Dociekliwy Roman napisał(a):
Jezus mówi, że można mieć dary Ducha, ale jednocześnie samemu zostać odrzuconym, a więc brak uświęcenia nie niweczy daru, ale może spowodować odrzucenie przez Boga:
Cytuj:
Mateusza 7:22-23 W owym dniu wielu mi powie: Panie, Panie, czyż nie prorokowaliśmy w imieniu twoim i w imieniu twoim nie wypędzaliśmy demonów, i w imieniu twoim nie czyniliśmy wielu cudów? A wtedy im powiem: Nigdy was nie znałem. Idźcie precz ode mnie wy, którzy czynicie bezprawie.
Niestety, tekst, który podałeś nie ma nic wspólnego z omawianym tematem. W cytowanym fragmencie, Pan Jezus nic nie mówi o ludziach, którzy mają dary Ducha Świętego (prawdziwe!). Tu jest mowa o tych, którzy będą czynili cuda, prorokowali rzekomo w imieniu Jezusa - ale oni tak naprawdę nigdy nie czynili tego w Jego imieniu.
Dla potwierdzenia moich słów, przytoczę inną wypowiedź Pana Jezusa
Mt 24:5 Bw "Albowiem wielu przyjdzie w imieniu moim, mówiąc: Jam jest Chrystus, i wielu zwiodą."
Podobnie jak w Mt.7,22-23 i w tym fragmencie "w imieniu moim" absolutnie nie oznacza, że byli oni rzeczywiście w Jego Imieniu - raczej, że tak twierdzili. O tym, czy ktoś postępuje prawdziwie w Jego Imieniu, świadczy posłuszeństwo (czyli krótko mówiąc owoce).