www.ulicaprosta.net

Forum przy Ulicy Prostej
Teraz jest N maja 11, 2025 11:39 am

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 128 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 9  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: Wt kwi 06, 2010 11:13 pm 

Polecam dla lubiących zgłębiać zagadnienia dotyczące islamu:
http://apologetyka.com/swiatopoglad/isl ... rowadzenie

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Śr kwi 07, 2010 8:26 pm 
ani_isza napisał(a):

Ja nie polecam. Autor naciąga fakty, przemilcza, manipuluje i obawiam się, że wykorzystuję brak specjalistycznej wiedzy czytelnika :?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Śr kwi 07, 2010 8:46 pm 

Mała Mi napisał(a):
ani_isza napisał(a):

Ja nie polecam. Autor naciąga fakty, przemilcza, manipuluje i obawiam się, że wykorzystuję brak specjalistycznej wiedzy czytelnika :?

W tym temacie takiej specjalistycznej wiedzy nie posiadam. Ale Ty przynajmniej zauważyłaś, że "naciąga fakty, przemilcza, manipuluje". Podasz chociaż po przykładzie na każde z tych spostrzeżeń, żeby mi horyzonty poszerzyć? Oczywiście w wolnej chwili, nie spieszy mi się, ale widząc okazję do nauczenia się czegoś, poczekam cierpliwie :D

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Śr kwi 07, 2010 9:00 pm 
ani_isza napisał(a):
W tym temacie takiej specjalistycznej wiedzy nie posiadam. Ale Ty przynajmniej zauważyłaś, że "naciąga fakty, przemilcza, manipuluje". Podasz chociaż po przykładzie na każde z tych spostrzeżeń, żeby mi horyzonty poszerzyć? Oczywiście w wolnej chwili, nie spieszy mi się, ale widząc okazję do nauczenia się czegoś, poczekam cierpliwie :D

Zaczęłam pisać posta z przykładami, ale rozmiarowo zaczął się robić z tego artykuł, więc chyba wyślę do redakcji, może zamieszczą :) Myślałam, że to nikogo nie interesuje :?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Śr kwi 07, 2010 9:31 pm 

Mała Mi napisał(a):
Myślałam, że to nikogo nie interesuje :?
No wiesz, ja obchodze na razie temat dookoła i nie wiem z której strony się za to zabrać, żeby było sensownie. Mnie w tym art. uderzyło, że:
Robert Morey:ISLAMSKA INWAZJA. Konfrontacja najbardziej rozprzestrzeniającej się religii świata.Wprowadzenie napisał(a):
najmniejsza krytyka Koranu czy Mohameta jest postrzegana jako przestępstwo kryminalne godne najwyższej kary -kary śmierci.

Według prawa islamskiego, krytyka islamu jest niedozwolona.

Część V. Koran - święta księga islamu napisał(a):
Wielu muzułmanów uważa, że jakakolwiek krytyka Koranu jest bluźnierstwem i powinna być zakazana.

http://apologetyka.com/swiatopoglad/isl ... azja/koran
Głównie z punktu widzenia głoszenia Dobrej Nowiny. Jak wyznawca islamu rozumie pojęcie grzechu, z czym/kim kojarzy od razu leksem "BÓG", potępienie?
ps.: Byłam w republikach muzułmańskich i widziałam i słyszałam, że Dobra Nowina głoszona muzułmanom spotykała się jedynie z wyrozumiałością i próbą wyjaśniania chrześcijanom, że to co mówią jest bez sensu [np. śmierć Syna Bożego za grzechy ludzi, bo bóg nie ma syna].

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Śr kwi 07, 2010 10:12 pm 
ani_isza napisał(a):
najmniejsza krytyka Koranu czy Mohameta jest postrzegana jako przestępstwo kryminalne godne najwyższej kary -kary śmierci.
Według prawa islamskiego, krytyka islamu jest niedozwolona.

Cytuj:
Wielu muzułmanów uważa, że jakakolwiek krytyka Koranu jest bluźnierstwem i powinna być zakazana.

