www.ulicaprosta.net

Forum przy Ulicy Prostej
Teraz jest N lip 06, 2025 6:29 pm

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 127 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 9  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: Pt sty 19, 2007 10:36 am 

Aniu :) któż nas zrozumie....

Ty uciekasz z tego forum tak samo szybko jak ja...

na mnie się wszyscy rzucili,że ostro zaatokowałem doktrynę predestynacji kalwińskiej..smutne to, ze smok i inni ,,namaszczeni Duchem" chrzescijanie potrafią Cię osądzić za takie drobnostki, przy okazji nie czytając Twych postów a jednoczesnie nie widzą jak wielką herezją jest predestynacja kalwinska...

no ale cóz..tak głosili ich ojcowie w wierze, wiec oni musza ich bronic..tak samo jak w KK :roll:

czy protestantyzm zozumiał Biblie lepiej niz KK? tylko troche, wiekszosc protestantów to działacze pseudosolascriptura

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt sty 19, 2007 10:46 am 

Kochani,
tak, właśnie o techniki osiągania pewnych stanów mi chodziło. Osobiście widzę różnicę pomiędzy "relaksacją, wizualizacją i afirmacją" a "odprężeniem się, optymizmem, i zaniechaniem narzekania";) Uważam, że podkreślanie roli "mojej triady" jest jak najbardziej pozytywne jeśli chodzi o lepsze uczenie się, bo sama doświadzczam tego (i na pewno nie tylko ja), że jeśli uczę się czegoś nie w napięciu a w spokoju, jeśli jestem optymistycznie nastawiona do tego, co mnie czeka i jeśli nie marnuję czasu na marudzenie, narzekanie i biadolenie (czasu, który można poświęcić na dokładniejsze douczenie się :lol: ), to osiągam lepsze wyniki. Natomiast relaksacja, wizualizacja afirmacja jako techniki mają pochodzenie dla mnie jak najbardziej niepewne, poczytałam trochę na niektórych stronach ezoterycznych i widzę, że wszystkie trzy elementy zajmują poczytne miejsce w religiach/kultach/praktykach new age, dalekowschodnich itp.
To, co jest dla mnie uderzające, to fakt, iż praktyki te i techniki są skoncentrowane na "ego" - wszystkie wizualizacje, afirmacje odnoszą się do "ja", do tego, że "ja" mogę i będę. jest to dla mnie przeciwne temu, do czego powołuje Bóg swoje dzieci: by trwały w społeczności z NIM i by koncentrowały swoje życie na Panu, na Jego woli.

Basilea:
Cytuj:
Dlaczego niektorzy chrześcijanie panicznie boja się a,r,w?
Ponieważ New Age czerpie obficie z tych metod. Jenak zarówno prawo wiary, jak też większość metody NLP, czy inne skuteczne metody terapeutyczne bazują na biblijnych zasadach otwarcie przyznając się, ze modelują (naśladują Biblię).

W moim przypadku nie jest to paniczny lęk :lol: Jest może pewna obawa co do tego, w jakim kierunku podąża dzisiejsze szkolnictwo (i nie tylko). To, że ktoś twierdzi, że bazuje na Biblii, a nawet popiera swoje twierdzenia wersetami, nie znaczy, że jest "biblijny", że jego działanie jest zgodne z Bożym charakterem, że podoba się Bogu - i że od Niego pochodzi. Nawet część afirmacji czy wizualizacji hinduistyczno-jakikśtam jest skierowana "do Jezusa". Tylko czy to jest Jezus biblijny? Objawiony w Słowie? Osobiście widzę, jak w Nowym Testamencie Bóg szczegółowo objawił swoją wolę/swój pogląd - jak niektórzy mówią/ na kontakty i czerpanie z pogańskich zwyczajów i praktyk. kazał się całkowicie oddzielić. wielokrotnie powtarzał, aby Jego lud "nie upodabniał się" w swoim zyciu i zachowaniu do życia ludów pogańskich. Aby pamiętali do Kogo należą. Czy w Nowym Testamencie jest inaczej? Nie sądzę.
Napawa mnie obrzydzeniem nadawanie "nowych" nazw rzeczom starym jak świat. Rwa służyły/służą do otwierania się na "świat duchowy". Tylko, że chrześcijanie mają Ducha Świętego, który ich uczy o Chrystusie, o rzeczywistości duchowej, poprzez Słowo.

Ech, nie umiem tego wyrazić tak naprawdę, co mam w sercu. Nadal poszukuję linków do stron, gdzie znajdę chrześcijańską analizę tych zjawisk/nurtu. I jak sądzicie, które fragemnty ze Słowa najdokładniej, najlepiej oddają Bożą wolę w kwestii tych praktyk?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt sty 19, 2007 11:34 am 

Jedidio, zobacz tutaj:

http://www.erwm.com/NewAge.htm

Pełny serwis, razem ze znaczeniem konkretnych terminów i ich chrześcijańskimi odpowiednikami, pod którymi są przemycane do Kościoła.

