www.ulicaprosta.net

Forum przy Ulicy Prostej
Teraz jest Pn maja 12, 2025 10:47 pm

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 349 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 24  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: Pt sie 22, 2008 6:01 pm 

Fakt, że gdzieś objawia się moc, nie oznacza, że jest to moc Boża. Tysiące naiwnych i nie znających ani Pisma, ani prawdziwej mocy Bożej ludzi zachwyca się takimi ludżmi jak Benny Hinn, który jest fałszywym prorokiem (co zostało dowiedzione) i fałszywym nauczycielem (co zostało dowiedzione). Krytyka Benny Hinna nie oznacza niedowiarstwa w moc Bożą, tylko przejaw trzeźwości. A stawianie krytyków Benny Hinna w jednym rzędzie z faryzeuszami jest tylko manipulacją ludzi, którzy bezkrytycznie oddają chwałę takim guru jak BH. Jezus zawsze ten sam - ale nie ten, którego głosi Benny Hinn w swoich nauczaniach.

Fakt, że ktokolwiek się nawraca (o ile jest to rzeczywiste nowe narodzenie) na krucjatach BH jest dowodem Bożego miłosierdzia wobec tych, którzy Boga szukają i nawracają się POMIMO "usługi", rzucania o ziemię, wymachiwania marynarką i wyłudzania pieniędzy pod pozorem modlitw. Może czas oprzytomnieć, sewen?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: So sie 23, 2008 2:15 pm 

Wydaje mi się,że jedną z cech charakterystycznych wielkiego zwiedzenia które się pojawi w czasach końca będzie zanik rozróżniania i rozsądzania duchowego a także "badania duchów"(1 J 4,1; 1 Tes.5,21).Mieliśmy już tego przykłady (mam na myśli takie "przebudzenia" jak Toronto czy Pensacola),gdzie panowało podejście polegające na bezkrytycznym akceptowaniu każdej, nawet najdziwaczniejszej nadprzyrodzonej manifestacji jako pochodzącej od Boga-bez badania jej źródła.
Cytuj:
"Wszelkie ponadnaturalne manifestacje są Bożymi potwierdzeniami danego nauczania i zawsze jako przejawy działania Ducha Świętego oraz błogosławieństwa.Nie należy ich weryfikować,ale przyjąć jako błogosławieństwo.Im więcej występuje takich przejawów w danej grupie tym bardziej jest ona duchowa i namaszczona.Jeżeli nie doświadczamy takich doznań,to znaczy, że nasza relacja z Bogiem jest zła i wymaga weryfikacji oraz uporządkowania"
(Cytat ten pochodzi z publikacji pt "Harizzmatrix"-dostępnej tu:
http://odsiebie.com/pokaz/33362---cb6c.html)

To samo - niestety - można odnieść do działalności BH...

Ostatnio edytowano So sie 23, 2008 5:52 pm przez Orion, łącznie edytowano 2 razy

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: So sie 23, 2008 2:52 pm 

Ja sama, pzez pewien czas uwazalam ze B.H jest ok. :oops: Ale tylko Duch Swiety moze objawic ze jest inaczej.Dzisiej wiem napewno ze bylam w bledzie. Chwala Bogu za to.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: N sie 24, 2008 6:06 pm 

Takie rzeczy(które wielu zarzuca B.H.) można udowodnić wielu polskim pastorom ,pomimo tego,że nie rzucają nikogo na ziemię. To co głoszą nie ma się nijak do Bożego Słowa. To jak żyją nie ma się nijak do życia Apostołów. Te pieniądze ,które płaci im "plebs" nie mają się nijak do postawy Ap Pawła, który nie tylko pracował na własne utrzymanie, ale był jeszcze obdarowany Mocą Bożą.
Zapewniam Was ,że nie trzeba udawadniać tego kto jest ,a kto nie jest sługą Bożym oceniając go przez pryzmat krótkich ,kiluminutowych filmików. Wystarczy spędzić 2 godziny "udręki duchowej "na pierwszym lepszym zgromadzeniu w Polsce , by stwierdzić ,że Duch Święty nie tylko nie jest przewodnikiem zgromadzenia, lecz nie jest nawet uczestnikiem. . Dlatego proponuję wszystkim "sędziom B.H. ,by zwrócili uwagę na to co dzieje się w naszych zborach ,a nie oceniali człowieka za oceanu. A może wystarczy Wam polska bylejakość ,w której w ciągu 2 -godzinnego zgromadzenia nawet nie wypowiada się imienia Jezus Chrystus mówiąc "pan". Czy to jest działanie Ducha Św?
Pozdrawiam.Sewen :(