Cytuj:
ps.: Byłam w republikach muzułmańskich i widziałam i słyszałam, że Dobra Nowina głoszona muzułmanom spotykała się jedynie z wyrozumiałością i próbą wyjaśniania chrześcijanom, że to co mówią jest bez sensu [np. śmierć Syna Bożego za grzechy ludzi, bo bóg nie ma syna].

No to jest właśnie przykład tego co ten człowiek robi. To, że w pewnych miejscach za to zabijają dla niego oznacza, że każdy muzułmanin by za to zabił.
Ja też miałam okazję z jednym o tym rozmawiać i jest jak mówisz - oni po prostu cierpliwie tłumaczą człowiekowi, że to bzdura. A gdzie byłaś? Moge przesłać tu fragmenty tego co piszę.
Cytuj:
"Zabójcy
Warto zauważyć, że angielskie słowo "assasin" jest właściwie słowem arabskim. Pochodzi ono z łacińskiego assassinus, które z kolei wywodzi się z arabskiego słowa hashshashin.
Hashshashin dosłownie oznacza "palący haszysz" i używano go opisując tych muzułmanów, którzy paląc haszysz doprowadzali się do religijnego szału przed zabijaniem swoich wrogów.
Trafiło ono do języka angielskiego poprzez muzułmańską sektę zwaną Hashshashin, która wierzyła, że została powołana przez Allaha aby zabijać ludzi jako święty obowiązek.
Zabójcy ci terroryzowali Bliski Wschód między jedenastym a trzynastym wiekiem; ich też obawiał się wielki odkrywca zachodni Marco Polo.[4]"

Warto zauważyć, że to arabskie słowo to al-haszaszun". Al-haszaszun dosłównie oznacza "zjadaczy haszyszu". Inny możliwy źródłosłów, to "assa" - strażnik twierdzy, jednak o tym autor znowu "zapomniał" wspomnieć.
To, co podkreśliłam, jest skandalicznym kłamstwem, obliczonym na brak fachowej wiedzy u większości czytelników. Brzmi to tak: Asasyni, to byli muzułmanie, którzy się narkotyzowali, aby wpaść w szał i zabić wrogów. Proszę porównać to z informacją, że nie jesteśmy dzisiaj w stanie powiedzieć kim naprawdę byli asasyni, oprócz tego, że byli heretykami w muzułmańskim pojęciu. Prawdopodobnie byli silnie anty-sunniccy i prawdopodobnie zwalczali ład społeczny. Ukrywali się w górach. Najprawdopodobniej używali jakiegoś typu narkotyku, jednak w niewiadomych celach. Nimb tajemniczości , powodujący, że tak mało o nich wiemy, był wytwarzany przez samych zainteresowanych celowo - w końcu byli tajemniczą sektą. Co do drugiego podkreślenia, obawiam się, że autor sam się czymś odurzył i miał "widzenie" na ten temat, bo wie coś, czego znawcy nie są w stanie ustalić.

Na koniec - nic mi nie wiadomo o jakimkolwiek terroryzowaniu - ani na przestrzeni 200 lat, ani w ogóle żadnym. A chyba takiego faktu nie dałoby się pominąć wykładając historię Arabów, nigdzie też o tym nie czytam. O Marco Polo zaś uczeni mówią, że napisał bajkę (niejedną zresztą), a Europa żądna sensacji natychmiast ją wchłonęła i rozprzestrzeniła i tak jest do dziś.

