www.ulicaprosta.net

Forum przy Ulicy Prostej
Teraz jest So maja 10, 2025 11:08 pm

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 135 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: Śr paź 03, 2007 10:47 pm 

itur napisał(a):
No ale jak ma z 70 lat to jest starszy, no nie? :wink: No, chyba ze ma tych lat ze... 20... :D

itur co tam 20 lat - Bóg przecież takich już nawet...zauważał :lol: byli oni ponoć zdolni do ...walki (to przy spisie na pustyni się okazało...), ale nie chodziło o "walkę duchową" ;) [Ks.Liczb rozdz.1]

natomiast spośród synów Lewiego można było spisać tych w wieku od lat trzydziestu do pięćdziesięciu, zdolnych do pełnienia służby i do wykonywania prac w Namiocie Spotkania [Ks.Liczb rozdz.4], generalnie to mogli się tam szwendać i pomagać już od 25 roku [Liczb.8:24-26], ale bardzo mi się podoba "służba" Merarytów:

Pełniąc służbę w Namiocie Spotkania będą nosić deski przybytku i należące do nich poprzeczki oraz słupy łącznie z podstawami...Ks. Liczb 4:31
:lol:

"Ilu więc nas jest doskonałych, tak myślmy. A jeśli o czymś inaczej myślicie, i to wam Bóg objawi. Jednak w tym, do czego doszliśmy postępujmy według jednej miary i to samo myślmy"(Flp 3:15-16 Uwspółcześniona BG, wyd. Wrota Nadziei)
Welcome to Elijahnet!
"NA WIEKI JHWH SŁOWO TWOJE TRWALE ZASIADŁO W NIEBIOSACH" [interlinia Ps.119:89]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz paź 04, 2007 8:13 pm 

Smoku, pudło. Jestem zonaty i dzieciaty. Choć starszym zostałem kawalerem. :D

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz paź 04, 2007 8:25 pm 

br.starszy napisał(a):
Choć starszym zostałem kawalerem. :D

I tu Cię boli... Wiedziałem, że coś jest na rzeczy. :D Czyli kiedyś zrobiłeś coś, co jest sprzeczne z nauczaniem apostolskim, a teraz musisz to jakoś usprawiedliwić nazywając białe czarnym albo przyznać się do błędu przed ludźmi i pokutować przed Bogiem. Zdrowiej byłoby wybrać to drugie. Walcząc ze Słowem Bożym stoisz na straconej pozycji. Przyznając się do błędu z przeszłości nie stracisz twarzy, a Twój autorytet może zostać wzmocniony przez Boga. Paweł umiał przyznać się do grzechów z przeszłości. Odwagi! 8)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt paź 05, 2007 12:35 pm 
Smoku jaki autorytet miałby Bóg wzmocnić?W świetle tego co głosisz Br,starszy nie może mieć autorytetu żadnego bowiem starszym został będąc kawalerem.A zatem zaprzeczył Słowu, a zatem nie powienien być żadnym starszym a nie żeby oczekiwał wzmocnienia autorytetu.Był samozwańcem.Czyżby Bóg teraz nagle miał zmienić zdanie co do niego TYLKO dlatego że się ożenił i dzieci mu dorosły?Ej Smoku, kolejna niedorzeczność z niedorzecznego rozumienia Słowa jakie w tym jednym z nielicznych przypadków reprezentujesz uporczywie.Sadziłem że już daliście sobie spokój.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt paź 05, 2007 1:40 pm 

nowy napisał(a):
Smoku jaki autorytet miałby Bóg wzmocnić? W świetle tego co głosisz Br, starszy nie może mieć autorytetu żadnego bowiem starszym został będąc kawalerem. A zatem zaprzeczył Słowu, a zatem nie powienien być żadnym starszym a nie żeby oczekiwał wzmocnienia autorytetu. Był samozwańcem. Czyżby Bóg teraz nagle miał zmienić zdanie co do niego TYLKO dlatego że się ożenił i dzieci mu dorosły? Ej Smoku, kolejna niedorzeczność z niedorzecznego rozumienia Słowa jakie w tym jednym z nielicznych przypadków reprezentujesz uporczywie. Sadziłem że już daliście sobie spokój.

