www.ulicaprosta.net

Forum przy Ulicy Prostej
Teraz jest Pn lip 14, 2025 7:45 pm

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 166 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 12  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: Śr lip 19, 2006 12:14 pm 

Adam wiesz co........

WOGÓLE MNIE NIE OBCHODZI ZDANIE CZŁOWEIKA, KTÓRY NAJPIERW U ZIELONYCH BYŁ, A TERAZ SAM NIE WIEM GDZIE PALEC WŁOZYC BO MU SIE JUZ WSZYSTKO NUDZI-IZ MOZE DO BUDDYSTÓW-TAM SA SUPER JAZDY-MOZE LEPSZE NIZ U ZIELONYCH

nie jestes W ZADNYM WYPADKU upowazniony do oceniania mojej duchowosci, to po pierwsze

po drugie NIC MNIE TWOJE WIDZIMISIE O MOIM duchu nie obchodza, ja wiem jakiego jestem ducha i ci co są z Prawdy też wiedzą

po trzecie jestes straszynym obłudnikiem, bo zarzucasz mi, ze wrzuciłem pare osób do piekła (mimo iz ja im powiedziałem ze warunkowo zostana tam umieszczeni jesli sie nie nawróca zw swych herezji) ty natomiast od razu ze ja Nie Chrystusowy

daruj sobie, MARNY PROROKU TE GAADKI

tym bardziej, nie jestes dla mnie zadnym autorytetem, skoro potrafiłes byc u ADS i jak sam przyznałes ,,nie znac Jezusa" cóz za hipokryzja :?

dobrze, ze ADS nie ma cie juz w swych szeregach

jezeli chodzi o zielonych, to ci duzo z ielonego jeszcze zostało, wiec sie zajmij swoją pychą

Kosciól mam przeprosic?
za moje grzechy przepraszam ale Kosciół

heretyków -NIGDY W ZYCIU, BO NIE MAM ZA CO

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Śr lip 19, 2006 12:20 pm 

arche, mlody jestes to i g...i :evil:
daruj sobie te jazdy, bo i tak nikogo Twoje rewelacje nie interesuja. Paulosowi do piet nie dorastasz...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Śr lip 19, 2006 12:24 pm 

oki, widzem ze i na tym forum Prawdy sie nie kocha-zyjcie sobie nadal w swych błedach i herezjach

1) zarzucono mi obelgi, mimo iz na nikogo nie rzuciłem (c o innego ostre słowa a co obelgi- nie wiem czy przenajswietsze natchnione głowy to rozumieją)

2) itur rzuciał własnie na mnie obelge-ale to nic on ma prawo.prawo ,starszych' wspólczuje twoim dzieciom itur i fajnie ze ty taki madry i po wieku oceniasz

3) Paulosowi nie kce do niczego dorastac, bo nie mam do czego, musialbym sie cofac w mym rozwoju duchowym, a to grzech, juz wole katolików z ich kultem maryjnym

4) jak ciebie nie obchodza to sie niw wypowiadaj za wszystkich cO?

widze ze Duch przec ciebie przemawia...taaa On na pewno sie wypowiadał za wierzaych i niewierżacych....

5) a mnie nie obchodiz twoje zdaeni i co?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Śr lip 19, 2006 12:27 pm 

a mnie Twoje zoltodziobie niewychowany. do widzenia.
proponuje od razu banowac gosci, ktorzy na wstepie daja sie poznac z takiej strony jak arche.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Śr lip 19, 2006 12:44 pm 

na podobnej zasadzie co ty i paru innych mógłbym cie nie uznac za chrzescijanina, poniewaz dzielisz ludzi wzgledem wieku.....

i juz 2 raz mnie obrazasz rzucając obelgę..

jka juz mówiłem, i tutaj Prawdy sie nie kocha, a wiec strzepuje proch na swiadectwo wasze z butów mych i do zobaczenia na sądzie Bożym.

kogo uraziłem nie mając podstaw-PRZEPRASZAM I PROSZE O WYBACZENIE

osoby kochające Prawde zachecam do kontaktu arche18@o2.pl

spotkamy się, pogadamy, i na pewno ,,uscislimy nasze prosby" tak, jak to mówi ewangelia, aby Jehowa w niebie nas usłyszał i wysłuchał a Jezus zawsze był wsród nas

DO WIDZENIA

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Śr lip 19, 2006 1:10 pm 

arche18 napisał(a):
ad Smok

smoku, czy już zdobyłes tę cechę, która mają np. sJ? czytanie tego, co sie kce, a tego co pisze wszystkieog to juz nie??? czyzbys nie zobaczył mojego postu o miłosci mojej do paulosa? czys nie widział, zem napisał tam, ze Jehowa kocha takze jego?