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn sie 25, 2008 9:51 am 

Sewen, nie powinieneś uogólniać że we wszystkich zborach w Polsce jest tak samo.To jest trochę krzywdzące, bo na ten przykład nabożeństwo w moim kościele (nie podaję nazwy,bo nie chcę reklamować) jest pełne obecności Ducha Św,który się manifestuje w darach takich jak np.proroctwo czy uzdrowienie(potwierdzone wieloma świadectwami).I dzieje się tak, mimo że u nas ludzie nie są przewracani i nie ma jakichś dziwnych manifestacji w rodzaju histerycznego śmiechu czy wydawania dziwnych odgłosów.Ludzie są naprawdę mocno dotykani przez Ducha Św, a cały czas jest wywyższany Jezus Chrystus. A wszystko się odbywa "godnie i w porządku" (1 Kor. 14,40)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn sie 25, 2008 1:01 pm 

Seven- nie bardzo rozumiem. Nie mamy prawa wypowiadać się na temat B.H., bo w Polsce...tez jest źle?

Myślę, że należy krtytycznie oceniać usługi takich ludzi , jak B.H., ponieważ oni mają duży wpływ na niektórych pastorów z Polski...tych, któzy wzorują sie na nim i bałwochwalczo wyspiewują peany pochwalne na jego temat.
A że w zborach źle się dzieje...? O tym też piszemy, przy czym jest taka dbałość o to, żeby mówić (pisać) o konkretnych nauczaniach , a nie o charakterze danego człowieka( nauczyciela).

Myślę, że każdą złą naukę trzeba piętnować i mówić o niej głośno, aby ostrzec tych, którzy mogą w nią wejść albo tych, którzy już w niej siedzą, ale Duch otwiera im oczy. I wszystko jedno, czy wygłasza ją człowiek zza oceanu, czy miejscowy Kowalski.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn sie 25, 2008 6:50 pm 

Orionie Kościół to nie kosmetyki,których nie wolno reklamować w TV. Należy mówić o dobrych Jego stronach, wszak jest On Ciałem Chrystusa.
Myślę ,że im więcej miejsc "rozpalonych "dla Chrystusa ,tym większy ogień Ducha Św. zapłonie w naszym kraju.Opowiadaj zatem ,gdzie można znaleźć Bożą obecność.
Owieczko. Ludzie piszący na wielu forach ,bardzo często nie znają B.H. Powielają zdania swych duszewnych ,zazdrosnych idoli ,nie zastanawiając się nad tym ,czy to prawda czy nie. Nigdy nie byłem zafascynowany B.H.ani innymi ludźmi z t.z.w. Ruchu Wiary.
Wiem jednak (po 25 latach polskiego chrześcijaństwa),że działanie "chrześcijańskich sceptyków"( ludzi niewierzących ewangelii) pozbawiło wielu ludzi możliwości uzdrowienia , a nawet wiary w Boga.
Jeśli zatem mówi się o Bogu Wielkim, Wszechmogącym, Wczoraj dziś Tym Samym i na wieki, to ludzie chcą Go takim poznać i doznać .
Dziś ludzie umieją czytać , a w związku z tym nie potrzebują opowiadania treści Biblii, lecz potrzebują żywego Boga w codziennym życiu. Jeśli zatem kaznodzieje ,pastorzy nie potrafią dać ludziom tego co Boskie, niech zamilkną. Będzie to z pożytkiem dla wszystkich.
Potrzebujemy Boga ,a nie informacji o Nim. Te możemy posiąść z biblii. Pozdrawiam Sewen.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn sie 25, 2008 7:12 pm 

Cytuj:
Sewen:
Dziś ludzie umieją czytać , a w związku z tym nie potrzebują opowiadania treści Biblii, lecz potrzebują żywego Boga w codziennym życiu.

