www.ulicaprosta.net

Forum przy Ulicy Prostej
Teraz jest Pt maja 09, 2025 8:52 pm

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 106 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: N paź 25, 2009 11:46 am 

Grześku drogi, szanuję Cię jednak tym razem to ja Ciebie zapytam: co TY osobiście wiesz o patologii jakiejkolwiek? Bo wiesz, łatwo jest mówić - "a co ty tam możesz wiedzieć", jak się samemu nic nie wie. Przeżyłeś kiedyś bicie? Przeżyłeś jak to opisał ppajda - narkotyki, alkohol, samo dno? Przeżyłeś, jak inni - podejście do samobójstwa? Przeżyłeś to co każdy z nas przynajmniej w jednej dziesiątej?
Osobiście nie życzę Tobie ani nikomu innego nawet tej jednej dziesiątej.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn paź 26, 2009 9:24 pm 

Moja wypowiedź była nie fortunna, sorry, no comment.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt paź 27, 2009 4:00 pm 

Wydaje mi sie grzesku ze jednak tak jak mowisz tak uwazasz, po czym dobrze ze przeprosiles, ale czy jednak piszac to nie myslales wlasnie w taki sposob?

Warto powsciagnac czasem swoje emocje, i dzialac wg Ducha, a nie wg ciała.
To tyle odemnie.
pozdrawiam Cie :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: So lis 14, 2009 3:09 pm 

Symeon napisał(a):
Czy w bibli jest wgl napisane cos o "Padaniu w duchu świętym"?

Oczywiście, jest:

(4) Potem poprowadził mnie w kierunku bramy północnej przed front świątyni; i spojrzałem, a oto chwała Pana wypełniała świątynię Pana. I padłem na twarz,
(Ks. Ezechiela 44:4, Biblia Warszawska)

(28 Jak wygląda tęcza, która pojawia się na obłoku, gdy pada deszcz, tak wyglądał wokoło blask tego, co pojawiło się jako chwała Pana; gdy ją ujrzałem, upadłem na twarz. I słyszałem głos tego, który przemówił.
(Ks. Ezechiela 1:1-28, Biblia Warszawska)

(1) A gdy Salomon zakończył modlitwę, spadł ogień z niebios i strawił ofiarę całopalną i ofiary rzeźne, a chwała Pańska wypełniła świątynię.
(2) I nie mogli kapłani wejść do świątyni Pańskiej, gdyż chwała Pańska wypełniła świątynię Pańską.
(3) Wszyscy synowie izraelscy zaś, widząc ogień spadający i chwałę Pańską nad świątynią, przyklęknęli twarzą do ziemi na posadzce i oddali pokłon, wysławiając Pana, że jest dobry i że na wieki trwa łaska jego
(2 Ks. Kronik 7:2-3, Biblia Warszawska)

(6) Gdy więc im rzekł: Ja jestem, cofnęli się i padli na ziemię
(Ew. Jana 18:6, Biblia Warszawska)

(6) A gdy to usłyszeli uczniowie, upadli na twarz swoją i zatrwożyli się bardzo
(Ew. Mateusza 17:6, Biblia Warszawska)

(4) a gdy padł na ziemię, usłyszał głos mówiący do niego: Saulu, Saulu, czemu mnie prześladujesz?
(Dzieje Apost. 9:4, Biblia Warszawska)

(17) Toteż gdy go ujrzałem, padłem do nóg jego jakby umarły. On zaś położył na mnie swoją prawicę i rzekł: Nie lękaj się, Jam jest pierwszy i ostatni
(Apokalipsa (Objawienie) 1:17, Biblia Warszawska)

(12) Potem Duch podniósł do mnie; i słyszałem za sobą potężny łoskot, gdy chwała Pana podniosła się ze swojego miejsca.
(13) A był to szum skrzydeł żywych istot, gdy się nawzajem dotykały, oraz turkot kół tuż przy nich, potężny łoskot.
(14) A Duch podniósł mnie i porwał z sobą. I szedłem w zaprawionym goryczą podnieceniu ducha, a ręka Pana mocno mi ciążyła.

Co ciekawe, możemy zaobserwować, że owe "padanie" było zawsze na twarz, a nie było to przewracanie się na plecy, wicie się na podłodze, wydawanie przedziwnych odgłosów, turlanie się i tym podobne rzeczy, które można pooglądać na współczesnych spektaklach prowadzonych przez liderów Ruchu Wiary 8)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: So lis 28, 2009 6:30 pm 
ck napisał(a):
(...) Co ciekawe, możemy zaobserwować, że owe "padanie" było zawsze na twarz, a nie było to przewracanie się na plecy (...)

