Cytuj:
lis napisał:
Wierzysz, że Duch Święty jest w pełni Bogiem?
hungry:
Nie. To jest po prostu (hebr. רוח הקודש Ruah hakodesh), Duch Święty, po prostu Duch Boga Żywego.
Czytam, czytam i przyznaje ze się lekko zgubiłam
Duch swiety, spirytus sancus , Ruah hakodesh ma w Biblii imiona
Jednym z imion jest Pocieszyciel.
w Iz 51, czytamy: (12) Ja, Ja jestem tym, który was POCIESZA. Kim jesteś ty, że się boisz człowieka śmiertelnego, syna człowieczego, który ginie jak trawa? (13) A zapomniałeś Pana, swojego Stworzyciela, który rozciągnął niebiosa i założył ziemię?
Jak ten cytat ma się do:
J14 (16) Ja prosić będę Ojca i da wam innego Pocieszyciela, aby był z wami na wieki/…/ (26) Lecz Pocieszyciel, Duch Święty, którego Ojciec pośle w imieniu moim, nauczy was wszystkiego i przypomni wam wszystko, co wam powiedziałem.
J15 (26) Gdy przyjdzie Pocieszyciel, którego Ja wam poślę od Ojca, Duch Prawdy, który od Ojca wychodzi, złoży świadectwo o mnie;
J 16 (7) Lecz ja wam mówię prawdę: Lepiej dla was, żebym ja odszedł. Bo jeśli nie odejdę, Pocieszyciel do was nie przyjdzie, jeśli zaś odejdę, poślę go do was.
Poza tym:
W 1Kor czytam:
19) Albo czy nie wiecie, że ciało wasze jest świątynią Ducha Świętego, który jest w was i którego macie od Boga, i że nie należycie też do siebie samych? (20) Drogoście bowiem kupieni. WYSŁAWIAJCIE TEDY BOGA W CIELE WASZYM.
Jeśli nasze cialo jest swiatynia Ducha sw i mamy w nim wysławiac Boga- to a=a, Duch sw = Bog
Dalej, Ananiasz skłamał komu?
Duchowi sw czy Bogu? (Dz Ap 5), a może jest tu taka sama relacja: a=a ?
W tekscie o nowonarodzeniu-
J3 (5) Odpowiedział Jezus: Zaprawdę, zaprawdę, powiadam ci, jeśli się kto nie narodzi z wody i z Ducha, nie może wejść do Królestwa Bożego.
I dalej, a właściwie wczesniej:
J1 (12) Tym zaś, którzy go przyjęli, dał prawo stać się dziećmi Bożymi, tym, którzy wierzą w imię jego, (13) którzy narodzili się nie z krwi ani z cielesnej woli, ani z woli mężczyzny, lecz z Boga.
Hungry, czy Duch sw jest wg Ciebie Osobą?