www.ulicaprosta.net

Forum przy Ulicy Prostej
Teraz jest Wt lip 15, 2025 9:54 pm

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 127 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 9  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: Cz mar 06, 2008 7:42 pm 

Smok Wawelski napisał(a):
Quster, przypominam Ci, że mamy czasy ostateczne, w których ma być tak jak w II Tym. 3:1-13 i już właściwie jest. Nie trzeba wyznawać teorii spiskowych, żeby zobaczyć, jakie spustoszenie sieje ekumenia w umysłach ewangelicznych chrześcijan i jak ludzie zaczynają postrzegać "wspólne ewangelizacje" organizowane z krk jako coś normalnego, a krk nazywają kościołem chrześcijańskim.

Skoro tak jest jak piszesz to jak słabe by było nauczanie w kościołach ewangelicznych? Skoro tak łatwo jest zasiać wątpliwość ? Skoro ekumenia sieje takie spustoszenie? Ja jednak nie widzę jakiegoś "potwora", może źle robie, ale swoje przeszedłem i wiecej nie mam ochoty, widzieć w innych zagrożenie, oczywiście nie bagatelizuje fałszywych nauk. Jeśli ktoś dba o własną wiarę, czyta Słowo Boże, to tak łatwo nie da się zwieść, ale nawet jeśli coś nieco zboczy to Pan naprostuje, tak uważam i nie chce widzieć w innych uczniów szatana. Bóg będzie sądził, ja mam okazywać miłość i nieść pomoc. Mam znajomych katolików i nie sądze, że mam im nakładać do głowy coś co dzieli. Owszem jak mnie ktoś pyta to mówie jak mnie Pan przekonuje i czego uczy przez Słowo Boże, ale wybór pozostawiam innym. Ale żeby nie być źle zrozumianym napiszę też o tym że znam też takich katolików co najpierw są mili, aż do czasu kiedy zadają pytanie: co ci sie nie podoba w KrK i zadają to pytanie w celu atakowania a nie dialogu.
Bóg może wiele, a jednak Antychryst pojawi się na Ziemi i będzie zwyciężał wierzących - pewne sprawy dzieją się z dopustu Bożego i będą się działy, a ostry obłęd dotyka zazwyczaj ludzi, którzy wierzą kłamstwu [II Tes. 2:11-12]. Myślę, że bagatelizowanie sytuacji w momencie, gdy trzeba raczej ostrzegać naiwnych i nieświadomych nie jest najlepszym pomysłem.

Nadal uważam że najważniejszym zagrożeniem jest raczej zwiedzenie wewnątrz ewangeliczne, niż coś z zewnątrz. Możemy z czasem się zdziwić co do tożsamości Antychrysta, ale jeśli wierzyć w pretrybulacjonizm, to co nas do dotyczy ? Praktycznie nic.
:D

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz mar 06, 2008 11:45 pm 

znalezione:

Cytuj:
Benedykt XVI zamierza rehabilitować ks. Marcina Lutra, dowodząc, że jego zamiarem nie był podział chrześcijaństwa, a oczyszczenie Kościoła z praktyk korupcyjnych – donosi dzisiejsze wydanie londyńskiego dziennika "The Times". Według gazety papież zajmie się tą kwestią podczas tradycyjnego już spotkania z byłymi studentami, które odbędzie się latem w papieskiej rezydencji Castelgandolfo. Omawiane mają być również tematy, dotyczące sukcesji apostolskiej i innych zagadnień teologicznych.

Według przewodniczącego Papieskiej Rady ds. Popierania Jedności Chrześcijan, kardynała Waltera Kaspera, obchodzącego właśnie 75. urodziny, rehabilitacja Lutra znacząco pomogłaby w dialogu luterańsko-rzymskokatolickim. Hierarcha zaznaczył, że jest tak wiele rzeczy, jakich Kościół rzymskokatolicki może się nauczyć od Lutra, poczynając od jego koncentracji na Słowie Bożym.

- To ciekawy sygnał. Informacje o tym, że strona katolicka na nowo chce spojrzeć na osobę reformatora pojawiały się już wcześniej, szczególnie od ostatniej wizyty papieża Jana Pawła II w Niemczech w 1996 roku - powiedział ewangelikalnej agencji informacyjnej idea bp Friedrich Weber, odpowiedzialny w Zjednoczonym Kościele Ewangelicko-Luterańskim Niemiec za dialog ze wspólnotą rzymskokatolicką. Jednak nie była to pierwsza, przychylna wypowiedź wysokiego przedstawiciela Kurii Rzymskiej nt. Lutra. Gdy w 1983 roku trwały obchody Roku Lutra z okazji 500. rocznicy urodzin reformatora, specjalny wysłannik Jana Pawła II na uroczystości w Niemczech, kard. Johannes Willebrands, nazwał Lutra religijnym geniuszem oraz wspólnym nauczycielem chrześcijaństwa, zachęcając do ekumenicznych badań nad osobą i dziełem reformatora.

