www.ulicaprosta.net

Forum przy Ulicy Prostej
Teraz jest Wt maja 13, 2025 9:43 pm

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 486 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27 ... 33  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: Pt lis 03, 2006 10:34 am 

Smok napisal :

Cytuj:
Oczywiście, że przerabialiśmy kwestię tłumaczenia "mąż i żona" lub "mężczyzna i kobieta". Nie trzeba być wielkim teologiem, żeby zauważyć, że w tekstach, gdzie "gyne" oznacza "żona" (a nie "kobieta"), jest to wyraźnie zaznaczone - najczęściej poprzez określenie "żona swego męża", lub odwołanie do konkretnej relacji wiążącej wyłącznie męża i żonę. W I Tym. 2:8-14 nie ma takiej wskazówki. Aby kontynuować dyskusję, nie musimy korzystać z gotowców napisanych przez ludzi, którzy w dodatku piszą oficjalny i ostateczny komentarz do czegokolwiek - taka "oficjalna ostateczność" jest raczej domeną papieży niż baptystów.

Mysle, ze mnie nie zrozumiales Smoku, bo kwestia tlumaczenia przez Spirosa Zodhiatesa nie byla omawiana na tym forum !
Po pierwsze, on jest swiatlym grekiem i wie lepiej jak nalezy tlumaczyc tekst w 1Tym 2:11-12 niz wielu amerykanow uczacych sie greki. Po drugie dopatrzyl sie on niepewnosci tlumaczy biblijnych , a szczegolnie w KJV.
Jesli chodzi o stwierdzenie : 'oficjalny i ostateczny', to jest to moja interpretacja na podstawie komentarzy, ktore napisal Spiris Zodhiates nie w ksiazkach, czy artykulach, ale w kilku wydaniach biblijnych i to juz dawno temu.
Jest on typowym baptysta i co ciekawe absolutnie nie zgadza sie z nauczaniem kobiet w kosciele, gdzie obecni sa mezczyzni. Wiec, tu chce Cie sprostowac, ze on nie ma zadnych dziwnych nauk. Jest typowym baptysta i nie rozni sie w swoim nauczaniu od innych denominacji baptystycznych. On obecnie majac 80 lat jest seniorem w swojej slubie, ktora rozrosla sie az do 55 krajow. Jest on autorem ksiazek, komentarzy biblijnych i wydal tez slownik terminow starozytnej greki. Wiem, ze poniewaz niewielu dzis grekow jest prominentami w chrzescijanstwie lub trudno w ogole ich znalezc, to tlumaczenie 1Tym 2:11-12 tym bardziej jest interesujace. Mam tu na mysli to, ze on nie mial najmniejszego interesu aby wstawic tam zone i meza. Jak wspomialem powyzej jest on przeciwnikiem wystepowania kobiet w przywodztwie i w nauczaniu mezczyzn. Nie tez on moim idolem w kwestii moich pogladow odnosnie kobiet, a tylko potwierdzeniem tego, czego wczesniej doswiadczylem czytajac Slowo Boze i ogladajac doswiadczenia wielu zborow, w tym kobiety gloszace Ewangelie, czy posiadajace gigantyczne sluzby. Mamy tez doswiadczenia w sferze profetycznej, gdzie bylem totalnie zaskoczony iloscia kobiet powolanych do sluzby gloszenia, czy wystepowania w pieciu urzedach.
Ja osobiscie nie widze zagrozenia ze strony kobiet, czy mezczyzn jesli chodzi o moja osobe. Wiem jedno, ze nie tylko nie rozpoznaje sie kobiet w zborach, ale takze mezczyzn powolanych przez Pana do sluzby. Prawie ciagle ogladam jeden urzad (z pieciu urzedow) w postaci pastora, ktory nie chce oddac wladzy, bo sie boi i nie widzi duchowo powolan innych.
Na koniec chce powiedziec, ze grek Spiros Zodhiates w swoim komentarzu do 1Tym 2:11-12 okazal sie szczerym i kompetetnym tlumaczem w przeciwienstwie do tlumaczy (powielaczy) roznych wersji biblijnych.
To ich niewlasciwe tlumaczenie narobilo wiele szkod w Krolestwie Bozym.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt lis 03, 2006 10:47 am 

Cytuj:
Prisca: Jest on typowym baptysta i co ciekawe absolutnie nie zgadza sie z nauczaniem kobiet w kosciele, gdzie obecni sa mezczyzni.

