www.ulicaprosta.net

Forum przy Ulicy Prostej
Teraz jest N maja 11, 2025 2:32 pm

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 128 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 9  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: N kwi 11, 2010 8:20 pm 

Mała Mi napisał(a):
Jeśli znalazłaś jakieś świadectwa po angielsku lub po arabsku, to chętnie przetłumaczę, przynajmniej te z angielskiego. Z arabskiego mogę spróbować "zrekonstruować plan wydarzeń na podstawie kluczowych słów" 8)

Mam tylko namiar na taką stronkę, pewnie dość znaną powszechnie:
http://exmuslim.com/

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: N kwi 11, 2010 10:15 pm 

polska strona ukazujaca problemy chrzescijan m.in w krajach isalmskich.
http://gpch.pl/
filmy:
http://gpch.pl/index.php/multimedia

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: N kwi 11, 2010 10:20 pm 
ani_isza napisał(a):
Mam tylko namiar na taką stronkę, pewnie dość znaną powszechnie:
http://exmuslim.com/

Pierwszy raz widzę! Ale dzięki, właśnie szukałam czegoś takiego. No dobra, nie szukałam bardzo gorliwie, ale zamierzałam się za to gorliwe zabrać :oops:

Poszukam w tych świadectwach czegoś, to byłoby nawróceniem nie poprzez objawienie i spróbujemy Ci to przetłumaczyć. Poumartwiamy się dla Ciebie, bo te świadectwa są strasznie długie :wink:

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: N kwi 11, 2010 10:31 pm 
makabi napisał(a):
polska strona ukazujaca problemy chrzescijan m.in w krajach isalmskich.
http://gpch.pl/
filmy:
http://gpch.pl/index.php/multimedia

Makabi, możesz mi powiedzieć, po co to zalinkowałeś? Wszyscy wiemy, jak tam jest ciężko wierzącym ludziom, a ty podajesz stronę z detalami. Czy mają nas one zbudować czy też ktoś tu jest głodny niezdrowej sensacji?
Czasami mam wrażenie, że niektórzy chrześcijanie mają poczucie winy, że my żyjemy bezpiecznie - trzeba zaraz sprowadzić temat, "importować" z zagranicy. Ani razu nie można się zbudować takim świadectwami, żeby nie przyszedł jakiś makabi i nie zmienił świadectw na zwłoki.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: N kwi 11, 2010 11:04 pm 

Mała Mi napisał(a):
Poszukam w tych świadectwach czegoś, to byłoby nawróceniem nie poprzez objawienie i spróbujemy Ci to przetłumaczyć. Poumartwiamy się dla Ciebie, bo te świadectwa są strasznie długie :wink:
Wiem, że są długie :lol: ale proszę, nie umartwiajcie się specjalnie dla mnie tym, żebyście nie zaniedbali ważniejszych spraw. Chyba, że samych Was to interesuje i "przy okazji" - może wtedy wkleić to do świadectw, jak już będzie przetłumaczone? Nie wiem, czy można by przeznaczyć to na taki większy pożytek publiczny. Ale nie śpieszcie sie, na prawdę 8) ja doskonale rozumiem, co to znaczy musieć dzielić swój czas na sprawy "b.ważne", "mniej ważne" i "obowiązki" po stosunku do których widać [lub nie widać] świadectwa naszego życia. Więc spokojnie.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn kwi 12, 2010 7:02 am 

Cytuj:
Czasami mam wrażenie, że niektórzy chrześcijanie mają poczucie winy, że my żyjemy bezpiecznie - trzeba zaraz sprowadzić temat, "importować" z zagranicy. Ani razu nie można się zbudować takim świadectwami, żeby nie przyszedł jakiś makabi i nie zmienił świadectw na zwłoki.

to jak piszesz jest zenujace. Tyle moge powiedziec,

Druga sprawa to nikt nie szuka sensacji, ale sa tam swiadectwa ku zbudowaniu innych.Nie czytalas Listu do Hebrajczykow

(Heb 11:36 [PBE])
Jeszcze inni doświadczyli publicznych szyderstw i biczowania, ponadto kajdan i więzienia.

(Heb 11:37 [PBE])
Byli kamienowani, przerzynani piłą, ścinani mieczem, tułali się w skórach owczych i kozich, cierpieli niedostatek, ucisk i poniewierkę -

(Heb 11:38 [PBE])
świat nie był ich godny. Błądzili po pustyniach, po górach, jaskiniach i rozpadlinach ziemi.

(Heb 11:39 [PBE])
Ci wszyscy jednak, choć wykazali się wiarą, nie doczekali się spełnienia obietnicy.

