www.ulicaprosta.net

Forum przy Ulicy Prostej
Teraz jest N maja 11, 2025 11:34 am

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 125 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 9  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: Pn lut 18, 2008 5:43 pm 

Marc, chodzi Ci o to, że pastro nadużywa swego autoryetu nadając sobie status udzielnego władcy czy o to, ze w ogóle nie powinno być pastora danej społeczności?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn lut 18, 2008 5:47 pm 

Marck5 napisał(a):
JJ napisał:
Cytuj:
Dziwi mnie tez, przy okazji, bezkrytycznosc mlodej generacji w kwestii biblijnosci funkcji kobiety pastora ( pastorałki? ), uwarunkowanej...

Mnie zaś dziwi bezkrytyczność większości chrześcijan w kwestii niebiblijności funkcji pastora wogóle. Nie ważne czy jest to pastor czy pastorka. Funkcja jest niebiblijna a Pan mawiał że: " Nie tak ma być między wami". Dlatego jeśli chcesz być biblijny to najpierw napotkasz najczęściej sprzeciw własnie pastora. Wiem z doświadczenia.

Kosciol bez pastora? Jeszcze tego brakuje, zeby kazdy sobie byl kaplanem i samodzielnie Pisma czytal. A kto będzie nawolywal do, no kto, albo kto będzie młócił na ten przykład? :mrgreen:

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn lut 18, 2008 7:18 pm 

Grazyna napisał(a):
Marc, chodzi Ci o to, że pastro nadużywa swego autoryetu nadając sobie status udzielnego władcy czy o to, ze w ogóle nie powinno być pastora danej społeczności?

Chodzi mi o jedno i o drugie. Jeśli chcemy aby było biblijnie to czemu nie wyobrażamy sobie zboru bez pastora ? Znalazł ktoś pastora w Biblii ? Chyba tylko Diotrefesa.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn lut 18, 2008 9:02 pm 

Poznałam zbory, gdzie jest tylko rada starszych. Ale wiesz, co...? Zawsze ktoś z tych starszych wysuwał się naprzód, jakby bardziej dominował( ale w dobrym znaczeniu tego słowa). Niby oficjalnie nie mieli pastora, ale jakby...mieli.
Chociaż chyba zdrowo jest, jeśli na czele zboru stoją starsi, którzy są jednakowi wobec siebie rangą i autorytetem. Pewnie dzięki tmu minimalizują nadużycia...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt mar 25, 2008 4:59 pm 
Ja od lat funkcjonuje w społeczności gdzie nie ma pastora. Nie ma, choć są starsi, kaznodzieje i jeden brat, który jest taki trochę tatuś. Zawsze zauważy jakby komu się coś nie tak działo, jakby kogo zbyt długo nie było itd. To może on jest pastorem, bo taki pasterski? Ale znów nie jest człowiekiem orkiestrą, raczej rzadko usługuje Słowem, choć należy do grupy starszych. A starsi, to po prostu starsi, poważni bracia.
Nie chcę tu nadmiernie gloryfikować społeczności w której żyję bo ma ona sporo wad także.
Pastor w dzisiejszym rozumieniu, to taki przewodnik, trochę nawet król czasami, specjalista od wszystkiego, wyrocznia, posiadacz krawata :D i w skórzanej oprawie Biblii, absolwent dobrej uczelni. Trochę żartuję, ale zrobiono z pastora bardziej szefa niż pomocnika a i im taka rola nierzadko bardzo schlebia. Koloratki zaczynają sobie sprawiać, nie dawno na pewnym chrzcie widziałem. Zdają się nie rozumieć o co w tym wszystkim chodzi i pozazdrościli hierarchiczności np. Krk. A potem oburzenie, że owce nie zawsze pokornie przytakują i że nie kochają ich na dobre i złe. Przywódcy wszelkiej maści to dziś zakała Kościoła. Wiem, że może mi się za to oberwie, ale takie jest moje zdanie. Oczywiście nie namawiam do braku szacunku wobec tych, którzy z oddaniem i miłością pracują w naszych społecznościach abyśmy zbliżali się do Chrystsua i są tym samym czasem nawet trochę jakby przewodnikami, czy wręcz wzorcami oddania Chrystusowi.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt mar 25, 2008 5:19 pm 

nowy napisał(a):
Pastor w dzisiejszym rozumieniu, to taki przewodnik, trochę nawet król czasami, specjalista od wszystkiego, wyrocznia, posiadacz krawata :D i w skórzanej oprawie Biblii, absolwent dobrej uczelni.

