www.ulicaprosta.net

Forum przy Ulicy Prostej
Teraz jest Wt maja 13, 2025 9:41 pm

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 486 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28 ... 33  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: Pn lis 06, 2006 10:43 am 

z wypowiedzi przedmówców wynika, że Paweł był:
a. szowinistą
b. kretynem
c. niebezpiecznym gnostykiem mocno skalanym platonizmem w tym kiepskim wydaniu

Z moich subiektywnych, bądź co bądź, obserwacji wnoszę, że jednak człowiek był spoko, ale betonowe interpretacje jego wypowiedzi sprowadzają go niestety do takiego, a nie innego poziomu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn lis 06, 2006 10:47 am 

Cytuj:
Ja tam tego nie rozumiem i całych dyskusji z tym związanych ale to zrozumiałe bo nie ma we mnie ducha bożego co by mi to wyjasnił...

No, to jest postęp, jeszcze nie tak dawno dowodziłeś, że jednak masz Ducha.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn lis 06, 2006 11:17 am 

lis napisał(a):
No, to jest postęp, jeszcze nie tak dawno dowodziłeś, że jednak masz Ducha.

Bład - tego nie dowodziłem nigdy bo trudno to dowodzić. Dowodziłem natomiast, ze doświadczyłem czegoś co niektórzy uwarzają za "chrzest w duchu". Ale to było u wieczernikowych sekciarzy to może i duch był sekciarski albo to był duch NIE TEN 8)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn lis 06, 2006 1:22 pm 

Kogut napisał(a):
A co z wypowiedzią Pawła, który napisał wprost, że 'kobiecie zabraniam nauczać?' - 1 Tym.2:11,12

Agnostyk napisał(a):
co z wypowiedziami Pawła nie głoszące zniesienia NIEWOLNICTWA?
Czy 200 lat temu też byś to mówił murzynowi bo Paweł kazał pozostawać w tym stanie i dobrze służyć swemu Panu? Jak rozumiem ruch abolicyjny byłby wbrew Pawłowemu nauczaniu...

Przewiduje odpowiedź Smoka lub innych:
Czy Paweł pisząc o niewolnictwie powoływał się na porządek stworzenia?
Czy Paweł pochwalał niewolnictwo czy raczej polecał jego akceptacje by nie bluźniono drodze Pańskiej a sam pisał o równości wszystkich ludzi w Chrystusie?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn lis 06, 2006 2:48 pm 

Są jeszcze inne odpowiedzi. Na przykład taka, że sprawę niewolnictwa nie bardzo można porównywać z zakazem nauczanie przez kobiety w Kościele, ponieważ to pierwsze dotyczy nierówności statusu społecznego, a to drugie nie ma związku ze statusem społecznym, lecz z funkcjami pełnionymi przez osoby równe w sensie statusu (podobnie jak w małżeństwie). Feminiści i zwolennicy tzw. egalitaryzmu na siłę robią z tego kwestię rzekomej nierówności statusu, bo tak im jest wygodniej dyskutować.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt lis 07, 2006 11:33 am 

Smok Wawelski napisał(a):
Na przykład taka, że sprawę niewolnictwa nie bardzo można porównywać z zakazem nauczanie przez kobiety w Kościele, ponieważ to pierwsze dotyczy nierówności statusu społecznego, a to drugie nie ma związku ze statusem społecznym,

Oczywiscie, ze sytuacja kobiety w owym czasie to była pochodna jej STATUSU. Czy spotykamy "uczone w piśmie" czy raczej UCZONYCH. Czy mamy faryzejki czy faryzeuszy. Czy mamy Sadycejki czy sadyceuszy?
Czy kobiety mogły interpretować TORĘ?
Paweł był TAKŻE obywatelem Rzymskim i z prawem Rzymskim niewątpliwie był zaznajomiony. Nie jest tu miejsce do snucia wywodów na temat prawa rzymskiego i roli małżeństwa w cesarstwie niemniej warto zauwazyć, iż dla Rzymian z małżeństwem było połączopne manus męża nad żoną co odpowiadało władzy ojca nad dzieckiem. Żony w Cesarstwie miały w rodzinie takie prawa jak dzieci a władza ojcowska (męża) - patria potestas była prawie nieograniczona.

Poza tym dochodzi argument czysto zdroworozsądkowy - trudno aby kobiety mogły nauczać skoro same nie mogły się uczyć. Czy w owym czasie kobiety mogły być posyłane do szkół? czy przyjęto by kobietę do Platońskiego Liceum lub Akademii? Po prostu ZAKAZ nauczania brał się własnie ze STATUSU kobiety w owym czasie. Status się zmienił, kontekst się zmienił - tylko "biblijni" się nie zmieniają. Na szczęście są jak dinozaury i Smoki - wymierająca mniejszość... Na szczęścia dla kobiet choć nie tylko...

Zdróweczko

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt lis 07, 2006 1:11 pm 

Myślę, że Twoje argumenty, choć sensowne, nie są w stanie trafić w ten intelektualny matrix. Zawsze na końcu usłyszymy, że "Biblia coś mówi" i taki jest "boży porządek"

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt lis 07, 2006 1:17 pm 

Ty Desiderusie się ze mną nie zgadzaj bo to niebezpieczne - możesz zasłuzyc na miano "kryptoateisty" choć jeszcze nieuśwadomionego. Ja już jestem świadomy mojej intelektualnej postawy. :wink:

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt lis 07, 2006 1:26 pm 

W zupełności wystacza mi mój umiarkowany sceptyzm podszyty liberalizmem, a co będą "bracia" wypisywać to już jest tylko ich problem. Przecież o tym, że jestem grzesznik i potrzebuję nawrócenia już wiem, bo mnie uświadomiono na tym forum, gdy odważyłem się nie zgodzić z główną linią "nauczania" UP.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt lis 07, 2006 1:48 pm 

Albo się Biblię uznaje za autorytet, albo nie.
Sprawa jest prosta.