Na przykład. I ten człowiek jest chrześcijaninem i pastorem.... :x

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz kwi 08, 2010 6:53 am 

Kurcze Mała Mi zaczyna mi się podobać Twoje pisanie i to, że nie ulegasz z marszu antumuzułmańskiej histerii. Szacunek...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz kwi 08, 2010 9:58 am 

Mała Mi napisał(a):
[...]
Wielką Mi uczyniłaś pomoc. Dzięki. To pisz ten art.
Dlaczego jednak, jak moi znajomi arabscy dowiadywali się o moim pochodzeniu, to zaczynali się nerwowo śmiać, żartować żebym ich tak nie denerwowała [z sześć razy w różnych okolicznościach zapróbkowałam i reakcja była za każdym razem podobna - nie uwierzyli twierdząc, że nie lubią takich żartów], a wierzący pracujący w "misji" w tych muzułmańskich republikach zabronili mi o tym mówić "na wszelki wypadek".
ps. Reszta na priv.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz kwi 08, 2010 1:34 pm 
ani_isza napisał(a):
Dlaczego jednak, jak moi znajomi arabscy dowiadywali się o moim pochodzeniu, to zaczynali się nerwowo śmiać, żartować żebym ich tak nie denerwowała [z sześć razy w różnych okolicznościach zapróbkowałam i reakcja była za każdym razem podobna - nie uwierzyli twierdząc, że nie lubią takich żartów], a wierzący pracujący w "misji" w tych muzułmańskich republikach zabronili mi o tym mówić "na wszelki wypadek".
ps. Reszta na priv.

Nie rozumiem tego, co podkreśliłam, mogłabyś mi to wytłumaczyć?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz kwi 08, 2010 10:36 pm 

Mała Mi napisał(a):
ani_isza napisał(a):
ps. Reszta na priv.

Przepraszam, ale ja nie wiem czego nie rozumiesz w mojej polskiej mowie.

Mnie jednak bardziej zajmuje JAK rozmawiać z muzułmanami o Dobrej Nowinie, skoro w Koranie są wzmianki o losie niewiernych i jakimś "prawie" pozwalającym na zabijanie:

Sura 2 * Krowa - Al-Bakar
190. Zwalczajcie na drodze Boga
tych, którzy was zwalczają,
lecz nie bądźcie najeźdźcami.
Zaprawdę; Bóg nie miłuje najeźdźców!
191. I zabijajcie ich, gdziekolwiek ich spotkacie,
i wypędzajcie ich,
skąd oni was wypędzili
- Prześladowanie jest gorsze niż zabicie. -
I nie zwalczajcie ich przy świętym Meczecie,
dopóki oni nie będą was tam zwalczać.
Gdziekolwiek oni będą walczyć przeciw wam, zabijajcie ich!
- Taka jest odpłata niewiernym! -

http://www.e-islam.pl/portal/index.php? ... &Itemid=34

Sura 25 * Al-Furkan - Rozróżnienie
63. Słudzy Miłosiernego:
ci, którzy chodzą po ziemi skromnie
i kiedy ludzie nieświadomi zwracają się do nich,
to mówią:
"Pokój!"

64. I ci, którzy spędzają noce
przed swoim Panem,
wybijając pokłony lub stojąc.
65. I ci, którzy mówią:
"Panie nasz!
Odwróć od nas karę Gehenny!
66. Zaprawdę, kara ta jest ciągłą torturą!
Zaprawdę, nieszczęsna jest Gehenna
jako miejsce schronienia i pobytu
67. I ci, którzy kiedy rozdają,
to ani nie trwonią, ani nie skąpią,
ponieważ między tymi dwoma leży to, co słuszne.
68. I ci, którzy nie wzywają żadnego boga,
poza Bogiem;
i nie zabijają nikogo wbrew zakazowi Boga,
chyba że zgodnie z prawem;

http://www.e-islam.pl/portal/index.php? ... &Itemid=58

Sura 29 * Al-Ankabut - Pająk
46. I nie sprzeczajcie się z ludem Księgi
inaczej, jak w sposób uprzejmy
- z wyjątkiem tych spośród nich,
którzy są niesprawiedliwi -
i mówcie:
"Uwierzyliśmy w to, co nam zostało zesłane,
i w to, co wam zostało zesłane.
Nasz Bóg i wasz Bóg jest jeden
i my jesteśmy Mu całkowicie poddani."
47. Podobnie tobie zesłaliśmy Księgę.
Ci, którym daliśmy Księgę,
wierzą w nią.
Są tu też tacy, którzy wierzą w nią;
a odrzucają Nasze znaki tylko niewierni.
48. Ty nie recytowałeś przedtem żadnej Księgi
ani nie kreśliłeś jej swoją prawicą.
Dlatego też zwolennicy fałszu powątpiewają.
49. Ależ tak, to są znaki jasne
w piersiach tych, którym dano wiedzę;
jedynie niesprawiedliwi odrzucają Nasze znaki.