Przy niektórych "padaniach" opisanych w Pismie nie mozemy zaobserwowac, ze padanie bylo zawsze na twarz, gdyz nie zawsze jest napisane, jak padano. Np. tutaj:

"Gdy więc im rzekł: Ja jestem, cofnęli się i padli na ziemię." (Ew. Jana 18:6, Biblia Warszawska)

Jak by nie bylo: aktualnie mysle, ze jedna sprawa jest padanie...
- "na wznak"
- masowe
- zawsze z nalozeniem rak
- z "lapaczami"
- jakby w hipnozie, odurzeniu
- przy gloszeniu nauk ruchu wiary
- z sugestia w trakcie kazania, ze "przy mojej usludze zawsze objawia sie moc Boza i ludzie padaja dotknieci moca"

A druga np. padanie...
- jako reakcja ludzkiego ciala na Boza obecnosc (patrz tez Dan.10:9)
- osuwajac sie na ziemie
- przy w pelni swiadomym umysle
- bez nakladania rak i lapaczy
- moze nawet samotnie w czterech scianach, podczas modlitwy

O tym drugim tez juz slyszalem od dwóch bardzo mi bliskich i duchowo zdrowych chrzescijan (jedna z tych osób mówila, ze nie wiedziala wtedy jeszcze nawet, ze cos takiego jak "padanie pod moca" wogóle istnieje; druga mówila, ze towarzyszyla temu bardzo silna swiadomosc potegi Boga i wlasnej grzesznosci - te osoby sa obie w róznych wspólnotach, relacje niezalezne od siebie) i odtad tej mozliwosci nie wykluczam. Aczkolwiek nie stanowi to normy, jakiegos miarodajnego standardu obecnosci Bozej.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: N lis 29, 2009 12:39 am 

ppajda napisał(a):
ck napisał(a):
(...) Co ciekawe, możemy zaobserwować, że owe "padanie" było zawsze na twarz, a nie było to przewracanie się na plecy (...)

Przy niektórych "padaniach" opisanych w Pismie nie mozemy zaobserwowac, ze padanie bylo zawsze na twarz, gdyz nie zawsze jest napisane, jak padano. Np. tutaj:

"Gdy więc im rzekł: Ja jestem, cofnęli się i padli na ziemię." (Ew. Jana 18:6, Biblia Warszawska)

Zawsze. Biblia jeśli juz podaje ten kierunek, to jest on zawsze na twarz :roll: innego niema w Biblii.
Przykład który cytujesz nie określa "kierunku padania", więc nie mam żadnych powodów do przypuszczeń, że w tym przypadku miałoby być jakoś inaczej niż "na twarz".

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: N lis 29, 2009 11:02 am 

ck napisał(a):
ppajda napisał(a):
ck napisał(a):

Zawsze. Biblia jeśli juz podaje ten kierunek, to jest on zawsze na twarz :roll: innego niema w Biblii.
Przykład który cytujesz nie określa "kierunku padania", więc nie mam żadnych powodów do przypuszczeń, że w tym przypadku miałoby być jakoś inaczej niż "na twarz".

Ppajda zauważył, że nie zawsze jest napisane jak. Ale jest napisane z jaką intencją. Upaśc przed Królem, albo ze strachu przed "zjawiskiem które jest nadprzyrodzone" dla świadków zdarzenia w sensie pokłonu, ze czcią, często na kolana. Myślę, że oddawanie pokłonu jest tu często intencją tego co nazywa się upadkiem [przed kimś, przed czymś]. To oddaje cel czynności upadku. Chyba nie ma tu nic nienaturalnego, a świadomość do jakiejś oceny sytuacji jak czytam nie odlatuje od padających.

A jaki jest CEL [ i/lub jakiś trwały owoc] innego padania poza doznaniami emocjonalnymi? Przecież nawet podczas prorokowania duch prorokującego jest mu poddany, czyli ma nad swoimi zachowaniami kontrolę.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: N lis 29, 2009 5:13 pm 