(Heb 11:40 [PBE])
Bóg bowiem ze względu na nas przewidział coś lepszego, żeby bez nas nie osiągnęli doskonałości.

Zbuduj sie ich wiara, moze to cos wniesie do Twojego zycia

POzostala czesc wypowiedzi - bez komentarza, czytajacy sam oceni .

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn kwi 12, 2010 11:52 am 
Szczerze powiedziawszy, to, co można dowiedzieć się o wierzących (albo i nie) tam, w tych krajach m.in. z tej strony to głównie to jak zginęli albo że siedzą w więzieniu. Nie za bardzo wiadomo kim są, w co wierzą (już nie mówiąc o tym, że są tam też informacje o jakichś katolikach), jak się nawrócili, niewiele tam świadectw - tylko 1 z Pakistanu. Dlatego myślę sobie, że celem tej strony (i podobnych) są same prześladowania, tak naprawdę bez względu na to kogo prześladują, za co prześladują i dla czyjego imienia.

Myślę, że MM chodzi głównie o to, że kiedy myśli się o tych krajach, w których są prześladowania, to myśli się wyłącznie o prześladowaniach - nie ma szans dowiedzieć się, jak wierzący tam żyją, jak się nawracają, jak ich Pan buduje, prowadzi. Zawsze temat zostanie sprowadzony do więzów, krwi, stosu i stryczka. Wiem, że dla mnie wielkim zbudowaniem była możliwość przeczytania świadectw o tym, jak np. w Chinach bracia się gromadzą, jak trwają razem we wspólnocie, modlitwie, jakich doświadczają problemów. Informacja o tym, ilu ich tam siedzi w więzieniu, nie pozwoliłaby mi ich poznać - świadectwo (które tez mówiło o prześladowaniach) już tak.

Rozumiem, że takie strony służą wsparciu prześladowanych i wezwaniu do modlitwy - słusznie (choć oczywiście dobrze by było, gdyby naprawdę chodziło o braci, którzy są prześladowani, a nie kogokolwiek, kto jest prześladowany). Mam tylko taką refleksję, że lubimy spektakularne cele i wielkie dzieła, i garniemy się do nich chętnie, kiedy to albo raczej ci, których mamy pod nosem są zaniedbani (i praktycznie, i pod względem modlitwy). Czy modlitwa za prześladowanych jest zła? Nie, myślę, że powinniśmy się o nich modlić - jak już wspomnimy przed Panem wszystkich braci i siostry, którzy są blisko nas, a którzy przechodzą różne problemy i trudności, które nie są tak doniosłe jak prześladowania, a właściwie są bardzo niedoniosłe, do tego stopnia, że są dla nas nudne i łatwo nam je zbagatelizować, by się o nie nie modlić - tak, wtedy możemy się modlić o prześladowanych "gdzieś tam", których nie znamy.

Nie uważam, że post MM jest żenujący.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn kwi 12, 2010 12:57 pm 
makabi napisał(a):

to jak piszesz jest zenujace. Tyle moge powiedziec,

Ale już nie możesz powiedzieć co jest w moim pisaniu żenujące. Jakie to typowe.

Cytuj:
Druga sprawa to nikt nie szuka sensacji, ale sa tam swiadectwa ku zbudowaniu innych.Nie czytalas Listu do Hebrajczykow
(...)
Zbuduj sie ich wiara, moze to cos wniesie do Twojego zycia

POzostala czesc wypowiedzi - bez komentarza, czytajacy sam oceni .

Jakie świadectwa?! Tam jest raptem jedno świadectwo dwóch kobiet, poza tym same informacje o ludziach w więzieniu, którzy nawet nie wiem za jakiego Jezusa tam trafili i o ludziach, których zabito i też nie wiem za co! "kolejny mord na chrześcijanach", "Chrześcijanin zabity!" Ludzie, sensacja!
Skąd mam wiedzieć, że to moi bracia? Tam wszyscy "chrześcijanie" są wsadzani do jednego worka... Co to ma wnieść do mojego życia? Zastanow się może, co piszesz.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn kwi 12, 2010 2:12 pm 

Jeśli makabi uważa, że to jak pisze MM jest żenujące, to przydałoby się to jakoś uzasadnić (mianowicie, co i dlaczego jest żenujące). Ewentualne rozwinięcie tematu chyba lepiej przenieść na priva, bo tutaj zrobi się z tego kolejna niepotrzebna awantura, czego powinniśmy unikać.

