www.ulicaprosta.net

Forum przy Ulicy Prostej
Teraz jest Śr maja 14, 2025 7:54 pm

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 486 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 33  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: Pn wrz 05, 2005 11:03 pm 

...

Ostatnio edytowano So lip 01, 2006 11:34 pm przez liafail, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt wrz 06, 2005 10:42 am 

Miki ty jakis rozczarowany zyciem jestes ..?
potrafisz cos budujacego napisac lub zachecic do Poznawania Boga...czy tylko wszystkich oceniasz z gory, jakbys uwazal sie za niewiadomo kogo..
przypomne kim jestesmy: Trawa ktora szybko przemija, wiec wykorzystuj czas aby Budowac Kosciol Pana Jezusa i zachecaj Braci do poglebiania relacji z Nim..zycze ci abys byl dobrym szafarzem rozlicznej łaski Bozej
a nie szoferem ktory chce narzucac innym kierunek swojego myslenia.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt wrz 06, 2005 11:06 am 
jartur napisał(a):
Miki ty jakis rozczarowany zyciem jestes ..?
potrafisz cos budujacego napisac lub zachecic do Poznawania Boga...czy tylko wszystkich oceniasz z gory, jakbys uwazal sie za niewiadomo kogo..
przypomne kim jestesmy: Trawa ktora szybko przemija, wiec wykorzystuj czas aby Budowac Kosciol Pana Jezusa i zachecaj Braci do poglebiania relacji z Nim..zycze ci abys byl dobrym szafarzem rozlicznej łaski Bozej
a nie szoferem ktory chce narzucac innym kierunek swojego myslenia.

No tak, jesli ktoś nie potrafi znaleźć argumentów w dyskusji to najlepiej drugiego zdyskredytować i powiedzieć, że gość jest zadufany, ocenia innych z góry itd.. itp. jeśłi chodzi o rozczarowanie, to bywam rozczarowany ... ludźmi, ale nie życiem...
Jartur nie chce pisać o sobie i bronić się pisząc kim jestem i co robię, bo to jest forum dyskusyjne, a nie miejsce na autoreklamę. Ponadto zdaję sobie sprawę, że jestem w istocie ..."trawą". Ale taką trawą, która czasami che coś powiedzieć i czasami mówi. Choć nie wszystkim musi się to podobać i nie wszyscy muszą się z tm zgodzić.
pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt wrz 06, 2005 12:24 pm 

to moze czas patrzec jasniej, a zlo dobrem zwyciezac
bo mam wrazenie, ze za czesto wszystko czarno widzisz...
wiesz chyba jeszcze nie rozczarowales sie soba, dlatego rozczarowuja cie inni
ja to juz przerabialem nieraz i nie buduje na ludziach, lecz staram sie na Skale ktora dla mnie jest Moj Pan, Niepojety w mocy Swej, niezbadany w dzialaniu i Niezglebiony w poznaniu....
ale bliski tym, ktorzy sa skruszonego ducha
Ps. 51:19
19. Ofiarą Bogu miłą jest duch skruszony, Sercem skruszonym i zgnębionym nie wzgardzisz, Boże...

wiesz co najbardziej cenie u Braci i Siostr ..? Nature Baranka.. tego wewnetrznego czlowieka..pomysl nad tym...
rowniez Pozdrawiam
Ps dosc mam dysput teologicznych, ja chce sie po prostu budowac i na ile to mozliwe byc zacheta dla innych...ty tez Miki jesli uwazasz sie za Nowe Stworzenie to zyc masz nie dla siebie, lecz dla innych, rowniez tych ktorzy cie rozczarowuja.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt wrz 06, 2005 2:06 pm 
jartur napisał(a):
to moze czas patrzec jasniej, a zlo dobrem zwyciezac
bo mam wrazenie, ze za czesto wszystko czarno widzisz...
wiesz chyba jeszcze nie rozczarowales sie soba, dlatego rozczarowuja cie inni
ja to juz przerabialem nieraz i nie buduje na ludziach, lecz staram sie na Skale ktora dla mnie jest Moj Pan, Niepojety w mocy Swej, niezbadany w dzialaniu i Niezglebiony w poznaniu....
ale bliski tym, ktorzy sa skruszonego ducha
Ps. 51:19
19. Ofiarą Bogu miłą jest duch skruszony, Sercem skruszonym i zgnębionym nie wzgardzisz, Boże...

