Ezdrasz napisał(a):
Chodzi mi o Ks. Salomona 7,28:
"
Czego jeszcze szukam, a czego nie znalazłem, jest to: W tysiącu ludzi znalazłem jednego człowieka, a wśród nich wszystkich nie znalazłem kobiety."Co to znaczy? Kto to rozumie?

Księga Kaznodziei Salomona została napisana pod koniec życia króla, gdy popłynął już za innymi bogami, a jednym z powodów tego popłynięcia były kobiety (dokładnie - ich wpływ):
"Król Salomon pokochał wiele kobiet cudzoziemskich: córkę faraona, Moabitki, Ammonitki, Edomitki, Sydonitki, Chetytki, z narodów, co do których Pan nakazał Izraelitom: Nie łączcie się z nimi i one niech się nie łączą z wami, nakłonią bowiem na pewno wasze serca do swoich bogów. Otóż do tych zapałał Salomon miłością.
Miał on siedemset żon prawowitych i trzysta nałożnic, a te jego kobiety omamiły jego serce. Gdy się zaś Salomon zestarzał, jego żony odwróciły jego serce do innych bogów, tak że jego serce nie było szczere wobec Pana, Boga jego, jak serce Dawida, jego ojca. Toteż poszedł Salomon za Asztartą, boginią Sydończyków, i za Milkomem, ohydnym bałwanem Ammonitów. Salomon postępował źle wobec Pana i nie wytrwał wiernie przy Panu jak Dawid, jego ojciec. [1 Królewska 11:1]
Jak widać, doświadczenia Salomona z kobietami były ogólnie przygnębiające - zwłaszcza w sferze duchowej, co czytamy w Kazn. 7:26
"Odkryłem, że bardziej gorzką niż śmierć jest kobieta, której serce jest pułapką i siecią, a ręce więzami. Kto się Bogu podoba, ten ujdzie przed nią, lecz kto grzeszy, tego ona usidli."
Słowo Boże nie mówi w Kazn. 7:28, że wszystkie kobiety z definicji są do kitu i stanowią pułapkę dla wspaniałych mężczyzn. Z kontekstu (wersety 26-28 ) wynikałoby raczej, że jeśli ktoś nie chodzi z Bogiem na codzień i świadomie łamie Jego przykazania, wystawia się na strzał. Salomon złamał prawie wszystkie przykazania obowiązujące królów - również to dotyczące kobiet:
"(...) Możesz ustanowić nad sobą króla, którego Pan, twój Bóg, wybierze. Ustanowisz nad sobą króla spośród swoich braci. Nie możesz ustanowić nad sobą męża obcego, który nie jest twoim bratem. Tylko niech nie trzyma sobie wiele koni i niech nie prowadzi ludu z powrotem do Egiptu, aby mnożyć sobie konie, gdyż Pan powiedział do was: Nie wracajcie już nigdy na tę drogę.
Niech też nie bierze sobie wiele żon, aby nie odstąpiło jego serce. Także srebra i złota niech wiele nie gromadzi. [V Mojż. 17:15-17]
Pewne rzeczy Salomon robił cieleśnie i szukał mądrości "pod słońcem" - to określenie przewija się przez całą księgę. Na starość jego motywacje poszły całkowicie w tym kierunku, a diabeł gdzie nie mógł wcześniej, tam posłał mu nie jedną, ale 1000 kobiet. One "omamiły jego serce" - dlatego trudno się dziwić, że szukając w ten sposób nie znalazł ani jednej według Bożego serca.
Nie zrażaj się Ezdraszu, pilnuj swego serca, szukaj wśród kobiet odrodzonych, a jedna niechaj Ci wystarczy. "Rozkoszuj się Panem, a da Ci to, czego życzy sobie Twoje serce" (i pozwól Mu, żeby to Toje serce zmieniał tak, by życzyło sobie tego, co jest zgodne z Jego wolą)