A to ciekawe, skoro jest takim przeciwnikiem, to jakim cudem komentarz Greka na temat 1Tym 2, jest w oczach Prisci epokowym wydarzeniem - 'oficjalnym i ostatecznym'?

Poza tym, Prisca to imię żeńskie, a tu występujesz jako?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt lis 03, 2006 4:16 pm 

Prisca napisał(a):
Mysle, ze mnie nie zrozumiales Smoku, bo kwestia tlumaczenia przez Spirosa Zodhiatesa nie byla omawiana na tym forum!

Jak na razie nie widzę nic nowego w sensie merytorycznym oprócz pochwał brata Spirosa. Jeśli brat Spiros nie zgadza się z nauczaniem przez kobiety w kościele, to witamy w klubie. W sferze profetycznej nikt nigdy nie zakazywał kobietom usługiwać, podobnie jak we wszystkich innych sferach z wyjątkiem przywództwa i wykładania Słowa Bożego czyli nauczania, o czym pisze Paweł.

Problem nierozpoznawania innych i niechęci wielu pastorów do dzielenia sie władzą nie jest tematem pasującym do niniejszego wątku. Nadal nie widzę niczego nowego, co warto byłoby omawiać w kwestii nauczania przez kobiety w kościołach.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: N lis 05, 2006 9:42 am 

Smok napisal :

Cytuj:
ak na razie nie widzę nic nowego w sensie merytorycznym ...

Spiros Zodhiates dokonal korekty 1Tym 2:11-12 na miare epoki. "Tlumacze" Pisma Swietego jako szowinisci manipulowali Slowem Bozym i wprowadzili w blad miliony wierzacych. Szczegolnie kult "The King James Only" wiedzie prym w podtrzymaniu tego falszywego tlumaczenia, ktory to podzielil koscioly, rodziny i malzenstwa. Efekty tego zlego ducha do dzis sa widoczne i trudno je wykorzenic. Dlatego nalezy napisac artykul lub ksiazke takze na miare epoki, aby wyeliminowac te i inne manipulacje Slowem Bozym.
Spiros Zodhiates bardzo delikatnie potraktowal owych "tlumaczy" biblijnych, ale ukazal prawde 1Tym 2:11-12 jako chrystianin wielkiego formatu.
I tak oto powinno wygladac tlumaczenie 1Tym 2:11-12 :
'Nie pozwalam zonie nauczac ani dominowac meza, ale powinna zachowywac sie spokojnie' (aby nie zaklocac porzadku podczas zgromadzenia).
Wielu tego nie bedzie chcialo przyjac, ale jak wiemy nie szybko rozbija sie warownie w umyslach ludzkich.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: N lis 05, 2006 10:04 am 

Prisca napisał(a):
I tak oto powinno wygladac tlumaczenie 1Tym 2:11-12 :
'Nie pozwalam zonie nauczac ani dominowac meza, ale powinna zachowywac sie spokojnie' (aby nie zaklocac porzadku podczas zgromadzenia).

Prisco, pisaliśmy już o tym przy okazji analizy wyrazu "autenthein". Tam nie jest napisane "dominować", bo "dominare" zostało wzięte z łacińskiej Vulgaty, a nie z oryginału greckiego. Za Vulgatą poszli tłumacze KJV i zrobili z tego "uzurpowanie autorytetu" [usurp authority]. Wszystko jest napisane w cytowanym przeze mnie poście do Jazy. Chyba jednak będę musiał przetłumaczyć (o co Lis kiedyś prosił) list otwarty prof. Wayn'e Grudema, do którego link podałem. Gdy skończę, to go podam w poście.

Brat Spiros nie dokonał żadnej rewolucji. A poza tym, zarzuca Pawłowi niekonsekwencję, bo przecież w innym miejscu Paweł wyraźnie mówi do żon, żeby zapytały mężów w domu, jeśli czegoś nie wiedzą i żeby były uległe jak mówi Prawo [I Kor. 14:34-35]. Żony powinny być mężom uległe i poważać ich [Ef. 5:22,33]. Paweł zdziwiłby się pewnie, gdyby się dowiedział, że ktoś przetłumaczył jego słowa jako "zakaz dominacji żony nad mężem". :D

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: N lis 05, 2006 10:55 am 

Smok napisal :

Cytuj:
Prisco, pisaliśmy już o tym przy okazji analizy wyrazu "autenthein". Tam nie jest napisane "dominować",

Drogi Smoku oto podaje nastepujace mozliwe znaczenia wyrazu 'authentein', a bedzie to po angielsku. Mam nadzieje, ze to zrozumiesz :)

