hubertok napisał(a):
Nie denerwuję się ale nie mam też odczucia posiadania czegoś na sumieniu i nie wydawało mi się abym bronił się przed nazywaniem rzeczy po imieniu. SUmienie nic mi nie wyrzuca ale może to być wynik jego spaczenia katolicyzmem
Twoje sumienie. Twoja sprawa.
Cytuj:
Dla mnie biblijny fundamentalista to realnie istniejący byt czytający pismo bez kulturowego i historycznego kontekstu...
Więc nalezałoby jeszcze nakazywać kobietom MILCZEĆ w kościołach, ZASŁANIAĆ włosy i tak dalej...
Czyli zamiast dyskusji na temat znów próbujesz generować wątki poboczne. No i oczywiście stworzyłeś sobie własny obraz niedouczonego fundamentalisty, do którego z upodobaniem strzelasz... otóż przyjmij do wiadomości, że czytając Pismo w kontekście kulturowym i historycznym znajdujemy tam przykazania, których się nijak nie da stamtąd wymazać.
Cytuj:
Dlatego czesto trudno mi znaleźć wspólny język z ludźmi twierdzacymi, że tak ma być bo tak napisano... bez wnikania DO KOGO napisano, DLACZEGO napisano, W JAKIEJ sytuacji napisano i tak dalej i tak dalej...
"(...) ponieważ
napisano: Świętymi bądźcie, bo Ja jestem święty" [I Piotra 1:16]
Ciekawe, jaki wspólny język znalazłbyś z apostołem Piotrem? Do kogo napisano? W jakiej sytuacji? Czy Piotr wziął pod uwagę kontekst kulturowy i historyczny? A jeśli nie, to może po prostu nas to przykazanie nie obowiązuje? Jeśli tak, to co za ulga...
Cytuj:
Nie sposób nie przypomnieć tu o kaszance już przysłowiowej zresztą
Jeśli na siłę porównujesz sprawę kaszanki i małżeństwa osoby odrodzonej z nieodrodzoną, to najprawdopodobniej znowu starasz się ściemniać - stawiam na to, że masz jakiś problem dotyczący małżeństwa osób odrodzonych z nieodrodzonymi i po prostu próbujesz go oddalić. Niewygodne tematy najłatwiej wrzucić do worka z napisem "kontekst historyczny i kulturowy" - przerabiałem to kiedyś, ale mi to Pan Bóg wybił z głowy. Na moje szczęście.
Ciekawe, jakiż to kontekst kulturowy i historyczny pozwala nam potraktować zakaz małżeństwa osób odrodzonych z nieodrodzonymi z II Kor. 6:14-15 jako nieaktualny?