www.ulicaprosta.net

Forum przy Ulicy Prostej
Teraz jest Pt maja 16, 2025 10:58 pm

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 496 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25 ... 34  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: So lut 14, 2009 4:35 pm 

No Lisie dorze, że wykasowałeś swój post.
Można wierzyć, że Ojciec, Jezus i DŚ to osoby i każda jest Bogiem, a Bóg jest Jeden, ale odrzucać dogmat Trójcy. Dogmat Trójcy to coś więcej niż ww. stwierdzenia.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: So lut 14, 2009 4:37 pm 
lis napisał(a):
Wierzysz, jest Ojciec jest w pełni Bogiem?

Tak
lis napisał(a):
Wierzysz, że Syn Boży jest w pełni Bogiem?

Tak. Ale Syn to nie to samo co Ojciec. Jeśli było by inaczej dlaczegóż miałby Syn oddawać Ojcu władzę czytaj 15 rozdział 1 listu do Koryntian.
lis napisał(a):
Wierzysz, że Duch Święty jest w pełni Bogiem?

Tak To jest po prostu (hebr. רוח הקודש Ruah hakodesh), Duch Święty, po prostu Duch Boga Żywego.
lis napisał(a):
Wierzysz, że Bóg jest Jeden?

Bóg jest jeden Elohim (5 Moj 6.)
lis napisał(a):

A Ojciec i Syn i Duch Święty są osobami, między którymi zachodzą relacje?

Tak to jest tak jak w błogosławieństwa apostoła Pawła:
"Łaska Pana Jezusa Chrystusa i miłość Boża, i społeczność Ducha Świętego niech będzie z wami wszystkimi. Amen."
(Biblia Gdańska - 2 Kor13:13)

Ostatnio edytowano Cz mar 12, 2009 1:59 pm przez hungry, łącznie edytowano 3 razy

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: So lut 14, 2009 4:38 pm 

wujcio napisał(a):
No Lisie dorze, że wykasowałeś swój post.
Można wierzyć, że Ojciec, Jezus i DŚ to osoby i każda jest Bogiem, a Bóg jest Jeden, ale odrzucać dogmat Trójcy. Dogmat Trójcy to coś więcej niż ww. stwierdzenia.

Nic nie wykasowałem, tylko miałem problemy z edycją, post jest tam gdzie był pierwej.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: So lut 14, 2009 4:39 pm 
Smok Wawelski napisał(a):
Nie znam osobiście Matana - mogę ocenić naukę, którą przynosi na forum. Nie nazwałem go anrychrystem ani raz. Natomiast uważam, że jest pod wpływem ducha antychrysta i wzywam go do upamiętania. Nie tylko ja zresztą.

A czy Ty jesteś starszym jego zboru lub Duchem Św? Kto Cię do tego upoważnia.
Poza tym Biblia mówi że Duch Św przekonuje o grzechu a nie ludzie. I jeśli on by grzeszył to Duch Św by mu to pokazał.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: So lut 14, 2009 4:46 pm 

Hungry, to miło, że na swojej stronie:

http://free.of.pl/h/hungry/muz7.htm

podajesz takie źródła jak filmy o Żydach mesjańskich i książkę pt. "Co rabini wiedzą o Mesjaszu". Obydwa źródła dotyczą ludzi w znakomitej większości wierzących w Trójjedynego Boga. Zdecydowana większość Żydów Mesjańskich tak wierzy, uznając unitarian za heretyków. Podaję wyznania wiary 2 największych organizacji mesjanistycznych w USA i na świecie:

http://www.mjaa.org/site/PageServer?pag ... y_StmFaith

http://umjc.net/component/option,com_do ... temid,110/

Oni też nie używają terminu "trójca" (jak ja na przykład), ale z hebrajskiej Biblii i NT wychodzi im, że jednak Bóg jest trójjedyny. Podaję ciekawy tekst mesjanistycznego nauczyciela Arnolda Fruchtenbauma na temat trójjedyności Boga:

http://www.ariel.org/ffruit.htm#top

Ojciec, Syn i Duch są określani mianem JHWH - pisałem już o tym kilka razy. Są to Osoby Boga i rzeczywiście Syn to nie to samo, co Ojciec. Jeśli chodzi o Syna jako JHWH, to przeczytaj Zach. 12:10; 14:5 i Psalm 110:1,5-7. Jeśli chodzi o Ducha jako JHWH, to przeczytaj Hebr. 3:7-11 i porownaj z Ps. 95:6-11 w oryginale.

hungry napisał(a):
A czy Ty jesteś starszym jego zboru lub Duchem Św? Kto Cię do tego upoważnia.
Poza tym Biblia mówi że Duch Św przekonuje o grzechu a nie ludzie. I jeśli on by grzeszył to Duch Św by mu to pokazał.

