www.ulicaprosta.net

Forum przy Ulicy Prostej
Teraz jest N maja 11, 2025 11:41 pm

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 260 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 18  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: N maja 14, 2006 11:37 pm 

liafail napisał(a):
Wole popelnic blad traktujac ich jako braci (nawet jesli by sie okazalo przed tronem bozym, ze bracmi nie byli, chociaz ja wierze ze sa) niz popelnic blad traktowania braci jako beboznikow-niebraci (bo jeszcze sie okaze ze moja madrosc minela sie z prawda)

Boze Slowo, moja wiara w Boga i moje sumienie przekonuja mnie, ze to sa moi bracia. Znam paru, ewangelicznych chrzescijan'- uni, i dziekuje Bogu za nich, jako chrzescijan (sa nawroceni).

Masz święte prawo modlić się, z kim chcesz, w jakim imieniu chcesz i do kogo chcesz. Przypominam Ci, że to nie ja zacząłem tę dyskusję tylko Ty, i to nie ja odbieram Ci prawo do czegokolwiek, tylko Ty odbierasz mi prawo do posiadania własnego zdania na temat braterstwa z unitarianami i zarzucasz mi, że "uderzam w ciało Jezusa".

Cytuj:
Zreszta wielu uni wierzy ze Jezus jest Bogiem, z tymi trzema osobami cos mieszajac, tak jak i my tryni , mieszamy z osobami

Widzisz, i o to właśnie chodzi. Jeśli ktoś wierzy, że Jezus jest Bogiem, to nie będzie miał problemów z modlitwą do Niego, jak Szczepan [Dz. Ap. 7:59]. Wtedy etykietki przestają być ważne, bo należymy do tego samego Jezusa i Jego wielbimy w Duchu. Reszta to implikacje. Ale jeśli ktoś wierzy, że Jezus jest tylko jakimś drugorzędnym bogiem, to nie będzie się do Niego modlił. Najniebezpieczniejsze herezje zawsze polegały na wypaczeniu wiary w Osobę i dzieło Jezusa. Dlatego apostołowie tak przed nimi ostrzegali. Duch Święty uwiebia Jezusa, bo na to został posłany [Jan 16:13-14]. Jeśli komuś uda się usunąć sprzed naszych oczu prawdziwego Jezusa (choćby wstawiając tam falsyfikat), to zaczniemy Ducha zasmucać i gasić. Konsekwencje łatwo przewidzieć. Ale każdy wybiera sam.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn maja 15, 2006 12:22 am 

Nie mam prawa sie modlic do kogo chce, gdzie chce i jak chce.
Ale abstrachujac od tego itp rzeczy...

czyli mozna nie wierzyc w trojce i byc twoim bratem.
Wystarczy wierzyc iz Jezus jest Bogiem.
Jesli dobrze zrozumialem.
To dobrze.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn maja 15, 2006 9:35 am 

Szukający Sceptyk napisał(a):
O ile przesadą jest odbieranie zbawienia czy realnosci nawrócenia unitarystom , bądźmy szczerzy pokładaja oni identyczna ufność w ofierze Jezusa jak trynitarysci i wpisuja się w np. J 3,18 tak samo dobrze (a np. katolicy czy ŚJ nie), to jednak pomysł wspólnej modlitwy uważam za kuriozalny. Patrząc postronnie rozumienie natury Boga to chyba zbyt istotna sprawa by bratać się z osobami które inaczej pojmuja najważniejszy podmiot wiary - czyli Boga.

