To taki midrasz. Mnie się to kojarzy trochę z przypowieścią o czworakiej roli. Bo tylko jeden rodzaj gleby był właściwy. Ale najwięcej jest w samym tekście Kpł. 23:40, że tylko jeden gatunek jest szlachetny, a reszta pospolita. Jakby to podobieństwo przełożyć? Czy, że nawet jeśli kto ma uczynki dobre, czy wiare w Adonai i nic z tym nie robi [nie prowadzi go to do pokuty, upamiętania, odwrócenia się ku Adonai i oddania życia JHWH i narodzenia się na nowo] to cokolwiek by nie robił-jest to bezużyteczne przed Bogiem i dla wieczności człowieka nieodrodzonego.
Myślę, że to może być w taki sposób o nieodrodzonych.
Wiele razy słyszałam odpowiedź na zwiastowaną ewangelię: "ja też wierzę w Boga, mnie ta nauka nie potrzebna". To tak, jak z tą wiarą martwą, że i demony wierzą i drżą. I tak można całe życie wierzyć, że jest Bóg, mieć nawet swoją tradycję i aktywności humanitarne i miłosierne i z tą wiedzą zmierzać do piekła. Coś jak u Izajasza:
"Wyrzekł Pan: Ponieważ ten lud zbliża się do Mnie tylko w słowach, i sławi Mnie tylko wargami, podczas gdy serce jego jest z dala ode Mnie; ponieważ cześć jego jest dla Mnie tylko wyuczonym przez ludzi zwyczajem[...]" [Iz 29:13 BT]
"Dlatego jak pożera słomę język ognia i ginie w płomieniu plewa, tak zgnije ich korzeń, a ich kwiat uleci jak proch, gdyż odrzucili zakon Pana Zastępów i wzgardzili słowem Świętego Izraelskiego." [Iz 5:24]
Ale też i o takim stanie odrodzonych, gdy lud ginie z powodu braku poznania [jak u Oz 4:6], bo nie wie po czym odróżnić wilka od owcy, prawdę od fałszu, prawdziwą ewangelię od falsyfikatu, prawdziwego Jezusa od fałszywego [nazywanego tak samo, ale wyznawanego często ekumenicznie lub w duchu antychrystusowym].
"I właśnie dlatego dołóżcie wszelkich starań i uzupełniajcie waszą wiarę cnotą, cnotę poznaniem [...]" [2P 1:5].
"[...] Lecz Ja patrzę na tego, który jest pokorny i przygnębiony na duchu i który z drżeniem odnosi się do mojego słowa." [Iz 66:2]
Jak też możemy głosić Słowo Boże, jeśli go nie znamy? Hańba nam wtedy. Bo co tak na prawdę wtedy głosimy o Bogu i Ewangelii? Chyba swoje własne wyobrażenia, sentymenty i pragnienia w tych tematach.
_________________ 5775 "Ilu więc nas jest doskonałych, tak myślmy. A jeśli o czymś inaczej myślicie, i to wam Bóg objawi. Jednak w tym, do czego doszliśmy postępujmy według jednej miary i to samo myślmy"(Flp 3:15-16 Uwspółcześniona BG, wyd. Wrota Nadziei) Welcome to Elijahnet!"NA WIEKI JHWH SŁOWO TWOJE TRWALE ZASIADŁO W NIEBIOSACH" [interlinia Ps.119:89]
|