Cytuj:
I jak sądzicie, które fragemnty ze Słowa najdokładniej, najlepiej oddają Bożą wolę w kwestii tych praktyk?

Należałoby przeanalizować konkretne praktyki. Ale skoro sama słusznie zauważasz, że wszystkie one właściwie koncentrują się na ludzkim "ego", to podstawowym fragmentem jest "Będziesz miłował Pana, Boga swego, z całego serca swego i z całej duszy swojej, i z całej myśli swojej, i z całej siły swojej, a bliźniego swego, jak siebie samego" [Łuk. 10:27].

Diabeł próbuje to odwrócić i proponuje nam, żebyśmy najpierw zaczęli bardziej kochać siebie samych, to potem bardziej pokochamy Boga i bliźniego. Ale to jest pułapka i droga do nikąd. Siebie samych już kochamy od urodzenia i to "na zabój". Wystarczy, że tak samo będziemy miłować bliźniego, to będzie super.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt sty 19, 2007 12:11 pm 

Jedidio. Książki Hunta zajmują się trochę tą tematyką:
~~Zwiedzione chrześcijaństwo~~
~~Ameryka uczeń czrnoksiężnika~~

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt sty 19, 2007 2:50 pm 

To prawda diabeł używa tak niesamowitych podstępów by zwabić człowieka, że kiedy czasem o tym myślę to naprawdę drżę.
Ignorowanie go i nasza pyszałkowatość sprawia, że stajemy się łatwym łupem. Nie bez powodów są skierowane do nas słowa, bądźcie trzeźwi. Czasem odnoszę wrażenie, że żyjemy w czasach gdy kapłani notorycznie są "pijani".

Kiedyś po uszy siedziałam w wizualizacjach, afirmacjach i wmawianiem sobie jak bardzo piękną stworzył mnie Bóg. I to wszystko było pod płaszczem Pisma Świętego i poznania. Pewnego dnia Bóg dał mi łaskę przejrzenia, jakież było moje zdziwienie i przestrach, gdy zrozumiałam, jak sprytnie diabeł w białych rękawiczkach wciągnął mnie do swego grona. Może kiedyś więcej napiszę na ten temat by obnażyć diabelskie metody działania. Dlatego teraz unikam najmniejszych przejawów tego co nie ma nawet w nazwie w Biblii. Gdybym znała naprawdę Pismo Święte oszczędziłabym sobie bolesnych konsekwenji stosowania tych praktyk.

Bóg zostawił nam Słowo w którym udzielił wielu rad jak żyć. Nie ma potrzeby je doskonalić przez dodawanie sobie technik, bo czy może Mądry Bóg zapomniał nam o tym powiedzieć lub może czegość nie dopowiedział, albo miał coś innego na myśli?
W prostocie i prawdzie jest nasze wybawienie. Jakże czuję się wolna i szczęśliwa móc oprzeć swoje życie tylko i wyłącznie na Jego Słowie.

Szkoda Basileo, że zniknęłaś, ale może nie zniechęcaj się tak szybko, spróbuj wniknąć w słowa i argumentację, która może jest inna od twojej.
Zbadaj, sprawdź, zastanów się. Bez względu kim jesteśmy i jakie mamy uwarunkowania psychologiczne jesteśmy powołani do badania czy tak się rzeczy mają. Z badania własnych serc i zadawania sobie pytania: czy czasem nie kroczę drogą zagłady? nie zwalnia nas to jak długi mamy staż w chrześcijaństwie czy to w jakiej żyjemy denominacji.

Pozdrawiam cię serdecznie
Kesja

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt sty 19, 2007 7:12 pm 
arche18 napisał(a):
...

czy protestantyzm zozumiał Biblie lepiej niz KK? tylko troche, wiekszosc protestantów to działacze pseudosolascriptura

Nie odnosząc się do meritum dyskusji. Jakie masz Arche komptencje, aby wygłaszać takie sądy? Co wiesz o zasadzie sola scriptura, co wiesz o predestynacji? Z pewnością Kalwin nie głosił tak radykalnej predestynacji jak czynią to jego dzisiejsi naśladowcy.
pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt sty 19, 2007 7:29 pm 

dużo wiem i pojęcie mam a co? zabronisz mi ?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt sty 19, 2007 9:14 pm 

Wy to potraficie " pięknie " witać , nie maco :roll:

Jedida ,rzuciła hasło no i sie udało .
Basilea ,odpowiedziała , bo myslała ,ze szczerość popłaca , :shock: napweno nie tutaj. :twisted:
Szkoda ,że nie daliscie mozliwości wypowiedzenia sie co do owych terminów ,jak ona to widzi Biblijnie , bo ja np chciałabym wiedzieć.
A moze w Biblii są słowa mówiące o ,O? no o tych sprawach , za które zganiliście i to nie w Miłosci Bożej.
Jak to dobrze ,ze ja sie na tym nie znam , nie wiem co to
wizualizacja - a moze to stosuje?
afirmacja - moze i to stosuje ?
no i to trzecie ?
Ale WIEM ,że w Biblii jest mowa o rzeczach ,które zanic nie chcecie dopuscić do Świadomości by Żyć ŚłowemPrawdą, .Nazywacie to ,pycha.