http://www.e-islam.pl/portal/index.php? ... &Itemid=62

Jak wskazać na ofiarę za grzeszników, skoro w Koranie jest zapis o tym, że Jezus nie złożył ofiary odkupieńczej z Siebie samego:

Sura 4 * An-Nisa - Kobiety
155. Za to, że zerwali swoje przymierze,
za to, że nie uwierzyli
w znaki Boga,
za to, że bez żadnego prawa
zabijali posłańców,
i za to, że powiedzieli:
nasze serca są nie obrzezane"
- Nie! To Bóg nałożył na nie pieczęć
za ich niewiarę,
tak iż tylko niewielu z nich wierzy. -
156. i za ich niewiarę,
i za to, że powiedzieli przeciw Marii
kalumnię straszną,
157. i za to, że powiedzieli:
"zabiliśmy Mesjasza, Jezusa, syna Marii,
posłańca Boga"
- podczas gdy oni ani Go nie zabili,
ani Go nie ukrzyżowali,
tylko im się tak zdawało;
i, zaprawdę, ci, którzy się różnią w tej sprawie,
są z pewnością w zwątpieniu;
oni nie mają o tym żadnej wiedzy,
idą tylko za przypuszczeniem;
oni Go nie zabili z pewnością.

http://www.e-islam.pl/portal/index.php? ... &Itemid=37
A naukę Koranu należy traktować z powagą:
Jak zachować się w obliczu Boga

Żaden człowiek nie będzie wierzącym tak długo, aż nie zacznie zachowywać się z pokora w obliczu Boga. Skoro, jako wierzący w Qur’an, mamy jakiś werset, zalecający nam wykonanie konkretnej rzeczy albo konkretne zachowanie, należy potraktować to jak najbardziej poważnie.

http://www.e-islam.pl/portal/index.php? ... 1&Itemid=3
Bo przecież są muzułmanie, którzy się nawracają do JHWH Zbawiciela? Czy tylko za sprawą ponadnaturalnych objawień Pana? Czy zna ktoś historię, jak muzułmanin dochodził do Mesjasza na podstawie usłyszanej Ewangelii albo czytania Biblii?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz kwi 08, 2010 11:00 pm 
ani_isza napisał(a):
Mała Mi napisał(a):
ani_isza napisał(a):
ps. Reszta na priv.

Przepraszam, ale ja nie wiem czego nie rozumiesz w mojej polskiej mowie.

Mnie jednak bardziej zajmuje JAK rozmawiać z muzułmanami o Dobrej Nowinie, skoro w Koranie są wzmianki o losie niewiernych i jakimś "prawie" pozwalającym na zabijanie:
(...)

Żaden człowiek nie będzie wierzącym tak długo, aż nie zacznie zachowywać się z pokora w obliczu Boga. Skoro, jako wierzący w Qur’an, mamy jakiś werset, zalecający nam wykonanie konkretnej rzeczy albo konkretne zachowanie, należy potraktować to jak najbardziej poważnie.[/color]
http://www.e-islam.pl/portal/index.php? ... 1&Itemid=3
Bo przecież są muzułmanie, którzy się nawracają do JHWH Zbawiciela? Czy tylko za sprawą ponadnaturalnych objawień Pana? Czy zna ktoś historię, jak muzułmanin dochodził do Mesjasza na podstawie usłyszanej Ewangelii albo czytania Biblii?

