www.ulicaprosta.net

Forum przy Ulicy Prostej
Teraz jest N maja 11, 2025 11:44 pm

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 486 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30 ... 33  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: Śr lis 08, 2006 9:57 pm 

Chwała Bogu za siostrę, kiedy skutecznie ewangelizuje....
Ale jeśli skutecznie naucza zewangelizowane owieczki Słowa Bozego - to już nie chwała Bogu .... :wink:

No comments....

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Śr lis 08, 2006 10:56 pm 

Tak uważał apostoł Paweł, w czym widzisz problem?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz lis 09, 2006 8:21 am 

Smok napisal :

Cytuj:
Nie apostołem, tylko misjonarką i to razem z mężem.

Slowo 'misjonarz' pochodzi z lacinskiego slowa 'missio' = 'wyslany' i jest ekwiwalentem wywodzacego sie z greki slowa 'apostol'. Przy tym powinienes wiedziec, ze apostol nie tylko zakladal zbory, ale czesto mial namaszczenie ewanagelisty i nauczyciela.
Osobiscie spotkalem Heidi i Rollanda na miedzynarodowej konferencji w Kanadzie. Glownym mowca konferencji byla Heidi. Ona glosila Slowo Boze do pastorow, mezczyzn i kobiet. Jej maz Rolland dzilil sie praca na misji i on to zwykle robi na innych konferencjach. Heidi Baker jest wyksztalconym liderem i teologiem. Ona zaklada zbory, powoluje pastorow, naucza ich i umacnia zbory. Jej maz pomaga jej takze, ale pelni on glownie funkcje administratora sluzby. Czytalem o otrzymanym proroctwie w Kanadzie od Randy Clarka mowiacym o apostolskim namaszczeniu Heidi Baker. Tego na ich stronie nie, bo nie wszyscy wierza w urzad apostolski jako nadal funkcjonujacy.
Zobacz tez plan wielu konferencji, gdzie Heidi naucza i glosi Slowo Boze z najbardziej znanymi liderami w Ameryce.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz lis 09, 2006 10:00 am 

Cytuj:
Facet o imieniu Prisca:
Otoz do dnia dzisiejszego zalozyla ona ponad 7000 zborow !!!

Po co te wykrzykniki w liczbie trzy? :lol: :lol: :lol:

Proszę mnie dobrze zrozumieć. Nie mam zamiaru kontestować i krytykować służby małżeństwa Bakerów.
Z tego co zdołałem wyczytać na stronie 'irismin' w zakładce 'about us' - ukonczyli szkołę biblijną w 1995 i odtąd chyba należy liczyc ich misyjną służbę.
Nie wyczytałem tam o zadnych 7000 zborów.
Ja po prostu niedowiarek jestem i takim liczbom, ani Priscom, którzy tego typu legendy rozgłaszają - nie wierzę.
Rachunek jest prosty: 11 lat od 1995 do 2006 to około 4000 dni.
Wciskanie kitu, ze Heidi Baker założyła ponad 7000 zborów, a więc prawie dwa zbory w ciągu jednego dnia, to bujda na resorach.

Druga sprawa, o której wspomniał już Smok - jeśli Heidi Baker nie określa siebie jako apostoł, to po co rozsiewasz plotki o jej rzekomym apostolstwie?

ps. w końcówce jest:
Iris Ministries has expanded to over 5,000 churches all over Mozambique and into neighboring countries
- ale to nie to samo, co założenie 7000 zborów, zgadza się?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz lis 09, 2006 10:37 am 

Prisca napisał(a):
Slowo 'misjonarz' pochodzi z lacinskiego slowa 'missio' = 'wyslany' i jest ekwiwalentem wywodzacego sie z greki slowa 'apostol'. Przy tym powinienes wiedziec, ze apostol nie tylko zakladal zbory, ale czesto mial namaszczenie ewanagelisty i nauczyciela.