Natomiast dziennik "The Times" doszukuje się w doniesieniach o rehabilitacji Lutra kolejnego etapu wizerunkowej kampanii papieża, przekonując, że podjęcie tematu ma służyć "zmiękczeniu" obrazu Benedykta jako arcykonserwatywnego teologa, a to z okazji kolejnej rocznicy wyboru Josepha Ratzingera na biskupa Rzymu.

Ks. Marcin Luter, augustiański mnich i jeden z największych reformatorów Kościoła Zachodniego, został ekskomunikowany w 1521 roku przez papieża Leona X. 31 października 1517 roku Marcin Luter ogłosił 95 tez przeciwko nadużyciom w Kościele średniowiecznym, związanym z praktyką pokutną. Data uznawana jest za symboliczny początek reformacji, z której wyodrębniły się Kościoły ewangelickie.

Na świecie żyje obecnie ponad 80 milionów ewangelików wyznania augsburskiego (luteranów), będących bezpośrednimi spadkobiercami XVI-wiecznej Reformacji. Kościół Ewangelicko-Augsburski w Polsce liczy 80 tys. wiernych w sześciu diecezjach.

http://www.ekumenizm.pl/content/article ... 116201.htm

:) :? :idea:

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt mar 07, 2008 8:26 am 

"dowodząc, że jego zamiarem nie był podział chrześcijaństwa, a oczyszczenie Kościoła z praktyk korupcyjnych "

I na tym polega mydlenie oczu. Nie bylo problemem korupcja, a zaklamanie prwdy ewangelicznej, ze zbawienie jest z łaski, a nie za kaske. Wlasnie w ten sposub KK tworzy wizerunek rozumiejacego swoje bledy kosciola, a prawda jest taka ze naiwni ewangeliczni to lapia i wpadaja w zwiedzone myslenie, ze przeciez nie roznimy sie od KK.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt mar 07, 2008 10:15 am 

Chce się podlizać kościołowi ewangelickiemu. Następny krok.
Potem będą miec wspólny "prymat papieża", skoro papiez...taki dobry i mądry... i tak nas rozumie... :roll:

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt mar 07, 2008 1:01 pm 

quster napisał(a):
Skoro tak jest jak piszesz to jak słabe by było nauczanie w kościołach ewangelicznych? Skoro tak łatwo jest zasiać wątpliwość? Skoro ekumenia sieje takie spustoszenie?

Najwyraźniej jest na tyle słabe, że ludzie nie widzą oczywistych różnic między nauczaniem krk i ewangelicznym. Dlatego dają się nabierać.

quster napisał(a):
Ja jednak nie widzę jakiegoś "potwora", może źle robie, ale swoje przeszedłem i wiecej nie mam ochoty, widzieć w innych zagrożenie, oczywiście nie bagatelizuje fałszywych nauk. Jeśli ktoś dba o własną wiarę, czyta Słowo Boże, to tak łatwo nie da się zwieść, ale nawet jeśli coś nieco zboczy to Pan naprostuje, tak uważam i nie chce widzieć w innych uczniów szatana.

A kto mówi o "uczniach szatana"? Ja nie widzę w Biblii nauczania typu: "Nie przejmujmy się, bo nawet jak ktoś zboczy, to Pan naprostuje" - mógłbyś mi to gdzieś pokazać? Widzę natomiast, że apostołowie traktują sprawę poważniej niż wielu dzisiejszych chrześcijan. Tu nie chodzi o życie w ciągłym lęku tylko o "baczenie, aby nas kto nie zwiódł" - przecież to są słowa samego Pana, czyż nie?

quster napisał(a):
Mam znajomych katolików i nie sądze, że mam im nakładać do głowy coś co dzieli. Owszem jak mnie ktoś pyta to mówie jak mnie Pan przekonuje i czego uczy przez Słowo Boże, ale wybór pozostawiam innym.

Czyli mówisz coś w rodzaju "moim zdaniem zbawienie jest tylko z łaski"? Albo "uważam, że nowe narodzenie musi być poprzedzone osobustym upamiętaniem grzesznika"? Jeśli tak, to oni uważają inaczej, Ty inaczej i ogólnie jest miło. Dobrze rozumiem?

quote napisał(a):
Ale żeby nie być źle zrozumianym napiszę też o tym że znam też takich katolików co najpierw są mili, aż do czasu kiedy zadają pytanie: co ci sie nie podoba w KrK i zadają to pytanie w celu atakowania a nie dialogu.