Nowy, nie wiem, dlaczego zamiast dać sobie spokój znowu na mnie "wsiadasz" i usiłujesz włożyć w moje usta coś, czego nie powiedziałem. W dodatku rozwijasz jakieś własne dzikie teorie na podstawie czegoś, co sam wymyśliłeś rzekomo "w świetle tego, co ja głoszę". Najpierw uważnie poczytaj to, co ja piszę, a potem się wypowiadaj. Jeśli chcesz jakiegoś "światła" w tym, co ja głoszę, to się zapytaj zamiast wymyślać dziwactwa. Wymyślasz niedorzeczności z niedorzecznego rozumienia moich postów. Czyżby tylko po to, żeby mi coś udowodnić?

Pisałem, że można dyskutować o tym, co praktycznie można zrobić w sytuacjach, które są nie do pogodzenia ze Słowem Bożym w omawianym temacie.

Br. Starszy zaprzeczył Słowu w przeszłości, to prawda. Nie wiem, czy był samozwańcem - to jest kolejny Twój wymysł. Myślę, że się sam nie ustanowił. Jeśli jest starszym, to znaczy że członkowie zboru uznają go za autorytet - niezależnie od tego, czy został kiedyś starszym mając odpowiednie kwalifikacje, czy też nie. Bóg jest miłosierny i potrafi autorytet nadać, wzmocnić czy przywrócić nawet, jeśli ktoś w przeszłości zgrzeszył. Dawid czy Piotr są tego przykładami. Jeśli br. starszemu udało się stanąć na czele swojej rodziny i wychować odpowiednio swoje dzieci, to pewnie w tej chwili nabrał już kwalifikacji, jakie powinien mieć zanim został ustanowiony starszym. Jeśli udało się dzięki Bożemu miłosierdziu uniknąć problemów związanych z brakiem owych kwalifikacji, to bardzo dobrze. Ale to wcale nie oznacza, że niebiblijne postępowanie jest w porządku i że należy sobie zlekceważyć proste i oczywiste zalecenia Pawła.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt paź 05, 2007 1:43 pm 

Smoku znowu pudło. Nic mi nie boli bo tak uczy Biblia. Odnosze wrażenie że Ty też nie potrafisz przyznać racji Biblii bo tak sobie coś zakodowałeś. Jeśli podasz choć jeden werset że kawaler nie może być starszym to przyznam Ci rację. Na razie tego nie robisz, tylko oskarżasz prawidłowo rozumiejących tą kwestię.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt paź 05, 2007 1:46 pm 
Wcale nie wsiadam Smoku.Wyjaśniłeś,odpowiedziałeś na moje pytanie i dobrze już,dobrze.Za wszystko przepraszam.Troszkę się(nie wiem) zdziwiełem,uśmiałem a może i nawet poirytowałem że ta dyskusja jeszcze trwa i...jest dokładnie taka sama,w tym samym miejscu, w którym ją opuściłem.Ale przepraszam jeszcze raz bardzo.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt paź 05, 2007 2:26 pm 

br. starszy napisał(a):
Jeśli podasz choć jeden werset że kawaler nie może być starszym to przyznam Ci rację. Na razie tego nie robisz, tylko oskarżasz prawidłowo rozumiejących tą kwestię.

:shock: Nie robię? Przecież nic inego nie robię. Jeszcze raz:

"Prawdziwa to mowa: Kto o biskupstwo się ubiega, pięknej pracy pragnie. Biskup zaś ma być nienaganny, mąż jednej żony (...) który by własnym domem dobrze zarządzał, dzieci trzymał w posłuszeństwie i wszelkiej uczciwości, bo jeżeli ktoś nie potrafi własnym domem zarządzać, jakże będzie mógł mieć na pieczy Kościół Boży?" [I Tym. 3:1-5]