To już jest mocne nadużycie. Apostolos, czyli "posłany", to był w Biblii każdy posłany. Dotyczył każdego posłańca, z Janem Chrzcicielem włącznie:

"To jest ten, o którym napisano: Oto Ja apostello posłańca mego przed tobą, który przygotuje drogę twoją przed tobą". [Mat. 11:10]

We Wczesnym Kościele funkcja apostoła wiązała się z przywództwem i z całą pewnością odnosiło się to do Dwunastu i Pawła, co możemy wyczytać w listach apostolskich. Nie czytamy o żadnych "apostołkach" z tego okresu (o Juniasie i współpracownicach Pawła, które nie są określane w ten sposób, już mówiliśmy w tym wątku). Prawdopodobnie dlatego w późniejszym okresie misjonarze zaczęli określać się skromniej i przestali używać terminów "urząd apostolski", "namaszczenie apostolskie" czy "władza apostolska". Dopiero współczesne ruchy Nowej Reformacji Apostolskiej (przed którymi Ulica Prosta ostrzega) zaczęły z powrotem łączyć posłanie w sensie misji z urzędem i władzą, tworząc własną siatkę "apostołów i proroków". Ogłosili nawet fałszywe proroctwo, według którego jesienią 2003 roku miał być już gotowy "rząd apostołów" na całej Ziemi. :lol:

Fakt, że apostoł często miał namaszczenie ewangelisty i nauczyciela, niczego tu nie zmienia. Przywódcy w Kościele (biskupi, starsi) mają być mężami jednej żony i taka jest zasada określona w listach apostolskich [I Tym. 3:2; Tyt. 1:6].

Cieszę się, że Heidi skutecznie pracuje jako misjonarka. Nie cieszę się, jeśli wbrew Słowu Bożemu naucza w Kościele. Natomiast Randy Clark jest jednym z inicjatorów zwodniczego zjawiska pod nazwą Toronto Blessing, namaszczonym osobiście przez "barmana Ducha Świętego" czyli Rodneya Howarda Browne'a. Dlatego jeśli sama Heidi usłyszała od Boga, że ma zostać misjonarką, jestem gotów w to uwierzyć, zwłaszcza że widze owoce jej misji. Ale jeśli taki gość jak Randy Clark prorokuje, że ona ma "namaszczenie apostolskie", to ja mu nie wierzę. Pomijając fakt, że ona sama o tym na własnej stronie nie napisała.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz lis 09, 2006 12:28 pm 

Nie no fajnie... zona zaklada zbory, glosi slowo, a maz jej... pomaga!!! :roll: Totalne odwrocenie funkcji.
A poza tym nie rozumiem tych zachwytow nad tego typu "sluzbami" kobiet. Co tu podziwiac? Ze jest na swieczniku i glosno o niej? Jednym moze to imponuje... No tak, bo to jest sluzba... ale jak kobieta zajmuje sie dziecmi w domu, odwiedza samotnych i potrzebujacych, wspiera biednych ostatnim groszem z portfela, modli sie w komorze i wstawia za meza, kosciol, bliskich niezbawionych, jak dzieli sie slowem z przypadkowo spotkanymi osobami, jak urabia sobie rece po lokcie zamiatajac lub myjac podloge w zborze, jak jest zaradna gospodynia umiejaca ugoscic setke wspolbraci przy suto zastawionym stole, to... to juz chyba nie jest sluzba... No bo na konferencjach nie przemawia... zdjec jej nie robia... w gazetach nie opisuja... Oj ludzie, ale macie pojecie o sluzbie... :?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz lis 09, 2006 7:15 pm 

Na szczęscie Pan wie i widzi, kto jak żyje w posłudze.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt lis 10, 2006 1:08 am 

Cytuj:
Slowo 'misjonarz' pochodzi z lacinskiego slowa 'missio' = 'wyslany' i jest ekwiwalentem wywodzacego sie z greki slowa 'apostol'