Jeśli chodzi o nawrócenie muzułmanina "nie przez objawienie":

http://www.youtube.com/user/Muslims4Jes ... ds8--EOEsk
http://www.youtube.com/watch?v=H-G-DwNR ... re=related

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt kwi 13, 2010 8:30 am 

Może niepotrzebnie o tym mówię, ale myślę, że wpis makabi'ego dotyczył spraw poruszanych nieco wcześniej w tym temacie czyli zabijaniu niewiernych przez wyznawców Allacha [cytaty Ani _iszy], natomiast nie ostatnich wpisów o świadectwach nawróceń muzułmanów i pozytywnych emocji z tego wynikających.
Natomiast sam temat o prześladowaniach chrześcijan jest sam w sobie bardzo zajmujący i mocniej się nim zainteresowałem odkąd ze 4 miesiące temu w moim miasteczku była wystawa o prześladowaniu chrześcijan w świecie. Wiadomo ,że nie wszyscy ''chrześcijanie'' są zbawieni, ale chodzi mi o samo nastawienie tych,którzy prześladują [generalnie oni tego nie rozróżniają,oprócz prześladowań, w obrębie samych chrześcija ]. Ale nie o to mi tu chodzi, otóż obydwa wątki,zarówno ten o islamie jak i prześladowaniu chrześcijan są bardzo ciekawe i dodatkowo nie dotyczą założonego tematu, to może by założyć 2 nowe.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt kwi 13, 2010 12:06 pm 

Jeżeli chcecie przeczytać budujące świadectwa (są w j. angielskim) - to polecam: http://somalichristians.org/english . Są na tej stronie także ciekawe porównania Mahometa i Jezusa, a także nauczania i pieśni - również w mp3.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt kwi 13, 2010 6:56 pm 

Widać mała mi że masz serce dla wyznawców Allacha, ale popatrz na owoce i jaki duch jest ich źródłem. Dla mnie jest to duch antychrysta, a jego wyznawcy w efekcie oddają cześć demonom. Chyba że i temu zaprzeczysz?

www.wizjadlaizraela.org
www.creationism.org.pl

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt kwi 13, 2010 9:26 pm 
PROTEKTOR napisał(a):
Widać mała mi że masz serce dla wyznawców Allacha, ale popatrz na owoce i jaki duch jest ich źródłem. Dla mnie jest to duch antychrysta, a jego wyznawcy w efekcie oddają cześć demonom. Chyba że i temu zaprzeczysz?

Ale przepraszam czy ja gdzieś bronię islamu? Czy napisałam cokolwiek, coby sugerowało, że popieram tą religię?
Jesteś niestety chyba kolejnym przykładem na to, jak chrześcijanie postrzegają apologetykę - jeżeli coś jest złe, to nieważne co o tym opowiadamy - ważne że mówimy o tym źle. A jeżeli ktoś prostuje to co opowiadamy, to dlatego, że chce tego złego czegoś bronić. :idea: Uważasz, że nie należy prostować czegoś po prostu dlatego, że to nie jest prawdą?

Apologetyka nie polega na tym, że mówimy o czymś źle - polega na tym, że tłumaczymy, dlaczego to jest złe.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Śr kwi 14, 2010 10:53 am 

Jeżeli moje twierdzenie o demonicznym (i politeistycznym) pochodzeniu islamu jest błędne (choć to Ty twierdzisz, że nie masz takich informacji), to zastosowałem inny zestaw argumentów, a Ty mi tłumaczysz co to jest apologetyka.

www.wizjadlaizraela.org
www.creationism.org.pl

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Śr kwi 14, 2010 11:30 am 
Nie zauważyłem, żeby MM zaprzeczała demonicznemu/politeistycznemu pochodzeniu islamu. Napisałeś Protektorze parę nieprawdziwych informacji i ona to sprostowała:
- "Allah" to nie imię, tylko tytuł nadawany różnym bóstwom (podobnie jak polskie "bóg", hebrajskie "(ha-)elohim"). W islamie ten tytuł ("Bóg", "Bóg Jedyny") nadano wcześniejszemu bożkowi księżyca imieniem Hubal. "Allah" nie jest żadnym przeklętym słowem podobnie jak nie są przeklętymi "ho theos", "bóg", "the god" itd. Prawdziwą kwestią jest to, jaka jest tożsamość tego, kogo się określa tym tytułem - jeśli jest to JHWH, to wszystko jest w porządku.
- Muzułmanie nie kamienują czarnego kamienia, tylko trzy kamienie w miejscowości Mina. Czarny kamień jest dla nich świętością.

MM nie chodzi o obronę islamu, tylko faktów. Gdyby ktoś mówił, że na różańcu odmawiają katolicy litanię do wszystkich świętych a ich dogmat o niepokalanym poczęciu dotyczy Jezusa, też trzeba by było to sprostować.

Odpowiedz z cytatem  
Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 128 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 9  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1