Dlaczego kuriozalny? Ostatnio modliła się ze mną osoba należąca do KZ. Czy popełniła jakiś błąd, albo grzech? Czy po modlitwie ze mną, po moim wyjściu z jej domu, przepraszała Boga za ten występek? Czy tak się postępuje w zborach KZ, jak u śJ przez manipulację mamiąc ludzi? Od niej dowiedziałem się zupełnie innego spojrzenia na tą sprawę, niż ją przedstawia Smok Wawelski. :( :( :(

KTOŚ TU KŁAMIE!!! :(

A ja nie lubię kłamstwa. :(

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn maja 15, 2006 9:54 am 

Terebint napisał(a):
Ostatnio modliła się ze mną osoba należąca do KZ. Czy popełniła jakiś błąd, albo grzech? Czy po modlitwie ze mną, po moim wyjściu z jej domu, przepraszała Boga za ten występek? Czy tak się postępuje w zborach KZ, jak u śJ przez manipulację mamiąc ludzi? Od niej dowiedziałem się zupełnie innego spojrzenia na tą sprawę, niż ją przedstawia Smok Wawelski. :( :( :(

Kłamie?
Smok przedstawił Ci swój punkt widzenia i tego się trzyma. Wyjasnił dlaczego ma takie a nie inne przekonanie.
Osoba z którą się modliłeś postapiła zgodnie ze swoim przekonaniem.
Sceptyk wyraził swoje zdanie.
Gdzie tu widzisz kłamstwo?
KZ to nie ŚJ, organizacja w której wszyscy mają poglady zgodne z wytycznymi podanymi z góry.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn maja 15, 2006 10:29 am 

Lia, Drogi Bracie!

liafail napisał(a):
Wystarczy wierzyc iz Jezus jest Bogiem. Jesli dobrze zrozumialem.
To dobrze.

Wspominałem już kilka razy, że "Trójca" jest terminem technicznym i osobiście też go nie używam (wolę określenie "Trójjedyny Bóg"). Problem nie leży w dogmatyce, lecz w wyznawaniu Tego samego Jezusa. Jeden Pan [czyli ten sam Jezus - "Pan mój i Bóg mój"], jedna wiara [w Jego odkupieńcze dzieło na krzyżu] i jeden chrzest [w imię (nie w imiona) Ojca, i Syna i Ducha Świętego]" - [Ef. 4:5]. Jesteśmy zbawieni przez wiarę w Jezusa, a reszta spraw to sprawa stopniowego poznania. Wielu ludzi przypisuje sobie etykietki, które są mylące. Liczy się Pan Jezus. Jeśli możemy poruczać Mu siebie nawzajem wśród modlitw, to z pewnością jesteśmy braćmi.

"A gdy przez wkładanie rąk wyznaczyli im w każdym zborze starszych, wśród modlitw i postów poruczyli ich Panu, w którego uwierzyli" [Dz. Ap. 14:23].

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn maja 15, 2006 11:01 am 

Terebint napisał(a):
Dlaczego kuriozalny? Ostatnio modliła się ze mną osoba należąca do KZ. Czy popełniła jakiś błąd, albo grzech? Czy po modlitwie ze mną, po moim wyjściu z jej domu, przepraszała Boga za ten występek? Czy tak się postępuje w zborach KZ, jak u śJ przez manipulację mamiąc ludzi?

Sorry ale ja nie należę do KZ. Szczerze powiedziawszy nie należę do żadnego kościoła, wyznania etc..
Właściwie to nawet nie jestem głeboko wierzący a poszukujący, dumam nad zasadnością chrzescijaństwa. Innej sensownej wiary nie znam.

Wydaje mi się że głowa jej z szyi nie spadła :P za to że pomodłiła się z Tobą. Moja krótka opinia była podejściem zdroworozsądkowym. Natura Boga- osoby do której się modlisz- jest bardzo ważną prawdą wiary (to nie to samo jak różnica w poglądach na języki czy piekło) dlatego organizowanie wspólnych zebrań modlitewnych uni & trini jest kuriozalne(arbitralne). Myślę że z tego powodu istnieją różne zbory i wyznania. Ludzie mają tendencję do spotykania się z podobnie myślącymi, wierzącymi.