Uproszczenia nie zawsze wychodzą na dobre prostocie wypowiedzi. Ekwiwalentem greckiego rzeczownika "apostolos" jest łaciński "apostolus".
Warto przy tym zauważyć, że oba słowa, mimo pewnego podobieństwa fonetycznego, miały nieco odmiennie znaczenie pierwotne. W łacinie poklasycznej "apostolus" oznaczał początkowo 1. pismo wysłane przez sędziego niższej instancji z zawiadomieniem o złożonej apelacji, a następnie 2. wysłannika sądowego doręczającego takie zawiadomienie. Dopiero później słowo to zaczęto odnosić do sfery słownictwa religijnego. Do dziś zresztą trwają wśród filologów klasycznych spory o pochodzenie łacińskiego "apostolus". Jedna szkoła upatruje w nim zapożyczenie z greki, druga zaś wywodzi z łaciny - od złączenia "apo-" 'od' oraz "stola" oznaczającego krótką szatę noszoną przez mężczyzn na szczególne okazje. Tym samym termin ten miał określać osobę "od stuły", czyli urzędowego wysłannika.
Ale ponieważ obie cząstki słowotwórcze są pochodzenia greckiego, więc wychodzi na to, że tak czy inaczej, geneza łacińskiego "apostolus" sięga do języka greckiego.
Słowo "missionarius" ma natomiast niemal współczesną naszym czasom metrykę. O tym, czy rzeczywiście jest odpowiednikiem "apostolosa" można przekonać się zaglądając do tekstu Vulgaty. O ile znam język łaciński, a przyszło mi uczyć się go z rozmaitym skutkiem kilka lat, "missio" nigdy nie oznacza 'wysłany'. O podstawowej różnicy między czasownikiem i rzeczownikiem po prostu nie wypada mówić.

Cytuj:
To już jest mocne nadużycie. Apostolos, czyli "posłany", to był w Biblii każdy posłany. Dotyczył każdego posłańca

W tym wypadku też trudno mi się do końca zgodzić, choć z innych powodów. Nie sądzę, aby filologicznie było to nadużyciem. Ale rozumiem intencję autora tego zastrzeżenia. Oprócz posłańców poszczególnych lokalnych kościołów określanych mianem "apostołów" [2 Kor 8,23; Flp 2,25], mamy do czynienia z posługą apostolską pełnioną również przez "apostołów" dla kościoła jako całości. Różnica jest dość łatwa do uchwycenia. W tym kontekście rzeczywiście nie każda misja jest apostolstwem. Tym samym, misjonarz to nie apostoł.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: N lis 12, 2006 4:13 pm 

:) Czy kobiety mogą nauczać? jest to bardzo ciekawe pytanie . Ja uważam , że tak jak mężczyźni mają zadania pastorskie tak samo kobiety też je mają. W Liście apostoła Pawła do Tytusa jest wyraźnie naznaczony ten problem nauczania kobiet. pozwolę sobie przytoczyć te słowa;
" Że starsze kobiety maj również zachowywać godna postawę, jak przystoi świętym ; że nie mają być skłonne do obmowy, nie nadużywać wina, dawać dobry przykład; Niech pouczają młodsze kobiety, żeby miłować swoich mężów i dzieci, żeby były wstrzemięźliwe, czyste, gospodarne, dobre, uległe swoim mężom, aby Słowu Bożemu ujmy nie przynoszono" (Tyt.2,3-5).
Czyli kobiety powinny nauczać młodsze kobiety jakie mają być w swoim życiu (rodzina, życie).

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: N lis 12, 2006 9:52 pm 

Papkin,to już było.
A swoją drogą,to mnie zadziwiasz.Przytaczasz werset,w którym jest użyte słowo niech pouczają młodsze kobiety , a potem na jego podstawie twierdzisz,że kobiety mogą nauczać młodsze kobiety.
Jakoś gładko ci przeszło zmienianie Słowa Boga.
Naprawdę nie widzisz różnicy pomiędzy pouczać a nauczać?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: N lis 12, 2006 11:48 pm 

No cóż i znów komar może urodzić nowy temat czym się rózni pouczanie od nauczania. ;) gdzie pouczyć to może nawet młodsza starszą gdy ta zaczyna obmawiac gdzieś po kątach. A przecież suche było tegoroczne lato.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn lis 13, 2006 10:05 am 

Smok napisal:

Cytuj:
To już jest mocne nadużycie. Apostolos, czyli "posłany", to był w Biblii każdy posłany. Dotyczył każdego posłańca, z Janem Chrzcicielem włącznie:

