www.ulicaprosta.net

Forum przy Ulicy Prostej
Teraz jest Pt maja 16, 2025 7:18 pm

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 496 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24 ... 34  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: So lut 14, 2009 1:42 pm 

Axanno. Zatem czy jesteś na podstawie Słowa, wykazać, że Jezus, którego Ty wyznajesz i głosisz jest prawdziwym Jezusem, takim jakim głosili Go apostołowie?

Pytam, bo jak już wspomniałem biada temu, kto głosi innego Jezusa. A jak pisałem, nie może być prawdziwym w jednym czasie Jezus głoszony jako stworzenie i Jezus głoszony jako sam JHWH, który przyszedł w ciele na ziemię.

Któryś musi być fałszywy i za którymś z tych wyznań musi kryć się fałszywy duch. Udowodni mi, że się nie mylisz. Tylko na podstawie Słowa Bożego.

Wzywam Cie teraz jako człowiek który oczekuje wyznania wiary z Twoje strony. Wyznania w oparciu o Biblię.

Ja chętnie przytoczę Ci fragmenty, które wskazują, że JHWH i Jezus to ta sama osoba.

Pozdrawiam

M.

Przyp.9:10

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: So lut 14, 2009 1:44 pm 
Jezus to Jezus a Ojciec to Ojciec co nie znaczy że nie są jednym Bogiem.

Ostatnio edytowano Cz mar 12, 2009 1:53 pm przez hungry, łącznie edytowano 2 razy

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: So lut 14, 2009 2:01 pm 

Spieszę się teraz strasznie, ale co ja mam ci udowadniać? hmmm
Wyznaje dokładnie tak ja piszę Słowo, i ani pół słowa ponadto.
Mam wersy tu wlepiać? Nie mam czasu, no ale choćby te:

1Kor 8:6 Bw "wszakże dla nas istnieje tylko jeden Bóg Ojciec, z którego pochodzi wszystko i dla którego istniejemy, i jeden Pan, Jezus Chrystus, przez którego wszystko istnieje i przez którego my także istniejemy."

1Tm 2:5 Bw "Albowiem jeden jest Bóg, jeden też pośrednik między Bogiem a ludźmi, człowiek Chrystus Jezus,"

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: So lut 14, 2009 2:10 pm 
Axanna napisał(a):
Spieszę się teraz strasznie, ale co ja mam ci udowadniać? hmmm
Wyznaje dokładnie tak ja piszę Słowo, i ani pół słowa ponadto.
Mam wersy tu wlepiać? Nie mam czasu, no ale choćby te:

1Kor 8:6 Bw "wszakże dla nas istnieje tylko jeden Bóg Ojciec, z którego pochodzi wszystko i dla którego istniejemy, i jeden Pan, Jezus Chrystus, przez którego wszystko istnieje i przez którego my także istniejemy."

1Tm 2:5 Bw "Albowiem jeden jest Bóg, jeden też pośrednik między Bogiem a ludźmi, człowiek Chrystus Jezus,"

Amen

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: re
PostNapisane: So lut 14, 2009 2:50 pm 

Ja idąc za treścia PISMA wyznaję:
Wierzę w jedynego Boga,

Ojca Wszechmogącego,

Stworzyciela nieba i ziemi,

wszystkich rzeczy widzialnych i niewidzialnych.

I w jedynego Pana Jezusa Chrystusa,

Syna Bożego Jednorodzonego,

który z Ojca jest zrodzony przed wszystkimi wiekami,

Bóg z Boga, Światłość ze Światłości,

Bóg prawdziwy z Boga prawdziwego.

Zrodzony a nie stworzony,

współistotny Ojcu,

a przez Niego wszystko się stało.

On to dla nas ludzi i dla naszego zbawienia zstąpił z nieba.

I za sprawą Ducha Świętego

przyjął ciało z Marii Panny i stał się człowiekiem.

Ukrzyżowany również za nas,

pod Poncjuszem Piłatem został umęczony i pogrzebany.

