Do sewen aprops
Uczciwego spojzenia na dziejace sie wokol nas wydarzenia – przez pryzmat posiadania cielesnego bogactwa BH.
Podam przyklad z mojego wlasnego podworka (Montreal QC – Kanada). Gdzies ponad rok temu gruchnela wiesc, ze Benny mial przyjechac na „ewangelizacje” do MTL (Montreal), ale niestety wszystko spalilo na panewce bo...koscioly tutejsze sie niezgodzily (taka byla pierwsza wersja).
Pojawilo sie mnostwo glosow krytiki: ze jak to...? , TAKI maz Bozy chce przyjechac......a koscioly sie na to nie zgadzaja!?. Problem lezy jednak w tym, ze nikt tutaj nie moze sie zgodzic czy niezgodzic na czyjes wystepy. Jesli zaplacisz wynajem stadionu, auli, jesli zaplacisz za ogloszenia w radiu, TV, jesli zaplacisz za wydrukowanie plakatow i rozwieszenie ich po miescie to mozesz zorganizowac jakakolwiek impreze.
Benny szukal sponsorow do pokrycia w/w kosztow ale nie znalazl chetnych, wiec „wizyta” nie doszla do skutku.
I tu nalezy sie kilka slow wyjasnienia: Benny nie znalazl sponsorow,poniewaz MTL to jedyne miasto w calej Ameryce Poln., gdzie na ewangelizacji sie nie zarabia. A wrecz przeciwnie: trzeba STRACIC KASE. Wplywy z kolekty po ewangelizacjach nie pokrywaja nawet kosztow jej organizacji. Dlatego wszyscy „wielcy ewangelisci” omijaja wielkim lukiem MTL jak by tu mieszkali sami tredowaci. Ci, ktorzy sprobowali ewngelizowac prowincje Quebec w przeszlosci po jednym lub dwuch wystepach juz tu wiecej nie przyjezdzaja.
A szkoda, bo ta prowincja to prawdziwe pole misyjne dla wszelakich Ewangelistow i Slug Bozych. Odsetek nowonarodzonych Chrzescijan jest tutaj PONIZEJ 1% (JEDNEGO PROCENTA)! – wiec jest komu glosci i uslugiwac! Nie ma takiego drugiego miejsca czy regionu w calej Ameryce!
Ale....najpierw trzeba ZASIAC, ZSIAC i jeszcze raz ZASIAC! Z biznesowego pryzmatu BH to ja go rozumiem, on woli KOSIC w Toronto – niecale 500km od MTLu, jak na tutejsze warunki to taki przyslowiowy rzut beretem. A Benny jest tam prawie co roku!!! Nawolujac, zeby dac mu pieniadze na ewangelizacje niezbawionych w innych miejscach....hmmm?
W jednym przyznaje Ci jednak racje sewen (jestem nowy na tym forum i nie wiem jak wstawic cytat, dlatego przepisuje z zachowaniem oryginalnej pisowni): „...polacy nie posiądą nigdy (takiego bogactwa jak BH) bo są w Polsce...” Nawet taki religijny biznesmen jak jegomosc Rydzyk w porownaniu z BH nie zasluguje na miano leszcza, ale raczej malego kielbika.