Arche, czytam to, co jest napisane. I ci widzę? Atakujesz ad personam najpierw Kalwina (ale on nic nie napisze na forum z oczywistych powodów), potem Paulosa - w dodatku zarzucasz mu kłamstwo, mylisz go z kimś innym, a następnie piszesz, że go miłujesz. Nie pasuje mi jakoś to wszystko.

Cytuj:
ogien z nieba chce aby spadł na niego-ogien miłosierdzia i opamietania-ale to czasem musi przyjsc przez cierpienie i sąd !!

Nie słyszałem jeszcze o ogniu miłosierdzia - mógłbyś mi przybliżyć to pojęcie? :)

Cytuj:
a apostołowie wtedy kcieli sprowadzic ogien zniszczenia , a ja kcę ,,smutku ku opamiętaniu"

Twoja wybuchowa działalność na razie chyba nie spowoduje takiego smutku - najwyżej jakiś inny. Jeśli chcesz "zamusić kogoś listem do zasmucenia po Bożemu" [I Kor. 7:9], to go tak nie mieszaj z błotem na wejściu, tylko mu pokaż, dlaczego się myli. Wtedy może osiągniesz swój cel.

Cytuj:
nie wiem czy to takie trudne dla Ciebie....bo człowiek jestes mądry i widze ze Ducha masz, wiec nie wiem co Cie zaslepiło, ze nie widzisz, ze Jezus Paulosa jst INNY. On nie ma jakiegos drobnego innego wyobrazenia o NIm!!

On uwaza, ze

1) Jezus bardzo chce pewną grupę ludzi zniszczyc-tak po prostu-tak sobie wybrał

2) Jezus nie umarł za wszystkich - nie chcę aby kazdy był zbawiony

Powtarzam: Rozmawiałem z Paulosem osobiście i niczego podobnego nie zauważyłem. Czytałem jego posty i też nie zauważyłem, żeby pisał o Jezusie takie rzeczy. Czy mógłbyś zacytować jakąś wypowiedź Paulosa z forum, z której wprost można by wyciągnąć takie wnioski?

Cytuj:
ale TY, który piszesz takie cos jak , "czy Jezus eucharystyczny i Jezus Chrystus to ta sama osoba" chyba powinienes szybko sie skapnąc o co chodzi..... widac jak ktos chce miec klapki na oczach to je bedzie miał

Chyba masz problem z rozróżnieniem pewnych rzeczy. Otóż członek KRK jest zobowiązany wierzyć w Jezusa Eucharystycznego pod groźbą samowykluczenia się z KRK, co jest zapisane w kodeksie kanonicznym. I to jest jego osobity problem, który czasem trzeba mu uświadomić. Natomiast Paulos czy ktokolwiek inny wierzący w predestynację czy nawet określający się wyznawcą kalwinizmu nie jest istytucjonalnie zmuszony do czegokolwiek. Z tego, co wiem, Paulos nie należy do kościoła ewangelicko-reformowanego. Ja nawet na forum nie czytałem, żeby Paulos był jakimś hard core'owym kalwinistą. Zwykle mam wyczucie, jeśli chodzi o teorie wykraczające poza granice zdrowego nauczania i oceniam jego słowa, a nie teoretyczną przynależność kościelną.

Cytuj:
jak ktos przekłada przyjazn/sypatie do ludzi nad PRAWDĘ to juz nie moja wina moze Ty sie zastanów nad soba , nad swoim zbawieniem, czy trwasz w Prawdzie, a nie od razu, ze ja zły, niemiłosierny grzesznik!!

Arche, Twoje postępowanie dalekie jest od PRAWDY. Jeśli widziesz, że brat Twój grzeszy, idź i upomniej go sam na sam. Taka jest PRAWDA EWANGELII. Jeśli uważasz, że nauka o predestynacji jest zła, pisz o tej nauce, a nie o Paulosie. Jeśli uważasz, że kalwinizm jest zły, pisz o kalwinizmie, a nie o życiu seksualnym Kalwina.

Masz jakieś merytoryczne argumenty, ale dopóki nie ucywilizujesz swoich wypowiedzi, będziesz postrzegany jak szalony inkwizytor walczący przeciwko ludziom, a nie błędnym naukom. I w ten sposób spalisz swoją misję na wejściu. Dobrze Ci radzę, zmień ton po prostu.

Cytuj:
czy jak Jezus rzekl do Piotra "zejdz mi z oczu szatanie" to zgrzeszył? był niemiłosierny?

Jezus odpowiedział w ten sposób na diabelską próbę powstrzymania Go od wypełnienia misji, w której to próbie Piotr został chwilowo użyty jako narzędzie. Nie widzę podobieństwa między tamtą sytuacją a Tobą, który mówisz podobne słowa do Paulosa.