Zaraz, a co to jest "dialog" w kontekście głoszenia Ewangelii? Czy Paweł prowadził z nieodrodzonymi Żydami dialog, czy przekonywał ich o tym, że Jezus jest Mesjaszem, narażając się na poważne nieprzyjemności?

quster napisał(a):
Nadal uważam że najważniejszym zagrożeniem jest raczej zwiedzenie wewnątrz ewangeliczne, niż coś z zewnątrz.

W omawianym temacie jedno łączy się z drugim. Naprawdę tego nie widzisz? Przecież gdyby nauczanie w kościołach ewangelicznych było zdrowe, to ekumenia z krk byłaby praktycznie niemożliwa. A mówimy o ekumenii z instytucją, a nie o jedności z poszczególnymi osobami odrodzonymi MIMO nauczania tej instytucji.

quster napisał(a):
Możemy z czasem się zdziwić co do tożsamości Antychrysta, ale jeśli wierzyć w pretrybulacjonizm, to co nas do dotyczy? Praktycznie nic.

Tak, ale gdybyśmy mieli myśleć wyłącznie o sobie, to po co w ogóle głosić Ewangelię, skoro nas potępienie już nie dotyczy? Nie sądzisz, że to jakby egoistyczne podejście do sprawy?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt mar 07, 2008 6:02 pm 

Najwyraźniej jest na tyle słabe, że ludzie nie widzą oczywistych różnic między nauczaniem krk i ewangelicznym. Dlatego dają się nabierać.
Tak i ja to zauważam czasem
Ja nie widzę w Biblii nauczania typu: "Nie przejmujmy się, bo nawet jak ktoś zboczy, to Pan naprostuje" - mógłbyś mi to gdzieś pokazać?
Wiesz mogę przytoczyć werset, który spowodował że tak powiedziałem, ale myślę, że będziemy sie niepotrzebnie nad tym, rozwodzić.
Czyli mówisz coś w rodzaju "moim zdaniem zbawienie jest tylko z łaski"? Albo "uważam, że nowe narodzenie musi być poprzedzone osobustym upamiętaniem grzesznika"? Jeśli tak, to oni uważają inaczej, Ty inaczej i ogólnie jest miło. Dobrze rozumiem?
No nie źle rozumiesz, nic takiego nie twierdzę.
Zaraz, a co to jest "dialog" w kontekście głoszenia Ewangelii? Czy Paweł prowadził z nieodrodzonymi Żydami dialog, czy przekonywał ich o tym, że Jezus jest Mesjaszem, narażając się na poważne nieprzyjemności?
Tak czułem, że wypunktujesz to słowo, ale już go nie zmieniałem. Mam na myśli raczej takie swobodne zrozumienie tego słowa niż to co ono oznacza w kontekście ruchu ekumenicznego.
W omawianym temacie jedno łączy się z drugim. Naprawdę tego nie widzisz? Przecież gdyby nauczanie w kościołach ewangelicznych było zdrowe, to ekumenia z krk byłaby praktycznie niemożliwa. A mówimy o ekumenii z instytucją, a nie o jedności z poszczególnymi osobami odrodzonymi MIMO nauczania tej instytucji.
Widzisz ja mam podobne zdanie to twojego tylko inaczej to wyrażam i stąd to nieporozumienie. Sam jestem przeciw ekumenii z instytucją
quster napisał(a):
Możemy z czasem się zdziwić co do tożsamości Antychrysta, ale jeśli wierzyć w pretrybulacjonizm, to co nas do dotyczy? Praktycznie nic.
Tak, ale gdybyśmy mieli myśleć wyłącznie o sobie, to po co w ogóle głosić Ewangelię, skoro nas potępienie już nie dotyczy? Nie sądzisz, że to jakby egoistyczne podejście do sprawy?
No nie to raczej żartem napisałem :) wiec nie ma mowy o egoizmie.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt mar 07, 2008 6:30 pm 

OK, nie ma sensu dyskutowac dla samej dyskusji. Mam prośbę: rób pojedyncze akapity pod cytatami, bo strasznie ciasny tekst wychodzi i trudno się czyta. :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz mar 20, 2008 5:14 pm 