Wybacz, ale pomieszałaś kwestię ewangelii w kwiestią Twojego pochodzenia i tego, że w nie nie uwierzyli i jeszcze napisałaś o jakimś "zapróbkowaniu" a potem napisałaś że Ci zabronili o tym mówić. Mam wrażenie jednak, że moje nie zrozumienie nie wynika z głupoty i nieznajomości języka polskiego...
W Koranie jest na przemian napisane że nie wolno zabijać żadnego stworzenia Allaha i żeby zabijać niewiernych (żydzi i chrześcijanie są wyszczególnieni). Każdy muzułmanin bierze sobie z tego coś "według swojego serca" i jest posłuszny Allahowi i tak. Nie da się wykonywać wszystkich nakazów Koranu, bo one się kłócą ze sobą.
I - jak już przy tym jesteśmy - jeżeli muzułmanin przełamie barierę grzechu, jakim jest sprawdzanie i kwestionowanie słów Proroka, to może bardzo szybko dojść do prawdy - drogą naukową. Koran jest bardzo łatwo obalić. Wystarczy się zastanowić, jaką wartość jako argument przeciw ukrzyżowaniu i zmartwychwstaniu ma "tylko im się tak zdawało" oraz:"zaprawdę, ci, którzy się różnią w tej sprawie,
są z pewnością w zwątpieniu;
oni nie mają o tym żadnej wiedzy,
idą tylko za przypuszczeniem;
oni Go nie zabili z pewnością."
Chrześcijanie są tego pewni i potrafią tego historycznie dowieść, zaś przeciw temu Koran ma tylko argument w stylu "Eee, mowię wam, na pewno im się zdaje i tak naprawdę wątpią". No rzeczywiście - szach, mat - przechodzę na islam!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz kwi 08, 2010 11:24 pm 

Mała Mi napisał(a):
ani_isza napisał(a):

Wybacz, ale pomieszałaś kwestię ewangelii w kwiestią Twojego pochodzenia i tego, że w nie nie uwierzyli i jeszcze napisałaś o jakimś "zapróbkowaniu" a potem napisałaś że Ci zabronili o tym mówić. Mam wrażenie jednak, że moje nie zrozumienie nie wynika z głupoty i nieznajomości języka polskiego...
A! Już rozumiem, tylko ja w tej całej mojej wypowiedzi [którą w kółko cytujemy] nie mieszałam ewangelii z kwestią mojego pochodzenia. W całej wypowiedzi pisałam TYLKO o moim pochodzeniu, próbkowanie dotyczyło także tego: sprawdzenia reakcji na tą wiadomość o moim pochodzeniu, a zabronienie mówienia mi także dotyczyło detalu mojego pochodzenia. Motywem sprawdzania reakcji na moje pochodzenie była chęć zestawienia podawanych do mojej wiadomości haseł, że "islam to religia pokoju", ze stereotypem jaki w muzułmaninie podobno wywołuje słowo "Żyd". No i próbkowałam, czy działają hasła czy stereotypy. Młoda byłam i takie miałam "odpały" wtedy. Dzięki za wyrozumiałość dla "matki polki".

A to, co dalej napisałaś, to takie proste się wydaje. Dzięki.

ps.: Jakby ktoś miał jakieś namiary na spisane świadectwa nawrócenia do JHWH Zbawiciela, to się podzielcie 8) Proszę o spisane, bo nie rozumiem angielskiego super świetnie, a już zupełnie nie rozumiem w wersji arabskiej i mnie to strasznie frustruje, bo tracę czas.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: N kwi 11, 2010 1:03 am 
ani_isza napisał(a):
A to, co dalej napisałaś, to takie proste się wydaje. Dzięki.

ps.: Jakby ktoś miał jakieś namiary na spisane świadectwa nawrócenia do JHWH Zbawiciela, to się podzielcie 8) Proszę o spisane, bo nie rozumiem angielskiego super świetnie, a już zupełnie nie rozumiem w wersji arabskiej i mnie to strasznie frustruje, bo tracę czas.

