www.ulicaprosta.net

Forum przy Ulicy Prostej
Teraz jest Wt maja 13, 2025 5:41 am

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 575 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 ... 39  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: So maja 28, 2011 4:55 pm 

Cytuj:
Duke podał te dane w kontekście konfliktu izraelsko-palestyńskiego, a nie w ramach wypowiedzi o wszyskich Palestyńczykach na świecie.

Jasne, setki tysięcy Palestyńczyków uchodźców nie jest związanych z konfliktem izraelsko - palestyńskim według Smoka. Już lepiej się nie ośmieszać.
Po prostu źle zinterpretowałeś liczbę o której mówił Duke, a teraz próbujesz się bronić do ostatniej literki, jak zwykle zresztą.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: So maja 28, 2011 4:59 pm 

Milenka napisał(a):
to dziecko Chinki i Chińczyka, urodzone w Polsce jest Polakiem?
Pytasz o narodowość i pochodzenie według ciała, czy o obywatelstwo i związane z nim przywileje? Bo każde prawodawstwo stanowi, że takie dziecko jest Polakiem. Czyli ma obywatelstwo polskie i związane z nim przywileje, choć według ciała jest jak najbardziej Chińczykiem. Moja siostra (rodzona) wyjechała z mężem (Polakiem) do Kanady i tam urodziła syna, który jest Kanadyjczykiem. Pytanie jest ciekawe. Czy mogłabyś rozwinąć swoją intencję?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: So maja 28, 2011 5:02 pm 

lis napisał(a):
Cytuj:
Duke podał te dane w kontekście konfliktu izraelsko-palestyńskiego, a nie w ramach wypowiedzi o wszyskich Palestyńczykach na świecie.
Jasne, setki tysięcy Palestyńczyków uchodźców nie jest związanych z konfliktem izraelsko - palestyńskim według Smoka. Już lepiej się nie ośmieszać. Po prostu źle zinterpretowałeś liczbę o której mówił Duke, a teraz próbujesz się bronić do ostatniej literki, jak zwykle zresztą.
Liczby mówią same za siebie - nawet jeśli wziąć pod uwagę wszystkich Palestyńczyków na całym świecie, to odsetek chrześcijan wśród nich wynosi zaledwie 6% - bez względu na to, z jakich powodów wyemigrowali. To jest 5 razy mniej niż 30% w filmiku Duke'a. I o to chodzi.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: So maja 28, 2011 5:14 pm 

Cytuj:
I myślisz, że u Palestyńczyków emigrantów jest większy procent chrześcijan? To byłoby nieprawdopodobnie ciekawe.

A gdzie napisałem, że tak jest?
Cytuj:
Nawet po wojnie za komuny władza nie lubiła Żydów i wielu z nich wyemigrowało w 68

Tą komunę przywlekli nam bolszewiccy Żydzi i utrwalali z polskimi komunistami. Rok 68 to wynik walk frakcyjnych wewnątrz PZPR. Większość Żydów, która wyemigrowała jedynie skorzystała z okazji, kto nie chciał nie wyjeżdżał. Znasz przypadek wypędzenia Żyda i odstawienia na granicę w 1968 - podaj.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: So maja 28, 2011 5:53 pm 

Cytuj:
http://www.youtube.com/user/Koraszewska ... Hi0ssySddo
koniecznie trzeba zobaczyć !

Rzeczywiście warto zobaczyć.
Rzecz w tym, że krytyczne spojrzenie na politykę Izraela, nie wyklucza krytyki Palestyńczyków, Hamasu, etc.
Mnie bardziej interesuje spojrzenie Chrystusa na ten konflikt, jak dotąd bez rozwiązania.
Czy jako chrześcijanin mam bezwarunkowo popierać i akceptować wszystko, co czyni Izrael Palestyńczykom? Osobiście potępiam terroryzm obu stron - gdy giną niewinne ofiary.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: So maja 28, 2011 6:01 pm 

lis napisał(a):
Cytuj:
I myślisz, że u Palestyńczyków emigrantów jest większy procent chrześcijan? To byłoby nieprawdopodobnie ciekawe.

A gdzie napisałem, że tak jest?

