dawid01986 napisał(a):
Obserwuje islam już ok 5 lat, co ciekawe nie przypominam sobie, abym słyszał świadectwo, że jakiś Muzułmanin nawrócił się do Pana poprzez głoszenie Ewangelii, najczęściej nawracają się w "ponad naturalny" sposób, jak Szaweł, po przez objawienie się samego Jezusa.
Też nie słyszałam, aby jakiś muzułmanin nawrócił się do Pana. Ale też nie mam kontaktu z wyznawcami Allaha.
Oglądałam francuski film pt. "Apostoł". Główny bohater, syn imigrantów z Algierii, przygotowywany do roli imama we wspólnocie muzułmańskiej, zaczyna interesować się chrześcijaństwem i Panem Jezusem. W końcu zostaje katolikiem. Film jest prokatolicki i dotyczy problemu tolerancji. Akcja dzieje się we współczesnej Francji, gdzie Chrześcijaństwo i Islam współistnieją ze sobą często wśród wielu napięć i niepokojów. W wielowyznaniowej Francji projekcje tego filmu zostały oficjalnie zakazane. Ministerstwo spraw wewnętrznych uzasadniało swoją decyzję „zagrożeniem wywołania zamieszek ze strony islamskich radykałów”.
Nie wiem, czy podobne historie konwersji mogłyby się zdarzyć w realu. Film to jednak życzeniowa fikcja.
Jaki powinien być nasz stosunek do wyznawców Islamu? Ap.Paweł daje nam radę :
A zatem, dopóki mamy czas, czyńmy dobrze wszystkim, a zwłaszcza naszym braciom w wierze. (Gal. 6,10) W pierwszej kolejności miłością, pomocą i opieką powinniśmy otoczyć domowników wiary. Muzułmanie nie są naszymi braćmi w wierze.