www.ulicaprosta.net

Forum przy Ulicy Prostej
Teraz jest N maja 11, 2025 2:36 pm

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 128 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: Cz lut 03, 2011 10:06 pm 

A co Cie konkretnie tak dziwi Lisie?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Cz lut 03, 2011 10:35 pm 

Jak napisałem, interesują mnie motywacje. A czy będę zdziwiony, to się dopiero okaże.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Cz lut 03, 2011 10:45 pm 

:D Moja motywacja jest jawna.Chcę znać zdanie braci i sióstr w sprawie zadymy w Egipcie i Jordanii.Sa to kraje, nie będące wrogie Izraelowi.Teraz to może się zmienic.Cos się dzieje .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Pt lut 04, 2011 1:20 pm 

A to link do artylułu( chyba trochę bardziej zrównoważonego) z 'Wyborczej'.

http://wyborcza.pl/1,75248,9051434,Izra ... orsze.html

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Pt lut 04, 2011 1:50 pm 
kristina napisał(a):
:D Moja motywacja jest jawna.Chcę znać zdanie braci i sióstr w sprawie zadymy w Egipcie i Jordanii.Sa to kraje, nie będące wrogie Izraelowi.Teraz to może się zmienic.Cos się dzieje .

Zadyma w Jordanii?? Nie słyszałam żeby była tam jakaś "zadyma" oprócz incydentalnych demonstracji, które wywarły jakiś skutek. Co do Egiptu interesuje mnie co się tam dzieje, bo martwię się o Egipcjan. Po prostu. Modlę się o ten kraj, bo sytuacja tam jest naprawdę tragiczna i to nie z powodu demonstracji. Egipt ma nóż na gardle, a na wielkie bezrobocie, marne płace i bardzo wysokie ceny wchodzi Hamas i Hezbollach, które zachowują się jak instytucje charytatywne - budują szkoły i rozdają zasiłki. Nic dziwnego, że prosty lud egipski ma ich za wspaniałych ludzi :roll:

Co do artykułu:

Cytuj:
Następny rząd Egiptu najpewniej będzie bardziej zdystansowany wobec Izraela. W opozycji pierwsze skrzypce gra Bractwo Muzułmańskie, sponsor Hamasu. "W Egipcie jedynie otoczenie Mubaraka jest skłonne do pokoju" - pisał w dzienniku "Jedijot Achronot" były izraelski ambasador w Kairze Eli Szaked.

Podobnego zdania jest premier Beniamin Netanjahu, który ostrzegał Kneset, że "zorganizowana grupa islamska może przejąć kontrolę nad Egiptem, tak jak w Iranie". Netanjahu dramatycznie wezwał społeczność międzynarodową, by od przyszłego rządu egipskiego domagała się poszanowania traktatu pokojowego z Izraelem.

Wytłuściłam to co jest domysłem, nieprawdą lub nie uzasadnionym porównaniem. W jednej strony rozumiem strach Izraelczyków bardzo dobrze, z drugiej obawiam się, że popierając Mubaraka kopią sobie grób, ponieważ jest to traktowane jako postawa antyegipska. W dodatku wygląda to tak, że Izrael chciałby żeby wrócił ktoś, kto gnębi Egipcjan, jeśli tylko popiera Żydów. Wiem, że państwo musi przede wszystkim dbać o interesy swoich obywateli, ale być może skala tej paniki ściągnie na nich podejrzenia.

Jasne, że sprawa się może jeszcze różnie rozegrać, trzeba się modlić, żeby Ajatollachowi nie strzeliło coś głupiego do głowy i żeby nie zasugerował Egipcjan religijnie, bo podejmuje takie próby. Ale, jak to twierdzą ludzie światli, to rewolucja ludzi młodych, którzy mają trochę dość islamu. Jest wśród nich pewna liczba ateistów i agnostyków.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Pt lut 04, 2011 4:29 pm 

Cytuj:
Ale, jak to twierdzą ludzie światli, to

O i ten argument mi się najbardziej podoba, no bo cóż może być lepszego od ludzi światłych :wink:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Pt lut 04, 2011 4:34 pm 
wujcio napisał(a):
Cytuj:
Ale, jak to twierdzą ludzie światli, to

O i ten argument mi się najbardziej podoba, no bo cóż może być lepszego od ludzi światłych :wink:

To była taka hiperbola wujciu, w razie gdybyś nie zauważył :wink:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Pt lut 04, 2011 9:00 pm 

dziwię się tym zamieszkom,bo ja też mam dwa dolary na dzień i gdybym mieszkała sama to byłoby źle ze mną.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Wt lut 15, 2011 3:13 pm 

Ciekawostka z Egiptu:

"Bractwo Muzułmańskie prześladowane do tej pory w Egipcie, przekształci się w partię polityczną. Jak ogłosili Bracia, państwo ma być "oparte na islamskich wartościach" - donosi serwis CNN.