Podałeś Duke'a jako autorytet. Autorytet okazał się kłamliwy, kilkukrotnie zwiększył liczbę chrześcijan wśród Palestyńczyków, oskarżył Żydów o kontrolę nad amerykańskimi mediami, światem finansów i polityką Stanów Zjednoczonych.

lis napisał(a):
Cytuj:
Nawet po wojnie za komuny władza nie lubiła Żydów i wielu z nich wyemigrowało w 68

Tą komunę przywlekli nam bolszewiccy Żydzi i utrwalali z polskimi komunistami. Rok 68 to wynik walk frakcyjnych wewnątrz PZPR. Większość Żydów, która wyemigrowała jedynie skorzystała z okazji, kto nie chciał nie wyjeżdżał. Znasz przypadek wypędzenia Żyda i odstawienia na granicę w 1968 - podaj.

Co to ma do rzeczy relatywisto moralny, skorzystanie z okazji to jedno, a warunki w jakich się to działo to drugie.

" "Pamiętam Sześćdziesiąty Ósmy/ ciągle mi wstyd/ miałem przyjaciela/ okazało się - Żyd, okazało się - Żyd, okazało się - Żyd!" [tekst punkowej piosenki]

Rzeczywiście miałem w podstawówce kolegę Bronka Pytowskiego, cudowny przyjaciel. Jego mama była tłumaczką z angielskiego. Mieszkał w sąsiednim bloku. Przyszedł sześćdziesiąty ósmy, marzec, a on mówi: "Wyjeżdżam". 'Jak to wyjeżdżasz? Na wakacje?" "Nie, na zawsze'. Bardzo niefajny moment. Potem rok w obozie dla uchodźców we Włoszech i emigracja do USA. Urodziłem się dziesięć lat po wojnie i byłem wychowywany w etosie wojennym jak całe pokolenie - piosenki, czytanki, akademie, warty przed dawną siedzibą gestapo na Szucha. Myślałem, że jako naród wyszliśmy jakoś oczyszczeni z tej wojny, i nagle, jak się okazało, te niedobitki Holocaustu, które zostały w Polsce - dziennikarze, intelektualiści, naukowcy - tracą pracę, zamyka się gazety, bo są "żydowskie". Nagle się ludziom daje dwa tygodnie na spakowanie się i opuszczenie kraju. To było dla mnie nieprawdopodobne. "

fragment wywiadu z Tomkiem Lipińskim, http://www.wysokieobcasy.pl/wysokie-obc ... &startsz=x

Ostatnio edytowano Pt maja 31, 2013 11:34 am przez Szukający Sceptyk, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: So maja 28, 2011 6:32 pm 

lis napisał(a):
Osobiście potępiam terroryzm obu stron - gdy giną niewinne ofiary.

Nic wielkiego, każda zdrowa na umyśle osoba myśli tak samo. 8) Trzeba jednak umieć zachować właściwe proporcje. Linkowanie do propagandowych filmików Duke'a nie jest przejawem uczciwości. Zbrodnie izraelskich bojówek, jak masakra w Deir Jassin gdzie wymordowano kilkuset Palestyńczyków, są godne potępienia, jednak po stronie arabskiej mamy nie tylko do czynienia z beznamiętnym mordowaniem niewinnych Żydów przez terrorystów, ile z brakiem jakiejkolwiek chęci do życia w pokoju z izraelskim sąsiadem. Palestyńczycy nie chcą nawet uznać istnienia Izraela.

Muzułmańska nienawiść do Żydów ma podłoże religijne, Koran przedstawia Żydów jako przeznaczonych do życia w poniżeniu i w ubóstwie :
" 112 Udziałem ich będzie poniżenie,
gdziekolwiek by się znajdowali,
(...)
Oni ściągnęli na siebie gniew Boga
i ubóstwo będzie ich udziałem. "

To jest powód dla którego islamofaszyści nie są w stanie znieść sukcesu Izraela, a w ubóstwie i poniżeniu żyją raczej Palestyńczycy. Oto jak religia przyczynia się do nieprzezwyciężalnych konfliktów i nieuleczalnych fobii.

