ani_isza napisał(a):
ps.: Przesłanki z Pisma o człowieczeństwie oraz boskości natury Jezusa zostały przedstawione już w kilku tematach na forum. Nie odnosisz się do nich, więc może poczytaj te tematy - chcesz wewnętrzne linki, czy przybyłeś z "misją" głoszenia nauk w duchu ANTYCHRYSTUSOWYM?
Administrator na samym wstępie podał mi linki wewnętrzne, które z uwagą prześledziłem czego owocem są moje pytania zatem napisałaś nieprawdę, iż nie odniosłem się do wspomnianych wyżej zagadnień.
Argumentum ad personam pominę milczeniem.
Cytuj:
Bóg jest jeden i jest jednością złożoną. Dlatego Biblia mówi o Nim Adonai Echad. Mówiliśmy o tym wielokrotnie na tym forum, więc odsyłam do odpowiednich wątków. Przypominam również, że punktem odniesienia do dyskusji na tym forum jest Słowo Boże, a nie filozofia ludzka.
(podkreślenie moje)
I mówi to ktoś kto w innym wątku napisał
Cytuj:
Pomijam fakt, że buddyjska doktryna o nirwanie, maji i karmie jest zlepkiem bezsensownych teorii sprzecznych w całości ze zdrowym rozsądkiem i normalnym doświadczeniem człowieka
Widzę, że sądy rozumowe dopuszczasz tylko tam gdzie jest to dla Ciebie wygodne i korzystne. Twoja odpowiedź na zadane przeze mnie pytanie to nic innego jak
est ignoratio elenchi. Ale nawet w niej zastosowałeś sąd rozumu Bóg jest jeden i jest jednością złożoną? Ciekawe gdzie Pismo Święte opisuje w ten sposób Boga. Dokonałeś pewnej operacji rozumowej , która sprowadza się mniej więcej do takiej formuły: Ojciec jest nazwany Bogiem, Syn jest nazwany Bogiem ale Pismo mówi jest jeden Bóg zatem Ojciec i Syn są jednym Bogiem.A gdy ja używam sądu rozumu zadaję Ci pytania nazywasz to ludzką filozofią

zresztą same terminy natura, istota, substancja, przypadłość, właściwość, relacja, esencja to terminy stricte filozoficzne. Pomijam fakt, że niezbędne jest używanie przyrodzonego rozumu do interpretacji Pisma Świętego nawet Pan Jezus w dyskusjach używał argumentacji logicznej. Zdecydowanie wolę uczyć się od apostołów aniżeli różnych wątpliwej jakości "nauczycieli", którym się zdaje, że mieli osobiste objawienia. Apostoł Paweł nas napomina " Nie bądźcie dziećmi w sposobie waszego myślenia, lecz bądźcie jak niemowlęta gdy chodzi o rzeczy złe; w myśleniu zaś bądźcie dojrzali" ... (1 Kor 14.20)
Chrystologia jaką tutaj uprawiasz ograbia Pana Jezusa z ludzkiej osobowości tym samym podważa Jego prawdziwe człowieczeństwo, zatem podważasz to co apostoł Jan napisał o Mesjaszu, że przyszedł w ciele. Syn Boży jakiego głosisz przyszedł w ciało i jest pozbawiony ludzkiej osobowości. Odsyłasz mnie do wątków, po przeczytaniu, których zadałem Ci pytania niewątpliwie ściśle związane z materią o którą rzecz idzie i pewnie nie doczekam się odpowiedzi. Ku końcowi zmierzając Pismo święte mówi o Bogu jako istocie najbezwględniej niezłożonej i zdecydowanie wolę polegać na wyznaniu wiary Pawła apostoła z 1 Kor 8.6 aniżeli na wyssanych z palca teoriach o jedności złożonej, która jest rzekomo równa co do natury i jednocześnie posiada jedną naturę zatem o jakiej równości tam mowa sam Smok Wawelski nie wie. Bo jeżeli mówi o równości ontologicznej to już z trynitarianina stał się tryteistą a jeżeli jedna liczbowo natura wspólna trzem osobom to nic innego jak sabelianizm.
Cytuj:
Świadectwo Biblii jest takie, że Syn Człowieczy zstąpił z nieba:
W odniesieniu do fragmentu z Ewangelii Jana 3.13 wierzę w to co apostoł mówi, że Syn Człowieczy tj. Jezus narodzony za panowania Heroda zstąpił z nieba. Apostoł napisał wyraźnie
Ten który z nieba zstąpił Syn Człowieka zapewne w swoim wykładzie tego miejsca uciekniesz do interpretacji figuralnej, że tutaj chodzi o Syna przed wcieleniem etc, ale i ja mogę to miejsce wyłożyć figuralnie, zresztą sami trynitarianie często interpretowali ów fragment z sposób figuralny min. kalwiniści z Kalwinem na czele.