www.ulicaprosta.net

Forum przy Ulicy Prostej
Teraz jest Cz lip 10, 2025 4:56 am

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 219 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 15  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: Pt maja 04, 2007 10:46 am 

Tak Grazyno - obowiązek... WYpowiadanie się pogardliwie o innych to nie jest powód do chluby ale jesli Ci z tym dobrze idź sobie swoją drogą wyższości i patrzenia na innych z góry z racj że Ty wierzysz PRAWDZIWIE i posiadłaś już jedynie słuszną drogę zbawienia.
Gratuluję dobrego samopoczucia. Ciekawe jak się będziesz czuła gdy w tym obiecanym raju znajdzie się wielu w "sukienkach" i o zgrozo będziesz musiała spędzić z nimi wieczność. Nagle się okaże, że mimo raju to piekło jakoweś :P

WYsmiewanie, szydzenie z innych - piękne, prawdziwe chrześcijaństwo...

Najbardziej podoba mi się sekciarski umysł PRAWDZIWEGO chrześcijanina tzn. sciślej mówiąc "prawdziwego" - Wesołość wzbudza we mnie ta uparta niezgoda na fakty i otaczającą rzeczywistość. Sama bedąc w mnini-wspólnocie chrzescijańskiej za chrześcijan nie uwarzasz milionów innych ludzi w dużej mierze jednak podobnie wierzacych przynajmniej w podstawową 'Prawdę i drogę" a więc krzyż i zmartwychwstanie...

Takie poglądy zawsze mnie zdumiewały...

Zdrówko

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt maja 04, 2007 11:17 am 

Nie wiem, gdzie ty widzisz tę wielką kpinę i szyderstwo...Chyba lekko przesadziłeś. Nie mówiąc już o tym, że ja tym młodym, urabianym w seminariach ludziom szczerze współczuję. A że napisałam: w sukienkach? A przepraszam bardzo, czy oni nie noszą sukienek...? Nazywają to inaczej( sutanna) co na jedno wychodzi. Ja po prostu nie lubię facetów w spódnicach, tak już mam! :lol:

Drogą , Prawdą i Życiem jest Chrystus. Każdy, kto idzie tą drogą, niezależnie od rodzaju wspólnoty, do której należy, idzie na spotkanie z Bogiem.

Jeśli chodzi o katolicyzm...To prawda, że wśród katolików zdarzają się nawrócenia. Jednakże prędzej czy później Duch Święty powoduje, że od katolicyzmu taki nawrócony odchodzi. Bo nie da się pogodzić chodzenia za Jezusem z bałwochwalstwem.Proste.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt maja 04, 2007 11:22 am 

Cytuj:
robaczek2 napisał(a):
Grazyna napisał(a):
Wiesz, co Robaczku....Co mnie jakiś Sai Baba obchodzi....

Mnie obchodzi.
Po prostu dla Ciebie jest wazna Twoja osoba.

Ojej...Jak można z tego, że mnie poglądy Sai Baby nie obchodzą wysuwać wniosek, że mi na zwiedzonych ludziach nie zależy... :roll:
Dookoła siebie nie mam ani jednego wyznawcy Sai Baby. To co, mam studiować jego nauzcania, żeby wirtualnie współczuć jego ofiarom...? Mogę się co najwyżej o nich pomodlić: żeby Bóg otworzył im oczy.
Cytuj:
Dla mnie te miliony ludzi, ktorzy nasladuja zalozycieli falszywych zborow.

No jakiś Ty szlachetny! ( w pzreciwieństwie do mnie, oczywiście. :lol: )
Cytuj:
Ktore to poglady legitymizujesz ubierajac je w piekne slowka - podobnioe jak wszyscy zalozyciele falszywych zborow.

Ooo...przynajmniej nie odmawiasz mi elokwencji, dzięki i za to! 8)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt maja 04, 2007 11:58 am 

Lechu napisał(a):
robaczek2 napisał(a):
Marketing nie jest spotykaniem, wspieraniem i poznawaniem Slowa Bozego chociaz wszyscy samozwanczy prorocy i zalozyciele swoich zborow/grup na Boga w sercu sie powoluja (grzeszac przy tym przeciwko Duchowi Swietemu).