- to mean "to usurp authority" over a man, or "to have authority" over a man, such a translation violates both the context of Paul's writing and the first-century usage of the word in other literature
- the meaning of authentein changed dramatically over a period of 1,100 years
- "to initiate" or "to be responsible for a murder" : in classical literature of the 6th century B.C
- "to claim ownership of property" either rightfully or wrongfully through fraud : 200 or 300 A.D. or "to usurp power."
- "to be, or claim to be the author or the originator of something."
- dictate, domineer

W kontekscie zachowania Ewy 'authentein' moze miec forme jako : zdominowac lub dyktowac (albo podobna temu). Poza tym slowo dominowac, moze miec w jezyku polskim pozytywna wymowe, natomaist w jezyku angielskim 'domeer over' negatywna.

Cytuj:
Brat Spiros nie dokonał żadnej rewolucji

Mialem racje piszac, ze nie wszyscy to latwo przyjma. Poza tym przypominasz w swoim zaprzeczaniu, ze 'biale jest czarne', bo po prostu nie umiesz przyznac sie do bledu w jaki wpadles. Ja to uczynilem, bo tez "kupowalem" dotychczasowe tlumaczenie 1Tym 2:11-12 jako prawde, ale miliony ludzi nadal siedzi w swoich warowniach. I tu piszesz, ze Spiros Zodhiates nie dokonal zadnej rewolucji. Odpowiem, ze dokonal i to wielkiej, ale nie wypada Ci tego ujrzec.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: N lis 05, 2006 11:00 am 

...oops. Zamiast 'domeer over' powinno byc 'domineer over'

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: N lis 05, 2006 11:09 am 

Pierwsza część Twojego ostatniego postu jest dla mnie zrozumiała. Zgadzam się, że nie chodzi i "uzurpowanie sobie autorytetu". Nie wiem, jaką pozytywną wymowę może mieć w omawianym kontekście słowo "dominować", skoro żona nie tylko nie powinna dominować, ale wręcz powinna być uległa i posłuszna mężowi.

Prisca napisał(a):
Mialem racje piszac, ze nie wszyscy to latwo przyjma. Poza tym przypominasz w swoim zaprzeczaniu, ze 'biale jest czarne', bo po prostu nie umiesz przyznac sie do bledu w jaki wpadles. Ja to uczynilem, bo tez "kupowalem" dotychczasowe tlumaczenie 1Tym 2:11-12 jako prawde, ale miliony ludzi nadal siedzi w swoich warowniach. I tu piszesz, ze Spiros Zodhiates nie dokonal zadnej rewolucji. Odpowiem, ze dokonal i to wielkiej, ale nie wypada Ci tego ujrzec.

Przykro mi, ale to nie jest żaden argument. Ja również mogę napisać, że Ty nie umiesz się przyznać do błędu, w jaki wpadłeś i że tego nie wypada Ci zobaczyć. I że nie przyjmujesz tego, co ja piszę. Tylko co z tego?

Biorąc pod uwagę całość wypowiedzi Pawła w omawianym temacie, coś takiego jak "zakaz dominowania męża przez żonę" byłby równie absurdalny jak "zakaz aresztowania policjanta przez obywatela" albo "zakaz rodzenia dzieci przez mężczyzn". :D

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: N lis 05, 2006 6:38 pm 

A mnie to wsio ryba czy jest napisane "maz i zona", czy "mezczyzna i kobieta"... dla mnie moze byc nawet "chlopiec i dziewczynka". Kobieta nie powinna pelnic funkcji meskich i odwrotnie i zadne tlumaczenie tego nie zmieni. Chyba ze faceci juz tak potwornie zniewiescieja, ze nie bedzie innego wyjscia jak babkom glosic i prowadzic koscioly... o zgrozo! :shock: A ze faceci niewiescieja to widac nawet Prisca po Twoim nicku. Jako mezczyzna przybierasz kobiece imie! :shock: baba nie chlop... wstyd...

Ostatnio edytowano N lis 05, 2006 10:08 pm przez itur, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: N lis 05, 2006 6:43 pm 

co się dziwić skoro szanowne grono protestanckich teologów przetłumaczyło Biblię i tawm modlitwa ojcze nasz to obecnie "Ojcze i Matko nasza" :lol:

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: N lis 05, 2006 6:49 pm 

Cytuj:
Jako mezczyzna przybierasz kobiece imie! baba nie chlop... wstyd...