wiesz co najbardziej cenie u Braci i Siostr ..? Nature Baranka.. tego wewnetrznego czlowieka..pomysl nad tym...
rowniez Pozdrawiam
Ps dosc mam dysput teologicznych, ja chce sie po prostu budowac i na ile to mozliwe byc zacheta dla innych...ty tez Miki jesli uwazasz sie za Nowe Stworzenie to zyc masz nie dla siebie, lecz dla innych, rowniez tych ktorzy cie rozczarowuja.

Piszesz rzeczy dla mnie oczywiste. Ja nie mam 15 lat i nie nawróciłem się wczoraj. Pozostawmy ten wątek na tym etapie... Może po prostu źle się zrozumieliśmy.
pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt wrz 06, 2005 8:23 pm 

Może jakaś Siostra się wypowie i zakończy ten pełen miłości i szacunku dialog.. :?
Tylko niech nie naucza przy okazji, bo NIE WOLNO!! :wink:

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz wrz 08, 2005 8:27 am 

Co tu jeszcze pisać? Przecież Biblia mówi bardzo jasno na temat roli i powołania kobiety. Choć do niedawna dla mnie osobiście nie było to takie jasne. Jak wspominałam sama byłam uwikłana w ten problem, a konsekwencje tego jeszcze są w moim życiu. Chociaż u nas w kościele nie ma przyjętej zasady, żeby kobieta nauczała - uczyła doktryn, ale pozwalano a nawet wręcz bardzo zachęcano do prowadzenia grup domowych lub prowadzenia innych służb. Jako młodej chrześcijance pastor powierzył mi prowadzenie grupy domowej. Nie bardzo chciałam to robić, ale wydawało mi sie, ze jeśli odmówię to coś niedobrego ze mną się stanie np. że stanę się mniej gorąca dla Boga, wszak przedstawiono mi to w ten sposób, że tego chce ode mnie Bóg. Uczestnikami jej byli sporo ode mnie starsi ludzie, w tym również mężczyźni. Dziś jestem pewna, że kobieta tego nie powinna robić, z kilku powodów. Poza tym oczywistym jakim jest nauka Biblii, negatywnym skutkiem jaki zaobserwowałam to bierność mężczyzn w moim kościele. Zauważyłam też, że rola, która wykonuję nie pozwala mi w pełni kształtować cech osobowości kobiety o których mówi Biblia, a przecież moim nadrzędnym celem było podobanie się Panu. Inny problem to ten o którym wspomniała Grażyna, ja też czułam się jakbym była stała przed szeregiem wojska, bez tarczy i odzienia wystawiona na pociski wroga. Oskarżałam się o te uczucia myśląc, że tak się czuję bo jestem za mało duchowa. W tym okresie bardzo ważny był dla mnie autorytet pastora, jemu bardziej ufałam niż sobie, tym bardziej, że przecież tyle się mówiło u nas w kościele o posłuszeństwie kobiet wobec mężczyzn. Mnie wychowano w ten sposób , że jak nie masz męża powinnaś byś posłuszna pastorowi. Aż pewne wydarzenia, które bardzo mnie poraniły sprawiły, że zrozumiałam, iż przede wszystkim powinnam być posłuszna Bogu. Pomijam sprawę mojej porażki osobistej związanej z ułożeniem sobie życia, na którą w pewien sposób też wpłynęły nie właściwie poukładane priorytety. W swoim życiu spotkałam kilka kobiet pastorałek, rzadko to były emocjonalnie stabilne kobieta chociaż na pozór kreowały się na „generałów”. Jakoś tak wewnętrznie czułam, że tego czego naprawdę pragnie ich serce to schować się gdzieś za jakieś silne ramię. Oczywiście nie chcę powiedzieć, że Biblijna kobieta to bezradne małe stworzonko, które potrzebuje pomocy. Bardzo pięknie mówi na ten temat Pochwała Dzielnej Kobiety, jest to kobieta samodzielna, która podejmuje decyzje, udziela mądrych rad, a serce małżonka jej ufa. Jednak w sprawach duchowych i w życiu kościoła jest troszkę inaczej. Tak to widzę.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz wrz 08, 2005 8:51 am 

Cytuj:
Mnie wychowano w ten sposób , że jak nie masz męża powinnaś byś posłuszna pastorowi. Aż pewne wydarzenia, które bardzo mnie poraniły sprawiły, że zrozumiałam, iż przede wszystkim powinnam być posłuszna Bogu.

