www.ulicaprosta.net

Forum przy Ulicy Prostej
Teraz jest Wt maja 13, 2025 9:32 pm

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 486 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29 ... 33  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: Wt lis 07, 2006 5:14 pm 

Cytuj:
Myślę, że Twoje argumenty, choć sensowne, nie są w stanie trafić w ten intelektualny matrix. Zawsze na końcu usłyszymy, że "Biblia coś mówi" i taki jest "boży porządek"

Nie bądź taki trendy, bo jeszcze Cię zawieje.
Nie podobają się argumenty z Biblii, dawaj z tradycji pierwotnego Kościoła, zmiękczaczu, mysiu, pysiu :lol: :lol: :lol:

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt lis 07, 2006 5:56 pm 

Myślę, że podyskutujemy jak wejdę na Twój, uduchowiony poziom. Obawiam się tylko, że nie nastąpi to nigdy...
Póki co odrób lekcje z tego o czym chciałbyś dyskutować, bo żeby była jakaś dyskusja, to obie strony muszą być przygotowane chociaż w stopniu podstawowym.

Jeśli jesteś gotów, nie ma problemu, możemy zaczynać, ale wpierw napisz mi mądralo czym się różni subordynacjonizm dynamiczny od ontycznego i w którym nurcie umieścisz gościa, którego współcześni zwali Stalowym.
Myślę, że znasz odpowiedzi, bo to przecież ABC, a jeśli masz podstawy można gadać.

dozo

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt lis 07, 2006 6:48 pm 

Cytuj:
Myślę, że podyskutujemy jak wejdę na Twój, uduchowiony poziom.

Do tej pory tylko jojczałeś, nic nie napisałeś merytorycznego, to i ja sobie pozwoliłem odbić piłeczkę. Mądralo.

Ps. w patrystycznej literaturze też cisza na temat nauczania przez siostry chrześcijanki? :lol:

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt lis 07, 2006 7:04 pm 

No i właśnie tak jest, jak się wpada ze skrajności w skrajność, a świat widzi tylko czarny lub biały... Jeśli nie Biblia, to Ojcowie... punkt odniesienia musi być jeden, skończony i do końca rozszyfrowany przez grupę pneumatyków... Pismo jest jasne, proste i klarowne, a wątpliwości mają tylko ci, którzy nie mają ducha. Jeśli coś jest napisane, to koniec. Nieważne, że odbiorcy żyli, gdzie żyli i kiedy żyli... Jeśli Paweł powiedział tak do nich, to dzisiaj dotyczy to i nas... Oczywiście każdy kto powoła się na uwarunkowania kulturowe jest niewierzący, niepobożny i nie ma ducha, a każda inna próba interpretacji tekstu różna od dosłownej jest beee.
Powiedz mi koleżko, z czym tu dyskutować??
Jak się wie, czego nie należy robić z perłami, to się tego nie robi i to tyla. :twisted:

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt lis 07, 2006 8:09 pm 

a świat widzi tylko czarny lub biały

Ludzie mają wyjątkową zdolność do komplikowania tego, co proste. Po drugie: relatywizm teraz jest w modzie. A ja nigdy nie byłam trendy... :wink:

Sceptyku- wiem, że istnieje wiele różnych interpretacji Biblii. Któraś
z nich jest najbardziej prawdopodobna...
I jeśli Biblię uznaję za natchnione Słowo Boga( to jest podstawowy punkt odniesienia, inaczej nie ma sensu w ogóle rozmawiać i dochodzić wspólnych wartości) to staram się czytać w niej to, co rzeczywiście zostało tam napisane. Nawet jeśli mi się to nie podoba. Natomiast w wielu przypadkach ludzie interpretując Biblię bardzo chcą w niej wyczytać to, co im się podoba i jakoś współgra z ich wcześniejszym światopoglądem.
No i zaczyna się...konteksty kulturowe, grzebanie w tłumaczeniach, karkołomne wygibasy...

To co, proste, jest genialne. Stawiam na prostotę, przejrzystość i czarno- biały świat.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt lis 07, 2006 8:11 pm 

O ile mnie pamiec nie myli, to Jezus przyrownal do drogocennej perly Krolestwo Boze :roll: Perly to cos cennego, wartosciowego, a tym czyms jest np. ewangelia, ktorej niektorzy nie przyjmuja. Ale zeby "perla" nazwac nowomodna nauke o przywodztwie kobiet to juz lekka przesada... :lol: :lol:

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt lis 07, 2006 8:19 pm 

A nie przyszło ci do głowy, że mogło być to powiedzenie powszechnie znane, które akurat Jezus użył w konkretnej sytuacji i w konkretnym celu? Naprawdę nie wiem jak Twoja wypowiedź ma sie do poprzedniej... Może czasem warto oderwać się od czarno - białego i podumać zanim się coś napisze? Nawet jeśli deliberujemy sobie pół żartem, hę?
Niektórzy, zaraz gotowi pójść tym tokiem rozumowania, przygotują mi znowu stosik za bluźnierstwa... :wink:

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt lis 07, 2006 8:28 pm 

No oczywiscie, w ten sposob to kazda nowa nauke mozna przyrownac do perly, a jak ktos jej nie przyjmie to jest wieprzem... Nie zalamuj mnie Desi... To nie zarty.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt lis 07, 2006 8:30 pm 