Nie bądź okrutna, Iturko - chciał być poprawny i starał się.

Ale tej poprawności nie ścierpię - niejaki Spiros przyniósł rewolucję i objawienie prawdziwej treści 1Tym 2, zaś reszta tłumaczy to szowinistyczni manipulancji. Co to za jezyk?
A najlepsze jest to, ze podobno Spiros jest przeciwnikiem nauczania przez kobiety. Prisca, fajnie piszesz, bedom z Ciebie ludzie :lol:

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn lis 06, 2006 3:04 am 

Smok napisal :

Cytuj:
Biorąc pod uwagę całość wypowiedzi Pawła w omawianym temacie, coś takiego jak "zakaz dominowania męża przez żonę" byłby równie absurdalny jak "zakaz aresztowania policjanta przez obywatela" albo "zakaz rodzenia dzieci przez mężczyzn". Very Happy

1Tym 2:11-12 mowi o naruszaniu porzadku podczas zgromadzen. W kontekscie widzimy zwiedziona Ewe, ktora zdominowala swojego meza Adama. Te sytuacje uzyl Pawel jako jako klucz do zrozumienia 1Tym 2:11-12 i to jest proste. W czasach antycznych uzyte przez Pawla slowo 'authetein' mialo pejoratywna konotacje. Zatem 1Tym 2:12 w kontekscie nie zabrania kobietom nauczac z pulpitu, ale wiaze sie z zaklocaniem porzadku podczas zgromadzen. Dziekuje Bogu za Spirosa Zodhiatesa, ktory przywrocil prawdziwa intencje Boza w omawianym fragmencie Slowa Bozego.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn lis 06, 2006 8:58 am 

"Głową kobiety jest mąż" (I Kor. 10. 3)

Kobieta powinna być uległa i uczyć się w cichości.

Dla mnie ma to sens. Z tłumaczeniem pana Spirosa tego sensu nie widzę.
Jeśli kobieta nie może przewodzić w kościele( a nie może), jeśli nauczanie wiąże się z przywództwem( a wiąże się ), jeśli kobieta ma być uległa mężowi( a ma byc) to jak ona może uczyć "zza pulpitu" własnego męża i mieć autorytet nad wszystkimi ludźmi w zborze.

Prisca, daj sobie spokój. My, kobiety( wszelkie znaki na zeimi wskazują, żeś facet :) ) nie musimy się brać za nauczanie w kościele, aby się poczuć wartościowymi ludźmi. Nie jesteśmy gorsze, jesteśmy inne i do czego innego nas Bóg powołał.
Mężczyzna np. nigdy nie urodzi dziecka. Ale czy kiedykolwiek czuł się z tego powodu gorszy? Zauważ , że to zawsze kobiety pragną zająć miejsce , które należne jest mężczyźnie, nigdy na odwrót. Ach, to pragnienie władzy i wpływów... :wink:
A przecież to piękne być kobietą- ale kobietą, a nie babo-chłopem.
8) Ja to tak widzę.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn lis 06, 2006 9:12 am 

Na to, że relacje miedzy kobietą a mężczyzną ulegną zachwianiu, wskazuje werset z Rodz.3:16, gdy Bóg wypowiada konsekwencje za bunt Adama i Ewy. Dziś jeszcze wyraźniej widać, że ta dyscharmonia pogłębia sie jeszcze bardziej.
A co z wypowiedzią Pawła, który napisał wprost, że 'kobiecie zabraniam nauczać?' - 1 Tym.2:11,12

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn lis 06, 2006 10:33 am 

Kogut napisał(a):
A co z wypowiedzią Pawła, który napisał wprost, że 'kobiecie zabraniam nauczać?' - 1 Tym.2:11,12

co z wypowiedziami Pawła nie głoszące zniesienia NIEWOLNICTWA?
Czy 200 lat temu też byś to mówił murzynowi bo Paweł kazał pozostawać w tym stanie i dobrze służyć swemu Panu? Jak rozumiem ruch abolicyjny byłby wbrew Pawłowemu nauczaniu...

Skoro kobiety mogą być NAUCZYCIELKAMI a nawet o zgrozo KATECHETKAMI :lol: to dlaczego nie mogą nauczać skoro nauczają ??

Czy one głupsze są? Ja tam tego nie rozumiem i całych dyskusji z tym związanych ale to zrozumiałe bo nie ma we mnie ducha bożego co by mi to wyjasnił...

Zdrówko

Odpowiedz z cytatem  
Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 486 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27 ... 33  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1