"Pozostawiłem cię na Krecie w tym celu, abyś (...) ustanowił po miastach starszych, jak ci nakazałem, takich, którzy są nienaganni, są mężami jednej żony, którzy mają dzieci wierzące, które nie stoją pod zarzutem rozpusty albo krnąbrności" [Tyt. 1:5-6]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt paź 05, 2007 2:44 pm 

Smoku, z całym szacunkiem, ale tu nie ma mowy zabraniającej aby nieżonaty został wybrany na starszego zboru. Tu jest mowa o takich co chcą być w zwiuązkach małżeńskich.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt paź 05, 2007 3:03 pm 

Ten, kto się ubiega o biskupstwo, powinien być mężem jednej żony, dzieci trzymać w posłuszeństwie i dobrze zarządzać własną rodziną. To jest chyba proste i zrozumiałe.

Tytus ma ustanowić starszymi takich, którzy są mężami jednej żony, mają dzieci wierzące i dobrze wychowane. To również jest proste i zrozumiałe.

Biskupem [starszym] może zostać ustanowiony człowiek żonaty i dzieciaty. Człowiek żonaty i dzieciaty nie jest kawalerem. Dlatego biskupem [starszym] nie może zostać ustanowiony kawaler.

Gdzie tu jest napisane o takich, co chcą być w związach małżeńskich? Pokaż mi paluszkiem, bo nie widzę.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt paź 05, 2007 3:04 pm 
:D :D No, jasne !:D I wszystko od początku! To nawet zabawne już zczyna być. :D

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt paź 05, 2007 3:07 pm 

Spokojnie. Jeśli br. starszy odmówi zastosowania się do elementarnych praw logiki i nie będzie w stanie wskazać miejsca, o które poprosiłem, to będzie oznaczało, że nasza dyskusja dobiegła końca. 8)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt paź 05, 2007 3:12 pm 

Zaraz, zaraz... Sluchajcie... Jak powinno byc wiemy. Ale niestety w 90 proc. nowych spolecznosci nie jest tak jak powinno byc. Starsi takich spolecznosci maja po 30-40 lat, male dzieci, na szczescie przewaznie sa zonaci... :wink: I jakos te spolecznosci musza funkcjonowac. U nas nie sa spelnione takie wymogi jak np. dorosle, wierzace dzieci czy tez wiek ok. 50 lat, ale nie mam problemu z nazwaniem niektorych braci "starszymi", nie dlatego, zebym byla za opcja, ze oni moga byc starszymi, ale dlatego, ze ktos musi nimi byc... No w koncu jakos trzeba nazwac sluzby, ktore pelnia, no to jak ich nazywac? No jak?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt paź 05, 2007 3:27 pm 

br.starszy napisał(a):
tu nie ma mowy zabraniającej aby nieżonaty został wybrany na starszego zboru. Tu jest mowa o takich co chcą być w zwiuązkach małżeńskich.

jasne...tam stoi napisane...:

"Prawdziwa to mowa: Kto o biskupstwo się ubiega, pięknej pracy pragnie. Biskup zaś ma być nienaganny, mąż jednej żony...nie,nie przepraszam, przejęzyczenie, powinien być nieżonaty, ale oczywiście - jeżeli chce to ostatecznie może być w związku małżeńskim...róbcie se jak chcecie, a dalej lepiej nie czytajcie, bo zgorszy was ten (...) który by własnym domem dobrze zarządzał, dzieci trzymał w posłuszeństwie i wszelkiej uczciwości, bo jeżeli ktoś nie potrafi własnym domem zarządzać, jakże będzie mógł mieć na pieczy Kościół Boży?" [I Tym. 3:1-5]