Już rozumiem. Islam jest rzeczywiście religią pokoju - tylko że między jednym muzułmaninem, a drugim. A i to nie zawsze. Tak to w praktyce wygląda.
Cieszę się, że mogłam Ci jakoś pomóc, pamiętaj tylko, że nie jestem żadnym expertem :) Jeśli znalazłaś jakieś świadectwa po angielsku lub po arabsku, to chętnie przetłumaczę, przynajmniej te z angielskiego. Z arabskiego mogę spróbować "zrekonstruować plan wydarzeń na podstawie kluczowych słów" 8)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: N kwi 11, 2010 8:59 am 

To jeszcze napisz dokladniej i etymologii i pochodzeniu duchowym pojęcia Allach. Według moich informacji pochodzi ono ze świata przedarabskiego (przed Mahometem) i oznacza boga księżyca, który to bóg był jednym z bóstw jakie "mieściły" się w czarnym kamieniu w Mekce, po jednym na każdy dzień roku. Mahomet wybrał tego jednego by był "najwyższym bogiem" ze wszystkich pozostałych. Muzułmanie rzucają kamieniami w kamień bo tam "mieszka" szatan (no i pozostałe demony). allach to więc takie określenie jak kemosz, dagon, baal i inne. A że z biegiem czasu i propagandy stał się "bogiem", to tak jak w Niemczech nie ma GPS, tylko każde takie urządzenie nazywa się Tom Tomem, ze względu na rozpowszechnienie.

www.wizjadlaizraela.org
www.creationism.org.pl

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: N kwi 11, 2010 12:42 pm 
PROTEKTOR napisał(a):
To jeszcze napisz dokladniej i etymologii i pochodzeniu duchowym pojęcia Allach. Według moich informacji pochodzi ono ze świata przedarabskiego (przed Mahometem) i oznacza boga księżyca, który to bóg był jednym z bóstw jakie "mieściły" się w czarnym kamieniu w Mekce, po jednym na każdy dzień roku. Mahomet wybrał tego jednego by był "najwyższym bogiem" ze wszystkich pozostałych. Muzułmanie rzucają kamieniami w kamień bo tam "mieszka" szatan (no i pozostałe demony). allach to więc takie określenie jak kemosz, dagon, baal i inne. A że z biegiem czasu i propagandy stał się "bogiem", to tak jak w Niemczech nie ma GPS, tylko każde takie urządzenie nazywa się Tom Tomem, ze względu na rozpowszechnienie.

Nie ma czegoś takiego jak pochodzenie duchowe słowa. Widzę, że wszyscy chrześcijanie strasznie przeduchawiają to słowo, a "Allah" oznacza "Bóg" ("the God"). Przed islamem "allah" było prawdopodobnie tytułem, jakim każde plemię nazywało swojego najwyższego boga. Ten określony, najwyższy bóg. W Mekce wg archeologów tym najwyższym, księżycowym bogiem był niejaki Hubal.O tym, że mieli jednego boga na każdy dzień roku nic nie słyszałam. Czy Mahomet wybrał jakiegokolwiek boga, czy też podsunął Arabom pojęcie jedynego boga, zamiast najwyższego boga - nie wiem, nie było mnie tam. Ale raczej był to Hubal, stąd powstały "szatańskie wersety". Natomiast wiesz, kamień al-kaaba jest dość święty i obawiam się, że za rzucanie w niego czymkolwiek człowiek miałby duuuże problemy. Kamienowanie szatana odbywa się w Minie, wierni rzucają w trzy kamienie, ułożone jeden na drugim. Kemosz i Dagon to nie żadne określenia, tylko imiona własne bogów, Baal to było słowo na pana, właściciela, nadawało się taki tytuł tez różnym bogom.
Proszę Cię, sprawdzaj informacje w które wierzysz i które podajesz dalej, bo takie bajki piszesz że aż przykro - coś jak "Żydzi robią z dzieci macę" :?

EDIT:
Cytuj:
Według moich informacji pochodzi ono ze świata przedarabskiego (przed Mahometem)

Według Twoich informacji przed Mahometem nie było Arabów? Skąd Ty czerpiesz te informacje? :shock:

Odpowiedz z cytatem  
Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 128 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 9  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1