Może trochę nieeleganckie jest umieszczanie linków na forum, ale ten film umieściłem specjalnie żeby Wam go pokazać - ma 4 minuty, to może wytrzymacie. Jest to kawałek programu z TV o Kaszpirowskim, po obejrzeniu którego byłem mocno zaskoczony i oszołomiony. Ogólnie z tzw. padaniem nie miałem za dużo do czynienia, 20 lat temu pchali mnie w KZ, ale im nie wyszło. Potem tego nie widziałem i nie doświadczałem, bo obracałem się w innych kierunkach wiary. Zastanawiałem się na ten temat, po obejrzeniu niektórych filmików z Benny Hinnem. Nie wiedziałem co to jest i nie zajmowałem żadnego stanowiska. Obejrzałem ten film z Kaszpiro i obecnie uważam, że jest to to samo padanie co u B.Hinna, nie widzę różnicy, nie ma to nic wspólnego z działaniem Ducha Św., jest to jakieś zjawisko czysto - psychologiczne, którego nie umiem wyjaśnić. Czy stoją za tym jakieś ciemne moce?, nie wiem. Dodam, że jak Kaszpiro był w polskiej TV 20 lat temu, to ja byłem ledwo co nawrócony i bałem się Go oglądać, aby mnie jakiś diabeł nie opętał, dopiero teraz to obejrzałem i od razu skojarzyło mi się z Hinnem, chyba nawet Kaszpiro ma większą "moc" od Hinna. LINK:
http://www.youtube.com/watch?v=cgDLeLFuobo

Mat. 13:28-30
"Czy chcesz więc, abyśmy poszli i wybrali go?
A on odpowiada: Nie! Abyście czasem wybierając kąkol, nie powyrywali wraz z nim i pszenicy. Pozwólcie obydwom róść razem aż do żniwa".

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: N lis 29, 2009 7:28 pm 

thomson napisał(a):
Ogólnie z tzw. padaniem nie miałem za dużo do czynienia, 20 lat temu pchali mnie w KZ, ale im nie wyszło....Obejrzałem ten film z Kaszpiro i obecnie uważam, że jest to to samo padanie co u B.Hinna, nie widzę różnicy, nie ma to nic wspólnego z działaniem Ducha Św., jest to jakieś zjawisko czysto - psychologiczne, którego nie umiem wyjaśnić. Czy stoją za tym jakieś ciemne moce?,

Ja miałem podobnie: też mnie pchali, a nie padłem, chociaż chciałem tego doświadczyć.
Z tego co wiadomo, to właśnie chęć przeżycia mocy Bożej pcha ludzi w ramiona pseudosług Pana.
Jak spojrzeć jakie oni zebrali ''żniwo''. Weźmy tą całą plejadę Hamondów, Hagginów, W. Lee, W. Nee i innych. My w kościele przed 20 laty prawie wszyscy w to wdepnęliśmy. Ja zawsze po jakimś czasie zauważałem, że mój stan duchowy się mocno pogarszał i gdy pokutowałem z tego to następowało uwolnienie i odczuwalny powrót do społeczności z Panem.
Ile jeszcze takich ''nowości'' się zrodzi w kościołach. Jedyne co mi przychodzi na myśl to brak głębszego poznania, a tylko ślizganie się po najniższym poziomie.
Jak ktoś chce padania to niech się zapisze na kurs karate, tam tego przeżyje do woli.
Kilka postów wcześniej ck podał przykłady padania w Biblii, a z nich wynika jasno, że padano w obecności Chwały Bożej lub mając wizję Pana.
I nie tracono przy tym świadomości, Pismo też mówi o zatrwożeniu tej osoby [lub wynika to z kontekstu], a nie jakieś śmiechy . A poza tym nie widać żeby wywoływał to jakiś sługa Boży na innych, lecz sam Pan i widać w tych opisach doniosłość chwili.
Jak już zaznaczyłem wszyscy w tych opisach mieli objawienia i jak z niektórych tekstów wynika zjawisko było zauważone przez wielu.

''Błogosławieni czystego serca, albowiem oni Boga oglądać będą''
Wg mnie lepiej szukać Królestwa Bożego i SPRAWIEDLIWOŚCI JEGO co spowoduje oczyszczenie serca ,a Bóg dostarczy działania swojej mocy ile będzie trzeba , a wtedy nie damy się złapać na tani chwyt jak u iluzjonisty.
Najbardziej obawiam się tego ,co wynika z przyjęcia do siebie ,takiej obcej mocy [oprócz gniewu Bożego]. A jeśli w danym zborze większość jest pod jej działaniem ,to dokąd idzie taki zbór w sensie nauczania, objawienia, prorokowania itd.
Osobiście mam porażające świadectwo katastrofy zboru , z którego wcześniej odszedłem , a był najbardziej duchowy i obdarowany w mieście.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt gru 11, 2009 12:41 pm 

Kolejny szaman powala ludzi . stare ale jakże aktualne .