Szkoda ,że na wstępie bijecie po twarzy i jak twierdzicie w obronie wiary?
A swoją drogą ,ciekawe ,ze tak wielu z was imało się tych ,takich praktyk
bo jak mówicie , o swoich przeżyciach , to nie było ,dobrze A , co chcieliscie osiągnąć?
Czytam ,wypowiedzi ,ludzi którzy maja w sobie "światło" miłosć" i zastanawiam sie Ku czemu zmierzaja???

Moze to nadal w was tkwi?
Dużo wiecie?

Kto tu jest nieomylnym papieżem?
Basilea , nie ty pierwsza no i napewno nie ostatnia .
:)

http://biblia.phorum.pl/index.php

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt sty 19, 2007 9:22 pm 

Na koniec zostawiam wam mój obraz.
Gdyby nie pracowała mi prawa półkula, pewnie nic nie namalowałabym.
Niech Pan Jezus Chrystus da wam miłość i mądrość i prawdziwe poznanie Boga.
Ducha nie gaście.
Oliwko - zawsze pozostań zielona, takich liść nigdy nie więdnie, to kolor
Ducha Świętego.

Chociaż? przeciez Bóg stworzyl wszystkie kolory.....heheh

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt sty 19, 2007 9:44 pm 
arche18 napisał(a):
dużo wiem i pojęcie mam a co? zabronisz mi ?

Nie, nie zabronię. Po twojej odpowiedzi mam jednak wrażenie wprost przeciwne. Ale niech i będzie. Podaj proszę publikacje jakie czytaleś na temat sola scriptura, oraz kilka choć ze dwie o predestynacji.
z góry dziekuje

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt sty 19, 2007 9:46 pm 
BasileaMalchut napisał(a):

Ale widzę, że to Forum specjalizuje się na dzień dobry w

POLOWANIU NA CZAROWNICE

Co ciekawe, ostatnio fundamentaliści z Ulicy Prostej (ogólnie), jakże często za ten fundamentalizm krytykowani, od "religijnych" przezywani, sami niektórym zaczęli wyrzucać "beton" i duchową martwotę... Dygresja (dywersja;)) taka. Zobaczymy w jakim kierunku się to potoczy...

Właściwie to chciałem napisać, że czekam z niecierpliwością na wątek o tradycji... :twisted:

M.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt sty 19, 2007 9:50 pm 

A ja to sie juz calkiem pogubilam... nie wiem czy jestem fundamentalistka, religijna, agresywna czy beton... :roll: Niech mi ktos pomoze! :mrgreen:

Marcinie, jak na dogorywajacego to widze, ze masz sie calkiem niezle :wink:

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt sty 19, 2007 10:13 pm 
itur napisał(a):
A ja to sie juz calkiem pogubilam... nie wiem czy jestem fundamentalistka, religijna, agresywna czy beton... :roll: Niech mi ktos pomoze! :mrgreen:

Itur, po prostu musisz być sobą. :D

itur napisał(a):
Marcinie, jak na dogorywajacego to widze, ze masz sie calkiem niezle :wink:

To chyba taki mechanizm: odreagowuję stres, nabieram dystansu przez ironię...
Inaczej bym chyba zwariował.

Możliwe też, że właśnie umarłem. :?
Możliwe, że odzywam się tylko po to, żeby całkowicie nie zniknąć...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt sty 19, 2007 10:19 pm 

Cytuj:
Możliwe też, że właśnie umarłem.

A co trzeba zrobić, według Ciebie, żeby umrzeć?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt sty 19, 2007 10:29 pm 

Marcin, może ty już taki duchowy jesteś, że zaczniesz znikać :?: :D Zaraz nas tu oskarżą o betonowanie forum i będzie fajnie. Zaczną żądać zniknięcia betonowych postów bo to nie ten poziom.
Cytuj:
Możliwe też, że właśnie umarłem.

A co trzeba zrobić, według Ciebie, żeby umrzeć?

Wystarczy wyglądać jak lis na nowym zdjęciu :D

Odpowiedz z cytatem  
Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 127 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 9  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1