I zmartwychwstał trzeciego dnia,

jak oznajmia Pismo.

I wstąpił do nieba, siedzi po prawicy Ojca.

I powtórnie przyjdzie w chwale, sądzić żywych i umarłych,

a Królestwu Jego nie będzie końca.

Wierzę w Ducha Świętego, Pana i Ożywiciela,

który z Ojca i Syna pochodzi,

który z Ojcem i z Synem wspólnie odbiera uwielbienie i chwałę,

który mówił przez proroków.

Wierzę w jeden, święty, powszechny i apostolski Kościół.

Wyznaję jeden Chrzest na odpuszczenie grzechów.

I oczekuję wskrzeszenia umarłych

i życia wiecznego w przyszłym świecie.

Amen.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Nicejsko-k ... anie_wiary

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: So lut 14, 2009 2:56 pm 
Tomasz jaka treść Pisma? Od kiedy to treść nicejskiego (katolickiego) wyznania wiary miała by być autorytatywna dla ewangelicznych chrześcijan. Dla mnie autorytatywna dla mojej wiary i życia jest jedynie Biblia Dla mnie sobór w Nicei jest porażką.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: arianie....
PostNapisane: So lut 14, 2009 3:08 pm 

kiedyś u nas był kaznodzieja zza oceanu i powiedział że powiedzieć że on rozumie dogmat o Trójjedynym Bogu to on napewno nie może.Bo to jest dla niego za trudne i niemożliwe do pojęcia i do wytłumaczenia sobie i komukolwiek.Czy przez to,że nie rozumie tego dogmatu nie będzie zbawiony?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: arianie....
PostNapisane: So lut 14, 2009 3:14 pm 
Mam wszystko co słyszę nawet kazania we własnym zborze konfrontować z biblią i wszystkiego doświadczać (badać, osądzać) a co dobre tego się trzymać... Trzymam się po prostu nauki Jeszuy Mojego Zbawiciela i Boga

Ostatnio edytowano Cz mar 12, 2009 1:56 pm przez hungry, łącznie edytowano 2 razy

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: re
PostNapisane: So lut 14, 2009 3:33 pm 

hungry napisal:

Cytuj:
Tomasz jaka treść Pisma? Od kiedy to treść nicejskiego (katolickiego) wyznania wiary miała by być autorytatywna dla ewangelicznych chrześcijan. Dla mnie autorytatywna dla mojej wiary i życia jest jedynie Biblia Dla mnie sobór w Nicei jest porażką.

Nie wiem, gdzie wyczytales, ze sobor ten jest dla mnie autorytatywny. Natomiast moge sie zgodzic z ta formula wyznania wiary.
Soborow tez nie oceniam dobrze, ale nie moge potepiac w czambul wszystkiego tylko dlatego, ze przypina im sie latke katolicki.
Jakim Biblia jest autorytetem to widac w tym watku niestety.

Cytuj:
Graża napisał:
kiedyś u nas był kaznodzieja zza oceanu i powiedział że powiedzieć że on rozumie dogmat o Trójjedynym Bogu to on napewno nie może.Bo to jest dla niego za trudne i niemożliwe do pojęcia i do wytłumaczenia sobie i komukolwiek.Czy przez to,że nie rozumie tego dogmatu nie będzie zbawiony?

ważne żeby taki dogmat był biblijny a jeśli nie jest to przykro mi ale odrzucam.. choć jestem zielonoświątkowcem to jednak nie muszę przyjmować nicejskiego wyznania wiary... lub jakiegokolwiek nauczania bez krytycznie. Mam wszystko co słyszę nawet kazania we własnym zborze konfrontować z biblią i wszystkiego doświadczać (badać, osądzać) a co dobre tego się trzymać... Trzymam się po prostu Jeszuy Mojego Zbawiciela i Boga

jesli jestes w KZ to niestety musisz sie zgadzac z jego doktryna. Chyba, ze nie jestes czlonkiem zboru tylko sympatykiem.
Szczerze powiedziawszy KZ mnie troche zadziwia. Znam zbory, ktore chyba tylko dlatego w nim pozostaja, aby nie odebrac i szyldu ,,KZ" i nie zabrac budynku zborowego (czesto otrzymanego od miasta na podstawie ustawy o wyznaniach i kosciolach).Ale to inny temat.