Jak każdy mam prawo, a nawet powinienem, porównać zasłyszane nauki z treścią Biblii i sprawdzić, czy "tak się rzeczy mają" [Dz. Ap. 17:10-11]. Do tego nie trzeba urzędu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: So lut 14, 2009 4:52 pm 
ale napomnienie i wzywanie do upamiętanie to bym tu rozróżnił ale to temat na inny wątek sorki.. Ja mogę kogoś napominać ale bym się obawiał kogoś do upamiętania skłaniać, wolałbym już to zostawić Duchowi Św.

Ostatnio edytowano Cz mar 12, 2009 2:00 pm przez hungry, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: So lut 14, 2009 5:09 pm 

Hungry, z tego, co napisałeś do tej pory, to masz dość oryginalne wyznanie wiary.
Albo wierzysz w "dwójcę" - Ojciec i Syn są Jednym Bogiem.
Albo wierzysz w dwóch Bogów - Ojca JHWH i Syna.
Albo w coś jeszcze innego - ale skąd ja mógłbym o tym wiedzieć?

Podważasz wiarę w trójjedynego Boga [JHWH - Ojca i Syna i Ducha Świętego], twoja sprawa. W każdym razie, w jakiego Boga ty wierzysz, nadal nie jestem pewien.

Jezus w wielu miejscach Pisma jest utożsamiany z JHWH, a widzę, że temu przeczysz, wygląda na to, że masz dwóch Bogów.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: So lut 14, 2009 5:10 pm 

hungry napisał(a):
ale napomnienie i wzywanie do upamiętanie to bym tu rozróżnił ale to temat na inny wątek sorki.. Ja mogę kogoś napominać ale bym się obawiał kogoś do upamiętania skłaniać, wolałbym już to zostawić Duchowi Św.

"Bracia moi, jeśli kto spośród was zboczy od prawdy, a ktoś go nawróci, niech wie, że ten, kto nawróci grzesznika z błędnej drogi jego, wybawi duszę jego od śmierci i zakryje mnóstwo grzechów" [Jak. 5:19-20]

hungry napisał(a):
A odnośnie żydów z filmu pierwszego to nigdzie tam nie wspomnieli że wierzą w Trójjedynego Boga. Więc tego nie wiesz podobnie autor książki Rachmiel Frydland.

No lepiej trafić nie mogłeś. Oto artykuł Rachmiela Frydlanda o Trójcy:

http://www.menorah.org/trinity1.html

Jeśli rzeczywiście jesteś hungry, to poczytaj. Samą książkę też, bo tam rabini składają świadectwa, jak uwierzyli w trójjedynego Boga. Ciekawe, że nie przeczytałeś książki, którą polecasz na własnej stronie... :D

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: So lut 14, 2009 5:16 pm 
Głodny Słowa Bożego jestem nie książek :) ale dzięki nie zamykam się na nauczania jak powiedziałem wcześniej wszystko konfrontuje z biblią, więc chętnie coś nowego poczytam. Choć szczerze mówiąc wolałbym po polsku. Nie jestem osobą młodego pokolenia znający angielski (anglojęzyczny nick to jedynie wyjątek :) ) Choć korzystam z translatora google to jednak nie wygodnie się tam czyta.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: So lut 14, 2009 5:30 pm 

Wawelski napisał(a):
Nikt nie jest w stanie pojąć intelektualnie natury Boga. ... Ale jeśli modlimy się do Ojca i do Jezusa, oddając obydwóm Osobom jednakową chwałę, a jednocześnie mamy jednego Boga, to myślę, że wszystko jest ok. ...