" W ramach przygotowań do tego „pokojowego protestu" telewizja Al-Aksa nadała 13 maja wywiad z 92-letnią Palestynką, która dobrze pamiętała Nakbę:
Dziennikarz: Proszę nam powiedzieć kim pani jest.
Sara Jaber: Jestem z Hebronu. Rodzina Jaber.
Dziennikarz: Jak się pani nazywa?
Sara Jaber: Sara Muhammad Awwadh Jaber.
Dziennikarz: Ile ma pani lat?
Sara Jaber: 92.
Dziennikarz: A więc pamięta pani 15 maja 1948, dzień Nakby.
Sara Jaber: Dlaczego miałabym nie pamiętać? Niechaj Allah nas wesprze. Mam nadzieję, że zapomnimy o tych dniach. Z wolą Allaha pogrzebiecie [Izrael] i zmasakrujecie Żydów waszymi własnymi rękami. Z wolą Allaha zmasakrujecie ich tak, jak myśmy zmasakrowali ich w Hebronie. [1]
Dziennikarz: Co ten dzień znaczy dla pani? Przeżyła pani 63 lata od Nakby. Doświadczyła pani całej Nakby...
Sara Jaber: 92 lata. To jest 92. Przeżyłam epokę brytyjską i przeżyłam masakrę Żydów w Hebronie. My, ludzie Hebronu, zmasakrowaliśmy Żydów. Mój ojciec ich masakrował i przyniósł z powrotem trochę rzeczy...
Dziennikarz: Dziękuję bardzo.

Przypisy:
[ 1 ] Masakra w Hebronie w roku 1929, zamordowano wówczas 69 Żydów, resztę wygnano, wszystkie synagogi zostały spalone. 19 rodzin arabskich uratowało 435 osób ryzykując swoim życiem."
http://www.racjonalista.pl/kk.php/s,1661

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: So maja 28, 2011 7:23 pm 

Cytuj:
fragment wywiadu z Tomkiem Lipińskim, http://www.wysokieobcasy.pl/wysokie-obc ... &startsz=x

Ten wywiad nie dowodzi wypędzania Żydów z Polski.
Były zwolnienia z pracy w ministerstwach, na uczelniach, z MO, LWP, wykluczenia z PZPR, ale nie wypędzenia.
Tu masz link z forum Żydów Polskich, jak finalizowano wyjazd z kraju Żydów, którzy sami się na to decydowali w 1968-69
http://www.fzp.net.pl/marzec-68/jak-poz ... ow-w-1968r

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: So maja 28, 2011 7:25 pm 

lis napisał(a):
Mnie bardziej interesuje spojrzenie Chrystusa na ten konflikt, jak dotąd bez rozwiązania.
Jego spojrzenie można wywieść z Biblii. Konflikt będzie aż do Jego powrotu z krótka przerwą zaplanowaną na panowaie Antychrysta, a kazdy, kto będzie dotykał źrenicy Jego oka czyli narodu żydowskiego, źle skończy - to wszystko jest napisane. Dlategoi zresztą wszystkie wojny rozpętane przez Arabów w celu wrzucenia Żydów do morza zostały przez Arabów przegrane z kretesem, choć z militarnego punktu widzenia nie powinno sie tak stać.

lis napisał(a):
Czy jako chrześcijanin mam bezwarunkowo popierać i akceptować wszystko, co czyni Izrael Palestyńczykom? Osobiście potępiam terroryzm obu stron - gdy giną niewinne ofiary.
Po pierwsze, nikt Cię tutaj nie zachęca do bezwarunkowego popierania wszystkiego, co Izrael czyni Palestyńczykom i nie wiem, gdzie to tutaj wyczytałeś. Po drugie, Palestyńczycy zabijają znacznie więcej niewinnych ofiar i robią to w ramach wojny islamu z Izraelem. Nie ma tutaj ani równowagi intencji, ani równowagi krzywd. Islam nakazuje zabijać Żydów i chrześcijan. A jest religią pokoju tylko dla tych, którzy przyjmą islam. Dlatego Palestyńczycy wybierają Hamas do władzy w demokratycznych wyborach i dlatego nie przyjęli wielu ofert pokoju ze strony Izraela. A gdyby wszystkie media należały do Żydów, jak stwierdziłeś, to nie byłoby w nich tyle propagandy pro-palestyńskiej i anty-żydowskiej. Wystarczy odrobina zdrowego rozsądku, żeby to zauważyć.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: So maja 28, 2011 7:30 pm 

Cytuj:
A gdyby wszystkie media należały do Żydów, jak stwierdziłeś...

