detektyw1971 napisał(a):
nie zobaczyłem nigdzie w Starym Testamencie by gdziekolwiek dokonywano egzorcyzmu - wypędzania demonów.Mamy z tym do czynienia dopiero w NT.To jak mówisz ,że dokonywano egzorcyzmów wśród żydów za czasów Jezusa być może miało miejsce ale oprócz dziejów apostolskich czyli po Jezusie nigdzie nie ma o tym wzmianki - jeśli dobrze pamiętam. Marek 16.17 mówi w nim Jezus, że ci którzy w Niego uwierzą będą w jego imieniu wypędzać demony i odnosi to w kontekście głoszenia ewangelii.Jeśli kiedys głosiłaś komuś ewangelię to z pewnością mogłaś się natknać na ludzi będących pod wpływem demonów, wtedy zaczynają się manifestować.Nie chcą by ludzie nawracali się do Jezusa.Wypędzanie demonów jest znakiem nadejścia Królestwa Bożego.W tym względzie ST różni się od NT.
A czy dostrzegłeś w Pismach Starego Przymierza opisy "opętań"? Nie wiem jak by poprawnie określić "opętanie" - może próby podporządkowanie sobie stanu/działań człowieka prze ducha posłąnego przez JHWH? Pamiętając, że nie dzieje się to bez wcześniejszego świadomego niemiłowania prawdy [czyli też świadomego fałszowania tej prawdy?], wybrania grzechu [przekroczenia prawa] i braku pokuty z zadośćuczynieniem i odwróceniem się od grzechu ku JHWH, i wyrzeczeniem grzesznych praktyk. Jakieś formy jak "obłęd" [czasowy, stały lub cykliczny]?
"Porazi cię Pan obłędem i ślepotą, i przytępieniem umysłu..." [Pwt 28:28]
"...ponieważ nie przyjęli miłości prawdy, która mogła ich zbawić. I dlatego zsyła Bóg na nich ostry obłęd, tak iż wierzą kłamstwu, aby zostali osądzeni wszyscy, którzy nie uwierzyli prawdzie, lecz znaleźli upodobanie w nieprawości." [2Tes 2:10-12]
Czy takie zjawiska "opętania" w Pismach Starego Przymierza opisane są w 1 Ks. Królewskiej 22, 1 Ks. Samuela 16. 18:10, Dn. 4 ?
Czy można to rozumieć jako przyzwolenie JHWH w konsekwencji wcześniejszych złych, grzesznych postępków różnych wymienianych ludzi?
Czy jeśli to było czasowe, to JHWH sam ingerował w tej sprawie dokonując uwolnienia [u Nebukadnesara], albo może w pewnych przypadkach uwolnienie nie miało już znaczenia czy podstaw [zatwardzili swe serca w grzesznych praktykach] jak u proroków, czy Saula, którzy wcześniej wybrali drogę zła?
Nie wiem jak zapatrujecie się na to?
Czy zapowiedź uwolnienia ludzi z różnych rodzajów niewoli w Izajaszu dotyczy m.in. i takich [duchowych] więzów jakie są zapowiadającymi Mesjasza znakami rozpoznawczymi dla Izraela, a niemożliwymi do wykonania [egzorcyzmu] przed Mesjaszem?
"Nie będzie wołał ni podnosił głosu, nie da słyszeć krzyku swego na dworze. Nie złamie trzciny nadłamanej, nie zagasi knotka o nikłym płomyku. On niezachwianie przyniesie Prawo. Nie zniechęci się ani nie załamie, aż utrwali Prawo na ziemi, a Jego pouczenia wyczekują wyspy. Tak mówi Pan Bóg, który stworzył i rozpiął niebo, rozpostarł ziemię wraz z jej plonami, dał ludziom na niej dech ożywczy i tchnienie tym, co po niej chodzą. Ja, Pan, powołałem Cię słusznie, ująłem Cię za rękę i ukształtowałem, ustanowiłem Cię przymierzem dla ludzi, światłością dla narodów,abyś otworzył oczy niewidomym, ażebyś z zamknięcia wypuścił jeńców, z więzienia tych, co mieszkają w ciemności. Ja, któremu na imię jest Jahwe, chwały mojej nie odstąpię innemu ani czci mojej bożkom." [Iz. 42:2-8 BT i Iz. 35:4-5, Iz. 61:1-2 i powołanie się na to w Łk. 7:22]
"Ilu więc nas jest doskonałych, tak myślmy. A jeśli o czymś inaczej myślicie, i to wam Bóg objawi. Jednak w tym, do czego doszliśmy postępujmy według jednej miary i to samo myślmy"(Flp 3:15-16 Uwspółcześniona BG, wyd. Wrota Nadziei)
Welcome to Elijahnet!"NA WIEKI JHWH SŁOWO TWOJE TRWALE ZASIADŁO W NIEBIOSACH" [interlinia Ps.119:89]