Czytalem kiedys fajne zobrazowanie trojjedynosci ,, trzy plomienie a kiedy je zlaczysz sa jednym, rozdzielisz znowu trzy" .Jak to ujal jeden z ojcow kosciola ,, trzy a jednak w jedno sie lacza".
Nawet Apokalipsa uzywa porownan ,, jak" , ,,jakby" na okreslenie rzeczywistosci nieba. Podobnie jest z natura Boga.
Choc Biblia nazywa Jezusa Bogiem, JHWH przebitym, Ja Jestem, Ojcem Odwiecznym, Bogiem z nami, JHWH zbawiajcym to rzeczywistosc Boga przerasta nasze zrozumienie.
Mowimy tylko to co Biblia mowi, milczymy tam gdzie Biblia milczy.
A nie , przekrecamy " tam gdzie Biblia mowi jasno i odrzucamy zlozona jednosc Boga Elohim (,, OTO CZLOWIEK STAL SIE TAKI JAK MY"
Jeszcze raz powtarzam - unitarianizm, arianizm itp wzial sie z filozofii platonskiej zaadoptowanej przez Filona. Opieral sie na dychotomii materii i Ducha , JHWH i swiata z ktorym musi sie on porozumiewac przez byty posrednie. Z tego wziely sie tez ruchy gnostyckie, kabalistyczne i caly kult swietych katolickich .
Mowienie bzdur, ze trojca to filozofia ludzka a unitarianzim to Biblia jest nieznajomoscia tematu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: re
PostNapisane: So lut 14, 2009 3:50 pm 
Czytać możemy sobie wiele dla informacji. Niemniej jednak wszystko należy sprawdzać z biblią.

Ostatnio edytowano Cz mar 12, 2009 1:58 pm przez hungry, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: So lut 14, 2009 4:05 pm 
Site Admin

Marcus napisał(a):
Dlatego oświadczam, że nie przechodzę testu Janowego w formie, która na tym forum jest podana jako jedynie poprawna.

Nigdzie na tym forum ta forma nie była podana jako jedynie poprawna. Niestety, albo jesteś niedoinformowany, albo świadomie kłamiesz, żeby zdyskredytować konkretną osobę, która podała te interpretację, ale bez zastrzeżenia, że jest ona "jedynie poprawna".

Marcus napisał(a):
Na test Janowy w oryginalnej konstrukcji Biblijnej, odpowiadam - tak, wyznaję!

I masz to tego pełne prawo.

Marcus napisał(a):
Na stuningowany nowotwór, zwany dalej "testem Janowym" i ogłoszony tutaj przez jego konstruktora, jako jedynie słuszny, odpowiadam - nie, nie wyznaję tego!

I masz do tego pełne prawo. Gdybyś jeszcze przytoczył słowa konstruktora tego testu, że jest on [test] jedynie słuszny, to uniknąłbyś podejrzenia o pomówienie i kłamstwo na temat innego użytkownika forum. Ale Ty jedynie rzucasz w powietrze nieudowodnione oskarżenia.

Marcus napisał(a):
Jestem także w pełni świadomy, że takie oświadczenie niemalże z automatu czyni mnie na tym forum osobą:
-potencjalnie niebezpieczną
-zwiedzioną
-omotaną przez demony
-łamiącą pierwsze przykazanie
-wyznającą "innego" Jezusa
-unitarianina
-fałszywego brata

Sam się tak określasz i to bez podania wyraźnych powodów, ponieważ nie piszesz, z którym punktem testu w tej formie się nie zgadzasz. Więc nie rób z siebie ofiary i nie zwalaj na innych czegoś, czego nie powiedzieli. To jest nieuczciwa manipulacja uczuciami innych forumowiczów.