"REINHARD BONNKE: Yes at the last five crusades, every crusade is five days. From November of last year to March of this year, we had 9,120,000 registered decisions, people completing the decision card. We counted the decision cards: 9,120,000 in five months. Next year instead of five crusades, I want ten crusades, and so instead of having 10 million, we will have 20 million souls for Jesus. "

Wskaż mi palcem gdzie Ty widzisz marketing (swoją drogą znasz znaczenie tego słowa??) w służbie Bonnkego. Osobiście nie do końca jestem za stosowaniem "ankiet" sprawdzających ile osób nawróciło się na danej ewangelizacji, ale chętnie usłyszę jaki to ma związek z marketingiem??

Taki jak w smoka wypowiedzi: Kogucie, AKWIZYTOROM DZIĘKUJEMY. Szczególnie tym, którzy sami nie narodzili sie na nowo i głoszą inną ewangelię o innym królestwie.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt maja 04, 2007 5:55 pm 
Grazyna napisał(a):
Nowy- nie życzyłeś sobie wymieniać ze mną postów. Ja jestem konsekwentna.

Wolałem byśmy się mijali niż gdybyśmy mieli na sobie ciągle utykać,bo tak było.Nie żebym nie znosił przygan, ale jeśli rozmowa dwojga duchowego rodzeństwa ma być tylko wzajemnym przyganianiem sobie to moim zdanie lepiej przemilaczaćAle żebym nie życzył sobie w ogóle z Tobą rozmawiać to nie,choć jeśli tak to odebrałaś to pewnie miałaś prawo.Poza tym ,ja nie umiem być taki pamiętliwy i lubię czasem totalnie zapomnieć,co mi się udało w stosunku do Ciebie.

Ostatnio edytowano Pt maja 04, 2007 6:22 pm przez Gość, łącznie edytowano 2 razy

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt maja 04, 2007 6:07 pm 
Robaczku.Jezus powiedział to słynne"gdzie dwóch lub trzech..."I tak właśnie czasem najzwyczajniej zaczyna się zbór.Bywa i owszem że czyjaś inicjatywa i pomysł na zbudowanie zboru jest jego początkiem, ale to nie zawsze jest słuszne.Pan nie wymaga nigdzie w swym słowie jakichś silnych struktur,mocnej hierarchii,wielkich obiektów,krzykliwych przedsięwzięć itd.Pan oczekuje naszych serc i chce w nich mieć dla siebie miejsce przede wszystkim i głównie.No i gdy spotyka się dwoje,troje,czworo takich ludzi z otwartym sercem,miłością do Pana i Jego Słowa to Pan obiecał między nimi być.I mamy zbór,bo Pan ,który znajdzie się między większą czy mniejszą garstką ludzi rozdziela dary,powołuje służby i wszystko funkcjonuje po Bożemu.Bywa,że ludzie zbyt pewni swego,zbyt mocni oddalają się od Pana,Jego prowadzenia wtedy rozrastają się struktury,hierarchie,sztuczne przedsięwziecia tak by wyglądać zgodnie z tym jak sobie wyobrażamy kościół.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt maja 04, 2007 6:34 pm 

nowy napisał(a):
Robaczku.Jezus powiedział to słynne.

Przepraszam Cie ale nie widze w Twojej wypowiedzi nic dla siebie. Ot jeszcze jedno powolywanie sie na Jezusa podobnie jak liczacy kartki ewangelizator albo guru z Indii.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt maja 04, 2007 6:40 pm 
Myślałem że jakoś Ci wyjaśnię,to co ja rozumiem przez zbór i jego budowanie.Ale mi się nie udało,jak widzę.Ciekaw jestem co Ty byśmi w tym temacie powiedział o ile nie jesteś katolikiem, bo wtedy wiem co byś mi powiedział, i nie musisz.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: So maja 05, 2007 8:25 am 

