arche18 napisał(a):
ad Smok
smoku, czy już zdobyłes tę cechę, która mają np. sJ? czytanie tego, co sie kce, a tego co pisze wszystkieog to juz nie??? czyzbys nie zobaczył mojego postu o miłosci mojej do paulosa? czys nie widział, zem napisał tam, ze Jehowa kocha takze jego?
Arche, czytam to, co jest napisane. I ci widzę? Atakujesz ad personam najpierw Kalwina (ale on nic nie napisze na forum z oczywistych powodów), potem Paulosa - w dodatku zarzucasz mu kłamstwo, mylisz go z kimś innym, a następnie piszesz, że go miłujesz. Nie pasuje mi jakoś to wszystko.
Cytuj:
ogien z nieba chce aby spadł na niego-ogien miłosierdzia i opamietania-ale to czasem musi przyjsc przez cierpienie i sąd !!
Nie słyszałem jeszcze o ogniu miłosierdzia - mógłbyś mi przybliżyć to pojęcie?

Cytuj:
a apostołowie wtedy kcieli sprowadzic ogien zniszczenia , a ja kcę ,,smutku ku opamiętaniu"
Twoja wybuchowa działalność na razie chyba nie spowoduje takiego smutku - najwyżej jakiś inny. Jeśli chcesz "zamusić kogoś listem do zasmucenia po Bożemu" [I Kor. 7:9], to go tak nie mieszaj z błotem na wejściu, tylko mu pokaż, dlaczego się myli. Wtedy może osiągniesz swój cel.
Cytuj:
nie wiem czy to takie trudne dla Ciebie....bo człowiek jestes mądry i widze ze Ducha masz, wiec nie wiem co Cie zaslepiło, ze nie widzisz, ze Jezus Paulosa jst INNY. On nie ma jakiegos drobnego innego wyobrazenia o NIm!!
On uwaza, ze
1) Jezus bardzo chce pewną grupę ludzi zniszczyc-tak po prostu-tak sobie wybrał
2) Jezus nie umarł za wszystkich - nie chcę aby kazdy był zbawiony
Powtarzam: Rozmawiałem z Paulosem osobiście i niczego podobnego nie zauważyłem. Czytałem jego posty i też nie zauważyłem, żeby pisał o Jezusie takie rzeczy. Czy mógłbyś zacytować jakąś wypowiedź Paulosa z forum, z której wprost można by wyciągnąć takie wnioski?
Cytuj:
ale TY, który piszesz takie cos jak , "czy Jezus eucharystyczny i Jezus Chrystus to ta sama osoba" chyba powinienes szybko sie skapnąc o co chodzi..... widac jak ktos chce miec klapki na oczach to je bedzie miał
Chyba masz problem z rozróżnieniem pewnych rzeczy. Otóż członek KRK jest zobowiązany wierzyć w Jezusa Eucharystycznego pod groźbą samowykluczenia się z KRK, co jest zapisane w kodeksie kanonicznym. I to jest jego osobity problem, który czasem trzeba mu uświadomić. Natomiast Paulos czy ktokolwiek inny wierzący w predestynację czy nawet określający się wyznawcą kalwinizmu nie jest istytucjonalnie zmuszony do czegokolwiek. Z tego, co wiem, Paulos nie należy do kościoła ewangelicko-reformowanego. Ja nawet na forum nie czytałem, żeby Paulos był jakimś hard core'owym kalwinistą. Zwykle mam wyczucie, jeśli chodzi o teorie wykraczające poza granice zdrowego nauczania i oceniam jego słowa, a nie teoretyczną przynależność kościelną.
Cytuj:
jak ktos przekłada przyjazn/sypatie do ludzi nad PRAWDĘ to juz nie moja wina moze Ty sie zastanów nad soba , nad swoim zbawieniem, czy trwasz w Prawdzie, a nie od razu, ze ja zły, niemiłosierny grzesznik!!
Arche, Twoje postępowanie dalekie jest od PRAWDY. Jeśli widziesz, że brat Twój grzeszy, idź i upomniej go sam na sam. Taka jest PRAWDA EWANGELII. Jeśli uważasz, że nauka o predestynacji jest zła, pisz o tej nauce, a nie o Paulosie. Jeśli uważasz, że kalwinizm jest zły, pisz o kalwinizmie, a nie o życiu seksualnym Kalwina.
Masz jakieś merytoryczne argumenty, ale dopóki nie ucywilizujesz swoich wypowiedzi, będziesz postrzegany jak szalony inkwizytor walczący przeciwko ludziom, a nie błędnym naukom. I w ten sposób spalisz swoją misję na wejściu. Dobrze Ci radzę, zmień ton po prostu.
Cytuj:
czy jak Jezus rzekl do Piotra "zejdz mi z oczu szatanie" to zgrzeszył? był niemiłosierny?
Jezus odpowiedział w ten sposób na diabelską próbę powstrzymania Go od wypełnienia misji, w której to próbie Piotr został chwilowo użyty jako narzędzie. Nie widzę podobieństwa między tamtą sytuacją a Tobą, który mówisz podobne słowa do Paulosa.
Cytuj:
taka wg Ciebie jest milosc?
Miłość do prawdy polega na zwalczaniu fałszu, a nie na zwalczaniu ludzi. Miłość do ludzi polega na tym, żeby ich ratować, a nie publicznie obrażać, poniżać i oczerniać. Jeśli uważasz, że kogoś trzeba ratować przed fałszywą nauką, to wykaż fałszywość tej nauki na podstawie Słowa Bożego, następnie pokaż, że wyznawanie tej nauki naprawdę może prowadzić do rozbicia się w wierze (jak w przypadku Hymeneusza i Filetosa) i ostrzegaj.
Ale nie obrażaj, nie tryskaj jadem, nie obcinaj niczyich uszu mieczem Słowa, bo Pan Jezus chce zachować wszystkie uszy do słuchania.
Arche18 napisał(a):
a zaliż już nie przesiaduję, bo godnośc moja została tam urażona w okropny sposób! mówiąc językiem Biblii, to tzw. ,kermit_zaba' zgrzeszył przeciwko mnie grzechem przeciw Duchowi
Z tego by wynikało, że albo jesteś Duchem Świętym, albo jesteś z Nim współistotny. Takiego gościa jeszcze nie mieliśmy na tym forum.
P.S.
Cytuj:
spotkamy się, pogadamy, i na pewno ,,uscislimy nasze prosby" tak, jak to mówi ewangelia, aby Jehowa w niebie nas usłyszał i wysłuchał a Jezus zawsze był wsród nas
Od tego trzeba było zacząć, zamiast się tu wtaczać w takim stylu. Ja się z Tobą chętnie spotkam, tym bardziej, że z Krakowa jesteś albo tu przyjeżdżasz zdaje się. Napisz do mnie, jeśli masz ochotę. A miłowanie prawdy bez szacunku dla ludzi jest jawnie sprzeczne z nauką apostolską:
"Lecz Chrystusa Pana poświęcajcie w sercach waszych, zawsze gotowi do do obrony przed każdym, domagającym się od was wytłumaczenia z nadziei waszej.
Lecz czyńcie to z łagodnością i szacunkiem" [I Piotra 3:15-16]