Grzesiek napisał(a):
ppajda
a co cechuja Dawida, Jonasza, Mojżesza, a zwłaszcza JOZUEGO, Jakuba itd. ? No wzorem do nasladowania nie są we wszystkim. Zwłaszcza Jozue, kurcze ten to krwii dzieci, kobiet i starców natracił.
A co cechuje Piotra i Barnabę ? (...)
Wzorem do nasladowania jest Pan Jezus Chrystus. To jego
chrzescijanie maja nasladowac, a nie Dawida, Jonasza, Mojzesza, Jozuego, Jakuba, Piotra, czy Barnabe -
dlatego biblia nazywa chrzescijanami uczniów Chrystusa, a nie uczniów kogos innego (chrzescijanie od Chrystusa):
"a gdy go znalazł, przyprowadził go do Antiochii. I tak się ich sprawy ułożyły, że przez cały rok przebywali razem w zborze i nauczali wielu ludzi; w Antiochii też nazwano po raz pierwszy uczniów chrześcijanami." (Dzieje Apost. 11:26, Biblia Warszawska)Nie jestesmy wiec ani dawidianami, ani jonaszianami, ani mojzeszianami, ani jozuianami, ani jakubianami, ani piotrianami, ani barnabianami. Jestesmy chrzescijanami, bo jestesmy chrystusowi - Chrystus jest naszym Panem i to Jego nasladujemy:
"A mówię to dlatego, że każdy z was powiada: Ja jestem Pawłowy, a ja Apollosowy, a ja Kefasowy, a ja Chrystusowy. Czy rozdzielony jest Chrystus? Czy Paweł za was został ukrzyżowany albo w imię Pawła zostaliście ochrzczeni?" (1 list do Koryntian 1:12-13, Biblia Warszawska)
"(...) Jeśli ktoś jest przekonany, że jest Chrystusowy, niech też i to rozważy sam w sobie, że, tak jak on jest Chrystusowy, tak i my." (2 list do Koryntian 10:7, Biblia Warszawska)
"wyście zaś Chrystusowi, a Chrystus Boży." (1 list do Koryntian 3:23, Biblia Warszawska)Grzesiek napisał(a):
(...) A Pan Jezus jak zrobił awanturę w świątyni ? (...)
Pozwól, ze przytocze wpierw fragment, o którym prawdopodobnie piszesz:
"A gdy się zbliżała Pascha żydowska, udał się Jezus do Jerozolimy. I zastał w świątyni sprzedających woły i owce, i gołębie, i siedzących wekslarzy. I skręciwszy bicz z powrózków, wypędził ich wszystkich ze świątyni wraz z owcami i wołami; wekslarzom rozsypał pieniądze i stoły powywracał, a do sprzedawców gołębi rzekł: Zabierzcie to stąd, z domu Ojca mego nie czyńcie targowiska. Wtedy uczniowie jego przypomnieli sobie, że napisano: Żarliwość o dom twój pożera mnie. Wtedy odezwali się Żydzi, mówiąc do niego: Jaki znak okażesz nam na dowód, że ci to wolno czynić? Jezus, odpowiadając, rzekł im: Zburzcie tę świątynię, a Ja w trzy dni ją odbuduję." (Ew. Jana 2:13-19, Biblia Warszawska)
Po pierwsze: Jezus - Jahwe, który przyszedl w ciele - mial do tego pelne prawo
Zauwaz, ze na pytanie Zydów "Jaki znak okażesz nam na dowód, że ci to wolno czynić?", Jezus odpowiedzial sugerujac, ze mu wolno to czynic. Z wiadomego powodu. On bedac Bogiem mial pelne prawo do dopilnowania porzadku we wlasnosci swojego Ojca.
Po drugie: Jego osąd byl, jest i bedzie zawsze w pelni sprawiedliwy
"Wy sądzicie według ciała, Ja nikogo nie sądzę. A jeśli już sądzę, to sąd mój jest prawdziwy, bo nie jestem sam, lecz jestem Ja i Ten, który mnie posłał." (Ew. Jana 8:15-16, Biblia Warszawska)
"Nie mogę sam z siebie nic uczynić. Jak słyszę, tak sądzę, a sąd mój jest sprawiedliwy, bo staram się pełnić nie moją wolę, lecz wolę tego, który mnie posłał." (Ew. Jana 5:30, Biblia Warszawska)
Po trzecie: gdy Bóg wywiera gniew, wtedy ów gniew zawsze jest sprawiedliwy, a nasz ludzki gniew nie jest sprawiedliwy
"Czyż Bóg jest niesprawiedliwy, gdy gniew wywiera?" (List do Rzymian 3:5, Biblia Warszawska)
"Bo gniew człowieka nie czyni tego, co jest sprawiedliwe u Boga." (List Jakuba 1:20, Biblia Warszawska)
Podsumowujac: jesli przytaczasz ta sytuacje jako przyklad, ze i ty mozesz sobie wywierac gniew, to jest to glebokie nieporozumienie.