Dlaczego kłamiesz?
Gdzie stwierdziłem, że wszystkie media należą do Żydów?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: So maja 28, 2011 7:32 pm 

z linku wyżej o wyjazdach Żydów w 1968-69 w skrócie:

"Zgodnie z poleceniem partii, Biuro Paszportów MSW ustaliło nowe wytyczne wydawania zgody na wyjazd, wedle, których "nie należało czynić trudności osobom, które podadzą Izrael jako kierunek emigracji i określą swą narodowość jako żydowską". Podkreślę jednak, iż termin "emigracja do Izraela" oznaczał tylko i wyłącznie zadeklarowanie kierunku i miał mały związek z krajem realnego osiedlenia. Natomiast "narodowość żydowska" nie była ustalana jedynie na podstawie deklaracji, lecz wymagała faktycznego żydowskiego pochodzenia. Kolejnym niezbędnym warunkiem wyjazdu było złożenie wniosku o zezwolenie na zmianę obywatelstwa, czyli de facto zrzeczenie się obywatelstwa PRL. W rezultacie wyjeżdżający nie byli uznawani za obywateli polskich i nie wydawano im paszportu, lecz tak zwany dokument podróży. Był to dokument specyficzny, gdyż stwierdzał przede wszystkim, kim jest jego posiadacz - "posiadacz niniejszego dokumentu podróży nie jest obywatelem polskim""

Nie było mowy a żadnych wypędzeniach, kto chciał składał odpowiedni wniosek, kto nie chciał zostawał, tysiące zostały.

edit:
"Według danych Biura Paszportów MSW w marcu 1968r. złożyło wnioski tylko 66 osób, w kwietniu było ich już 134, w maju 224, zaś w lipcu 577. Decyzje odmowne dostało w 1968r. zaledwie 26 osób. W tymże roku wyjechało z Polski, deklarując emigrację do Izraela, 3437 osób. Punkt szczytowy wyjazdów nastąpił w 1969r., gdy wyjechało 7674 osób. Oficjalne zakończenie akcji wyjazdów jesienią 1969r., spowodowała, że liczba emigrujących w 1970r. spadła do 698 osób. W 1971r. emigracja ponownie wzrasta (do 1118 osób), gdyż oprócz ogólnego zelżenia restrykcji wyjazdowych, upłynął tak zwany "okres karencyjny" dla osób, którym wcześniej odmówiono zgody z powodu dostępu do tajemnic państwowych, służby wojskowej itp. W następnych latach skala wyjazdów była nieporównanie niższa (do 1975r. wyjechały 853 osoby). Tylko mniejszość pomarcowych emigrantów trafiła w rzeczywistości do Izraela. W 1968r. przybyło tam 1349 osób, w 1969r. - 1735 osób."

Ostatnio edytowano So maja 28, 2011 7:46 pm przez lis, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: So maja 28, 2011 7:45 pm 

lis napisał(a):
Dlaczego kłamiesz? Gdzie stwierdziłem, że wszystkie media należą do Żydów?
Tutaj:

lis napisał(a):
Tu chodzi o umiarkowanie w biciu się w cudze piersi, Wujcio. Sporo Żydów tę sztukę opanowało do perfekcji. A dysponując globalnymi mediami, w tym w Polsce GW, urabiają opinie publiczną jednostronnie i nieproporcjonalnie do własnych win oskarżaja inne nacje.

viewtopic.php?f=1&t=1139&p=38901&hilit=med%2A&sid=7448da3d6f330d590e538f13f33b7532#p38901

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: So maja 28, 2011 7:48 pm 

To jest dowód?
To jest twoja kompromitacja:)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: So maja 28, 2011 7:53 pm 

lis napisał(a):
To jest dowód?
To jest twoja kompromitacja:)
Twoja wypowiedź zawiera ocenę bez podania podstaw. A cytowane przeze mnie Twoje słowa są dosyć czytelne i zrozumiałe, więc ocenę, kto się skompromitował, pozostawiam czytelnikom.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: So maja 28, 2011 8:10 pm 

lis napisał(a):
Ten wywiad nie dowodzi wypędzania Żydów z Polski.

Nikt nie mówił o wypędzeniach.Coś sobie ubzdurałeś. Było o tym jak potraktowano Żydów w 68 roku. Nie rozumiem czemu ma służyć Twoje twierdzenie, że nie było deportacji dla Żydów.

Niefortunnie, z kontekstu Twojej wypowiedzi wynika, że komuniści zrobili dobrze Żydom dając im okazję do wyemigrowania z PRLu! :lol:

Odpowiedz z cytatem  
Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 575 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 ... 39  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1