Marcus napisał(a):
I idąc konsekwentnie dalej, wnioskuję do Administratora tego forum, o rozpoczęcie procedury dyscyplinarnej wobec mnie, ponieważ taki stan rzeczy jest złamaniem przeze mnie REGULAMINU FORUM w każdym z jego punktów.

Wyznawanie jakiejkolwiek herezji lub fałszywej nauki nie stanowi złamania regulaminu tego forum. A tym bardziej wszystkich jego punktów. Proszę zajrzeć do regulaminu.

Marcus napisał(a):
Wnioskuję również o umożliwienie mi dalszego wypowiadania się w wydzielonym i odpowiednio zatytułowanym przez Admina "ogródku". Jeśli jednak Admin nie wyrazi takiej łaski to proszę o usunięcie mnie z forum, podanie przyczyny do publicznej wiadomości i zachowanie moich wpisów, ku przestrodze dla innych.

Ponieważ wielokrotnie publicznie pomówiłeś innego użytkownika forum, twierdząc bez podania odpowiednich jego wypowiedzi, jakoby on uznawał swoją interpretację za jedynie słuszną, admin traktuje to jako pośrednie działanie przeciwko osobie, a nie merytoryczną dyskusję. To rzeczywiście jest złamanie regulaminu. Ponieważ decyzję o usunięciu z forum pozostawiasz w gestii admina, admin przychyla się do tej opcji. Forum jest po to żeby dyskutować merytorycznie, a nie po to, żeby bezpośrednio lub pośrednio atakować innych użytkowników, manipulować uczuciami innych forumowiczu w celu zdyskredytowania innych użytkowników i deprecjonować ich interpretacje bez podania jakichkolwiek przyczyn. Argument w stylu "stuningowany nowotwór" bez podania powodu takiego określenia, nie jest elementem rzeczowej dyskusji. Tym bardziej, jeśli jest elementem bardzo dokładnych przemyśleń.

Marcus napisał(a):
Żeby do końca dosadnie się wyrazić, dodam również, że piszący tu Matan pozostaje dla mnie bratem przez duże B w Panu,
natomiast wyrzekam się stanowczo "wkładania mnie do jednego worka" z osobą o nicku Ani_Isza bo absolutnie nie jest ona dla mnie "siostrą"
I nie dlatego, że "się czepia", a dlatego, że jesteśmy zdecydowanie INNEGO Ducha. Co widać, słychać i czuć na odległość.

Oczywiście, masz prawo do takich wyznań. To, z kim jesteś jednego ducha, jest Twoją sprawą.

Marcus napisał(a):
Na koniec oświadczam, że post ten jest owocem moich bardzo dokładnych przemyśleń.
Nie piszę tego z żadnych pobudek osobistych,
Nie jestem na nikogo zły, ani obrażony,
Nie działam pod wpływem emocji

Dlatego też proszę Admina o podejście do tego z pełną powagą i wywiązanie się ze swej powinności.

Oczywiście admin podchodzi to tego z pełną powagą i wywiązuje się ze swej powinności, podając powyżej przyczyny swojej decyzji.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: So lut 14, 2009 4:11 pm 

