ani_isza napisał(a):
Jozue napisał(a):
Pokuta?! , Jonasz i Niniwa wiele by nas mogła nauczyć , Abraham i Sodoma -Gomora obrazem właściwego nastawienia serca człowieka Abrahama .CDN
prorok niósł SŁOWO do żywych, którzy trwali w grzechu
mieli się odwrócić od swoich grzechów do BOGA (pokuta żywych- "teszuwa" i zwrot w kierunku Boga)
widzisz może jakąś DROBNĄ różnicę Jozue?
tylko jeden płacił cenę za wszystkich, KTÓRYCH JESZCZE NIe BYŁO: JHWH Zbawiciel gdy przyszedł na ziemię w ludzkim ciele jako Mesjasz-Syn Boży...
polemizuję z takimi twierdzeniami, które widziałam:
Cytuj:
"Ogłosiliśmy przebaczenie ludziom ich złych decyzji, które miały wpływ na rozwój naszego miasta oraz pokutowaliśmy za grzechy nasze i wszystkich chrześcijan w okolicy. Wołaliśmy o uwolnienie spod wpływu duchów samobójczych i morderczych (choćby dobrze znany przykład morderstw Marchwickiego), alkoholizmu i niemoralności"
czy skomentujesz to jakoś Jozue?
Jozue napisał(a):
czy tobie pokuta kojarzy się zawsze ze śmiercią Jezusa ? On umarł za grzechy , ale nie zabronił nam pokutować za nasze winy
tak, pokuta kojarzy mi się ze śmiercią Mesjasza
z ceną jaką zapłacił:
życie moje za życie JEGO
jeżeli zgrzeszę i pokutuję to mam orędownika i kapłana w niebie
jeżeli świadomie trwam w grzechu, to nie ma dla mnie ratunku
Jozue napisał(a):
To co mnie zaniepokoiło to antysemityzm wśród wierzących z ulicy prostej .
wskaż konkrety Jozue:
kto, gdzie - cytaty
ps.: kłamstwem jest świadome i celowe głoszenie zdania fałszywego
szerzenie treści i jawne zachowania jakie sugerujesz na ulicyprostej jest podstawą do zgłoszenia tego faktu do prokuratury
natomiast składanie fałszywych zeznań nosi miano przestępstwa określonego w art. 233 § 1 a także 234, 235 i 238 KK
a jeśli to fałszywe świadectwo
Pwt 19:18 BT "
Jeśli ci sędziowie, zbadawszy sprawę dokładnie, dowiodą fałszu świadkowi - jeżeli świadek taki fałszywie oskarżył brata swego (19) uczyńcie mu, jak on zamierzał uczynić swemu bratu. Usuniesz zło spośród ciebie, (20) a reszta słysząc to, ulęknie się i nie uczyni więcej nic takiego pośród siebie...
gdyby nie Jezus to obowiązująca zapłata za składanie fałszywego świadectwa jest tam wskazana... dziękuj Bogu Jozue że żyjesz w dzisiejszych czasach i w Polsce
Mt 19:17-18 BT
A jeśli chcesz osiągnąć życie, zachowaj przykazania. Zapytał Go: Które? Jezus odpowiedział: Oto te: Nie zabijaj, nie cudzołóż, nie kradnij, nie zeznawaj fałszywie..."