www.ulicaprosta.net

Forum przy Ulicy Prostej
Teraz jest So lip 05, 2025 6:46 am

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 112 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: So wrz 17, 2005 9:38 pm 

Kubek,widzę na podstawie tego co piszesz o chrzecie niemowląt,że podobnie rozumując należało by najpierw dawać ludziom prawo jazdy a potem uczyć ich przepisów i kierowania samochodem.
A czyjej to wiary aktem jest chrzest dziecka?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: So wrz 17, 2005 10:34 pm 

Gal.2,16-''Wiedząc wszakże,że człowiek zostaje usprawiedliwiony nie z uczynków prawa,ale TYLKO przez wiarę w Chrystusa Jezusa,i myśmy w Chrystusa Jezusa uwierzyli,abyśmy zostali USPRAWIEDLIWIENI Z WIARY w Chrystusa,a nie z uczynków prawa,ponieważ z uczynków prawa nie będzie usprawiedliwiony żaden człowiek.''
Drodzy katolicy,czy wg,was niemowlę zostaje usprawiedliwione bez wiary???
Przecież w tym jednym tylko wersecie usprawiedliwienie jest UWARUNKOWANE wiarą aż 3 RAZY!!!A wy twierdzicie,ze poprzez ''chrzest'' człowiek jest narodzony na nowo!Jeśli tak,to znaczy,że jest również usprawiedliwiony.A jak może być usprawiedliwiony,skoro przy tym wiary nie było???
Jak więc można upierać się przy usprawiedliwieniu z wiary,której niemowlę mieć nie może,i jednocześnie liczyć na to,że ta wiara kiedyś może się pojawi:?: :!: :?: :!:
Wytłumaczcie mi to,bo ni wząb nie mogę pogodzić waszej ''teologii chrztu'' z tym choćby wersetem.

Ostatnio edytowano N wrz 18, 2005 9:20 pm przez Adam, łącznie edytowano 2 razy

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: N wrz 18, 2005 6:29 pm 

Podobno wg. KRK chrzest gładzi grzech pierworodny. Ale wtedy zgładzono by jego skutki. Nie było by chorób, zła. Bylibyśmy doskonali. :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Pn wrz 19, 2005 10:44 am 

Adam napisał(a):
Gal.2,16-''Wiedząc wszakże,że człowiek zostaje usprawiedliwiony nie z uczynków prawa,ale TYLKO przez wiarę w Chrystusa Jezusa,i myśmy w Chrystusa Jezusa uwierzyli,abyśmy zostali USPRAWIEDLIWIENI Z WIARY w Chrystusa,a nie z uczynków prawa,ponieważ z uczynków prawa nie będzie usprawiedliwiony żaden człowiek.''
Drodzy katolicy,czy wg,was niemowlę zostaje usprawiedliwione bez wiary???
Przecież w tym jednym tylko wersecie usprawiedliwienie jest UWARUNKOWANE wiarą aż 3 RAZY!!!A wy twierdzicie,ze poprzez ''chrzest'' człowiek jest narodzony na nowo!Jeśli tak,to znaczy,że jest również usprawiedliwiony.A jak może być usprawiedliwiony,skoro przy tym wiary nie było???
Jak więc można upierać się przy usprawiedliwieniu z wiary,której niemowlę mieć nie może,i jednocześnie liczyć na to,że ta wiara kiedyś może się pojawi:?: :!: :?: :!:
Wytłumaczcie mi to,bo ni wząb nie mogę pogodzić waszej ''teologii chrztu'' z tym choćby wersetem.

na jakiej podstawie Isaak wszedl w przymierze z Bogiem? Na podstawie wiary jego Ojca.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn wrz 19, 2005 11:01 am 

Smok Wawelski napisał(a):
No, to wracamy do moich pytań z początku. Czy Korneliusz i jego rodzina otrzymali Ducha Świętego przed chrztem, czy po? Czy Eunuch najpierw uwierzył, czy najpierw został ochrzczony? A łotr na krzyżu? Poszedł do raju z Jezusem, czy do piekła (skoro nie doznał odrodzenia przez chrzest)?

Oczywiscie ze moje odpowiedzie sa takie same jak twoje. Tylko konkluzje sa inne.
Ja wierze ze Bog nigdny nie jest niczym zwiazany, jest suwerenny i dziala tak jak chce. tak wierzy KRK, nawet kiedy glosi ze chrzest jest niezbedny do zbawienia nie wyklucza ze Bog moze zbawic kazdego (z chrztem czy bez niego).

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn wrz 19, 2005 3:53 pm 

Cytuj:
...nawet kiedy glosi ze chrzest jest niezbedny do zbawienia nie wyklucza ze Bog moze zbawic kazdego (z chrztem czy bez niego).

Bóg nigdy nie głosił że chrzest jest niezbędny do zbawienia.

Natomiast nowym narodzeniem jest moment zamieszkania Boga w człowieku wynikające wcześniej z przyjęcia Słowa Bożego.
Bóg zamieszkuje w człowieku gdy uzna że ktoś go miłuje i jest gotowy przestrzegać Jego przykazań.

J 1:12-13 Br „A wszystkim tym, którzy Je przyjęli, dało (słowo)moc stania się dziećmi Bożymi - [wszystkim] tym, którzy wierzą w Jego imię(13) i którzy ani z krwi, ani z pożądania cielesnego, ani z woli męża, lecz z Boga się narodzili.”
J 14:23 Bw „Odpowiedział Jezus i rzekł mu: Jeśli kto mnie miłuje, słowa mojego przestrzegać będzie, i Ojciec mój umiłuje go, i do niego przyjdziemy, i u niego zamieszkamy.”
Dlatego nie zawsze po wyjściu na środek zgromadzenia i t.zw. przyjęciu Jezusa następuje nowe narodzenie. Bóg je warunkuje.