Drogi Marcusie takiej prawości serca jaka jest u ciebie dawno nie widziałem...Chwała Bogu ! dziękuję tez innym za posty bo wiele mogłem się tu dowiedziec i nauczyć...myślę ze regulamin nie zmusza mnie bym odpowiadał każdemu i na kazde pytanie bo wtedy aniedbam swą rodzinę i inne obowiązki...
Drogi Remontowy chyba faktycznie przekręciłem ze 2-3 słowa z cytatu Sterna o dekotyzmie sorry to chyba kestia zmęczenia i pisania po nocach...Z ciekawosci dodam że mamy bezpośredni kontakt telefoniczny z Davidem Sternem i często szczególnie brat Stasiu przełożony wspólnoty mesjańskiej w Koszalinie rozmawia z nim na wiele tematów...Stern wie że nie wierzymy w dogmat trójcy ale on jak najbardziej uwaza nas za braci w Panu a nawet darzy szczególną sympatią ...widać więc wyraźnie jaki naprawdę test jest w Jana...
Drogi Poszukiwaczu Prawdy z szacunkiem czytam twe posty chcę ci odpowiedziec: myślę że jeśli byłes kiedyś u ŚJ lub...i nie miałeś tam prawdziwej społeczności z Jezusem i Duchem Świętym nie czułeś prawdziwej Jego obecności i prowadzenia a potem jakby nawróciłes się "pożądniej, głębiej" w innym kościele i od tego czasu czujesz prawdziwa miłość do Jezusa to SUPER ! lepiej wierzyc w trójce i mieć tą bliskość Yeshuy niż nie wierzyć i nie mieć Jezusa na pierwszym miejscu...myślę że ludzie którzy są zaciekłymi antytrynitarzami i zmuszają innych do wiary tak jak oni są pod wpływem ducha osądu i agresji tak samo jak co zaciekli z drugiej strony barykady...
po 20 wiekach chrześcijaństwa i pseudochrześcijaństwa gdy nie ma dziś Apostołów i nie mozna po prostu spytac np. Pawła "bracie jak jest w tej kwestii a jak w tej" musimy być bardzo ostrożni by przez swą postawę nie zabić wiary w innych którzy kochają Boga i Yeshuę Pana a wierza inaczej...jeśli ja chciałbym posłuchac tego ducha osądu i agresji to szybko napisałbym "kto głosi inną Ewangelię jak my niech będzie przeklęty" a poniewaz pierwsi chrześcijanie nigdy nie głosili trójcy tylko Jedynego Prawdziwego Boga i Yeshuę Mesjasza (można sprawdzić samemu w historii kościoła) to ja mógłbym wykorzystac tą wypowiedz Pawła ale...NIGDY TEGO NIE ZROBIĘ...szanuję i rozumiem że wierzący człowiek może dojść do innych przekonań...raczej po owocach Ducha rozpoznajemy innych kto jest pod wpływem jakiego ducha i po tym że ktoś kocha Yeshuę i wyznaje Go swym Panem i Zbawicielem swym Wszechmocnym Bogiem (Władcą, Sędzią) i że wierzy że Yeshua został wzbudzony przez Ojca z martwych i Jego krew jest odpuszczeniem grzechów...tak wyraźnie mówi Biblia nigdzie nie ma wzmianki o wierze w trójcę jako podstawę nawrócenia i zbawienia nigdzie w żadnym wyznaniu...jeśli jednak ktoś widzi w Biblii prawdę o trócy i tak rozumie niech będzie błogosławiony byle by kochał Pana i innych ludzi... pytasz Poszukiwaczu Prawdy czy Jezus jest stworzeniy czy jest jak aniołowie itp... Biblia nigdie nie mówi że Yeshua jest czy był aniołem a raczej wyraźnie wskazuje że "jest wyższym od aniołow"...druga kwestia: co znaczy że JHWH "zrodził Syna" czy zrodzenie jest forma stworzenia ??? na pewno jest różnica między stworzeniami stworzonymi przez JHWH i Jezusa a bezpośrednim "zrodzeniem" Syna przez Ojca jaka tego nie wiem i zbyt głupi jestem by to rozstrzygnąć...na pewno Pismo wyraźnie rozdziela w sensie osoby Ojca i Syna...na pewno Syn nie jest równy Ojcu...również teraz Ojciec jest dla Syna "Moim Bogiem" o czym czytamy w Objawieniu i nie tylko... o tych sprawach mówi wiele wersetów które w innych postach przytaczałem wyraźnie ...

kochani jeszcze raz dziękuje wam za rozmowę równiez Smokowi i innym i chyba pora na mnie...Niech Was Bóg Ojciec i Yeshua Pan błogosławi...szalom

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: So lut 14, 2009 4:20 pm 

Cytuj:
Hungry:
A skoro nikt tu w tym wątku jak przejrzałem nie udowodnił wg biblii definicji "Trójcy" znaczy że kolejny dla mnie dowód na to że nie mogę przyjąć tej nicejskiej definicji.

