błogosławiony.:Rzecz jasna teraz to dopiero widzę.Jak sie obejrzę i widzę co Bóg narobił w tym czasie dobrego.Jak wykorzystał ten czas samotni.
I jak zaczęło zależeć mi tylko na Nim to zaczęłi się pojawiać ludzie.Zewsząd.
Bóg ma wszędzie swoich ludzi.W moim mieście tez.Zaproszenie też aktualne.Nie jesteście sami.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Pt lut 17, 2012 5:40 pm 

Film o zielonoświątkowcach- lata 80-te ubiegłego wieku. Co by nie powiedzieć, oni tam naprawdę się modlą...nie to, co teraz.
http://www.youtube.com/watch?v=RG28LzNOhRA

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Pt lut 17, 2012 6:06 pm 

Wygląda nieźle, ale to nie moje pokolenie. Dziś są inne problemy, o więzi międzyludzkie trzeba mocniej zabiegać. Żeby wyciągnąć kogoś z kościoła w góry, żeby nie siedział na facebooku trzeba stawać na głowie, jeździć po ambicji i stosować przeróżne chwyty żeby ruszył tyłek i integrował się z innymi.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Pt lut 17, 2012 7:51 pm 

Patrz...a mi się wydawało, że wystarczy, że ktoś narodzi się na nowo z Ducha Chrystusowego...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Pt lut 17, 2012 9:37 pm 

Owieczka napisał(a):
Patrz...a mi się wydawało, że wystarczy, że ktoś narodzi się na nowo z Ducha Chrystusowego...

No tak być może używam niewłaściwej formy kiedy namawiam kogoś, by pojechał ze mną w góry. Powinienem powiedzieć:
Jeśli jesteś chrześcijaninem nakazuję Ci w imieniu Pana Jezusa Chrystusa abyś pojechał ze mną w góry i budował ze mną relację. :wink:
Myślę, że po prostu nadużywanie internetu powoduje marazm w kościele i brak relacji. Ludzie mówią innym językiem, ale to nie jest nic nadzwyczajnego. Kąkol i pszenica mają rosnąć razem. Jeden za wszystkich każdy za siebie, a żeby było jak w muszkieterach to trzeba się o to bić.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Pt lut 17, 2012 11:25 pm 

Chodzi mi o to, że ludzie wierzący w naturalny sposób będą chcieli mieć ze sobą relacje- dlatego, że będą się wzajemnie miłować i troszczyć się o siebie.
Cytuj:
Kąkol i pszenica mają rosnąć razem

Owszem. Ale w świecie, a nie w Kościele.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: So lut 18, 2012 9:24 am 

W Kościele nie?Nie powinno być wogóle kąkolu,ale jest.

Ostatnio edytowano So lut 18, 2012 7:56 pm przez Milenka, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: So lut 18, 2012 10:23 am 

Kościół to nie jest kąkol. Zresztą, wystarczy uważniej odczytać wyjaśnienie tej przypowieści
Cytuj:
(24) Inną przypowieść im przedłożył: Królestwo niebieskie podobne jest do człowieka, który posiał dobre nasienie na swej roli. (25) Lecz gdy ludzie spali, przyszedł jego nieprzyjaciel, nasiał chwastu między pszenicę i odszedł. (26) A gdy zboże wyrosło i wypuściło kłosy, wtedy pojawił się i chwast. (27) Słudzy gospodarza przyszli i zapytali go: Panie, czy nie posiałeś dobrego nasienia na swej roli? Skąd więc wziął się na niej chwast? (28) Odpowiedział im: Nieprzyjazny człowiek to sprawił. Rzekli mu słudzy: Chcesz więc, żebyśmy poszli i zebrali go? (29) A on im odrzekł: Nie, byście zbierając chwast nie wyrwali razem z nim i pszenicy. (30) Pozwólcie obojgu róść aż do żniwa; a w czasie żniwa powiem żeńcom: Zbierzcie najpierw chwast i powiążcie go w snopki na spalenie; pszenicę zaś zwieźcie do mego spichlerza. (31) Inną przypowieść im przedłożył: Królestwo niebieskie podobne jest do ziarnka gorczycy, które ktoś wziął i posiał na swej roli. (32) Jest ono najmniejsze ze wszystkich nasion, lecz gdy wyrośnie, jest większe od innych jarzyn i staje się drzewem, tak że ptaki przylatują z powietrza i gnieżdżą się na jego gałęziach. (33) Powiedział im inną przypowieść: Królestwo niebieskie podobne jest do zaczynu, który pewna kobieta wzięła i włożyła w trzy miary mąki, aż się wszystko zakwasiło. (34) To wszystko mówił Jezus tłumom w przypowieściach, a bez przypowieści nic im nie mówił. (35) Tak miało się spełnić słowo Proroka: Otworzę usta w przypowieściach, wypowiem rzeczy ukryte od założenia świata. (36) Wtedy odprawił tłumy i wrócił do domu. Tam przystąpili do Niego uczniowie i prosili Go: Wyjaśnij nam przypowieść o chwaście! (37) On odpowiedział: Tym, który sieje dobre nasienie, jest Syn Człowieczy. (38) [b]Rolą jest świat[/b], dobrym nasieniem są synowie królestwa, chwastem zaś synowie Złego. (39) Nieprzyjacielem, który posiał chwast, jest diabeł; żniwem jest koniec świata, a żeńcami są aniołowie. (40) Jak więc zbiera się chwast i spala ogniem, tak będzie przy końcu świata. (41) Syn Człowieczy pośle aniołów swoich: ci zbiorą z Jego królestwa wszystkie zgorszenia i tych, którzy dopuszczają się nieprawości, (42) i wrzucą ich w piec rozpalony; tam będzie płacz i zgrzytanie zębów

Kościół to ludzie narodzeni z Ducha. Rola to świat, NIE KOŚCIÓŁ.
Cytuj:
: 1 P 2,4.6.5.9
4. Przystąpcie do niego, do kamienia żywego, przez ludzi
wprawdzie odrzuconego, lecz przez Boga wybranego jako kosztowny.
6. Dlatego to powiedziane jest w Piśmie: Oto kładę na Syjonie
kamień węgielny, wybrany, kosztowny, A kto weń wierzy, nie zawiedzie
się.
5. I wy sami jako kamienie żywe budujcie się w dom duchowy, w
kapłaństwo święte, aby składać duchowe ofiary przyjemne Bogu przez
Jezusa Chrystusa.
9. Ale wy jesteście rodem wybranym, królewskim kapłaństwem,
narodem świętym, ludem nabytym, abyście rozgłaszali cnoty tego, który
was powołał z ciemności do cudownej swojej światłości;

My, jako kamienie żywe, mamy "budować się " w dom duchowy. Kapłani Boga Żywego. Widzisz tu gdzieś miejsce na kąkol? Ja nie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: So lut 18, 2012 10:27 am 

A ja np. nie rozumiem, co w takim razie na świecie robia synowie krolestwa? Skoro rolą jest świat... ??

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: So lut 18, 2012 11:40 am 

Żyjemy na tym świecie, choć nie jesteśmy z tego świata...
Co robimy na tym świecie? Pełnimy wolę Ojca. Na czas pielgrzymowania swego. Chodzenia w wierze, a nie w oglądaniu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: So lut 18, 2012 11:53 am 

A jak sie ma pochwycenie Kościola do zebrania najpierw chwastow?
Moze mieszam rozne rzeczy, moze to jest o czyms innym... :roll:

Odpowiedz z cytatem  
Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 82 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1