AAAMEN!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz wrz 08, 2005 8:43 pm 

Kesja,znakomicie to widzisz.Amen!!!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz wrz 08, 2005 9:43 pm 

Każdy człowiek,bez względu na płeć,jeśli nie za dobrze czuje sie w swojej skórze,próbuje wchodzić w inną.Obecnie mamy takie porąbane czasy,że świat naciska na kobiety,by goniły a nawet prześcigały mężczyzn.No i potem mamy takie siostry,które za wszelką cenę chcą się dowartościować męskimi działaniami,bo ktoś im wmówił,że będą się w tym podobać Bogu.
Nie uwierzę w szczęście kobiety,chrześcijanki,która jest na miejscu mężczyzny(i vice versa).Ona będzie robić wszystko,by zagłuszyć całą naturę,która się w niej będzie przeciw temu buntować.Dlatego one są zęsto takie apodyktyczne i obrażalskie.
Zresztą,każdy nie zakompleksiony chrześcijanin czuje się dobrze tam gdzie jest i nie zależy mu na sięganiu po coś,do czego go Pan nie powołał.
To tylko ci z kompleksami pchają się tam,gdzie nie ich miejsce i bardzo potem pilnują ,by ich ktoś nie ruszył ztamtąd.W zasadzie,to o wiele więcej energi wkładają w ciągłe uzasadnianie swojej pozycji niż w prawdziwą służbę.Bierze sie to z niepewność.Bo tak naprawdę to te wszystkie pastorałki mają taką właśnie niepewnośc,co do swojej ''służby''.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt wrz 20, 2005 8:26 pm 

Kobiety :D możecie działać w Duchu Świetym tak jak ON zechce ! nawet ulica prosta tego nie zmieni swoja( Biblijną teologią ) !!!! bo życie jest proste ! Bóg nie ma wzgldu na osobę .

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt wrz 20, 2005 8:33 pm 

...

Ostatnio edytowano So lip 01, 2006 11:34 pm przez liafail, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt wrz 20, 2005 8:49 pm 

Jozue napisał(a):
Kobiety :D możecie działać w Duchu Świetym tak jak ON zechce ! nawet ulica prosta tego nie zmieni swoja( Biblijną teologią ) !!!! bo życie jest proste ! Bóg nie ma wzgldu na osobę .

Duch Święty nie chce, aby ktoś postępował wbrew nakazom Pisma, którego jest Autorem. Warto pamiętać też o tym Słowie:

Raduj się, młodzieńcze, w swojej młodości i bądź dobrej myśli, póki jesteś młody. Postępuj tak, jak każe ci serce, i używaj, czego pragną twoje oczy, lecz wiedz, że za to wszystko pozwie cię Bóg na sąd.
(Kazn. 11:9)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt wrz 20, 2005 8:58 pm 

No to jest pytanie !? religia jest wszechmocna i wszechobecna i wszechwiedząca ale to tylko religia a Jezus nie ma nic wspólnego z religią ON jest Życiem a nie zrozumieniem słowa po przez religijne dyrdymały które prowadzą do faryzejstwa które usprawiedliwia się słowem Bozym , tak to działa od wieków . Ja osobiście nie rozumiem ludzi którzy tak walczą z kobietami wszak osioł nawet przemówił i zadziałał dla człowieka "mężczyzny" oni lubią suchać osła ??? he he he ( prorok ) suchający osła to nie wiarygodne , Debora by zemndlała !!!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt wrz 20, 2005 9:06 pm 

Debora by zemdlała.A Sara? :) Którą mamy nasladować jak mówi Pismo. :D

Odpowiedz z cytatem  
Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 486 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 33  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1