Cytuj:
taka wg Ciebie jest milosc?

Miłość do prawdy polega na zwalczaniu fałszu, a nie na zwalczaniu ludzi. Miłość do ludzi polega na tym, żeby ich ratować, a nie publicznie obrażać, poniżać i oczerniać. Jeśli uważasz, że kogoś trzeba ratować przed fałszywą nauką, to wykaż fałszywość tej nauki na podstawie Słowa Bożego, następnie pokaż, że wyznawanie tej nauki naprawdę może prowadzić do rozbicia się w wierze (jak w przypadku Hymeneusza i Filetosa) i ostrzegaj.

Ale nie obrażaj, nie tryskaj jadem, nie obcinaj niczyich uszu mieczem Słowa, bo Pan Jezus chce zachować wszystkie uszy do słuchania.

Arche18 napisał(a):
a zaliż już nie przesiaduję, bo godnośc moja została tam urażona w okropny sposób! mówiąc językiem Biblii, to tzw. ,kermit_zaba' zgrzeszył przeciwko mnie grzechem przeciw Duchowi

Z tego by wynikało, że albo jesteś Duchem Świętym, albo jesteś z Nim współistotny. Takiego gościa jeszcze nie mieliśmy na tym forum. :wink:

P.S.

Cytuj:
spotkamy się, pogadamy, i na pewno ,,uscislimy nasze prosby" tak, jak to mówi ewangelia, aby Jehowa w niebie nas usłyszał i wysłuchał a Jezus zawsze był wsród nas

Od tego trzeba było zacząć, zamiast się tu wtaczać w takim stylu. Ja się z Tobą chętnie spotkam, tym bardziej, że z Krakowa jesteś albo tu przyjeżdżasz zdaje się. Napisz do mnie, jeśli masz ochotę. A miłowanie prawdy bez szacunku dla ludzi jest jawnie sprzeczne z nauką apostolską:

"Lecz Chrystusa Pana poświęcajcie w sercach waszych, zawsze gotowi do do obrony przed każdym, domagającym się od was wytłumaczenia z nadziei waszej. Lecz czyńcie to z łagodnością i szacunkiem" [I Piotra 3:15-16]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Śr lip 19, 2006 1:28 pm 

Coraz bardziej sie przekonuje ze zydowska zasada, aby nie wystepowac publicznie zanim osiagnie sie wiek dorosly (30), jak w przypadku Jezusa, powinna miec racje bytu wszedzie, nawet w internecie ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Śr lip 19, 2006 1:37 pm 

Arche, dziękuję Ci za męską decyzję. Z taką postawą nie zagościłbyś długo na tym forum. Poziom dyskusji jaki reprezentujesz nie przystoi dzieciom Bożym i nie ma nic wspólnego z Duchem Chrystusowym. Posługujesz się niesprawdzonymi informacjami, osądzasz bez żadnego zastanowienia, język jakim się posługujesz jest przesiaknięty światem. Ponadto kiedy obnaża się Twoją niewiedzę idziesz w zapartego jeszcze bardziej się pogrążając. Na zakończenie skieruję do Ciebie fragment Słowa Bożego z nadzieją, że prawdziwie się kiedyś nawrócisz i zrozumiesz, że miłość do Boga bez miłości do ludzi to ułuda chrześcijaństwa.

Gdy byłem dziecięciem, mówiłem jak dziecię, myślałem jak dziecię, rozumowałem jak dziecię; lecz gdy na męża wyrosłem, zaniechałem tego, co dziecięce. 1 Kor. 13:11

Umiłowani, miłujmy się nawzajem, gdyż miłość jest z Boga, i każdy, kto miłuje, z Boga się narodził i zna Boga. Kto nie miłuje, nie zna Boga, gdyż Bóg jest miłością. 1 Jan. 4:7-8

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Śr lip 19, 2006 2:00 pm 

arche18 napisał(a):
na podobnej zasadzie co ty i paru innych mógłbym cie nie uznac za chrzescijanina, poniewaz dzielisz ludzi wzgledem wieku.

Przepraszam serdecznie. zmienilam zdanie. niektorzy z glupoty nie wyrastaja nigdy, wiec nie mozna rzeczywiscie uzalezniac jej od wieku. Do tego miana zasluzyles swoimi wypowiedziami, nie wiekiem.

Cytuj:
i juz 2 raz mnie obrazasz rzucając obelgę.

Przyp. 10:18 Nie ma nienawiści w ustach sprawiedliwego, lecz kto rozsiewa oszczerstwa, jest głupi.

Przyp. 12:16 Głupi od razu okazuje swoją złość, lecz roztropny nie zważa na obelgę.