Są ludzie dla których 3 osoby będące jednym Bogiem, oznacza po prostu 3 bogów. Nie są w stanie tego zrozumieć - nie jestem w stanie stwierdzić, czy są pod wpływem ducha atychrysta, czy po prostu im to się w głowie nie mieści.
Wiele osób nie potrafi zrozumieć, że ww. osoby nie są w stanie pogodzić w swoim umyśle, że 3=1. Po prostu buntują się.Osoby takie mogą modlić się do Jezusa, uważać go za Boga, oddawać mu chwałę tak samo jak Ojcu, ale nijak nie mogą pojąć, że jest Jeden Bóg i aby uspokoić swój " umysł "uważają, że Bóg jest " większy " od Jezusa. Musza sobie to jakoś wytłumaczyć, bo ich mózg ( myśli ) ciągle się z tym nie zagadza.
Wielu z nich jest zgorszonych takimi to obrazkami
http://pl.wikipedia.org/wiki/Trimurti
http://www.krakow4u.pl/kosciol_zdjecie. ... =d&idg=878
Ja jak to zobaczyłem to jeszcze jako osoba uczęszczająca do KK uciekłem z kościoła. Autentycznie - w tył zwrot i w nogi :D
Gdzieś w necie widziałem rzeźbę na ołtarzu w jednym z kościółów katolickich hiszpanii, która przedstawiała 1 osobę z trzema głowami, aż na samą myśł ciarki mnie przechodzą - brrrr. Na lekcji religii siostra zakonna tłumaczyła małym dzieciom Trójcę jako trójkąt równoramienny - pamiętam to do dziś. Mam przed oczami taki obrazek. Wiele osób jak przeczyta w jaki sposób został ogłoszony dogmat Trójcy utwierdza się w swoich poglądach. Stąd po części jestem w stanie takie osoby próbować zrozumieć.

Cytuj:
W najprostszym ujęciu. Wszelkie określenia typu "Bóg i Jezus" oznaczają, że dla osób wypowiadających te słowa Jezus nie jest Bogiem, tylko jest kimś OBOK Boga. A przecież On jest Osobą Boga

Ja bym tu był ostrożny, bo np. Flm 1:3 Bw "Łaska wam i pokój od Boga, Ojca naszego, i od Pana Jezusa Chrystusa." W NT jest wiele takich miejsc.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: So lut 14, 2009 5:35 pm 

p.s. do mojego ostatniego wpisu :
Tajemna moc nieprawości juz działa . Pan jest blisko .

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: So lut 14, 2009 5:49 pm 

Cytuj:
lis napisał:

Wierzysz, że Duch Święty jest w pełni Bogiem?

hungry:
Nie. To jest po prostu (hebr. רוח הקודש Ruah hakodesh), Duch Święty, po prostu Duch Boga Żywego.

Czytam, czytam i przyznaje ze się lekko zgubiłam
Duch swiety, spirytus sancus , Ruah hakodesh ma w Biblii imiona
Jednym z imion jest Pocieszyciel.
w Iz 51, czytamy: (12) Ja, Ja jestem tym, który was POCIESZA. Kim jesteś ty, że się boisz człowieka śmiertelnego, syna człowieczego, który ginie jak trawa? (13) A zapomniałeś Pana, swojego Stworzyciela, który rozciągnął niebiosa i założył ziemię?
Jak ten cytat ma się do:
J14 (16) Ja prosić będę Ojca i da wam innego Pocieszyciela, aby był z wami na wieki/…/ (26) Lecz Pocieszyciel, Duch Święty, którego Ojciec pośle w imieniu moim, nauczy was wszystkiego i przypomni wam wszystko, co wam powiedziałem.
J15 (26) Gdy przyjdzie Pocieszyciel, którego Ja wam poślę od Ojca, Duch Prawdy, który od Ojca wychodzi, złoży świadectwo o mnie;
J 16 (7) Lecz ja wam mówię prawdę: Lepiej dla was, żebym ja odszedł. Bo jeśli nie odejdę, Pocieszyciel do was nie przyjdzie, jeśli zaś odejdę, poślę go do was.

Poza tym:
W 1Kor czytam:
19) Albo czy nie wiecie, że ciało wasze jest świątynią Ducha Świętego, który jest w was i którego macie od Boga, i że nie należycie też do siebie samych? (20) Drogoście bowiem kupieni. WYSŁAWIAJCIE TEDY BOGA W CIELE WASZYM.

Jeśli nasze cialo jest swiatynia Ducha sw i mamy w nim wysławiac Boga- to a=a, Duch sw = Bog

Dalej, Ananiasz skłamał komu?
Duchowi sw czy Bogu? (Dz Ap 5), a może jest tu taka sama relacja: a=a ?

W tekscie o nowonarodzeniu-
J3 (5) Odpowiedział Jezus: Zaprawdę, zaprawdę, powiadam ci, jeśli się kto nie narodzi z wody i z Ducha, nie może wejść do Królestwa Bożego.
I dalej, a właściwie wczesniej:
J1 (12) Tym zaś, którzy go przyjęli, dał prawo stać się dziećmi Bożymi, tym, którzy wierzą w imię jego, (13) którzy narodzili się nie z krwi ani z cielesnej woli, ani z woli mężczyzny, lecz z Boga.