Robaczku- kościół to l u d z i e , a nie jakaś organizacja, instytucja czy co tam jeszcze. Dlatego, jeśli zbierze się dwóch lub trzech wierzących w Niego ludzi, to są oni kościołem i On jest pośród nich. Nie muszą w celu "bycia kościołem" siedzieć w określonym budynku z oficjalną nazwą.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: So maja 05, 2007 9:04 am 

Pozwólcie mu żyć. I wierzyć w swój kościół. Gościa trzęsie na sam dźwięk słowa: zbór. Hierarchia, tradycja, święte obrazki, pielgrzymki, prymat papieski, sakramentalne uczynki. Jest cena wyłączenia z synagogi, o której mówił Jezus. Nie każdego stać, by ją zapłacić.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: So maja 05, 2007 5:34 pm 
Ja się Lisie na nich nie złoszczę, ani nie uważam że celowo,świadomie, ze złej woli błądzą, bo też kiedyś błądziłem i wiem że to nie moja wiedza, chęć zrozumienia czy moje umiłowanie prawdy mi pozwoliło dojrzeć.A dziś jeśli nawet już wiem i tak wiem że to nie moja zasługa.Jakoś tak raczej się cieszę że mi BYŁO DANE POZNAĆ i jeśli to możliwe innym mówię.Jeśli nie przynosi skutku moja mowa to może to być nawet moja wina bardziej niż jego.No i wiara nie jest rzeczą wszystkich o tym też pamiętam.Alkoholików też rozumiem bo byłem na dobrej drodze ku temu.Łatwiej coś zrozumieć gdy się tam było i gdy się ma wdzięczność do Pana za wyratowanie.Wtedy inni to już nie są jacyś zawzięci grzesznicy,ale jak ja potrzebujący pomocy.A ja jej potrzebuję nadal,nie wiem jak Ty.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: N maja 06, 2007 9:26 am 

No, skoro Robaczek wlazł na to forum i ciągle rozmawia...to chyba faktycznie jest potrzebujący. Broni się, czasem przez atak, ale może gdzieś tam w głębi duszy szuka odpowiedzi na różne pytania odnośnie wiary...
Albo opcja druga: lubi sobie pogadać, podyskutować i chce nas nawrócić na jedynie słuszną religię.
Jako, że nie potrafimy ocenić motywów jego postępowania, myślę, że należy obchodzić się z nim tak, jakby obowiązywała opcja pierwsza! :D

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn maja 07, 2007 7:00 pm 

Grazyna napisał(a):
szuka odpowiedzi na różne pytania odnośnie wiary...

Oczywiscie, ze szukam.
Np szukam odpowiedzi na pytanie jak to sie dzieje, ze tyle ludzi jest zwiedzionych przez pierwszego lepszego natchnionego, ktoremu szatan podpowie - zaloz sobie zbor.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn maja 07, 2007 7:46 pm 

Cytuj:
Np szukam odpowiedzi na pytanie jak to sie dzieje, ze tyle ludzi jest zwiedzionych przez pierwszego lepszego natchnionego, ktoremu szatan podpowie - zaloz sobie zbor.

W swoich poszukiwaniach uwzględniasz również zwiedzionych parafian, czy tylko zwiedzionych zborowników?
Mój Ty zatroskany poszukiwaczu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn maja 07, 2007 8:03 pm 

Ja bym się na Twoim miejscu, Robaczku, tak nie martwiła. Jeśli coś jest z Boga, to będzie temu Bóg blogosławił, a ludzie będą wzrastać w poznaniu Chrystusa. Jerśli coś jest od szatana, to i owoce będą odpowiednie.

Założenie, że k a ż d y, komu przyjdzie na myśl założenie społeczności musi być natchniony przez szatana, jest dość...ryzykowne.

Zatem, żeby było wszystko jasne. Twoim zdaniem tylko KRK jest tym jedynozbawczym kościołem...? Czy może uwzględniasz jakieś inne opcje?

Odpowiedz z cytatem  
Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 219 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 15  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1