Idz sie wyplacz mamie na ramieniu :lol:

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Śr lip 19, 2006 2:29 pm 

Arche,koguciku nieopierzony.Wyluzuj.Przezabawny jesteś w tym swoim podskakiwaniu. :lol:
Popatrzcie go.Wypomina mi grzechy sprzed 25 lat,które już Bóg dawno zapomniał.To dopiero mąż Boży 8) :shock: :lol:
Dużo piszesz o ogniu a przypominasz dzieciaka,który bawi się miotaczem ognia.Siejesz wokoło zniszczenie to i zbierzesz zniszczenie.
Ale czy wtedy będzie cię stać na pokorne zajżenie tutaj,by się uczyć?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Śr lip 19, 2006 5:25 pm 
No koleś , przeginasz pałę ....nawet mnie zdziwiłeś .
Dwie dobre rady :

[quote="arche18"]Lechu drogi

a zaliż już nie przesiaduję, bo godnośc moja została tam urażona w okropny sposób! mówiąc językiem Biblii,

Jestem przekonany chłoptasiu , że niedługo zostaniesz urażony jeszcze dotkliwiej , więc spuść w życiu z impertynenckiego tonu .

dlatego, za natchnieniem Ducha przylazłem tu, a nóż jakaś owieczka usłucha gosu Pasterza dusz naszych za pomocą głsozenia mego

Nie wysilaj sie , niech cie twój duch natchnie i poprowadzi w inne miejsce ,
odludne ...a wizyta u specjalisty może była by wskazana .

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Śr lip 19, 2006 6:06 pm 

Skoro się zgadzamy, to nierozumiem do końca tak ostrego potępienia, Kalwinistów, za hmm.... p r e d e s t y n a c j e. Uf, co za "magiczne" słowo, łe... .
W jakiej społeczności jestem? To jesli pytasz aby dowiedzieć się skąd czerpie nauki i jaki styl rozmów obrać, to nie interesuje mnie styl danej społeczności, lecz zbieranie tego co rozsiane.

Czy wierze w Boga, trójjedynego? To juz za bardzo nie na temat, tak samo jak o społeczności. Ostanio powypowiadałem sie trochę w temacie Grazynki: "Czy własna społeczność... ". Tam możesz poznać kawałek moich poglądów.

A skoro gniew i oburzenie, trochę ci przeszły, to mam nadzieję że nie będziesz nazywał kogos koleś. Myslę że nie przystoi Chrystusowym nawet wobec nieprzyjaciół ;) to i innym łatwiej wybaczyć.

Rozwiń temat odnosnie swojego pierwszego postu i tytułu, jesli chcesz, skoro uważasz że się zgadzamy, bo tego własnie nie rozumiem.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Śr lip 19, 2006 6:40 pm 

A swoja droga to rozumiem wszystko, ale kalwinizm, toz to kpina z wolnej woli...

Inne spojrzenie na to zagadnienie tutaj :http://www.jeszua.pl/index.php?mode=krytkalwin

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Śr lip 19, 2006 7:15 pm 

artur olczykowski napisał(a):
A swoja droga to rozumiem wszystko, ale kalwinizm, toz to kpina z wolnej woli...

A nauczanie o "wolnej woli" grzesznika to kpina z Biblii.
Pismo jasno mówi o ludziach "umarłych w grzechach swoich",
których diabeł schwycił w sidła i zmusza do pełnienia jego woli.

O ludziach głuchych na Boże Słowo, ślepych na prawdę, do żadnego dobrego uczynku nieskłonnych. Ba - mówiąc o tych, którzy CHCĄ czynić dobrze, stwierdza, że i z tym jest problem, bo chociaż człowiek wewnętrzny pragnie dobra, to w ciele swoim dostrzega inne prawo - prawo grzechu, które go zniewala i podbija.

Wolność utraconą przez Adama człowiek odzyskuje w Chrystusie. Ale aby się to stało Bóg musi mu dać upamiętanie ku żywotowi, otworzyć serce tak, aby chciał przyjąć Ewangelię i oświecić oczy jego umysłu, aby mógł zrozumieć Pisma. To wszystko - jak wiesz - biorę prosto ze Słowa Bożego, wiec trudno chyba nazywać takie stwierdzenia "kalwinizmem".

Inne spojrzenie na to zagadnienie tutaj: http://www.literatura.hg.pl/election.htm

;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Śr lip 19, 2006 7:37 pm 

Witaj Paulos po latach kiedy wyrzucono mnie z forum chrzescijanie.pl , pamietasz mnie jeszcze? ;)

Teraz niestety mam cos wazniejszego do zrobienia, ide na nocke do pracy, ale postaram sie skreslic kilka slow jutro...

Odpowiedz z cytatem  
Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 166 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 12  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1