Hungry, czy Duch sw jest wg Ciebie Osobą?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: So lut 14, 2009 5:58 pm 
w dół mój post [edycja].

Ostatnio edytowano So lut 14, 2009 6:11 pm przez hungry, łącznie edytowano 3 razy

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: So lut 14, 2009 6:08 pm 

wujcio napisał(a):
Wiele osób nie potrafi zrozumieć, że ww. osoby nie są w stanie pogodzić w swoim umyśle, że 3=1. Po prostu buntują się. Osoby takie mogą modlić się do Jezusa, uważać go za Boga, oddawać mu chwałę tak samo jak Ojcu, ale nijak nie mogą pojąć, że jest Jeden Bóg i aby uspokoić swój "umysł" uważają, że Bóg jest "większy" od Jezusa. Musza sobie to jakoś wytłumaczyć, bo ich mózg (myśli) ciągle się z tym nie zagadza.

W takim razie powiedziałbym, że do przyjęcia prawdy o Bogu używaja "nie tego organu, co trzeba". Jeśli ktoś chce przyjąć objawieni przy pomocy mózgu, to robi podstawowy błąd.

"Albowiem nam objawił to Bóg przez Ducha; gdyż Duch bada wszystko, nawet głębokości Boże. Bo któż z ludzi wie, kim jest człowiek, prócz ducha ludzkiego, który w nim jest? Tak samo kim jest Bóg, nikt nie poznał, tylko Duch Boży" [I Kor. 2:10-11]

Umysłem jesteśmy w stanie dojść tam, gdzie prowadzą nas przesłanki zawarte w Piśmie. Dochodzimy do miejsca, w którym mamy taki obraz: Jeden jest Bóg, jest to jedność złożona, są trzy Osoby określane jako JHWH, Osoby te nie są sobą nawzajem, a jednak mają jedność i wspólną istotę, dzięki czemu każda może być obecna w dowolnym miejscu poprzez inną. Mają między sobą relacje i pewne role w akcie stworzenia oraz w planie zbawienia. Wszystko to (i inne rzeczy) można znaleźć w Biblii formie opisowej, ale jest granica, poza którą umysł ludzki już tego nie ogarnia - dlatego na podstawie nauczania Pisma apelującego do naszego umysłu na tyle, na ile on jest w stanie je objąć, przyjmujemy (albo nie) duchowe objawienie. Dlatego np. ja nie mam z tym problemu. Żadnych obrazków, żadnych wykresów, żadnych kombinacji - ba, nawet żadnych dogmatów.

wujcio napisał(a):
Cytuj:
W najprostszym ujęciu. Wszelkie określenia typu "Bóg i Jezus" oznaczają, że dla osób wypowiadających te słowa Jezus nie jest Bogiem, tylko jest kimś OBOK Boga. A przecież On jest Osobą Boga

Ja bym tu był ostrożny, bo np. Flm 1:3 Bw "Łaska wam i pokój od Boga, Ojca naszego, i od Pana Jezusa Chrystusa." W NT jest wiele takich miejsc.

Jasne. Ale one są wypowiadane przez kogoś, kto wierzy w całą pełnię Boskości Jezusa [Kol. 2:9] i modli się do Niego [Dz. Ap. 14:23], uznając Go jako Boga ponad wszystkim [Rzym. 9:5]. Poza tym, Paweł mówi o Bogu Ojcu, który jest Panem, i o Panu Jezusie, który jest Bogiem.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: So lut 14, 2009 6:11 pm 
Gil napisał(a):

Hungry, czy Duch sw jest wg Ciebie Osobą?

Tak bo inaczej nie pisano by że można go zasmucić. Duch Św pochodzi od Boga.
Gil napisał(a):
Czytam, czytam i przyznaje ze się lekko zgubiłam
Duch swiety, spirytus sancus , Ruah hakodesh ma w Biblii imiona

jaki "spiritus"? Tu łacina nie wchodzi w grę.. w Biblii nie ma takiego języka.
Ja jedynie użyłem j. hebrajskiego (hebr. רוח הקודש Ruah hakodesh), który jest na stronach Tanah (Stary Testament).
Nie mniej jednak mam wrażenie że ze jednak swoim usmyłem ograniczonym za bardzo staramy my sie zarówno trynitarze jak i antytrynitarze wnikać w wiedzę wiecznego Boga, w to co po prostu jest zakryte. My ktorzy jestesmy czasem ograniczeni chcemy pojąć wiecznego Boga. Być może człowiek za bardzo skosztował z "drzewa poznania...".

Odpowiedz z cytatem  
Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 496 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25 ... 34  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1