Nie ma tu zadnego naduzycia, poniewaz nie kazdy moze byc misjonarzem, lecz ten ktory ma do tego powolanie i odpowiednie obdarowanie. Sam termin misjonarz nie jest biblijny, natomiast urzad apostol jest jak najbardziej aktualny. Dzisiaj uzywa sie innych niebiblijnych tytulow jak: prezydent sluzby, superintendent ...itd. No coz "dziury" trzeba jakos latac. Nigdzie Slowo Boze nie naucza, ze ktos inny bedzie mial obdarowanie i namaszczenie apostolskie. Dzisiaj praca zakladania zborow, powolania liderow i umacniania zborow jest taka sama jak w I wieku, a wiec potrzbny jest do tego wlasciwy urzad. To co czyni Heidi Baker w Afryce przypomina prace misyjna apostola Pawla. Bez powolania i odpowiedniego obdarowania nigdy by nie mogla wykonac tak poteznej misji zalozenia ponad 7000 zborow wraz wyznaczeniem pastorow, nauczaniem ich i umacnianiem zborow. Jak wiemy sam apostol Pawel nie zalozyl tylu zborow.
Teraz ponownie podaje za Wikipedia znaczenie terminu misjonarz :
"The word "missionary" is derived from Latin missio 'sending', the equivalent of the Greek-derived word apostle "messenger".

Cytuj:
We Wczesnym Kościele funkcja apostoła wiązała się z przywództwem i z całą pewnością odnosiło się to do Dwunastu i Pawła,

Bylo wiecej apostolow niz 12 plus Pawel, ale wszystkiego nie bede podawal "na talerzu" , wiec studiuj bardziej uwazniej Slowo Boze i wyciagaj dalsze wnioski.

Cytuj:
Przywódcy w Kościele (biskupi, starsi) mają być mężami jednej żony

Starszy (biskup) niekoniecznie musi byc zonaty, a jesli juz, to nie powinien miec wiecej zon niz jedna. Wiec jest tu mowa o poligamii tamtych czasow. Starszym (biskupem) mogl byc kazdy powolany bez wzgledu na plec ( "Kto -czyli ktokolwiek- o biskupstwo sie ubiega...)
Poniewaz problem poligamii dotyczyl tylko mezczyzn, wiec nie ma tu mowy o kobietach. Poza tym, czy ktos byl zonaty czy nie, to nie jest to wymaganiem, aby zostac biskupem (starszym). Wielu myli to z wymaganiem albo okreslnikiem plci w tym kontekscie.

Cytuj:
Natomiast Randy Clark jest jednym z inicjatorów zwodniczego zjawiska pod nazwą Toronto Blessing

Po pierwsze potarzasz to za innymi, bo nigdy nie byles w zborze "Toronto Blessing", a ja bylem tam caly tydzien by "zbadac wody". Przyjechalem tam na kikudniowa konferencje, jak miliony innych ludzi od 1994 roku. Chce tu powiedziec, ze uwielbienie bylo bardzo dlugie i namaszczone. Podczas uwielbienia byly rozne manifestacje cielesne czy demoniczne jako "produkt uboczny", kiedy zstepuje Chwala Boza. Zjawiska te znane sa z Wielkich Przebudzen u Wesleya, Whitefielda, Finney'go czy Edwardsa.
Na przyklad ktokolwiek chcial zblizyc sie do Wesleya, to padal na ziemie w konwulsjach albo wyznawal swoje grzechy jako upamietanie. Wesley, ktory spedzal w modlitwie kilka godzin dziennie mial wielkie namaszczenie wokol siebie i prosil Boga aby zatrzymal te dziwne manifestacje, ale one sie nie skonczyly. Wiec nic nowego pod sloncem. Zanim Toronto Blessing powstalo, to te zjawiska wystepowaly w wielu zborach i dzis maja miejsce.
Po Miedzynarodowej Konferencji w Toronto Blessing pozostalem tam kilka dni, aby zobaczyc jak wygladaja nabozenstwa z udzialem tylko czlonkow ich zboru. I powiem, ze bylo bardzo "cicho" bez zadnych manifestacji i raczej przypominali baptystow niz zielonoswiatkowcow.