Sewen, nie widzę żadnego sensownego powodu dla którego jedno ma wykluczać drugie. I co ma do tego umiejętność czytania? A może myślisz, że adresaci listów apostolskich byli analfabetami?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn sie 25, 2008 9:01 pm 

sewen
Nie wiem kogo masz na myśli. mówiąc o chrześcijańskich sceptykach,ale jeśli BH ma być akceptowany przez pozostałych to nie chcę być w ich gronie. Nie wszystko złoto, co się świeci. Rzetelna analiza działalności tego osobnika znajduje się w zakładkach tej witryny, więc się pofatyguj zamiast bić pianę :(

Co zaś do tego:
Cytuj:
Potrzebujemy Boga ,a nie informacji o Nim. Te możemy posiąść z biblii.

to właśnie Biblia pozwala Boga poznać najlepiej. Apostołowie głosili Go na podstawie Pism, a Duch Święty poświadczał.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt sie 26, 2008 10:45 am 

Cytuj:
to właśnie Biblia pozwala Boga poznać najlepiej. Apostołowie głosili Go na podstawie Pism, a Duch Święty poświadczał.

"Oni zaś poszli i głosili Ewangelię wszędzie, a Pan współdziałał z nimi i potwierdził naukę znakami, które jej towarzyszyły."(Marka 16,20 BT)

Cytuj:
Nie wiem kogo masz na myśli. mówiąc o chrześcijańskich sceptykach,ale jeśli BH ma być akceptowany przez pozostałych to nie chcę być w ich gronie. Nie wszystko złoto, co się świeci.

Dokładnie tak.Nie jest dobrą rzeczą ślepe, bezkrytyczne przyjmowanie wszystkiego. Hebrajczyków 5, 14 wyraźnie nam pokazuje,że cechą dojrzałości chrześcijańskiej jest duchowe rozróżnianie.Tylko dzieci ślepo i bezkrytycznie, z bezgraniczną ufnością przyjmują wszystko, co im się podaje.
A zresztą, gdy Bóg coś czyni, ma w tym jakiś cel (nic nie dzieje się przypadkowo,ot tak) i dlatego jestem sceptycznie nastawiony do manifestacji typu : przewracanie się ludzi np. od dmuchnięcia, czy machnięcia marynarką,napady histerycznego śmiechu, wydawanie z siebie dziwnych odgłosów (np. zwierzęcych), czy na przykład tzw stan bycia "pijanym w duchu"(zataczanie się, chwianie się na nogach, bełkotanie).Nasuwa się pytanie - jaki sens miałyby takie manifestacje?
Czemu to miałoby służyć?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt sie 26, 2008 5:55 pm 

Cytuj:
Owieczko. Ludzie piszący na wielu forach ,bardzo często nie znają B.H. Powielają zdania swych duszewnych ,zazdrosnych idoli ,nie zastanawiając się nad tym ,czy to prawda czy nie. Nigdy nie byłem zafascynowany B.H.ani innymi ludźmi z t.z.w. Ruchu Wiary.

Jeśli nie znają nauczań B.H., a tylko bezmyślnie powielają czyjeś zdanie- no to źle. jeśli jednak sprawę zbadali i chcą się wypowiedzieć, nie widzę powodów, dla ktoych mieliby tego nie robić.
Po drugie- dlaczego ci, którzy znają B.H. i krytycznie wypowiadają się o jego naukach i praktykowaniu wiary od razu muszą być duszewni i zazdrośni...? A czego można zazdrościć B.H.? Chyba bardziej należałoby mu współczuć i modlić się o niego...

