www.ulicaprosta.net

Forum przy Ulicy Prostej
Teraz jest So maja 10, 2025 10:55 pm

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 219 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 15  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: Śr maja 09, 2007 10:01 pm 

Jarek napisał(a):
czyli jak?

Jarku, przepraszam Cie bardzo ale nie spodziewasz sie chyba ze zacytuje Ci caly Katechizm Kosciola Katolickiego.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz maja 10, 2007 8:28 am 

Jarek napisał(a):
czyli jak?

Jarku, przepraszam Cie bardzo ale nie spodziewasz sie chyba ze zacytuje Ci caly Katechizm Kosciola Katolickiego.

Dwa razy pisząc: "Poprawka:
W nauczaniu protestanckim." odniosłeś się do dwóch spraw. Nie sądze abyś musiał przedstawiać cały katechizm.

Z tego co piszesz za naukę Pańską uwazasz katechizm.
Choć nie wierzę w Kościół, to wierzę że jest tylko jeden, tak jak Chrystus nie ma dwóch ciał a jedno. Z ewangelii wiara ta zasadzona jest na Chrystusie, a nie na organizacjii. Poruszany był ten temat tutaj, a był przeciez poruszany przez braci uważanych przez ciebie za protestantów.

Skoro widzisz róznice i nauczanie niekatolickie jest dla ciebie przynajmniej niepełne, to może i katolickie jest niepełne i rózni się od nauczania Chrystusa? Stad wałsnie moje pytanie: "A jak jest w nauczaniu Pańskim?"

Umiłowanie prawdy, to umiłowanie prawdziwej i jedynej drogi jaką jest chodzenie i zycie w Panu. A często jest tak że od Pana oddalają nas jakieś nauki, które ucza że to na nich mamy sie opierać a nie na Panu który jest i posyła Swojego Ducha, który to wprowadza we wszelka prawdę. Ja w to wierzę, a ty?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz maja 10, 2007 12:24 pm 

Cytuj:
Agnostyk:
Dla Boga nic nie jest niemozliwe - jesli chciał aby tak było z Marią to luzik... Tak samo mozna zapytać - a jak to się stało, że poczęła " z ducha świętego" bez obcowania z Józefem.... a podobno jednak się dało

Czułem, że użyjesz takiego argumentu i nawet chciałem wyprzedzająco prosić, byś się powstrzymał, ale...
Hubert, poczęcie i poród Chrystusa przez Marię, to kwestia nierozerwalnie związana z wcieleniem Logosu. I Jego człowieczego ciała. W chwili porodu Mesjasz nie mógł mieć innego ciała, niż ludzkie. Kropka. Kto wierzy inaczej, nie wierzy zgodnie z objawieniem biblijnym.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz maja 10, 2007 12:38 pm 

Jarek napisał(a):
Z ewangelii wiara ta zasadzona jest na Chrystusie, a nie na organizacjii.

"Dość tego, gdyż cała społeczność, wszyscy są świętymi i pośród nich jest Pan; dlaczego więc wynosicie się ponad zgromadzenie Pana?" - tez ladnie brzmi.
Dzieki za kazanie.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz maja 10, 2007 12:41 pm 

lis napisał(a):
W chwili porodu

A 10 minut przed porodem?
Dosyc ciekawe sa wizje literackie np Valtorty lub Emmerich.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz maja 10, 2007 1:20 pm 

robaczek2 napisał(a):
Smok Wawelski napisał(a):
Teoria "Maryja zawsze dziewica" nie ma podstaw w Biblii, .

Poprawka:
W nauczaniu protestanckim.

Robaczku, zamiast wprowadzać poprawki, znajdź w Biblii poparcie dla teorii "Maryja zawsze dziewica". Nie interesuje mnie Katechizm Kościoła Katolickiego, ani nauczanie protestanckie, tylko sama Biblia. Do dzieła, robaczku! Czekam.

Cytuj:
Dokladnie tak jak wyjasnia organizacja ktora otrzymala prawo zwiazywania i rozwiazywania.

Robaczku, jest wiele organiazcji przypisujących sobie prawo do związywania i rozwiązywania. Twoje słowa mógłby zacytować na przykład Świadek Jehowy w odniesieniu do Ciała Kierowniczego. Albo mormon w odniesieniu do swoich szefów. Co wcale nie oznacza, że Bóg dał którejkolwiek z tych organizacji prawo do związywania i rozwiązywania. Najlepiej popatrzeć na owoce działalności tych organizacji, bo z ostu fig nie zbierzesz [Mat. 7:16].

Skąd wiesz, że Twoja organizacja nie myli się w tym wyjaśnianiu? Stąd, że sama zadekretowała własną nieomylność? Bo sama twierdzi, że tylko ona wyjaśnia właściwie? Bo sama twierdzi, że tylko ona otrzymała prawo do związywania i rozwiązywania? Robaczku, nie bądźmy śmieszni. :lol:

Cytuj:
Dosyc ciekawe sa wizje literackie np Valtorty lub Emmerich.