Cytuj:
"barmana Ducha Świętego" czyli Rodneya Howarda Browne'a

Tu znow powtarzasz brednie roznych "znawcow spraw duchowych".
Osobiscie bylem na nabozenstwie z udzialem Rodneya i powiem, ze glosil Slowo Boze z duza moca. Jak wiem spedza on z Bogiem wiele godzin dziennie, co napewno tego nie czynisz Smoku. Wiec kto dal Ci prawo sadzenia go. Na nabozenstwie bylo zebranych okolo 1000 osob i za kazda osobe modlil sie z osobna. Jego sluzba przynosi widoczne owoce i tego nie da sie zaprzeczyc. A mianowicie w wyniku jego sluzby nawrocilo kilkaset tysiecy ludzi, ktorzy sa w roznych denominacjach. Sluzba Rodneya Howarda Browne'a daje 800.000 dolarow US rocznie na rozne misje chrzescijanskie i domy sierot. To co sie dzieje u Howarda Browne'a jest niczym nowym i jakiekolwiek manifestacje byly takze w przeszlosci, jak rowniez wystepuja powszechnie dzis w innych zborach.
Ja osobiscie nie jestem zapatrzony ani na Toronto Blessing czy Howarda Browne'a.

Cytuj:
Randy Clark prorokuje, że ona ma "namaszczenie apostolskie", to ja mu nie wierzę. Pomijając fakt, że ona sama o tym na własnej stronie nie napisała.

Masz niezdrowe uprzedzenia do pewnych chrzescijan lub denominacji. Tu chce powiedziec, ze z tego"wyroslem'. Bog tak nie patrzy.
Heidi Baker nie o wszystkim pisze na swojej stronie, a moglaby wiele. Unika slow "apostolskie powolanie" zastepujac to slowem misjonarz. A to dlatego, ze prawie wszyscy dzis chrzescijanie (chrystianie) nie wierza, ze Bog powoluje ponownie apostolow. W ten sposob latwo mozna byc odrzuconym lub nazwanym falszywym apostolem.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn lis 13, 2006 10:55 am 

Czy zauwazyłes kiedyś Prisca, że ludzie wyznają grzechy innym bóstwom, czy bogom?

Pytam bo w tym co opisałes zobaczyłem także obłęd. Może nie powiniennem porównywać ale w dziejach gdzie opisane jest głoszenie nic nie ma z takich zachowań przy przyjmowaniu z wiarą Jezusa. Nie ma rzucania niewierzącymi na ziemię i to w konwulsjach (chyba ze jest wypędzany jakis demon i to trzeba do człowieka opetanego pójść a tu sam przychodzi aby dać się wypędzić). Dlatego się zastanowiłem nad tym: "opamietaniu i wyzanawaniu grzechów", bo jedno (rzucanie w (konwulsjach) z drugim jakos mi nie współgrało i stąd pytanie.

Ale to pewnie brak mi tego czy tamtego abym to rozumiał, choc protestańci uwazają za proste mówienie katolikom że jest tylko jeden Ojciec ten który jest w niebie, ale jesli chodzi o nauczyciela to juz nie za bardzo i jest przyzwolenie na wybieranie sobie nauczycieli, tak jak w katolicyżmie ojców.

eeeeech.

Zastanawiam się po co ta cała rozmowa i czemu ma słuzyć? Pewnie temu aby wyciągnąc z niewiedzy i niewłasciwej nauki. Tylko że ja nie widzę innej jak tej aby jesli ktoś prowadzi, to prowadził do Nauczyciela, a nie do siebie, a jesli naucza to w Nim i dla Niego i Jego chwały, a tu widze chwałę ludzi, i to ile zdziałali a nie, ile Pan zdziałał - tak, jak jest opisywane w dziejach. Jesli ktos jest w słuzbie Słowa, a jest każdy wierzący, to jest także Apostołem Słowa, tak sie ma cały kościół w stosunku do niewierzących gdyz niesie światło Boga do ludzi, i tak samo słuzba wewnetrzna jest oparta na pomniejszych darach gdzie wzajemność uzupełniona jest uległością wzajemną a nie tylko kobiet w stosunku do mężczyzn. Kościół w ciele jest taki sam jak naród gdzie są mężowie i kobiety, jęsli więc mężczyznom nie przynośi ujmy to że nie moga rodzic dzieci, to czemu ma przynosic ujme że ich głową jest Chrystus i że nawet kobiety maja pouczać inne aby były uległe swoim męzom. To że mogłbyś Priska nauczać, bo znasz pisma i wiele widziałeś i wiele wiesz, nie znaczy ze Pan chce abys nauczał, czy jest w tym jakieś niedowartościowanie ciebie jako mężczyzny? Czy Pan to za mało? Pewnie tak, jesli sa takie rozmowy i takie nauki.
Kościół jest dalej narodem a pełnię ma w Panu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn lis 13, 2006 11:32 am 

Prisca napisał(a):
Poniewaz problem poligamii dotyczyl tylko mezczyzn, wiec nie ma tu mowy o kobietach. Poza tym, czy ktos byl zonaty czy nie, to nie jest to wymaganiem, aby zostac biskupem (starszym). Wielu myli to z wymaganiem albo okreslnikiem plci w tym kontekscie.