Cytuj:
Wiem jednak (po 25 latach polskiego chrześcijaństwa),że działanie "chrześcijańskich sceptyków"( ludzi niewierzących ewangelii) pozbawiło wielu ludzi możliwości uzdrowienia , a nawet wiary w Boga.
Jeśli zatem mówi się o Bogu Wielkim, Wszechmogącym, Wczoraj dziś Tym Samym i na wieki, to ludzie chcą Go takim poznać i doznać .

Ducha nie gaście. Prawda. Jednak trzeźwe myślenie to nie sceptycyzm, a umijętność samodzielnego myślenia to bardziej cnota, niż wada.

Cytuj:
Dziś ludzie umieją czytać , a w związku z tym nie potrzebują opowiadania treści Biblii, lecz potrzebują żywego Boga w codziennym życiu
.
Według mnie to i jednego potrzebują i drugiego. Bo wiara wszak jest ze słuchania...zatem służba nauczania ze Słowa jest bardzo wazna i potrzebna. A czym jest służba Słowa, jak nie...opowiadaniem treści Biblii..? ( w pewnym sensie?).
Jeśli ludziom pozostawić jedynie "doznawanie Boga" bez słuchania Słowa i badania Go, to szybciutko dojdą do jakiegoś zwiedzenia. Na własnych doznaniach( i tylko) raczej nie można polegać...

Cytuj:
Jeśli zatem kaznodzieje ,pastorzy nie potrafią dać ludziom tego co Boskie, niech zamilkną. Będzie to z pożytkiem dla wszystkich.

Moi starsi głoszą dobre nauczanie, choć wciąż modlimy się , aby w zborze były uzdrowienia i inne dary Ducha( na razie nie ma). I co- mają zamilknąć...? Bo "nie dają tego, co boskie?" A czy ...mogą? Przecież to tylko ludzie. Dawać "to co boskie" może tylko Bóg- komu chce, jak chce, kiedy chce. A my możemy robić to, co do nas należy. Np. uważnie słuchać nauczania ze Słowa Bożego, karmić się Słowem.

Cytuj:
Potrzebujemy Boga ,a nie informacji o Nim. Te możemy posiąść z biblii. Pozdrawiam Sewen.

To po co Bóg ustanawiał służbę nauczania...?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt sie 26, 2008 7:17 pm 

Owieczko, po co się ekscytujesz?
Sewen wpada raz na tydzień mniej więcej i, jak się dobrze skupi i nabierze ducha, wylewa swoje żale na krytykantów BH i tym podobnych namaszczonych.

Liczy się duch, nie nauczanie, nie rozumiesz tego? Przewrócić się od marynarki, to jest to. Nawet cię złapią z tyłu drągale od security. Poleżysz na podłodze, pokwiczysz, poczujesz zew ducha. Doświadczysz siódmego nieba, wrzucisz czek na służbę apostoła. Doświadczysz prawdziwej mocy. No i, przede wszystkim nie dotykasz namaszczonego zza wielkiej wody. Przecież w kraju miernot dostatek, po co szukać tak daleko? Zresztą, na co komu ględzenie z Biblii, skoro wszyscy dzisiaj potrafią czytać i mogą sobie samemu poczytać w domu. Nie bądź naiwna, tylko wierz. Cudakom.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt sie 26, 2008 8:48 pm 

Ktoś z użytkowników poznał może B.H. osobiście?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt sie 26, 2008 9:07 pm 

No, pójdźmy za ciosem - Benka16 kto poznał osobiście?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt sie 26, 2008 9:58 pm 

lis napisał(a):
No, pójdźmy za ciosem - Benka16 kto poznał osobiście?

Nie uważam lisie, że zadałem jakiś cios :wink:
Żadnego papieża nie poznałem osobiście.
Podejrzewam, że jest to sugestia, że mamy wystarczająco dużo informacji w mediach o działalności tych ludzi, więc nie musimy ich znać osobiście, żeby się o nich wypowiadać. Czy dobrze Cię zrozumiałem?

Odpowiedz z cytatem  
Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 349 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 24  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1