Cytuj:
Od niej dowiedziałem się zupełnie innego spojrzenia na tą sprawę, niż ją przedstawia Smok Wawelski. :( :( :(

Nie traktuj tego tak poważnie. Na pewno nikt nie kłamie.
Natomiast KZ w wyznaniu wiary ma jakby nie było trójjedyność Boga:
http://www.kz.pl/index.php?p=03

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn maja 15, 2006 11:09 am 

Terebint napisał(a):
Dlaczego kuriozalny? Ostatnio modliła się ze mną osoba należąca do KZ. Czy popełniła jakiś błąd, albo grzech? Czy po modlitwie ze mną, po moim wyjściu z jej domu, przepraszała Boga za ten występek? Czy tak się postępuje w zborach KZ, jak u śJ przez manipulację mamiąc ludzi? Od niej dowiedziałem się zupełnie innego spojrzenia na tą sprawę, niż ją przedstawia Smok Wawelski.

Drogi Terebincie,

Jeśli osoba należąca do KZ, która modliła się z Tobą, wyznaje tego samego Jezusa, co Ty, to problem nie istnieje. Jeśli dla Was obojga Jezus jest Bogiem, to cała reszta spraw jest kwestią stopniowego poznania i przekonań, które się zmieniają pod wpływem Ducha Świtętego objawiającego Słowo Boże. Zapewniam Cię, że w KZ nikogo się nie ściga i nie przepytuje ze szczegółów teologicznych. Natomiast tożsamość Jezusa jest sprawą podstawową, bo to On jest naszym życiem i w Nim mamy zbawienie [Rzym. 8:1].

Przypuszczam, że nikt Cię nie mami, ani Tobą nie manipuluje. Do wielu spraw dochodzimy spokojnie i stopniowo. Lecz istnieją pewne fundamentalne kwestie, których po prostu nie da się pominąć dla wygody. Jeśli chciałbyś przyjąć chrzest w KZ, to zostaniesz ochrzczony "w imię Ojca, i Syna i Ducha Świętego". I przypuszczam, że przed chrztem ktoś porozmawia z Tobą o najważniejszych sprawach.

Adam napisał(a):
Powinno się jednak do pewnego stopnia sprawdzać jakie poznanie i zrozumienie podstawowych pawd biblijnych mają członkowie zboru. Wiadomo,że nie powinno się to odbywać na zasadzie kontrolnej rozmowy czy ankiety ale poprzez utrzymywanie kontaktu z każdym człowiekiem na tyle bliskiego, by wiedzieć co i jak pojmuje.
Puszczenie wszystkiego na luz jest dowodem lekceważenia członków zboru i dbania tylko o swoją wygodę.

Kościół nie jest gromadą ludzi o dowolnych poglądach. Łączy nas Ten sam Jezus jako Osoba. W sprawach podstawowych powinniśmy mieć jedność, w sprawach drugorzędnych - tolerancję, a we wszystkim - miłość. Po prostu uważam, że tożsamość Jezusa jest sprawą pierwszorzędną. Jeśli wierzysz, że on jest Twoim Panem i Bogiem (z dużej litery), a np. unitarianizm z definicji wyklucza Boskość Jezusa jako Pierwszego i Ostatniego, to po prostu jesteś unitarianinem już tylko z nazwy (która jest mylącą etykietką dla każdego, kto zna definicję unitarianizmu). Gdybyś na przykład dawniej był wyznawcą gnozy, wierzącym w jakiegoś "duchowego Jezusa", a teraz uwierzyłbyś, że Syn Boży przyszedł w ciele, to byłbyś "byłym gdnostykiem". Mógłbyś nadal nazywać siebie gnostykiem (to jest tylko etykietka), lecz tym samym wprowadzałbyś w błąd tych, którzy Cię nie mają okazji poznać osobiście.

