Terebincie, źle zadałeś pytanie bo też źle cię zasugerowano w zborach.
Nie można nauczyć się wiary, gdyż jej dawcą jest Bóg. Tego naucza całe Słowo Boże:
Ef 1:19 Bw „i jak nadzwyczajna jest wielkość mocy Jego wobec nas, którzy wierzymy dzięki działaniu przemożnej siły jego,”
Hbr 12:2 Bw „patrząc na Jezusa,
sprawcę i dokończyciela wiary,.....
Rz 10:17 Bw "Wiara tedy jest ze słuchania, a słuchanie przez Słowo Chrystusowe."
Czyż Słowo Chrystusowe nie jest Duchem i życiem. Pan to sprawia Jn 6:63. A On jest tym Słowem.
Dz 3: 16 Bw "Przez wiarę w imię Jego wzmocniło Jego imię tego, którego widzicie i znacie, wiara zaś przez Niego wzbudzona dała mu zupełne zdrowie na oczach was wszystkich."
"A Jezus, odpowiadając, rzekł im: Miejcie
wiarę Boga! Mar. 11,22-24 (nawet nauczyciele RW podkreślają że w naszych Bibliach tłumaczenie - w Boga - jest błędne, tylko że je żle rozumieją).
Chodzi o dar wiary.
Innymi słowy wiarę wytwarza w nas Bóg. I On inspiruje nas do wypowiedzenia słowa wiary, gdy chce coś uczynić, a my mamy wtedy nie powątpiewać i mówić. Wtedy stanie się TO CO MÓWImy.
J 6:44 Bw "Nikt nie może przyjść do mnie, jeżeli go nie pociągnie Ojciec, który mnie posłał, a Ja go wskrzeszę w dniu ostatecznym."
Uważam że to pociągnięcie Ojca jest też obdarowywaniem wiarą.
Wiara przychodzi od Boga i nie jest rzeczą wszystkich jak to chce pokazać duch tego świata:
Ga 3: 25 Bw "A gdy przyszła wiara, już nie jesteśmy pod opieką przewodnika."
2Tes 3: 2 Bw "i abyśmy byli wybawieni od ludzi przewrotnych i złych; albowiem wiara
nie jest rzeczą wszystkich."
Ga 3: 23 Bw "Zanim zaś
przyszła wiara, byliśmy wspólnie zamknięci i trzymani pod strażą zakonu, dopóki wiara nie została
objawiona."
Łukasza 17:5: Apostołowie zaś rzekli do Pana: "
Dodaj nam wiary".
Apostołowie właśnie wiedzieli że on jest jej żródłem i z nim trzeba przebywać aby ją mieć.
Sam Pan dawał im przykład modląc się całymi nocami. Gdy brakło im wiary gdy wyganiali demona, Pan powiedział im że brakuje im modlitwy i postu. Tam właśnie w modlitwie nabywa się prawdziwej wiary.
Albowiem łaską zbawieni jesteście przez wiarę,
i to nie z was: Bozy to dar"
Zarówno łaska, zbawienie jak i wiara jest darem od Boga. Nie jest z nas.
Mimo że to my wierzymy, wiara jest dziełem Bożym w nas. My na nią tylko się godzimy i o nią u Boga zabiegamy. Ale to jest
dziełem Bożym, wierzyć w tego, Którego On posłał.
Terebincie jesli termin ~~wiara~~ rozumiesz tak samo jak przed nawróceniem to rozumiesz go światowo i okultystycznie jak większość nieświadomych rzeczy chrześcijan.
Prawdziwa wiara odnosi się do poznanej woli Bożej, którą Bóg wkłada do naszego wnętrza jako pewność, przeświadczenie, przekonanie o prawdzie. Rodzi się więc z tego uczucie ufności i nadzieji .
Kilkanaście wątków niżej jest temat wiary. Gdybyś poczaytał to nie miałbyś takich pytań:
http://ulicaprosta.lap.pl/forum/viewtop ... sc&start=0
Bardzo podoba mi się odpowiedź Kesji. To jest to. Więc na wiarę nie musisz się wysilać tylko się nią nasycać u Pana.