Henryk napisał(a):
Dla tych którzy nie lubią machania flagami, podskoków, radości przed Panem
http://pl.youtube.com/watch?v=PrCal6kE- ... re=related
a dlaczego jeżeli ktoś dziwi się używaniu flag, i nie lubi i nie rozumie etiologii orazx SENSU tej maniery (np. ja) to jednocześnie ma nie lubieć podskoków i radości przed Panem?
tego też nie rozumiem - to "jeżeli ktoś przeciw flagom, to i przeciw Panu"?
a na koncercie z podanego linka, to już ewidentnie flagi są chwytem marketingowym...
Miriam prorokini, siostra Aarona, wzięła bębenek do ręki, a wszystkie kobiety szły za nią w pląsach i uderzały w bębenki. (21) A Miriam przyśpiewywała im: śpiewajmy pieśń chwały na cześć Pana, bo swą potęgę okazał, gdy konie i jeźdźców ich pogrążył w morzu.[Wyjścia 15:20-21] - w interlinii hebrajskiej nie ma tam nic o flagach
w ustanowionej służbie świątynnej przez Dawida też o flagach nie wspomniano...przeoczenie?
za to Bóg polecał unikania przejmowania zwyczajów od pogańskich plemion..hm...
znalazłam wprawdzie kilka miejsc w Pismach (Mojżeszowe, Psalmy i Prorocy), gdzie jest coś o proporcach i sztandarach, ale kontekst jest inny jakby...:
Dlaczego, Boże, odrzuciłeś na wieki, płoniesz gniewem przeciw owcom Twojego pastwiska? (2) Pomnij na Twoją społeczność, którą dawno nabyłeś, na pokolenie, które wziąłeś w posiadanie, na górę Syjon, gdzie założyłeś sobie siedzibę. (3) Skieruj Twe kroki ku ruinom bez końca: nieprzyjaciel wszystko spustoszył w świątyni. (4) Ryknęli Twoi przeciwnicy w środku Namiotu Spotkania, zatknęli swe proporce. (5) Można było ich poznać jak tego, co wznosi wysoko siekiery wśród gąszczów. (6) Wszystkie jego bramy wyłamali razem, zniszczyli toporem i kilofem. (7) Na pastwę ognia świątynię Twoją wydali, doszczętnie zbezcześcili przybytek Twego imienia. Psalm 74:1-7 BT
Tak mówi Pan Bóg: Oto skinę ręką na pogan i między ludami podniosę mój sztandar. I odniosą twych synów na rękach, a córki twoje na barkach przyniosą. (23) I będą królowie twymi żywicielami, a księżniczki ich twoimi mamkami. Twarzą do ziemi pokłon ci będą oddawać i lizać będą kurz z twoich nóg. Wtedy się przekonasz, że Ja jestem Pan, kto we Mnie pokłada nadzieję, wstydu nie dozna. (24) Czyż można odebrać łup bohaterowi? Albo czy jeńcy okrutnika zdołają się wymknąć? (25) Zaiste, tak mówi Pan: Nawet jeńcy bohatera zostaną mu wydarci, i zdobycz okrutnika się wymknie. Z twoim przeciwnikiem Ja się rozprawię, a twoich synów Ja sam ocalę. Izajasza 49:22-25
Wprowadził mnie do domu wina, i sztandarem jego nade mną jest miłość. (5) Posilcie mnie plackami z rodzynek, wzmocnijcie mnie jabłkami, bo chora jestem z miłości. (6) Lewa jego ręka pod głową moją, a prawica jego obejmuje mnie. (7) Zaklinam was, córki jerozolimskie, na gazele, na łanie pól: Nie budźcie ze snu, nie rozbudzajcie ukochanej, póki nie zechce sama. Pieśń nad pieśniami 2:4-7
Niech ześle tobie pomoc z świątyni i niech cię wspiera z Syjonu. (4) Niechaj pamięta o wszystkich twych ofiarach i niech Mu będzie miłe twe całopalenie. (5) Niech ci udzieli, czego w sercu pragniesz, i wypełni każdy twój zamysł. (6) Chcemy się cieszyć z twego ocalenia i w imię Boga naszego podnieść sztandary. Niech Pan wypełni wszystkie twoje prośby! (7) Teraz wiem, że Pan wybawia swego pomazańca, odpowiada mu ze świętych swych niebios, przez możne czyny zbawczej swej prawicy. ( 8 ) Jedni wolą rydwan, drudzy konie, a nasza siła w imieniu Pana, Boga naszego. (9) Tamci się zachwiali i upadli, a my stoimy i trwamy. Psalm 20:3-9
czy to dzisiejsze machanie flagami jest "zwyczajem pogańskim"? albo czyimśkolwiek zwyczajem? skąd to się wzięło w dzisiejszych kościołach i po co?
mnie osobiście przypomina to współczesne defilady majowe i olimpijskie...
używanie proporców w czasie wojny rozumiem, ale ten zwyczaj mi się z tym nie identyfikuje...
wie ktoś może, co to ma dzisiaj oznaczać dla chrześcijan i jakie są biblijne podstawy tych praktyk? i jaka jest konieczność ich występowania w czasie uwialbiania JHWH?