Jakoś tak miałam ostatnio okazję rozmawiać na temat ProChrist. Kiedy wyraziłam wątpliwość co do organizowania wspólnych akcji ewangelizacyjnych katolików i ewangelicznych( no, bo niby jaką ewangelię wtedy głosimy? Dwie różne? A słuchacze mają sobie wybrać, która lepsza?) usłyszałam od paru "zielonych" , że...nie jestem w porządku, bo powinnam dążyć do jedności, do zgody,a nie do podziałów. katolicy , z którymi też o tym rozmawiałam mieli...to samo zdanie...
Trochę się pogubiłam...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Pro Christ
PostNapisane: Cz mar 20, 2008 5:25 pm 

jestem zielonoświątkowa i b.często się w tym gubię.Ale czy można wciąż szukać innego kościoła bo mój jest jakiś za bardzo idący na ugodę z nieprawdą i obojętny na prawdę?Czy można włóczyć się po obcych "landach"i"skakać z kwiatka na kwiatek"?Bo tu jest dziwnie blisko świata a tam też zaczyna być?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz mar 20, 2008 5:41 pm 

Niestety, Grażynko, prawda jest taka, że wielu "zielonych" (choć dzięki Bogu nie wszyscy, oczywiście) dało sobie wmówić jakąś zubełnie niebiblijną definicję "jedności" - ale jak ktoś nie jest ugruntowany w Słowie, to niestety tak się potem kończy. Takie mamy czasy jak te opisywane przez Izajasza:

"Prawda się zapodziała, a ten, który unika złego, bywa plądrowany; widział to Pan i za złe to poczytał, że nie ma prawa. Widział też, że nie ma nikogo, i zdumiał się, że nikt nie występuje" [59:15-16]

Nazbierali sobie nauczycieli, którzy łechczą ich uszy i tak jest i tak będzie. Kościół zaczyna się u nas w domu i jest wszędzie tam, gdzie dwóch albo trzech jest zgromadzonych w imię Pańskie. Niedługo będzie tak, że ostry obłęd będzie powszechnym zjawiskiem w Kościele, a trzeźwi ludzie zejdą do podziemia. Każdy, kto chce żyć pobożnie w Jezusie Chrystusie, prześladowanie znosić będzie. Smutne, ale obawiam się, że prawdziwe.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz mar 20, 2008 5:55 pm 

Cytuj:
Kościół zaczyna się u nas w domu i jest wszędzie tam, gdzie dwóch albo trzech jest zgromadzonych w imię Pańskie.

A co mają robić ci, którzy nie mają w domu trzech, a nawet dwóch? :(
P.S. Witam wszystkich serdecznie :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz mar 20, 2008 6:33 pm 

witaj

Cytuj:
A co mają robić ci, którzy nie mają w domu trzech, a nawet dwóch?

poszukać innych (spoza domowników) i mieć z nimi wspólnotę

dzięki Bogu nawet w przypadku dysfunkcji narządów ruchu oraz innych niepełnosprawności, przestrzeń życiowa nie została nam ograniczona do własnego domu :D nawet obłożnie chory ma dzisiaj możliwości techniczne, żeby nawiązać kontakt z innymi wierzącymi

a Bóg może nawet posłać kogoś osobiście do potrzebującego, jeżeli uzna taką potrzebę 8)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz mar 20, 2008 7:31 pm 

Cytuj:
Niedługo będzie tak, że ostry obłęd będzie powszechnym zjawiskiem w Kościele, a trzeźwi ludzie zejdą do podziemia.

Mam wrażenie, że to zaczęło się już dziać... :cry:

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz mar 20, 2008 8:12 pm 

Grazyna napisał(a):
Cytuj:
Niedługo będzie tak, że ostry obłęd będzie powszechnym zjawiskiem w Kościele, a trzeźwi ludzie zejdą do podziemia.

Mam wrażenie, że to zaczęło się już dziać... :cry:

Ja też uważam,że jesteśmy bardzo blisko końca czasów:
"(3) Niechaj was nikt w żaden sposób nie zwodzi; bo nie nastanie pierwej, zanim nie przyjdzie odstępstwo i nie objawi się człowiek niegodziwości, syn zatracenia, (4) przeciwnik, który wynosi się ponad wszystko, co się zwie Bogiem lub jest przedmiotem boskiej czci, a nawet zasiądzie w świątyni Bożej, podając się za Boga."(2 Tes. 2,3-4)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz mar 20, 2008 9:16 pm 
Ja do Grażyny. Wrażenie to tylko jest?

Czytałem dziś o Oliwkach, tak jakoś coś mnie zaciekawiło w tych drzewach. Podobno obok staregu uschłego drzewa wyrasta bardzo często nowy pęd, całkiem z boku i całkiem jakby nie przejmując się tym że drzewo uschło. Sięga gdzieś głęboko do korzeni i sobie żyje a drzewo choć wieksze, stoi uschłe.

A do Graży powiem. Niełatwe, moim zdaniem, pytanie zdadałaś, ale znajdziesz odpowiedź zapewne. Coś czuję, że już ją znajdujesz powoli.

Odpowiedz z cytatem  
Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 127 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 9  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1