Ciebie drażni sam wyraz "trójca", którego w Biblii nie ma, czy treść teologiczna , która za tym terminem stoi?
Spróbuj odpowiedzieć, a nie rzucać w kółko same ogólniki, jaki to antynicejski jesteś, ok?

Wierzysz, jest Ojciec jest w pełni Bogiem?
Wierzysz, że Syn Boży jest w pełni Bogiem?
Wierzysz, że Duch Święty jest w pełni Bogiem?
Wierzysz, że Bóg jest Jeden? A Ojciec i Syn i Duch Święty są osobami, między którymi zachodzą relacje?

Jeśli tak, to wierzysz po prostu w "trójcę". I nie ma się co obruszać na termin, bo to tylko termin, ale niesie biblijną prawdę.
A jeśli w takim wyznaniu nie ma dla ciebie prawdy biblijnej, to wyjaśnij w którym miejscu i mnie przekonaj w oparciu o Biblię, ok?

Ostatnio edytowano So lut 14, 2009 4:36 pm przez lis, łącznie edytowano 3 razy

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: So lut 14, 2009 4:21 pm 

Axanna napisał(a):
A fałszywi prorocy, Twoim zdaniem, Smoku, to nie są te same duchy antychrysta? Po co oddzielasz te pojęcia, jakby nie miały za ze sobą nic wspólnego? Według mnie to jedna sprawa - ta sama.

Po prostu Mat. 7:15-23 i I Jana 4:2-3 nie mówią dokładnie o tym samym i wsadzanie ich do jednego worka nie ma za bardzo sensu.

Axanna napisał(a):
Matan ma świadectwo życia - jak mało kto, a propos - ale wyzywany jest tu od antychrystów, czyli świadectwo się nie liczy.

Nie znam osobiście Matana - mogę ocenić naukę, którą przynosi na forum. Nie nazwałem go anrychrystem ani raz. Natomiast uważam, że jest pod wpływem ducha antychrysta i wzywam go do upamiętania. Nie tylko ja zresztą.

Axanna napisał(a):
Ale każdy katolik z papieżem na czele z powodzeniem przejdzie tutejszy test i jeszcze się w piersi będzie bił, że tak jest - ale że zaraz odwróci się na pięcie i pójdzie robić swoje, wyznając że Jezus za każdym razem przychodzi, czy cokolwiek innego - czyli wydając całkiem inne świadectwo, ale to raptem się zaczyna liczyć. Dlaczego niby?

Nie rozumiem tej Twojej wypowiedzi. Mogłabyś jaśniej?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: arianie....
PostNapisane: So lut 14, 2009 4:27 pm 

Graża napisał(a):
kiedyś u nas był kaznodzieja zza oceanu i powiedział że powiedzieć że on rozumie dogmat o Trójjedynym Bogu to on napewno nie może.Bo to jest dla niego za trudne i niemożliwe do pojęcia i do wytłumaczenia sobie i komukolwiek.Czy przez to, że nie rozumie tego dogmatu nie będzie zbawiony?

Graża, sprawa jest dość prosta. Nikt nie jest w stanie pojąć intelektualnie natury Boga. Ja też jej nie rozumiem. Ale jeśli modlimy się do Ojca i do Jezusa, oddając obydwóm Osobom jednakową chwałę, a jednocześnie mamy jednego Boga, to myślę, że wszystko jest ok. W najprostszym ujęciu. Wszelkie określenia typu "Bóg i Jezus" oznaczają, że dla osób wypowiadających te słowa Jezus nie jest Bogiem, tylko jest kimś OBOK Boga. A przecież On jest Osobą Boga.

Odpowiedz z cytatem  
Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 496 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24 ... 34  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1