Jeśli jesteś był Świadkiem Jehowy, to prawdopodobnie kiedyś spędzałeś więcej czasu na dowodzeniu ludziom, że Bóg nie jest Trójcą niż na osobistej społeczności z Jezusem i na prowadzeniu innych do takiej społeczności. I nic dziwnego. Po prostu nie znałeś prawdziwego Jezusa. Jeśli Go teraz poznałeś i odrodziłeś się z Ducha Świętego, to pozwól, żeby Duch Święty w Tobie uwielbiał Jezusa. Poznając wierzących z KZ prawdopodobnie zobaczysz, że osobista relacja z Jezusem zaprząta ich o wiele bardziej, niż próby rozwikłania natury Boga - czy poprzez "unie hipostatyczne" czy poprzez "desygnaty". Odpręż się. :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn maja 15, 2006 12:42 pm 

Smok Wawelski napisał(a):
Lia, Drogi Bracie!

liafail napisał(a):
Wystarczy wierzyc iz Jezus jest Bogiem. Jesli dobrze zrozumialem.
To dobrze.

Wspominałem już kilka razy, że "Trójca" jest terminem technicznym i osobiście też go nie używam (wolę określenie "Trójjedyny Bóg"). Problem nie leży w dogmatyce, lecz w wyznawaniu Tego samego Jezusa. Jeden Pan [czyli ten sam Jezus - "Pan mój i Bóg mój"], jedna wiara [w Jego odkupieńcze dzieło na krzyżu] i jeden chrzest [w imię (nie w imiona) Ojca, i Syna i Ducha Świętego]" - [Ef. 4:5]. Jesteśmy zbawieni przez wiarę w Jezusa, a reszta spraw to sprawa stopniowego poznania. Wielu ludzi przypisuje sobie etykietki, które są mylące. Liczy się Pan Jezus. Jeśli możemy poruczać Mu siebie nawzajem wśród modlitw, to z pewnością jesteśmy braćmi.

"A gdy przez wkładanie rąk wyznaczyli im w każdym zborze starszych, wśród modlitw i postów poruczyli ich Panu, w którego uwierzyli" [Dz. Ap. 14:23].

Ok.
Liczy sie Jezus :wink:

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Śr maja 17, 2006 5:02 am 

Bea, Szukający Sceptyku oraz Smoku Wawelski dziękuję wam za wypowiedzi. :) Ale mam pytanie odnośnie tego, co napisał Smok Wawelski:
Cytuj:
Jeśli chciałbyś przyjąć chrzest w KZ, to zostaniesz ochrzczony "w imię Ojca, i Syna i Ducha Świętego". I przypuszczam, że przed chrztem ktoś porozmawia z Tobą o najważniejszych sprawach.

A czy jest taka możliwość, aby poprosić o chrzest, a zarazem nie należeć do społeczności KZ? Słyszałem o takich przypadkach. A więc drugie pytanie, czy te osoby musiały wierzyć w Credo KZ? Chyba nie do końca, skoro chciały tylko przyjąć chrzest, a zarazem nie być w społeczności zielonoświątkowej?

pzdr. :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Śr maja 17, 2006 6:32 am 

Jeżeli chcesz tylko teologicznie się zamoczyć w wodzie to możesz to zrobić zapewne u kazdego pastora dowolnej denominacji - TYLKO PO CO?

Otrzymanie chrztu z rąk tego a nie innego jest własnie związane z tym, że tego a nie innego uwazamy za owego sługę bozego...

ZDrówko

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Śr maja 17, 2006 6:51 am 

Terebint napisał(a):
Bea, Szukający Sceptyku oraz Smoku Wawelski dziękuję wam za wypowiedzi. :) Ale mam pytanie odnośnie tego, co napisał Smok Wawelski:
Cytuj:
Jeśli chciałbyś przyjąć chrzest w KZ, to zostaniesz ochrzczony "w imię Ojca, i Syna i Ducha Świętego". I przypuszczam, że przed chrztem ktoś porozmawia z Tobą o najważniejszych sprawach.