1P 1:23 Bw „jako odrodzeni nie z nasienia skazitelnego, ale nieskazitelnego, przez Słowo Boże, które żyje i trwa.”

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn wrz 19, 2005 4:50 pm 

Kubek,dlaczego miałbym odpowiedzieć na twoje pytanie,skoro ty nie odpowiadasz na moje.
Czyżbyś sugerował,że zbawienie można dziedziczyć???

Chrzest jest ukoronowaniem początku,a nie początkiem ukoronowania.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn wrz 19, 2005 4:53 pm 

Zmieniłem tytuł,bo i tak jest o chrzcie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Pn wrz 19, 2005 4:57 pm 

kubek napisał(a):
na jakiej podstawie Isaak wszedl w przymierze z Bogiem? Na podstawie wiary jego Ojca.

Czy dobrze rozumiem, że Izaak narodził się na nowo? Może doczytasz sobie coś o tym przymierzu i o przymierzu we krwi Chrystusa i przestaniesz strzeać na oślep, byle tylko mieć ostatnie zdanie?

Otwórz oczy, Bóg nie musi ci podwarzać powiek.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn wrz 19, 2005 5:13 pm 

W przymierzu Abrachama z Bogiem było wyraźnie zaznaczone że Boże błogosławieństwo dotyczy jego potomstwa.
W nowym przymierzu jest wyraźnie zaznaczone że Boże usprawiedliwienie dziedziczymy przez wiarę.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Pn wrz 19, 2005 5:58 pm 

Tomek napisał(a):
Może doczytasz sobie coś o tym przymierzu i o przymierzu we krwi Chrystusa i przestaniesz strzeać na oślep, byle tylko mieć ostatnie zdanie?

Ostre slowa, no ale trudno.

to co chce wam pokazac to to ze skoro ja naleze do Boga i jestem z Nim w przymierzu oznacza ze wszyskto co moje nalezy do niego. Takze moje dzieci. dlatego je chrzcze, bo w ten sposob one rowniez wchodza do tego przymierza i przez to otrzymuja Ducha Swietego i obietnice zbawienia.
To nie wyklucza koniecznosci osobistego przyjecia Jezusa w wieku kiedy moga podejmowac swiadome decyzje. Taka decyzja jest wtedy swiadomym potwierdzeniem z ich strony tego co dokonalo sie na chrzcie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Pn wrz 19, 2005 9:32 pm 

kubek napisał(a):
Tomek napisał(a):
Może doczytasz sobie coś o tym przymierzu i o przymierzu we krwi Chrystusa i przestaniesz strzeać na oślep, byle tylko mieć ostatnie zdanie?

Ostre slowa, no ale trudno.

to co chce wam pokazac to to ze skoro ja naleze do Boga i jestem z Nim w przymierzu oznacza ze wszyskto co moje nalezy do niego. Takze moje dzieci. dlatego je chrzcze, bo w ten sposob one rowniez wchodza do tego przymierza i przez to otrzymuja Ducha Swietego i obietnice zbawienia.
To nie wyklucza koniecznosci osobistego przyjecia Jezusa w wieku kiedy moga podejmowac swiadome decyzje. Taka decyzja jest wtedy swiadomym potwierdzeniem z ich strony tego co dokonalo sie na chrzcie.

Dobrze by bylo :)
niestety tak nie jest
nie jestes takze w stanie potwierdzic swoich mysli Slowem Bozym, ktore powinno byc ostatecznym autorytetem w kreowaniu naszych pogladow na Boze sciezki.
Niestety takze nie jest tak, ze co wszystko twoje nalezy do Boga.
Pomysl: jak wyglada twoj (moj , nasz) czas,nasze ambicje, plany, dzialania, czy wszystko to nalezy do naszego Pana (jakkolwiek sie staramy)
Dzieci maja byc wychowywane na podstawie przkladnego zycia swoich rodzicow i na podstawie prawa Bozego (rodzice oczywiscie przestrzegaja prawo, aby byc dobrym przykladem itp)
Nastepnie , kiedy dziecko jest juz na tyle swiadome i uwierzy w Jezusa, upamieta sie ze swoich zlych czynow i postaw, moze zostac wtedy zanurzone w wodzie (nie wiem jaki to moze byc wiek, 5-10-15 lat).

,,Kto uwierzy i ochrzczony zostanie....''

---------------------------------------------------------------------------------

,,Cala'' Polska jest ochrzczona wg tradycji/nauki rzymsko-katolickiej, i niestety wcale nasz kraj chrzescijanskim nie jest.
Takie chrzty napedzaja dane w statystykach.

Niech jaknajwiecej Polakow przyjdzie do Jezusa i praktykuja swoja wiare, posluszenstwo Bogu, w prosty i Jezusowy sposob.

Pozdrawiam
Liafail

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt wrz 20, 2005 4:00 pm 

a co sie dzieje z dzieckiem pomiedzy przyjsciem na swiat a swiadomym wyznaniem wiary? czy moze byc zbawione?
jesli chodzi o podparcie mojego rozumowania Slowem Bozym, to jedynie moge podac przyklad Korneliusza ktory ochrzcil caly swoj dom. no i analogie ST, kiedy Bog mowi idz i obrzezaj kazdego chlopca w swoim domu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt wrz 20, 2005 4:47 pm 

Dziecko wierzącego rodzica jest ąwiete.Tak jest napisane.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt wrz 20, 2005 4:48 pm 

Swięte,rzecz jasna :oops:

Odpowiedz z cytatem  
Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 112 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1