Bractwo Muzułmańskie zakłada utworzenie "demokratycznego państwa obywatelskiego, opartego na uniwersalnych wartościach wolności i sprawiedliwości, opartego na islamskich wartościach, służących wszystkim Egipcjanom niezależnie od koloru skóry, wyznania czy religii" - głosi oświadczenie Bractwa"

http://wiadomosci.onet.pl/swiat/niepoko ... omosc.html

:shock: Co mają wspólnego uniwersalne wartości wolności i sprawiedliwości z wartościami islamskimi? Islamskie wartości mają służyć wszystkim Egipcjanom niezależnie od wyznania czy religii? Mam nadzieję, że społeczeństwo egipskie nie pójdzie na takie tanie kawałki...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Wt lut 15, 2011 10:19 pm 

Pójdzie,pójdzie.wszystko jest tak pięknie manipulowane,że jeszcze się okaże ,że sami o to proszą

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Cz lut 17, 2011 4:59 pm 

http://fakty.interia.pl/swiat/news/prem ... ka,1598718 :?:
Jakoś wszyscy zamilkli...może już było zabranie kościoła?I ja zostałam :cry:
Gdzie się podzialiście???/

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Cz lut 17, 2011 6:00 pm 

Cytuj:
Jakoś wszyscy zamilkli...

http://ekai.pl/wydarzenia/temat_dnia/x3 ... -szariatu/

Bractwo Muzułmańskie chce szariatu
Bractwo Muzułmańskie opowiada się za wprowadzeniem w Egipcie islamskiego porządku prawnego. Zdaniem Husseina Mahmouda, sekretarza ruchu szariat gwarantuje prawa jednostki oraz swobodę wyznawania religii.
Po ustąpieniu prezydenta Egiptu Hosniego Mubaraka Bractwo Muzułmańskie opowiada się za demokratycznymi zmianami w kraju. Hussein Mahmoud powiedział w rozmowie z niemieckim „Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung”, że Bractwo uważa się za „partnera wszystkich partii politycznych i instytucji społecznych, wszystkich egipskich chrześcijan i muzułmanów”. Wyraził też nadzieję, że w ciągu najbliższych sześciu miesięcy zostaną przeprowadzone wolne wybory, w wyniku których powstanie rząd cywilny.

Mahmoud odrzucił opinie krytykujące islamski kurs Bractwa Muzułmańskiego. Podkreślił, że jego ruch opowiada się za rządem, który będzie wprawdzie oparty na „wartościach islamu”, ale nie „na wpływowych duchownych islamskich”. Zapewnił, że w tej sprawie nie powinno się wzorować na Islamskiej Republice Iranu. Jednocześnie sekretarz Bractwa Muzułmańskiego opowiedział się za wprowadzeniem w Egipcie islamskiego porządku prawnego. Jego zdaniem szariat gwarantuje prawa i swobody jednostki oraz swobodę wyznawania religii. Nadaje też państwu ramy „zapewniające awans do społeczeństwa cywilizowanego i szczęśliwego”.

Egipt jest – według Mahmouda – państwem muzułmańskim, ponieważ większość społeczeństwa stanowią wyznawcy islamu. „Tym samym islam jest istotnym elementem w sferze wartości, kultury i sposobie podchodzenia do życia, co dotyczy w takim samym stopniu muzułmanów jak i chrześcijan” – stwierdził sekretarz Bractwa Muzułmańskiego. Jego zdaniem Egipt absolutnie nie może być państwem świeckim, bo „wtedy oddaliłby się od swojej historii i cywilizacji”.

Założone w 1928 roku Bractwo Muzułmańskie działa w wielu krajach arabskich. Islam stanowi w jego pojęciu jedność polityki i religii. Muzułmanie stanowią 80 procent wśród ok. 81,5 milionów mieszkańców Egiptu. Największą mniejszość religijną w kraju stanowią chrześcijańscy koptowie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Cz lut 17, 2011 6:53 pm 

I właśnie pokazali podczas masakry chrześcijan koptyjskich ja wyglądają w satanistycznej wersji prawa jednostki i wolność wyznania. Dla mnie jest to duch (islamskiego) Antychrysta.

www.wizjadlaizraela.org
www.creationism.org.pl

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Cz lut 17, 2011 9:58 pm 

kristina napisał(a):
Jakoś wszyscy zamilkli...może już było zabranie kościoła?I ja zostałam :cry:
Gdzie się podzialiście???/
Nabieramy oddechu po ostatnich gorących dyskusjach. :lol:

Natomiast nie ma się co dziwić, że Izrael jest izolowany przez świat - przecież jest dowodem na istnienie Boga. Dlatego jeśli nie chce popełnić samobójstwa, nie będzie akceptowany.

PROTEKTOR napisał(a):
I właśnie pokazali podczas masakry chrześcijan koptyjskich ja wyglądają w satanistycznej wersji prawa jednostki i wolność wyznania. Dla mnie jest to duch (islamskiego) Antychrysta.
Akurat w islamskiego Antychrysta nie wierzę. Ale wolność wyznania w islamie to jest abstrakcja.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Pt lut 18, 2011 5:59 pm 

Nie macie wrażenia,że za tymi rozruchami...coraz gwałtowniejszymi stoi jakaś grupa,moze grupka?
Nie jestem politologiem ale za nic nie uwierzę,że to ma podłoże tylko ekonomiczne.
Jest tu jakis politolog ????? :)

Odpowiedz z cytatem  
Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 128 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1