A czy jest taka możliwość, aby poprosić o chrzest, a zarazem nie należeć do społeczności KZ? Słyszałem o takich przypadkach. A więc drugie pytanie, czy te osoby musiały wierzyć w Credo KZ? Chyba nie do końca, skoro chciały tylko przyjąć chrzest, a zarazem nie być w społeczności zielonoświątkowej?

pzdr. :)

Jesli masz przyjaciela chrzescijanina, lub kogos kto ci glosil,itp, to ta osoba moze cie zanurzyc w wodzie. Nie musi to byc jakas szczegolna osoba. Jesli ktos moze sie modlic z toba o przyjecie ducha, to czemu nie zanurzyc w wodzie?
Tak wiec nie robmy z chrztu, jakichs systemowych, denominacyjnych inicjacji.

Pozdrawiam

PS
nie sluchaj agnostyka, on nie ma zielonego pojecia :wink: lub jest wrogo nastawiony do ewangelii.
teologiczny chrzest, nieteologiczny chrzest, tylko niewierzacy zapyta ciebie po co sie ochrzcic? nastepnie, po co wierzyc? a pozniej ze Jezus to nieslubne dziecko (mowiac delikatnie) itd

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Śr maja 17, 2006 7:05 am 

liafail napisał(a):
[nie sluchaj agnostyka, on nie ma zielonego pojecia :wink: lub jest wrogo nastawiony do ewangelii.
teologiczny chrzest, nieteologiczny chrzest, tylko niewierzacy zapyta ciebie po co sie ochrzcic? nastepnie, po co wierzyc? a pozniej ze Jezus to nieslubne dziecko (mowiac delikatnie) itd

Pozdrawiam

Pomimo, ze w małej czcionce to widziałem :lol: :wink:
Wcale nie TYLKO NIEWIERZĄCY - Żydzi są wierzący i TEŻ SIĘ PYTAJĄ :wink: Po co chrzcić... I to z ich ust najczęściej usłyszysz, że Jezus to nieślubne dziecko "jakiegoś galilejczyka" - sam to czytałem i sam podzielam ten poglad. Mnie możesz odmówić braku wiary ale ŻYDOM? Chyba że chodzi ci o brak wiary w Jezusa.
Osobiście myuszę Ci się przyznać, że przełamanie wewnetrznego oporu(ukształtowanego także przez "społeczny dowód słuszności") i uznanie, że Jezus jest nieślubnym dzieckiem a "poczecie" to bajeczka dla ludzi dało mi ogromną wewnętrzną wolność. Jakoś zeszła ze mnie bariera w stawianiu niewygodnych pytań.

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Śr maja 17, 2006 7:14 am 

Tak wiec Hubertok potwierdzil to co wczesniej napisalem.

Zastanawia mnie jaka arogancja cie pcha, (jako wroga Chrystusa, gdyz kiedys wierzyles, uznawales go za Pana, a teraz mowisz ze bekart), zeby wchodzic do kosciola i mowic chrzescijanom co maja robic, a co nie kwestionowac ich pragnienia odnosnie chrztu czy czegokolwiek.

Coraz gorszy obraz samego siebie przedstawiasz.

Jestes wrogiem Jezusa, i wrogiem chrzescijan.
Obenie twoja wizja to ,,pomoc'' innym chrzescijanom zwrocic sie przeciwko Jezusowi i zatracic swoja wiare, tak jak ty wczesniej.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Śr maja 17, 2006 9:15 am 

Hub, po kiego grzyba sie wtracasz i dajesz "rady" w tematach, o ktorych nie masz pojecia?? Albo szukasz i zadajesz pytania, albo robisz za znawce chrzescijanstwa kierujacego innych na "droge prawdy" (tylko jakiej???). Zdecyduj sie. Powtorze pytanie, bo Ci umknelo: czy jestes zainteresowany znalezieniem odpowiedzi na swoje: "nie wiem"?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Śr maja 17, 2006 10:03 am 

itur napisał(a):
czy jestes zainteresowany znalezieniem odpowiedzi na swoje: "nie wiem"?

NIE WIEM :wink: :lol: :lol: :lol:

A poważniej to oczywiście TAK 8)

Ostatnio edytowano Śr maja 17, 2006 10:10 am przez Syn Marnotrawny, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 260 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 18  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1