"Biblijni" uznają ją za natchnione SŁowo Boga, "niebliblijni" mają swoje wŁasne zasady oparte na własnym rozumie. Kwestia wyboru.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt lis 07, 2006 2:16 pm 

Nie widzę, żeby Paweł w swoich listach zrównywał współczesnych mu niewolników z ich panami w sensie relacji społecznych [Kol. 3:22,25], choć wyraźnie nauczał, że są równi w sensie statusu w Chrystusie [Gal. 3:28]. Paweł odwołuje się do ponadczasowej zasady, że Bóg nie ma względu na osobę [Rzym. 2:11] i naucza o wzajemnym traktowaniu siebie w kontekście braterskiej miłości [Flm. 1:16] oraz świadectwa przed niewierzącymi [I Tym. 6:1]. Nie powołuje się na ponadczasowość relacji pan-niewolnik w społeczeństwie, a jednocześnie nie wzywa do rewolucji w tym zakresie. Relacja pan-niewolnik dotyczyła jednak społeczeństwa, a nie funkcjonowania samego Kościoła.

W Kościele nie ma panów i niewolników, bo takie funkcje nie istnieją w Ciele Chrystusowym. Natomiast istnieją funkcje nauczycieli [Ef. 4:11], które wiążą się nie tylko z obdarowaniem charyzmatycznym [I Kor. 12:11,29], ale również z określonymi predyspozycjami mężczyzny i kobiety wynikającymi z aktu stworzenia [I Mojż. 2:20] i wypróbowanymi już w Edenie [II Kor. 11:3; I Tym. 2:13-14]. W tej sprawie Paweł odwołuje się do ponadczasowości jednego i drugiego. Potraktowanie ponadczasowych zjawisk tak, jakby zależały od kontekstu kulturowego, wynika bardziej z przyczyn ideologicznych niż rzetelnej egzegezy Pism.

Można np. skoczyć z 10 piętra pod wpływem kogoś, kto przekonuje, że grawitacja jest pojęciem zależnym od kontekstu kulturowego. Prawda okaże się brutalna, choć sam lot może dostarczyć satysfakcji wydostania się z "intelektualnego matrixa" (nota bene, w Edenie również padła propozycja wydostania się z pewnego rodzaju "matrixa"). Obserwując od lat owoce posłuszeństwa Słowu Bożemu i nieposłuszeństwa Słowu Bożemu w Kościele, wybieram to pierwsze. A co sobie pomyślą umiarkowanie sceptyczni i podszyci liberalizmem "bracia" zjednoczeni wspólną myślą z agnostykami, to jest już ich sprawa. :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt lis 07, 2006 2:18 pm 

Grazyna napisał(a):
"Biblijni" uznają ją za natchnione SŁowo Boga, "niebliblijni" mają swoje wŁasne zasady oparte na własnym rozumie. Kwestia wyboru.

Zbyt prosty podział waćpanna zasugerowała. Odmawiasz jednoczesnie ludziom inaczej interpretującym jak TY traktowania Pisma jako Słowa Bożego.Ja tam nie mówię o sobie oczywiscie ale o wielkich rzeszach chrześcijan, którzy róznią się TYLKO tym od Ciebie, ze nie czytają DOSŁOWNIE.
Problem jest w interpretacji SŁOWA a nie w negowaniu SŁOWA.

NO ale jesli ma Ci to poprawić samopoczucie to zawsze możesz trzymać się wyrazonego przez siebie pogladu i podziału na MY i ONI (gardzący Słowem oczywiscie)

Kłaniam się uniżenie

Ostatnio edytowano Wt lis 07, 2006 2:21 pm przez Syn Marnotrawny, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt lis 07, 2006 2:20 pm 

Relacja pan-niewolnik dotyczyła jednak społeczeństwa, a nie funkcjonowania samego Kościoła.

Relacja mąż-zona, kobieta-mężczyzna TAKŻE dotyczą społeczeństwa a nie funkcjonowania kościoła. Może nawet PRZEDE wszystkim dotyczą społeczeństwa.

Zdróweczko

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt lis 07, 2006 2:52 pm 

Agnostyk napisał(a):
Relacja pan-niewolnik dotyczyła jednak społeczeństwa, a nie funkcjonowania samego Kościoła.

Relacja mąż-zona, kobieta-mężczyzna TAKŻE dotyczą społeczeństwa a nie funkcjonowania kościoła. Może nawet PRZEDE wszystkim dotyczą społeczeństwa.

Ale Paweł pisze w listach apostolskich o zasadach funkcjonowania Kościoła, a nie społeczeństwa, wśród którego pielgrzymuje Kościół. I pisze do odrodzonych, a nie do nieodrodzonych. A odrodzeni są "w świecie, ale nie ze świata" [Jan 17:14-19]. Dzisiaj również (a przynajmniej tak powinno być).

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt lis 07, 2006 3:05 pm 

Widze , ze już od półtora roku ten temat jest na topie na tym forum ... i chyba tak już zostanie :wink: :lol:

Odpowiedz z cytatem  
Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 486 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28 ... 33  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1