Wiele sekt wyrosło na różnych wizjach literackich. Gdybyś miał odwagę sprawdzić w Pismach Świętych, czy tak się rzeczy mają jak twierdzi Twoje Magisterium, nie musiałbyś się odwoływać do żadnych wizji literackich. Ale ponieważ dobrze wiesz, że Pisma Święte milczą o teorii Maryi zawsze dziewicy, będziesz się podpierał wszystkim, tylko nie Biblią. Tutaj to nie przejdzie, robaczku.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz maja 10, 2007 3:31 pm 

Najlepiej popatrzeć na owoce działalności tych organizacji,

Slusznie bo: "I rzekł Pan do mnie: «Prorocy ci głoszą kłamstwo w moje imię. Nie posłałem ich, nie dawałem poleceń ani nie przemówiłem do nich. Kłamliwe widzenia, zmyślone przepowiednie, urojenia swych serc - oto co wam przepowiadają."
To jaka organizacje proponujesz?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz maja 10, 2007 3:31 pm 

Cytuj:
A 10 minut przed porodem?

10 minut przed porodem Chrystus też miał ludzkie ciało i był w macicy Marii. Nie strugaj Greka, bo nie do twarzy Ci w tej roli.
Jeśli Maria był dziewicą zanim porodziła [a była, jak wierzymy na podstawie Pisma], to w chwili porodu straciła błonę. I przestała być dziewicą. Co w żadnej mierze nie pomniejsza jej oceny, ani przed Bogiem, ani ludźmi. Katolickiemu ludowi wpiera się, że Maria będąc [rzekomo] 'dziewicą na zawsze' jest z tego tytułu kimś wyjątkowym. Brednia.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz maja 10, 2007 4:31 pm 

robaczek2 napisał(a):
Najlepiej popatrzeć na owoce działalności tych organizacji,

Slusznie bo: "I rzekł Pan do mnie: Prorocy ci głoszą kłamstwo w moje imię. Nie posłałem ich, nie dawałem poleceń ani nie przemówiłem do nich. Kłamliwe widzenia, zmyślone przepowiednie, urojenia swych serc - oto co wam przepowiadają."

Słusznie. Sam widzisz, że teorie typu "Maryja zawsze dziewica", Wniebowzięcie NMP, czy cały szereg innych, to są właśnie UROJENIA SERC, natomiast na przykład wizje Faustyny należą do kategorii KŁAMLIWYCH WIDZEŃ. O zmyślonych przepowiedniach ŚJ czy urojeniach serc mormonów nie wspominając. Dobrze, że to zauważyłeś. :D

Cytuj:
To jaka organizacje proponujesz?

Proponuję Ci przede wszystkim, żebyś zwrócił się do Jezusa o przebaczenie wszystkich grzechów, żeby Jego ofiara stała się skuteczne w Twoim życiu przez Twoją wiarę i żebyś już teraz przez wiarę otrzymał usprawiedliwienie i przeszedł ze śmierci do żywota, rodząc się na nowo z Ducha Świętego i uzyskując pewność zbawienia. A gdy już się narodzisz na nowo i Duch Święty zacznie Cię prowadzić, poproś Pana o to, żeby Cię poprowadził do wspólnoty wywołanych [ekklesia], która stanowi ORGANIZM. Nie proponuję Ci żadnej organizacji, ponieważ organizacje są formowane na sposób ludzki i same w sobie nie dają ani zbawienia, ani wzrostu. Poszukaj ludzi, którzy kochają Boga i nie przyjaźnią się ze światem, prowadzonych przez Ducha i wydających konkretny owoc upamiętania w ich życiu. Coraz trudniej takich znaleźć, ale nie należy się zrażać.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz maja 10, 2007 6:45 pm 

Słusznie. Sam widzisz,

Nie widze. Jezeli ja nie znam matematyki to wcale nie oznacza ze Kowalski tez nie.
Cytuj:
Proponuję Ci przede wszystkim, żebyś zwrócił się do Jezusa.

Dzieki za kazanie. Dorzuce: "cała społeczność, wszyscy są świętymi i pośród nich jest Pan" - czy z tym sie zgadzasz?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz maja 10, 2007 7:11 pm 

Jarek napisał(a):
Z ewangelii wiara ta zasadzona jest na Chrystusie, a nie na organizacjii.

"Dość tego, gdyż cała społeczność, wszyscy są świętymi i pośród nich jest Pan; dlaczego więc wynosicie się ponad zgromadzenie Pana?" - tez ladnie brzmi.

No własnie :)
robaczek2 napisał(a):
Dzieki za kazanie.

Nie miałem żadnego zamiaru prawić ci kazania, a jedynie powiedzieć co i jak uwazam. Szkoda, że cały czas unikasz odpowiedzialności przed Panem. Ale jesli tak ma być to cóż. Kościół cie nie zbawi.

Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz maja 10, 2007 8:57 pm 

robaczek2 napisał(a):
Cytuj:

Dzieki za kazanie.