Grażynko,

a co jeśli to, co już wyczytasz ma się nijak do tego, co faktycznie napisane? Co, jeśli to co napisane jest niejasne i interpretacji wiele?
Ewangelia o krzyżu jest prosta, to fakt (dla tych którzy uwierzyli, rzecz jasna), ale gdyby wszystko było takie proste, nie pytalibyśmy ciągle jak wierzyć (nie w co/kogo) i żyć...
Każdy, uczciwy wobec siebie i Boga, człowiek ma dylematy i rozterki. Dzieje się to codziennie. Życie i przedmiot wiary jest proste tylko w sektach...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt lis 07, 2006 8:49 pm 

Liberał z zielonoswiatkowcy.pl zwyczajnie zapowietrzył się.
Nikt go tu nie wyzwał od niewierzących, bezbożnych, bez Ducha, ani na stos za bluźnierstwa nikt nie zamierza go wysyłać. Ale widać, nie wytrzymał. I wysypuje swe żale przed biblijne wieprze, taki typ wrażliwca.
Gościu, tylko nie czyń z siebie męczennika, bo litość bierze. Chyba zabrakło widowni na Waszej www, że aż tak tęsknisz.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt lis 07, 2006 9:07 pm 

"Czy rzeczywiście Bóg powiedział: Nie ze wszystkich drzew ogrodu wolno wam jeść?" "A może powiedział coś innego?" "A może miał na myśli coś innego, niż powiedział?" "A może dzisiaj znaczy to już coś przeciwnego, niż wtedy, kiedy to powiedział?" "A może to, co powiedział, ma nieskończenie wiele znaczeń? "A może wasza prostolinijność to błąd i dowód intelektualnego ograniczenia?", i tak talej, i tym podobne. Coraz więcej mgły, coraz mniej konkretów, coraz gorsza widoczność. Coraz większa ufność we własną mądrość, coraz więcej relatywizmu, coraz więcej rozterek, życie i przedmiot wiary coraz bardziej skomplikowane...

Desideriusie, zbuduj nas czymś. Żebyśmy mogli się duchowo pokrzepić w Panu. Bo subordynacjonizmem dynamicznym lub ontycznym raczej trudno się pożywić. Za prości jesteśmy. Jeśli ktoś będzie chciał takiej strawy, to pójdzie na forum www.zielonoswiatkowcy.pl i tam dozna pełnej satysfakcji. Pewnie się również ogrzeje, zazna pokoju i nabierze sił do dalszych zmagań z codziennością.

Zauważyłem, że od Twojego postu do Lisa w sprawie "odrabiania lekcji" następuje coraz poważniejsze odejście od tematu wątku. Dlatego proponuję powrót do meritum, albo założenie nowego wątku.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt lis 07, 2006 9:45 pm 

sie robi Wasza Wysokość. Już sobie idę, ale wpadnę jeszcze. :twisted:

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt lis 07, 2006 11:58 pm 

Mniej wiecej dziesiec lat temu czytalem o proroctwie danym kobiecie o nazwisku Heidi Baker. Proroctwo to mowilo, ze Heidi Baker ma powolanie apostolskie i Bog chce uzyc ja wielce w Afryce. Po przecztaniu tego bylem nastawiony bardzo sceptycznie i zdziwiony, ze kobieta moze byc apostlem.
Przez kilka lat obserwuje jej sluzbe w krajach afrykanskich i chce powiedziec o owocach. Otoz do dnia dzisiejszego zalozyla ona ponad 7000 zborow !!!
Teraz zachodzi pytanie czy nie nalezy rozgonic tych nawroconych owiec, bo moze sa zwiedzione przez kobiete??? albo postawic nad nia glowe, aby to mialo rece i nogi !!! :lol:

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Śr lis 08, 2006 12:31 am 

oops ! zamiast zamiast apostlem, winno byc apostolem

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Śr lis 08, 2006 12:48 am 

Prisca napisał(a):
Mniej wiecej dziesiec lat temu czytalem o proroctwie danym kobiecie o nazwisku Heidi Baker. Proroctwo to mowilo, ze Heidi Baker ma powolanie apostolskie i Bog chce uzyc ja wielce w Afryce. Po przecztaniu tego bylem nastawiony bardzo sceptycznie i zdziwiony, ze kobieta moze byc apostlem.

Nie apostołem, tylko misjonarką i to razem z mężem. Na swojej własnej stronie pisze o tym, w jaki sposób została powołana i nie ma tam ani słowa o "apostolstwie".

http://www.irismin.org/p/background.php

Rozmawiamy o przywództwie i systematycznym nauczaniu Słowa w Kościele, a nie o ewangelizacji. Każdy odrodzony człowiek ma głosić Ewangelię wszelkiemu stworzeniu i nikt nigdzie nie napisał, że kobietom nie pozwala głosić ewangelii - szczególnie wtedy, gdy robią to wraz z mężami - misjonarzami. Chwała Bogu za tę siostrę, jeśli skutecznie głosi Ewangelię.

Odpowiedz z cytatem  
Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 486 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29 ... 33  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1