http://www.youtube.com/watch?v=-FmJQvvx ... re=related

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt gru 11, 2009 5:18 pm 

Cytuj:
chyba nawet Kaszpiro ma większą "moc" od Hinna

Przyznam się, ze pierwszy raz widziałem Kaszpirowskiego w akcji. Nie używa imienia Jezus a powala ludzi. :shock:

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt gru 11, 2009 7:58 pm 

Obejrzałam sobie Kaszpirowskiego. Jejku, tak samo jak w zborze w Koszalinie w 95...Tylko tam usługujący machali marynarką i ludzie spadali z krzeseł. Do tyłu...A ci, którzy wychodzili do modlitwy też padali na ziemię jak kłody i leżeli, jakby zemdleni przez dłuższy czas...
Czy da się to jakoś wytłumaczyć medycznie, czy moce demoniczne?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: PADANIE W DUCHU
PostNapisane: So gru 12, 2009 11:21 pm 

Rzekome "padanie w Duchu " może wynikać ze zwyczajnej histerii (dziś należałoby powiedzieć zaburzeń konwersyjnych ). Nie sądzę aby posiadanie słabego układu nerwowego było grzechem ! Być może jest nim jednak samo przedstawianie patologii jako pożądanej cechy ,właściwego stylu i celu modlitwy , modelowego przykładu prawidłowego obcowania z Bogiem. Źle to świadczy o o kompetencjach lidera chrześcijańskiego jeśli nie potrafi odróżnić duchowości od psychopatologii ,nawet jeśli robi to w dobrej wierze.(czy on ma aby na pewno społeczność z Bogiem ? czy ta owca -przewodnik rzeczywiście odróżnia głos pasterza od głosu wilka ?).Czasem nawet wątpię w ową "dobrą wiarę" a raczej przeczuwam świadomą manipulację nastawioną na spektakl, podczas którego "wylanie namaszczenia " ma uwiarygodnić duchownego. Kto śmie po tym wątpić w nauczanie tak namaszczonego męża Bożego?! Nawet jeśli to jego przesłanie puka później natrętnie do portfela wierzącego ?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: N gru 13, 2009 10:14 am 

Ale zaburzenia konwersyjne to choroba, która dotyczy konkretnych osób
( najczęściej młodych, z tego, co czytałam, do 35 r.ż.), a na histerię przecież nie chorują wszyscy, którzy padli na dotyk "usługującego"...Poza tym- niektórzy nawet nie wiedzieli, czego się spodziewać, a padali na podłogę. Czy można tak po prostu powiedzieć sobie "to jest histeria" i sprawa załatwiona? Nie sądzę...No i czy histeria miałaby być aż tak zaraźliwa? Wszyscy dookoła mają "słaby układ nerwowy"?Przypadkowi ludzie, którzy akurat znaleźli się na danym zgromadzeniu, w różnym wieku?
Nawet jeśli jest jakieś uzasadnienie medyczne, to chyba jednak inne, niż histeryczne zachowania...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: N gru 13, 2009 12:34 pm 

Myślę, że te zaburzenia konwersyjne to raczej stan UN [Układu Nerwowego] i jako taki może pojawiać się w różnych momentach i sytuacjach[chorobą byłby chyba dopiero taki chroniczny], łatwiej go wywołać i utrzymywać w grupie. A że może trwać dłużej i cyklicznie, to świadczyło by w tym przypadku o wyćwiczeniu takich zachowań i wprowadzaniu w to wierzących. Ich podatność powinna chyba zastanowić nad kondycją umysłu, emocji i motywacji [łatwiej jest sterować klientem w tę stronę która klientowi pasuje, a trudniej sterować kimś kto przez długie używanie ma władze poznawcze wyćwiczone do rozróżniania nauk, dobrego i złego, jaka jest wola Pana, itp itd]. Znam starych wierzących [starych równocześnie i ciałem i stażem wiary], którzy wyszukują takich spotkań celowo, żeby sobie "poprzeżywać".

"Ilu więc nas jest doskonałych, tak myślmy. A jeśli o czymś inaczej myślicie, i to wam Bóg objawi. Jednak w tym, do czego doszliśmy postępujmy według jednej miary i to samo myślmy"(Flp 3:15-16 Uwspółcześniona BG, wyd. Wrota Nadziei)
Welcome to Elijahnet!
"NA WIEKI JHWH SŁOWO TWOJE TRWALE ZASIADŁO W NIEBIOSACH" [interlinia Ps.119:89]

Odpowiedz z cytatem  
Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 106 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1