"Pozostawiłem cię na Krecie w tym celu, abyś (...) ustanowił po miastach starszych, jak ci nakazałem, takich, którzy są nienaganni, są mężami jednej żony......nie, nie przepraszam, przejęzyczenie, powinien być nieżonaty, ale oczywiście - jeżeli chce to ostatecznie może być w związku małżeńskim...róbcie se jak chcecie, a dalej lepiej nie czytajcie, bo zgorszą was ci, którzy mają dzieci wierzące, które nie stoją pod zarzutem rozpusty albo krnąbrności" [Tyt. 1:5-6]

a potem "stojąc w autorytecie Pisma" prośmy, żeby Bóg to błogosławił ... i doświadczajmy naszą wiarę - oby nie Boga... - że słuszne jest to, co nam wygodne i potrzebne, a Pisma lepiej już nie stosować, bo Jezus przyniósł nam wolność...w myśl idei humanizmu "uwolnijmy więc nasze ukryte powołania"i "żyjmy w zgodzie z naszymi potrzebami"
Obrazek
zobaczcie, jak daleko odeszliśmy od posłuszeństwa Bogu i Jego nakazom...a przecież "nie mamy złych intencji"...synowie Arona też nie mieli, ale zrobili po swojemu [Kapł.10:1-3] ...czy Bóg zmienił się od tamtego czasu? jest mniej Święty? czy liczymy na to, że "Bogu Świętości nie ubędzie, jeżeli my postawimy na swoim"...?
ciekawe, co jeszcze zdewaluowało się i "już nie obowiązuje"i dlaczego?
bo mamy "inne czasy"?
a ustanawiający temte prawa byli tylko apostołami, a nie Bogiem?
i nie mogli rozumieć naszych czasów?

zakrawa to na jakiś absurd...
zaczyna mnie to przerażać

"Ilu więc nas jest doskonałych, tak myślmy. A jeśli o czymś inaczej myślicie, i to wam Bóg objawi. Jednak w tym, do czego doszliśmy postępujmy według jednej miary i to samo myślmy"(Flp 3:15-16 Uwspółcześniona BG, wyd. Wrota Nadziei)
Welcome to Elijahnet!
"NA WIEKI JHWH SŁOWO TWOJE TRWALE ZASIADŁO W NIEBIOSACH" [interlinia Ps.119:89]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt paź 05, 2007 3:27 pm 

brat starszy:
Cytuj:
Smoku,ja już powiedziałem:może się mylę rzeczywiście,niech mi Pan daruje i pouczy.

Cytuj:
Mówię Ci znam wielu biskupów którzy są kawalerami i są wzorowymi biskupami. I nie widzę potrzeby do zmiany ich stanu cywilnego. Paweł nikogo nie zmusza do życia w związku lub bycia samotnym. I my tego nie róbmy, bo nie mamy Bożego upoważnienia.

Cytuj:
Często chcemywyczytać więcej niż jest napisano. Smoklu a gdzie zanjdziesz że biskup może być np. łajdakiem. Bóg od nas oczekuje pozytywnej postawy. Ja innego oczekiwania nie spotkałem . Byc może niedokładnie czytam Biblię.

Cytuj:
Jeśli podasz choć jeden werset że kawaler nie może być starszym to przyznam Ci rację. Na razie tego nie robisz, tylko oskarżasz prawidłowo rozumiejących tą kwestię.

Smok Wawelski:
Cytuj:
Nie robię? Przecież nic inego nie robię. Jeszcze raz:

"Prawdziwa to mowa: Kto o biskupstwo się ubiega, pięknej pracy pragnie. Biskup zaś ma być nienaganny, mąż jednej żony (...) który by własnym domem dobrze zarządzał, dzieci trzymał w posłuszeństwie i wszelkiej uczciwości, bo jeżeli ktoś nie potrafi własnym domem zarządzać, jakże będzie mógł mieć na pieczy Kościół Boży?" [I Tym. 3:1-5]
"Pozostawiłem cię na Krecie w tym celu, abyś (...) ustanowił po miastach starszych, jak ci nakazałem, takich, którzy są nienaganni, są mężami jednej żony, którzy mają dzieci wierzące, które nie stoją pod zarzutem rozpusty albo krnąbrności" [Tyt. 1:5-6]

brat starszy:
Cytuj:
Smoku, z całym szacunkiem, ale tu nie ma mowy zabraniającej aby nieżonaty został wybrany na starszego zboru. Tu jest mowa o takich co chcą być w zwiuązkach małżeńskich.

Ręce opadają .

Odpowiedz z cytatem  
Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 135 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1