Kazanie jest Ci potrzebne, bo jeśli się nie narodzisz na nowo, to umrzesz w swoich grzechach i nic Ci nie pomoże.

Cytuj:
Dorzuce: "cała społeczność, wszyscy są świętymi i pośród nich jest Pan" - czy z tym sie zgadzasz?

Zgadzam się. Tylko, że biblijne rozumienie słowa "święty" w odniesieniu do człowieka jest zupełnie inne niż katolickie rozumienie słowa "święty" w odniesieniu do człowieka. Ja operuję definicją biblijną - apostoł Paweł pisał swoje listy do "świętych w Koryncie", których krk z całą pewnością nie wyniósłby na ołtarze jako swoich świętych. Święty to jest oddzielony dla Boga. Czyli zrodzony na nowo z Ducha Świętego, obmyty krwią Jezusa, usprawiedliwiony i zbawiony. Społeczność takich ludzi stanowi Kościół czyli Ciało Chrystusa. Społeczności ludzi nieodrodzonych mogą tworzyć różne organizacje, a nawet nazywać je "kościołami", ale nazwy nie zmienią faktu, że pozostają nieodrodzeni i nie są dziećmi Bożymi.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz maja 10, 2007 11:21 pm 

robaczek2 napisał(a):
Cytuj:

Dzieki za kazanie.

Kazanie jest Ci potrzebne, bo jeśli się nie narodzisz na nowo, to umrzesz w swoich grzechach i nic Ci nie pomoże.

Cytuj:
Dorzuce: "cała społeczność, wszyscy są świętymi i pośród nich jest Pan" - czy z tym sie zgadzasz?

Zgadzam się.

Wiec wiesz co spotkalo autora tych slow.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt maja 11, 2007 8:34 am 
smok napisał Tylko, że biblijne rozumienie słowa "święty" w odniesieniu do człowieka jest zupełnie inne niż katolickie rozumienie słowa "święty" w odniesieniu do człowieka. Ja operuję definicją biblijną - apostoł Paweł pisał swoje listy do "świętych w Koryncie", których krk z całą pewnością nie wyniósłby na ołtarze jako swoich świętych. Święty to jest oddzielony dla Boga.
A skąd ty to wiesz człowieku? To jakaś organizacja musiała ci przekazać. Definicja biblijna? Pierwsze słyszę żeby było coś takiego!

i jeszcze jeden cytat ze smoka:

Nie proponuję Ci żadnej organizacji, ponieważ organizacje są formowane na sposób ludzki i same w sobie nie dają ani zbawienia, ani wzrostu. Poszukaj ludzi, którzy kochają Boga i nie przyjaźnią się ze światem, prowadzonych przez Ducha i wydających konkretny owoc upamiętania w ich życiu. Coraz trudniej takich znaleźć, ale nie należy się zrażać.

Otóż samo w sobie nic zbawienia nie daje tylko Bóg. Nie znaczy to jednak że nie mamy zbawiać się w Kościele, który jest Ciałem Chrystusa. A jak sama nazwa wskazuje - Ciało jest widzialne - i Ciało - tak jak organizm ludzki - posiada pewną strukturę. I to Ciało którym jest Kościół Katolicki ma Głowę Chrystusa. A my jesteśmy członkami tego Ciała.
Kościół jest również na sposób ludzki zorganizowany. Bo są w nim LUDZIE. I inaczej zorganizowany być nie może. Gdybyśmy byli bezcieleśni - a to co innego - wtedy na sposób ludzki Kościół nie musiałby być zorganizowany.
Ale oczywiście jest także podstawowa różnica w stosunku do zwykłych organizacji. Kościół mimo że po ludzku zorganizowany jest kierowany przez Boga. Przez Jego łaskę. Kościół ma taką - przepraszam za słowo - strukturę - jak Chrystus. Jest Bosko-ludzki.

frafciu

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt maja 11, 2007 9:01 am 

smok napisał Tylko, że biblijne rozumienie słowa "święty" w odniesieniu do człowieka jest zupełnie inne niż katolickie rozumienie słowa "święty" w odniesieniu do człowieka. Ja operuję definicją biblijną - apostoł Paweł pisał swoje listy do "świętych w Koryncie", których krk z całą pewnością nie wyniósłby na ołtarze jako swoich świętych. Święty to jest oddzielony dla Boga.
A skąd ty to wiesz człowieku? To jakaś organizacja musiała ci przekazać. Definicja biblijna? Pierwsze słyszę żeby było coś takiego!

frafciu

Frąfciu, sam jestem często "poprawiany" przez Smoka za okreslenia z sufitu, których używam licząc także na zrozumienie współrozmówcy. Rozumiem co Smok miał na mysli i podobnie uwazam że świętość w katolicyźmie wyniesiono tak wysoko że świętość zwykłych wiernych nie jest juz tą samą świętością.

Odpowiedz z cytatem  
Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 219 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 15  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1