Jak i dlaczego dogmat katolicki się rodził, czym i kiedy był argumentowany podczas procesu powstawania starczy sprawdzić, sięgając do opracowania historii powszechnej lub historii kościoła katolickiego.
Jak jest różnica miedzy wiarą w "dogmat trójcy" a Boga Trójjedynego wyjaśniłam wyżej.
Bardziej prosto chyba się nie da.
ani_isza napisał(a):
Ja osobiście, po zastanowieniu wolę jednak termin techniczny "trójjedyność", bo lepiej oddaje objawienie zawarte w "ST" i "NT".
To nie tylko "termin techniczny" ale świadczy o źródle z którego korzystamy:
Biblia czy nauczanie tych, "którzy wraz z sukcesją biskupią otrzymali niezawodny charyzmat prawdy" .
Jakie były inne pomysły autorów Trójcy - tu znowu starczy sięgnąć do historii kościoła katolickiego.
Jak dla mnie to nie jest sprawa błaha.
Patrząc po ludzku nie ma znaczenia kto mi mówi prawdę ale patrząc z perspektywy duchowej to sprawa fundamentalna.
Co z tego że opętana kobieta z duchem wieszczym mówiła prawdę o Pawle - istotne jednak były kto te prawdę wypowiadał.
Diabeł mówił prawdę do Jezusa kusząc go po poście- ważne było jednak źródło.
ani-isz napisał(a):
A co do istnienia w NT zwrotu "trójca" w odniesieniu do BOGA, to proszę bardzo:
"Bo trzej [z gr. "treis"] są świadczący: Duch i woda i krew, i trzej ["treis"] w jedno są" [1 Jan 5:7-8 interlinia]
A IGNT podaje jeszcze dosadniejszą wersję wersetu z 1Jana 5:7, JACY to TRZEJ [Ojciec, Słowo i Święty Duch] są JEDNO:
http://www.blueletterbible.org/Bible.cf ... KJV#conc/7Dobrze że myślenie boli.
No proszę..."trójce" tam masz?
Daj spokój...
Czyjaś interpretacja nie jest argumentem- sorry ale niestety jest tylko interpretacją z którą można dyskutować i tyle.
Zwrot "trójca" w odniesieniu do Boga tam jest i werset świadczy o prawdziwości dogmatu???
O czym mowa w tym wersecie :
"Bo wszystko zrodzone z Boga, zwycięża świat.
I to jest zwycięstwo które zwyciężyło świat, wiara nasza.
Kto zaś jest zwyciężający świat , jeśli nie wierzący, że Jezus jest Synem Boga?
Ten jest który przyszedł przez wodę i krew, Jezus Pomazaniec.
Nie w wodzie jedynie, ale w wodzie i we krwi I duch jest świadczący bo Duch jest prawdą. Bo trzej są świadczący ( inaczej-bo trzech jest świadków):Duch i woda i krew i trzej w jedno są(inaczej- a ci trzej są zgodni).
Jeśli świadectwo ludzi bierzemy, świadectwo Boga większy jest, bo to jest świadectwo Boga, że zaświadczył o Synu jego." 1 J 5,4-9
Nie zamierzam wdawać się w drobiazgowe dyskusje na temat tego wresetu, powiem tylko tyle:
Jezus przyszedł przez krew i wodę. W jaki sposób chyba nie trzeba tłumaczyć.
Poświadcza to Duch.
Poświadcza że Jezus jest Synem Boga.
Ani nie sądzę że nigdy nie rozmawiałaś z unitarianinem czy wierzącym Żydem.
Proszę... Argumenty tego typu wiesz jak będą odparte.
..i nie mnie tu musisz przekonywać.
Rozwaga, spokój i dobre merytoryczne przygotowanie w dyskusji na tak poważny temat jest podstawą.
Atak, zasypywanie swoimi interpretacjami adwersarza nie doprowadzi do niczego dobrego jak sądzę.
Rozmowa z wykazaniem szacunku do osoby i danie jej prawa do posiadania poglądów skrajnie różnych od własnych to połowa sukcesu.
Ważne by zachęcić do refleksji i ponownego zbadania jak się sprawy mają.
Modlitwa poza rozmowa o te osobę też wskazana.
Nie chodzi o to czyje jest na wierzchu .