no i dobrze jak ma koloratkę, bo wtedy już cos znaczy w środowisku... 8)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt mar 25, 2008 5:26 pm 
.....sygnet na palcu, zdarzy się jeszcze dostrzec.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt mar 25, 2008 5:34 pm 

dobrze jak ma własną pieczątkę...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Śr mar 26, 2008 5:54 pm 
no i biuro...i sekretarkę...fax

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Śr mar 26, 2008 7:10 pm 

i koraliki...ilość koralików będzie wskazywała na liczbę otrzymanych darów... 8)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Śr mar 26, 2008 9:38 pm 

:shock:
aleś mnie Grażyna...no lepsza jesteś (serio są takie?)

to dodam jeszcze konto w banku szwajcarskim

ps.: wymyśliłam skrót na "piastowanie funkcji pastora": "piastor"
(gdyby się okazało, że jednak w Biblii nie ma takiej funkcji, a oni ją i owszem - piastują chlubnie i pieszczotliwie)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz mar 27, 2008 1:08 pm 

"piastor"...? :lol:
Siuper!

Ja już słuszałam takie teksty: jeśli będziesz pastora traktować jak brata. to grzeszysz nieposłuszeństwem...Ty masz podtrzymywać omdlałe ręce pastora , żeby jego namaszczenie kwitło i autorytet wzrastał. Jest też "prawo pastorskie" :wink:
1. Pastor rację ma zawsze
2. Pastor nigdy się nie myli, tylko ma obajwienie, ktore jeszcze się nie wypełniło.
3. Pastor ma namaszczenie i chodzi w aurze. Wara ci od jego aury.
4. Pastor ma prawo do twoich pieniędzy

i "prawa owiec"
1. owca ma niezbywalne prawo wspierać swego pastora materialnie
2. Owca ma prawo modlić się za swego pastora
3. owca ma prawo mowić wszystkim, jakiego ma dobrego i Bożego pastora
4. Owca ma prawo dziękować swemu pastorowi za wszystko. :lol:

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz mar 27, 2008 4:22 pm 

aaaa!
to stąd ta piosenka, co nas tak kiedyś wzruszyła Romek D. zapodał kiedyś gdzieś tu linka do takiego HYMNU o MIŁOŚCI WŁASNEJ

jeśli ktoś chce być pasterzem, to czy wie "jak pachną owce"?

bo jakie mają owce "rozumy", to widać po tym, jak się dają prowadzić

ale same też się powinny prowadzić porządnie

coś mi się zdaje, że zaraz admin wpadnie zaprowadzić tu porządek... :lol:

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz mar 27, 2008 4:34 pm 

ani_isza napisał(a):
coś mi się zdaje, że zaraz admin wpadnie zaprowadzić tu porządek... :lol:

Na razie ja tu "wpadam" przywitac sie ze wszystkimi jako nowy uczestnik .
A wiec witajcie "rycerze Slowa" , niewiasty Prawdy , szukający w malinach , fanow Appolosa i Kefasa , "zwykle owieczki" , "niezwyklych pastorow" , religijnych mezczyzn i kobiety , anarchistow duchowych, zwolennikow machania flagami i tych co tylko na organach...
pokoj Wam i pozdrowienia w imieniu Pana Jezusa! :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz mar 27, 2008 4:39 pm 

o!
to witaj...byle nie na "bezdrożach błędu"... 8)

Odpowiedz z cytatem  
Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 125 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 9  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1