Prisca, ja Cię bardzo, proszę, Ty przestań żartować. Jesli odmawiasz przeczytania tekstu, to o czym my będziemy dyskutować?

Cytuj:
Jak wiem spedza on z Bogiem wiele godzin dziennie, co napewno tego nie czynisz Smoku. Wiec kto dal Ci prawo sadzenia go.

Wpadłeś, Prisca. Już używasz propagandowych haseł zwodzicieli, którzy mylą osądzanie osoby z rozsądzaniem jej nauczania lub zachowań. Tak jak oni, bezmyślnie cytujesz propagandę zamiast trzeźwo odwoływac się do Pisma. Ciekawe, skąd wiesz ile godzin dziennie spedza na modlitwie Rodney Howard-Browne, a ile Smok. Modliłeś się z którymś z nas osobiście? Bo ze mną na pewno nie. Demoniczne i cielesne manifestacje przypisywane Duchowi Świętemu to rzeczywiście nic nowego. Niestety.

Cytuj:
Masz niezdrowe uprzedzenia do pewnych chrzescijan lub denominacji. Tu chce powiedziec, ze z tego"wyroslem'. Bog tak nie patrzy.

Jak Bóg patrzy, możesz przeczytać w Biblii. Ja "wyrosłem" z naiwności i dlatego propagandowe bajeczki mnie zupełnie nie ruszają. Nawet te o Wesleyu, Finneyu czy Edwardsie. Sprawdź, co Ci ktoś sprzedaje, zanim to kupisz. A nade wszystko, sprawdzaj w Biblii, czy rzeczywiście tak się sprawy mają [Dz. 17:11].

Cytuj:
A to dlatego, ze prawie wszyscy dzis chrzescijanie (chrystianie) nie wierza, ze Bog powoluje ponownie apostolow. W ten sposob latwo mozna byc odrzuconym lub nazwanym falszywym apostolem.

Biedni fałszywi apostołowie. Biedni fałszywi nauczyciele. Biedni fałszywi prorocy... prawie wszyscy chrystianie ich odrzucają. :roll:

Może poczytaj sobie coś na odtrutkę. Znajdziesz coś na tej stronie w dziale Apologetyka|Nowa Reformacja Apostolska. Spróbuj uruchomić trzeźwe myślenie, albo pomódl sie po prostu, żeby Cię Bóg przekonał, co tak naprawdę kupiłeś. I nie zmieniajmy tematu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn lis 13, 2006 2:14 pm 

Cytuj:
Prisca: Bez powolania i odpowiedniego obdarowania nigdy by nie mogla wykonac tak poteznej misji zalozenia ponad 7000 zborow wraz wyznaczeniem pastorow, nauczaniem ich i umacnianiem zborow. Jak wiemy sam apostol Pawel nie zalozyl tylu zborow.

Kolego, idziemy w zaparte? Nie czytasz, co się do Ciebie pisze?
Takie metody sprawdzają się w salach królestwa, ale nie na UP.
Na stronie oficjalnej Bakerów nie ma słowa, że osobiście Bakerówna założyła ponad 7000 zborów.
Ponieważ prostowano Twoje rewelacje, cytując z ich srony:

"Iris Ministries has expanded to over 5,000 churches all over Mozambique and into neighboring countries" - co bynajmniej nie znaczy, że założyła ponad 5000 zborów, nie mówiąc o wyssanych z palca 7000 (co za różnica, pare tysięcy w lewo, czy w prawo, prawda?) -

a Ty nadal podtrzymujesz swoje bajeczki, zasługujesz na tytuł: 'manipulator wątka'.
:lol: :twisted: :lol:

Odpowiedz z cytatem  
Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 486 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30 ... 33  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1